Tekenen en behandeling van schurft op een appelboom, hoe om te gaan met medicijnen en folkremedies

Het probleem voor veel tuinders zijn plagen en ziekten van fruitbomen. Schurft op een appelboom is een van de meest voorkomende ziekten veroorzaakt door de Venturia Unequal-schimmel. Het voorgestelde materiaal geeft een beschrijving van de gespecificeerde ziekte, chemische en folkremedies en de procedure voor verwerking.

Beschrijving van de ziekte en de oorzaak

Schurft is een van de meest voorkomende ziekten van fruitbomen, die zich manifesteert in karakteristieke formaties op de bladeren van de appelboom. Als u niet tijdig maatregelen neemt, leidt dit tot schade aan de boom. De appel ziet er na blootstelling aan de schimmel verschrompeld uit en verliest aanzienlijk zijn smaak.

oorzaken van

De schimmel wordt op de volgende manieren overgedragen:

 • atmosferisch vocht;
 • door de wind;
 • insecten.

Door de korst kan de boom groeien en zich ontwikkelen, wat bijdraagt ​​aan de verspreiding van ziekten omdat het de fotosynthese niet verstoort. De schimmel overwintert in de gevallen bladeren en schors van bomen en zet zijn vitale activiteit voort met het begin van de lente.

Het uiterlijk en de ontwikkeling van de ziekte wordt vergemakkelijkt door een grote hoeveelheid regen in de lente, overmatige schaduw in de tuin. Zoals bij elke schimmel, hebben ongelijke venturia een verhoogde luchtvochtigheid, warmte en schaduw nodig voor ontwikkeling.

Beschrijving van de ziekte

Laesies

Schurft beïnvloedt de boom volledig, beginnend bij de bladeren en vervolgens over op de schors, jonge scheuten en vruchten. De ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge bomen - het kan leiden tot de dood van de appelboom.

Het beschadigde blad valt eraf, de ziekte verspreidt zich naar de schors en jonge scheuten en vervolgens naar de vruchten. De schors barst en zwelt op, de scheuten beginnen te vervagen, de vruchten verschrompelen.

Laesies

Tekenen van korst

Typische symptomen van de ziekte:

 • eerst verschijnen er kleine vlekken van olijfkleur met een groenachtige tint op de bladeren van de boom;
 • na verloop van tijd worden de vlekken groter, ze worden zwart en barsten;
 • soortgelijke sporen verschijnen op jonge scheuten en schors, waarin scheuren en zwellingen verschijnen;
 • met het verschijnen en groeien van fruit, worden ze ook bedekt met soortgelijke vlekken, rimpels en verliezen ze hun visuele aantrekkingskracht.

De duur van de incubatietijd van de schimmel, afhankelijk van de resistentie van het ras en de bijbehorende omstandigheden, bedraagt ​​zes tot twintig dagen. De vermelde externe tekens beginnen te verschijnen na de opgegeven periode na infectie.

Tekenen van korst

Chemicaliën

Als er niet tijdig maatregelen worden genomen om de ziekte te behandelen, zal de opbrengst van de tuin aanzienlijk afnemen, de grootte van de vruchten afnemen, hun uiterlijk verslechteren en het gehalte aan vitamines en andere nuttige stoffen afnemen. In korte tijd kan de ziekte tot negentig procent van de tuin aantasten, wat vooral gevaarlijk is voor jonge bomen.

De volgende zijn de meest effectieve korstchemicaliën.

Abiga-piek

Het is een schimmeldodend middel tegen schimmels. Bomen worden ermee behandeld, niet alleen voor behandeling, maar ook voor het voorkomen van ziekten. Het actieve koper, dat zich vormt na het sproeien en sporen blokkeert, heeft een genezende werking en daardoor ontstaan ​​obstakels voor de voortplanting en verspreiding ervan. Deze tool heeft de volgende voordelen:

Chemicaliën

 • veelzijdigheid van toepassing;
 • bestand tegen vocht, niet afwassen tijdens regen;
 • wijd verspreid over het verwerkingsgebied;
 • compatibiliteit met andere middelen;
 • een onbeduidend gevaar voor het milieu.

De bereiding verandert de smaak en het uiterlijk van het verwerkte fruit niet. De tool is verkrijgbaar in flesjes van veertig tot vijftig gram. Om de moederloog te bereiden, wordt de inhoud van de container verdund per liter water. De resulterende samenstelling wordt voor gebruik verdund in een verhouding van één tot tien.

Abiga-piek

Oxyhom

Het gespecificeerde medicijn heeft een vergelijkbaar werkingsmechanisme, maar wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van de werking van twee stoffen:

 • koperionen die de dood veroorzaken van de veroorzaker van de ziekte;
 • oxadixil wordt geabsorbeerd door gebladerte en blokkeert syntheseprocessen in het mycelium van de schimmel.

Net als de vorige remedie, draagt ​​het gebruik van oxychom bij aan de behandeling en preventie van het begin van de ziekte. Naast een hoge efficiëntie heeft het medicijn de volgende voordelen:

Gespecificeerd medicijn

 • lange beschermingsperiode;
 • snelle reactiesnelheid - binnen twee uur na behandeling.

Er zijn echter ook nadelen. Het medicijn is niet altijd compatibel met individuele medicijnen, vooral niet voor alkalische medicijnen.

Notitie! Oxyhom is een stof van de eerste gevarenklasse, daarom moeten bij toepassing passende voorzorgsmaatregelen en beschermingsmiddelen worden gebruikt.

Het medicijn is verkrijgbaar in poedervorm, in verpakkingen van vijf kilogram. Voor gebruik wordt maximaal vijftien gram van het medicijn verdund in tien liter water.

Oxyhom-stof

Cupricol

Veel tuinders geven er de voorkeur aan om korst te verwijderen met Cuprikol. Het product wordt geproduceerd in een colloïdale oplossing met een gehalte aan werkzame stof van tweehonderd gram. Door deze vorm kan het preparaat gemakkelijk worden opgelost voor gebruik.

Cupricol is zeer effectief tegen schimmelziekten, waaronder schurft, heeft geen invloed op de ontwikkeling van de appelboom. Tijdens het seizoen moet de boom tot zes keer worden verwerkt. Het medicijn is bestand tegen luchtvochtigheid, goed oplosbaar bij de bereiding van de samenstelling. Te gebruiken in combinatie met andere producten.

via Cupricol

Cuprostat

Een soortgelijke remedie om de tuin te redden van schurft. De voorbereiding bestaat uit:

 • negentien procent koper;
 • zestien - van ammoniak;
 • zesentwintig - van azijnzuur.

Het geneesmiddel heeft vergelijkbare voordelen en werkingsmechanismen als hierboven. Een milieuvriendelijk product dat geen gevaar vormt voor mens en dier. Het moet met voorzichtigheid worden gebruikt in de buurt van gevulde reservoirs.

toestaan ​​om op te slaan

Het wordt geproduceerd in vloeibare vorm, in blikken van tien en vijfentwintig liter. Effectiever in de beginfase van de ziekte. Met de verspreiding van de ziekte wordt de effectiviteit aanzienlijk verminderd.

Voor het spuiten moet u een heldere, rustige dag kiezen, de windsnelheid mag niet hoger zijn dan zes meter per seconde. De frequentie van verwerking per seizoen is ongeveer drie keer. De laatste bespuiting voor het oogsten moet een maand van tevoren worden gedaan om de aanwezigheid van schadelijke stoffen in de vruchten te elimineren.

 in vloeibare vorm

Tsikhom

Een ander preparaat op basis van koperoxychloride. Een ander actief ingrediënt is zineb. Het werkingsprincipe is vergelijkbaar met de bovenstaande middelen. Het effect treedt onmiddellijk op na het spuiten, de beschermingsduur is maximaal twaalf dagen.

Combineert goed met andere producten. Het verwerkingsinterval - rekening houdend met de beschermingsduur - is ongeveer twaalf dagen. Bij het behandelen van fruitbomen tegen schurft, is de consumptiesnelheid van het medicijn van zes tot acht kilogram per hectare.

Het wordt geproduceerd in zakken van 10 kilogram, in poedervorm. Niet te gevaarlijk voor de mens (tweede klasse), het vormt een groot gevaar voor insecten (bijen en anderen).

Een week na het spuiten is handmatig werk toegestaan ​​in de tuin, gemechaniseerd - na drie dagen.

koperoxychloride

Colloïdale zwaveloplossing

Een van de meest beproefde medicijnen. In tegenstelling tot de hierboven beschreven middelen, is penetratie in de plant niet nodig om het gewenste effect te verkrijgen.

De zwavel in de samenstelling gaat de schimmel tegen, is gunstig voor de groei en ontwikkeling van gewassen, het is een van de noodzakelijke componenten voor de vegetatie van planten.

De oplossing mag tijdens het seizoen niet vaker dan vijf keer worden behandeld. Dertig tot tachtig gram van het medicijn wordt in een emmer water geroerd, afhankelijk van het stadium en de mate van verspreiding van de infectie.

colloïdale zwavel

Het wordt aanbevolen om bomen profylactisch te behandelen en nadat de eerste tekenen van de ziekte verschijnen.

Notitie! Zwavel is een ontvlambare stof, hiermee moet rekening worden gehouden bij het organiseren van de opslag van het medicijn.

De samenstelling is gelijkmatig verdeeld over het oppervlak van de bomen. Zwavel verstoort de ademhalingsfunctie van de schimmel en veroorzaakt de dood. Ondanks de relatieve veiligheid voor mensen (derde klasse), moeten gepaste voorzorgsmaatregelen worden genomen - werk met ademhalingsmaskers, eet of rook niet tijdens de verwerking, niet spuiten bij winderig weer.

Deze remedie is een van de eenvoudigste en meest effectieve middelen tegen korst.

bomen verwerken

Cumulus

Cumulus is een andere naam voor het bovenstaande medicijn, dat er niet anders uitziet. De keuze van de naam van het medicijn hangt af van de fabrikant, maar de samenstelling van deze medicijnen is vergelijkbaar.

Tiovit Jet

Nog een contactfungicide met een breed scala aan toepassingen. De Zwitserse analoog van colloïdale zwavel, die een meer persistent effect heeft en zich goed heeft getoond in Russische omstandigheden.

het bovenstaande medicijn

De duur van de medicijnwerking is tot tien dagen na het sproeien. De gespecificeerde periode kan variëren, afhankelijk van de ontwikkeling van de ziekte, de luchtvochtigheid, windkracht en andere indicatoren.

De verdunningsverhouding van de stof met water is vergelijkbaar met het bovenstaande middel. De oplossing wordt grondig gemengd tot volledig homogeen. Het aantal sprays tijdens het seizoen is maximaal zes keer.

Het medicijn onderscheidt zich door een matige mate van gevaar (derde klasse), maar de opname van de stof in de luchtwegen is ongewenst.

Het geneesmiddel wordt geproduceerd in korrels, verpakt in zakken van dertig gram. Voor grootschalig gebruik wordt het geproduceerd in zakken van twintig kilogram.

drug actie

Biologische bacteriële fungiciden

Sommige bodembacteriën werken tegen schimmelpathogenen. Daarom kan korst worden genezen met behulp van de volgende biologische bacteriële fungiciden:

 • Planriza - middel op basis van de aangegeven micro-organismen, effectief tegen korst en vernietiging van schimmel, bevordering van de ontwikkeling van planten. Tijdens het voortplantingsproces beschermen bacteriën gewassen tegen ziekten en geven ze voedingsstoffen vrij die bijdragen aan hogere opbrengsten;
 • Trichodermina is een biologisch middel dat de gelijknamige schimmel gebruikt. Parasiterend op de veroorzaker van de ziekte, leidt het tot de vernietiging ervan; de effectiviteit van het medicijn wordt niet beïnvloed door de luchtvochtigheid, maar de omgevingstemperatuur is belangrijk, deze moet minimaal veertien graden zijn;
 • Phytobacteriomycine - geproduceerd in twee, vijf en tien procent poeder met een hoge mate van antischimmeleffectiviteit. Het wordt gekenmerkt door een gemiddeld toxiciteitsniveau;
 • Pentaphage - een medicijn op basis van een complex van vijf stammen van bacteriële virussen en biologisch actieve componenten. Tijdens het afbraakproces van de componenten van het medicijn worden nieuwe stammen gevormd die bijdragen aan de vernietiging van de schimmel. Het wordt gebruikt in de vorm van een waterige suspensie, met een concentratie van maximaal vijf procent, afhankelijk van het stadium van ontwikkeling van de ziekte;
 • Gaupsin is een universeel middel tegen schimmelziekten en plagen.

bacteriële fungiciden

Alle biologische producten hebben de volgende voordelen:

 • hoge biologische activiteit;
 • het verhogen van de immuniteit van planten tegen ziekten;
 • verbetering van gewasvoeding, bodemstructuur en vruchtbaarheid.

Notitie! In tegenstelling tot chemische agentia, werken biologische agentia niet zo snel, maar de beschermingsduur is aanzienlijk hoger, evenals het bijkomende positieve effect van hun gebruik.

biologische handeling

Systemische fungiciden

Het systemische effect betekent dat het medicijn de schimmel niet alleen op de toedieningsplaats beïnvloedt, maar ook door de boom wordt herverdeeld, ook in de weefsels. Deze middelen moeten worden gebruikt totdat de ziekte zich heeft verspreid, maar na de behandeling blijft het medicijn werken, ongeacht de omgevingsomstandigheden, zonder te worden weggespoeld door regen en droogte.

De duur van het effect is significant langer in vergelijking met contact, tot wel drie weken. Bij herverwerking is het echter noodzakelijk om een ​​medicijn van een andere groep te kiezen, omdat de schimmel zich aanpast aan het medicijn.

Verder - in meer detail over de individuele chemische groepen van systemische fungiciden.

systemische fungiciden

Voorbereidingen van de strobirulinegroep

De eerste middelen van deze groep waren afkomstig van de gelijknamige schimmel, die de infectie binnendringt en de ademhaling van de ziekteverwekker verstoort, waardoor de dood wordt veroorzaakt.

Het wordt aanbevolen om deze fondsen boven alle andere toe te passen. Om aanpassing van de schimmel uit te sluiten, mogen tijdens het seizoen niet meer dan twee behandelingen worden uitgevoerd.

Triazolgroep voorbereidingen

Het werkingsmechanisme is vergelijkbaar met de bovengenoemde medicijnen. Het wordt gekenmerkt door een snel begin van het effect van de applicatie, het product wordt onmiddellijk opgenomen, daarom zal binnen een half uur na het spuiten de regen het resultaat niet beïnvloeden.

Het medicijn bevordert de plantengroei door het proces van fotosynthese te versnellen. Een van de weinige nadelen is een snelle verslaving, dus het is noodzakelijk om over te schakelen op andere groepen fungiciden.

groepen strobirulines

Kopersulfaatoplossing

Het gespecificeerde middel is kopersulfaat. Het wordt aanbevolen om het te gebruiken voordat de nieren opengaan, tijdens de eerste behandeling in het vroege voorjaar. Verbruik van middelen - één gram per vierkante meter; de oplossing wordt verdund met een snelheid van honderd gram van het medicijn per tien liter water. De verwerking vindt plaats vanaf de onderkant van de stam tot de bovenkant van de kroon. De grootste efficiëntie wordt waargenomen bij het spuiten van eens in de vijf jaar.

Bereidingen van benzimidazoolgroepen

De voorbereidingen van deze groep verstoren het proces van deling van de kernen van de schimmel, waardoor de reproductie en de ontwikkeling van de ziekte worden voorkomen. Dit zijn middelen met een breed spectrum die worden gekenmerkt door een lange beschermingsperiode. Niet alleen bomen worden met medicijnen behandeld, maar ook het geoogste fruit, om de ontwikkeling van de ziekte tijdens transport te voorkomen.

kopersulfaat

Horus

Een relatief nieuw medicijn dat populair is geworden bij tuinders. Verschilt in het vermogen om de ontwikkeling en het ontstaan ​​van infectieziekten van planten te voorkomen, bomen te beschermen en te genezen.

Het nadeel van het medicijn is een lage efficiëntie met een sterke mate van ziekteontwikkeling - voor volwassen bomen. Het wordt gekenmerkt door de lokalisatie van de impact, daarom moet het, om de effectiviteit van het medicijn te garanderen, worden aangebracht, verdeeld over de behandelde oppervlakken.

Sproeien moet aan het begin van de groeicyclus worden gedaan. Effectief in het temperatuurbereik van drie tot vijfentwintig graden.

Fitosporin M

De nieuwste remedie, effectief in elk stadium van ziekteontwikkeling. Gemaakt op basis van een sporencultuur die de voortplanting van ongedierte onderdrukt. Het belangrijkste nadeel van het medicijn is de instabiliteit van de bacteriën in natuurlijk zonlicht, daarom moet bewolkt weer worden geselecteerd voor verwerking.

Fitosporin-medicijn

Folkmedicijnen

Veel tuinders worstelen met korst met folkmethoden die omvatten:

 • tijdige reiniging van gevallen bladeren en fruit om verspreiding van de infectie te voorkomen. Ze worden in de grond begraven of gebruikt om compost van te maken;
 • sproeien met mosterdoplossing - tachtig gram poeder wordt opgelost en in tien liter water geïnjecteerd. De boom zelf en de zone met de nabije stam worden verwerkt. Vanaf mei zijn verschillende behandelingen nodig;
 • kaliumpermanganaatbehandeling - vijf gram poeder per emmer water. De methode is identiek aan de vorige;
 • sproeien met zoutoplossing - op basis van een emmer water - één kilo zout; geproduceerd in het vroege voorjaar, voordat de knoppen opzwellen;
 • het gebruik van paardestaarttinctuur - een kilo vers gras wordt gegoten met vijf liter gekookt water, gedurende drie dagen doordrenkt. De resulterende samenstelling wordt verdund in een verhouding van één tot tien. De verwerking wordt uitgevoerd na het verschijnen van de eerste bladeren;
 • het gebruik van wei - de samenstelling wordt gefilterd door gaas, de hele boom wordt besproeid, een zeer effectieve remedie in elk stadium van de ontwikkeling van de ziekte.

Notitie! Folkmedicijnen zijn effectief in de beginfase van de ontwikkeling van de ziekte of als preventieve maatregel, maar niet effectief in geval van een ernstige infectie.

zoutoplossing

Kenmerken van de strijd op verschillende tijden van het jaar

De primaire verwerking van bomen vindt plaats in het vroege voorjaar, vóór het begin van het groeiseizoen. In de zomer, juni en juli, wordt de tuin opnieuw besproeid met chemische en biologische middelen. Stoffen worden gecombineerd om de verslaving van de schimmel te elimineren. Het is noodzakelijk om de frequentie van behandelingen te observeren, rekening houdend met de duur van een bepaald medicijn.

Een belangrijke factor bij het ontstaan ​​van de ziekte in de zomer is het weer. Als een lage luchtvochtigheid wordt vastgesteld, vergezeld van een hoge luchttemperatuur, wordt de ontwikkeling van de ziekte opgeschort. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het bepalen van de frequentie van behandelingen.

Sproeien in de zomer moet vroeg in de ochtend of laat in de avond worden gedaan om verbranding van de bladeren met de bereiding en de voortijdige verdamping ervan zonder effect uit te sluiten.

Kenmerken van de strijd

In de herfst wordt de behandeling uitgevoerd na het verwijderen van de vrucht om het bereikte effect te consolideren, is het noodzakelijk om de aangetaste takken en bladeren te verwijderen.

Bij het bestrijden van de ziekte moet er rekening mee worden gehouden dat infectie door onbehandelde bomen in een aangrenzend gebied mogelijk is. Schimmelsporen kunnen door de wind uit de aangetaste tuin worden gedragen.

Een belangrijke maatregel om schurft in het najaar tegen te gaan, is de bestrijding van insecten die de ziekte dragen.Ze overwinteren in de buurt van de stam, met het begin van de lente dringen ze door bomen en verspreiden ze de infectie. Een cirkel rond een boom met een diameter van maximaal twee meter moet worden vrijgemaakt van ongedierte en worden behandeld met pesticiden voordat het koude weer begint.

behandeling wordt uitgevoerd

Hoe te genezen tijdens het vruchtlichamen

Beheersmaatregelen tijdens de vruchtperiode omvatten het gebruik van folkmethoden of milieuvriendelijke biologische producten om de ophoping van gifstoffen in de vruchten uit te sluiten.

Twee weken voor het oogsten moet verwerking worden uitgesloten. Het sproeien van bomen wordt onmiddellijk na het oogsten uitgevoerd.

Effecten

Als er niet tijdig maatregelen worden genomen, leidt de ontwikkeling van de ziekte tot een afname en krimp van fruit, een afname van het gehalte aan voedingsstoffen erin. De groei en ontwikkeling van de boom vertraagt. Een intense infectie kan jonge scheuten vernietigen, tot de dood van zaailingen.

groene bladeren

Preventieve behandelingen voor appelbomen

Het is gemakkelijker om de ontwikkeling van de ziekte te voorkomen door passende preventieve maatregelen te nemen.

Lente verwerking

In het voorjaar is het nodig om te produceren:

 • toepassing van organische meststoffen op de stamcirkel, tot een diameter van één meter, in overeenstemming met de vastgestelde normen;
 • het graven van de grond in de tuin met het voorafgaand oogsten van het gebladerte en de gevallen takken van vorig jaar;
 • overvloedig water geven - minstens vijftien liter voor één boom;
 • behandeling van natte grond met ureum, kaliumchloride of ammoniumnitraat;
 • witwassen van stammen met kalk tot een hoogte van één meter;
 • takken en stam besproeien met Bordeaux-mengsel.

De genoemde activiteiten worden uitgevoerd voordat de eerste knoppen opengaan.

vruchtbare tijd

Herfst verwerking

Voor het begin van de winter moeten droge takken en bladeren van de bomen worden verwijderd, de gevallen bladeren moeten worden verzameld en begraven of verbrand om overwintering van sporen met daaropvolgende infectie in de lente uit te sluiten. Bomen worden behandeld met chemische, bacteriologische of folkremedies.

Zoals uit het gepresenteerde materiaal blijkt, is schurft op een appelboom een ​​ernstige ziekte die de ontwikkeling van bomen negatief beïnvloedt en leidt tot complexe schade aan de cultuur. Daarom moeten passende maatregelen worden genomen om de ziekte te voorkomen en te behandelen om hoge opbrengsten en een normale ontwikkeling van bomen te garanderen.

Preventieve behandelingen

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen