Duindoorn planten, kweken en verzorgen in de volle grond

Tuinders zijn geïnteresseerd in het planten van duindoorn in het open veld en het verzorgen ervan. Om een ​​stabiele oogst te krijgen, moet u de plant eerst goed planten. Kwaliteitsbessen worden alleen geboren op gezonde struiken. Nadat hij een wild heeft geplant, is het onwaarschijnlijk dat de zomerbewoner op groot en zoet fruit wacht. En de smaak en sappigheid van bessen zijn afhankelijk van de daaropvolgende zorg.

Hoe u gezonde zaailingen kiest

Let bij het kopen van een zaailing met een open wortelstelsel op de conditie van de wortels. Ze moeten geelbruin van kleur zijn. Bovendien is één (centrale) wortel goed ontwikkeld. Het is omgeven door gevormde vezelige wortels.

Bij het kopen van een zaailing met een gesloten wortelstelsel, draai de bak dan om. Als de wortelpunten licht van kleur zijn en door waterafvoergaten zijn ontsproten, zal de plant gemakkelijk wortel schieten.

Zorg ervoor dat u het grondgedeelte van de duindoorn inspecteert. De scheuten moeten goed ontwikkeld zijn, de toppen moeten intact zijn.

Hoe mannelijke en vrouwelijke duindoorn te onderscheiden

De optimale tijd voor de procedure is de rustperiode van de plant. Op dit moment zien de struiken er anders uit. Bij vrouwen zijn de nieren klein, stevig tegen de stengel gedrukt. Ze vallen onder slechts 2 schalen. Mannelijke planten hebben grote, ronde toppen op afstand van stengels en takken. Ze zijn bedekt met maximaal 7 schalen.

Op mannelijke struiken zijn de bladeren plat, terwijl vrouwelijke planten een concaaf profiel hebben. In het voorjaar zijn vrouwelijke duindoornbladeren heldergroen en mannelijke hebben een blauwachtige bloei. En de vrouwelijke struik bloeit met kleine gele bloemen, de mannelijke bloemen zijn groenzilver.

rijpe duindoorn

Zaailingen planten

Voordat duindoorn wordt geplant, moeten voorbereidende maatregelen worden genomen. De snelheid van aanpassing van de struik hangt af van hun succes.

Vereiste grond

Wat voor soort grond houdt duindoorn van? Tuinders zijn erin geïnteresseerd. Onder natuurlijke omstandigheden draagt ​​de plant vruchten langs de oevers van rivieren en beken, geeft de voorkeur aan neutrale of licht alkalische bodems met een mengsel van kiezelstenen of grind. Ter plaatse van de struik moet dezelfde grond worden aangelegd.

rijpe duindoorn

Optimale plek voor duindoorn

Voordat u een plant plant, moet u onthouden hoe deze buiten onder natuurlijke omstandigheden groeit:

  1. De struik leeft langs de oevers van stuwmeren, kiest plaatsen die perfect verlicht zijn door de zon. En op de site zou je haar de zonnigste en warmste plek moeten geven.
  2. In het gebied waar de duindoorn geplant moet worden, mag het grondwater niet te dichtbij liggen: de wortels van de plant verdragen het niet nat worden. Maar het wortelsysteem van een plant dringt zelden door tot een diepte van meer dan 40-50 cm, daarom is de aanwezigheid van grondwater toegestaan ​​op een afstand van 60 cm of meer van het oppervlak.
  3. De struik verdraagt ​​geen koude winterwinden. Het moet in het land worden geplaatst in een tegen tocht beschermd gebied: aan de zuidkant van de gebouwen.
  4. De plant heeft een uitspreidend wortelgestel dat ondiep is (40-50 cm). Daarom worden de struiken of bloemen die in de buurt worden geplant, gezien als onderdrukkers.
  5. Duindoorn is een door de wind bestoven gewas. De mannelijke plant staat aan de loefzijde en de vrouwelijke plant aan de lijzijde.

rijpe duindoorn

Sommige tuinders planten struiken rond de omtrek van de site, achter gebouwen.

Ontschepingsdata

Het wordt aanbevolen om duindoorn te planten in het vroege voorjaar (zodra de grond opwarmt) en in de herfst (3 weken voor het begin van de vorst). Tijdens het planten in het voorjaar staan ​​de struiken 2-3 weken in de schaduw; in de herfst worden alle bladeren verwijderd voor een betere overleving.

Plantpatronen en diepte

In de tuin voor 1 mannelijke plant, wordt aanbevolen om 5-8 vrouwelijke struiken te planten. Duindoorn mag niet worden ingegraven: deze moet 5-7 cm van de wortelhals tot het grondniveau zijn. Bij plaatsing moet de afstand tussen de struiken minimaal 3 m zijn. Dit is nodig om voldoende ruimte voor plantenvoeding te bieden.

duindoorn planten

Wat kan naast duindoorn worden geplant

De struik tolereert geen buren: het wortelsysteem is ondiep, ondiep. En de kroon van de struik spreidt zich behoorlijk uit, hij verduistert alles rondom. Maar de stamcirkels kunnen worden gesloten. Een regelmatig bijgesneden, verzorgd gazon onder de duindoorn ziet er prachtig uit.

Stapsgewijze landingsinstructies

Om snel te overleven, moeten jonge duindoornstruiken op de juiste manier worden geplant. Hoe verder te gaan:

  1. Bereid de landingsplaats van tevoren voor. Graaf een kuil 0,4 x 0,4 x 0,4 m. Meng de uitgegraven grond met volwassen compost of humus. Voeg na 2-3 dagen kalium en fosfor toe en doe het terug in de put. Dek af met triplex erop (om erosie door neerslag te voorkomen).
  2. Graaf een plantgat. Steek er een pin in om de plant te binden.
  3. Maak vervolgens de wortels voorzichtig recht, plaats de duindoorn in het gat, bedek met aarde en stamp aan. Let op de positie van de wortelkraag: deze moet 5-7 cm boven de grond zijn.
  4. Geef de geplante struik overvloedig water en mulch de stamcirkel.

rijpe duindoorn

Bij het planten in de lente, de plant 3-4 dagen schaduw geven.

Zorg voor jonge en volwassen bomen

Het kweken van duindoorn is niet moeilijk. De plant is nogal pretentieloos. Van de nodige maatregelen - tijdig snoeien. Het is vereist om grote bessen te krijgen. Thuis, voor rassen duindoorn, wordt voeren en water geven aanbevolen tijdens langdurige droogte.

Topdressing

U kunt duindoorn-duindoorn kweken zonder extra bemesting. Maar bemesten verhoogt de opbrengst.

Hoe duindoorn te bemesten

Het wordt aanbevolen om duindoorn te bemesten met een volledige minerale meststof: stikstof, fosfor en kalium. Stikstof zit in humus of compost (altijd volwassen). Fosfor- en kaliumplanten worden verkregen uit beendermeel of gezeefde ovenas.

Fosfor en kalium

Tuinders die niet willen rotzooien met composterende plantenresten of geen oven hebben, kunnen kant-en-klare meststoffen kopen en deze volgens de instructies van de fabrikant toepassen.

Bemesting na het planten

Correct geplante jonge duindoorn krijgt de komende 3 jaar voeding. Het vereist geen extra voeding.De struik moet vanaf het 4e levensjaar in de tuin regelmatig worden gevoerd. In de lente is stikstof vereist en in de herfst - kalium-fosfor-meststoffen. Het wordt aanbevolen (om tijd te besparen) om volledige minerale meststoffen te gebruiken.

Termen en technologie van seizoensvoeding

In het voorjaar is het nodig om stikstof toe te voegen met een snelheid van 1 emmer humus voor 1 volwassen struik, en deze over de hele stamcirkel te verdelen. Aan het begin van de zomer wordt aanbevolen om de planten te voeden met kalium-fosfor-meststof volgens de instructies.

Fosfor en kalium

In oktober-november wordt aanbevolen om een ​​complexe herfstmeststof toe te passen: het helpt de struik gemakkelijk te overwinteren.

Regelmaat van water geven

De plant hoeft niet vaak water te krijgen. Het voorziet zichzelf van vocht op zichzelf. Maar jonge struiken die in het voorjaar zijn geplant, hebben in de zomer regelmatig water nodig. In dit geval moet u de regels volgen: bevochtig de cirkel met de bijna stengel pas nadat deze volledig is gedroogd.

Bodemmulchen

Veel tuinders geven er de voorkeur aan om duindoorn te kweken in doorweekte gebieden. In dit geval speelt gewoon gazongras de rol van mulch. Maar jonge planten vereisen mulchen van de stamcirkel. Voor mulch zijn gedroogd gemaaid gras, verrot zaagsel en neutraal turf geschikt.

rijpe duindoorn

Als de teler vers zaagsel of krullen wil gebruiken, is het aan te raden deze goed te bewateren met ureumoplossing. Hiermee wordt voorkomen dat waardevolle stikstof uit de grond stroomt.

Wanneer en hoe een volwassen duindoornstruik te transplanteren

Volwassen struiken verdragen het verplanten niet goed. De tuinman zal energie besteden aan het opgraven van een plant met een uitgebreid wortelstelsel. Maar de wortels zullen nog steeds worden beschadigd. Volwassen struiken die op een nieuwe plaats worden geplant, sterven meestal. Een volwassen struik wordt alleen opgegraven als de tuinman de plant door deling wil vermeerderen. In dit geval wordt een gezond deel met een ontwikkeld wortelstelsel afgesneden. Een klein beetje wordt op een nieuwe plek geplant.

Er is een eenvoudigere manier om uw favoriete struik te redden: plant gewortelde stekken van een oude plant.

Snijschema en technologie

Duindoorn begint zich onmiddellijk na het rooten te vormen. De tuinman moet beslissen hoe hij het gaat laten groeien: met een stengel of een struik.

Fosfor en kalium

In het eerste geval, in het eerste jaar, wordt de directe centrale tak geselecteerd en worden alle andere verwijderd. Het volgende jaar worden alle takken op 60 cm hoogte afgesneden, daarna (in het derde jaar) 2-3 sterke takken ingekort, de rest verwijderd. In het 4e jaar wordt het snoeien van het voorgaande jaar herhaald.

Bij het kweken van duindoorn als struik worden 3-4 sterke takken gekozen, de rest wordt weggesneden. Vervolgens blijven er elk jaar 6-7 takken over, de oude worden eruit geknipt.Sanitair snoeien wordt aanbevolen indien nodig, maar minstens 2 keer per jaar.

Cultuur voorbereiden op de winter

De struik heeft geen speciale zorg nodig, maar voor een succesvolle overwintering van een jonge plant kun je de stamcirkel isoleren met droge bladeren of turf. Tijdige herfstvoeding verhoogt de winterhardheid van de plant.

rijpe duindoorn

Kenmerken van boomvruchtvorming

De plant dankt zijn naam aan de heldere bessen die de doornige scheuten dicht bedekken (rond blijven hangen). De plant houdt de oogst op de takken tot het begin van koud weer. Maar de verhandelbaarheid van het fruit verslechtert met een vertraging bij het verzamelen.

Bestuivers

Duindoorn is een door de wind bestoven plant. Tijdens de bloei wordt stuifmeel van mannelijke bloemen door de wind naar de stampers van vrouwelijke bloemen gedragen. Als er tijdens de bloei geen wind is, is het aan te raden om zelf de bestuiving uit te voeren: een tak die van een mannelijke plant is afgesneden, moet over de vrouwelijke duindoorn worden gehouden.

Wanneer duindoorn begint te bloeien en vrucht draagt

Duindoorn is een snelgroeiende plant. De eerste vruchten van wilde planten worden geboren in het 2e levensjaar van de struik in de tuin. En in welk jaar de variëteitstruik vruchten begint af te werpen, geven de fokkers aan in de beschrijving van de plant.

rijpe duindoorn

Voorwaarden voor rijping en oogst

De bessen worden geoogst wanneer ze de kleur en grootte hebben bereikt die kenmerkend is voor de variëteit.Dit gebeurt meestal tussen eind juli en eind september. Een rijpe bes is sappig, heeft een dichte schil. Wanneer ze van de takken worden gescheiden, behouden de vruchten hun integriteit. Bessen slaan de maximale hoeveelheid suikers en vitamines op.

De struik is bestand tegen fruitverlies. Oranje bessen kunnen twijgen versieren vóór de vorst. Maar hun smaak gaat achteruit: de hoeveelheid suikers neemt af, de bessen beginnen te verzuren. De schil wordt dunner, de vruchten barsten.Hoogwaardige oogst wordt niet verkregen uit overrijp fruit. Daarom moet tijdig worden geoogst.

Nuances van landbouwtechnologie in verschillende regio's van Rusland

De struik groeit goed en draagt ​​vrucht in verschillende regio's van Rusland. Maar bij het planten van moderne variëteiten, wordt het aanbevolen om die te kiezen die voor een specifieke regio zijn gefokt. Dan krijgt de tuinman altijd een overvloedige oogst.

rijpe duindoorn

Moskou buitenwijken

Tuinders begonnen in de jaren 70 van de vorige eeuw massaal duindoorn te kweken in de regio Moskou. Over variëteiten was geen sprake, overal groeide de gebruikelijke duindoorn. Het klimaat en de bodem van de regio zijn geschikt voor de teelt van duindoorn. Nu hebben veredelaars meer dan 60 rassen gecreëerd die zijn opgenomen in het rijksregister en worden aanbevolen voor teelt in de regio.

Oeral en Siberië

In de Oeral en Siberië zijn er struikgewas van wilde duindoorn, dus lokale tuinders plukken liever wilde bessen dan planten op de site te planten. Maar veredelaars hebben nieuwe rassen gecreëerd, hun kenmerken zijn beter dan die van wilde rassen. Tuinders plaatsen dergelijke struiken in het land. Bij het planten van verschillende gecultiveerde zaailingen, meisjes, is het toegestaan ​​om een ​​wilde jongen te hebben voor bestuiving.

rijpe duindoorn

Bij het planten van hoogwaardige duindoorn, moet u de soort kiezen die is gezoneerd voor Siberië of de Oeral. Zo'n struik zal gemakkelijk winters doorstaan ​​met lage temperaturen en harde wind. De gekweekte duindoorn die in de Oeral en Siberië groeit, moet volgens de gebruikelijke regels worden verzorgd.

Middelste rijstrook

Op de middelste baan moeten dezelfde soorten duindoorn worden geplant als in de regio Moskou. De plant draagt ​​uitstekende vruchten in het oosten en westen van de regio Moskou. Maar de variëteiten die zijn gemaakt voor regio's met een warm klimaat, bevriezen in de winter op de middelste baan. Ze moeten zorgvuldig worden bedekt in het gebied van de stamcirkels.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen