Het kweken en verzorgen van een zuilvormige appelboom, op welke afstand te planten

Appelbomen zijn in ons land van oudsher erg populair als tuincultuur. Maar deze planten worden vrij groot en in een beperkt gebied is het zelden mogelijk om er meer dan twee of drie te planten. Ondanks de periodiek optredende kritiek op de zuilvormige rassen, verschijnt de zuilvormige appelboom steeds vaker op de percelen, het ras heeft een eigen plekje veroverd. Niet iedereen weet echter precies hoe hij voor dergelijke bomen moet zorgen. Het artikel behandelt de belangrijkste aspecten.

Beschrijving en kenmerken van de zuilvormige appelboom

Veel zomerbewoners werden verliefd op zuilvormige variëteiten, waarmee met kleine bomen goede opbrengsten kunnen worden behaald. Als u zich aan de regels van zorg en snij- en voertechnologieën houdt, kunt u smakelijke en mooie vruchten in grote hoeveelheden krijgen, die zowel geschikt zijn voor directe consumptie als voor het inblikken voor de winter.

zuilvormige appelboom

De speciale structuur van de stam van vertegenwoordigers van kolomvormige variëteiten wordt geassocieerd met een genetische mutatie. Hierdoor groeien de zijtakken op een bepaalde manier en wordt de centrale stam veel dikker. De gemiddelde hoogte van dergelijke bomen wordt als drie meter beschouwd. Hoewel er verschillende soorten van verschillende groottes worden gekweekt.

Zuilvormige appelstelen zijn dikker dan bij andere soorten, terwijl de afstand tussen de knoppen kleiner is. Vertakking hangt af van de lengte - hoe hoger de boom, hoe meer hij vertakt. Bovendien kan het verschil tussen de kleinste vertegenwoordigers en de grootste planten wel drie tot vier keer bedragen.

Bij het bereiken van de leeftijd van vier, stoppen zijscheuten met groeien. Het kan alleen worden geactiveerd als het groeipunt bovenaan is gewond.

na de landing

De eerste volle oogst kan twee jaar na het planten worden geoogst. Bomen bereiken binnen vijf jaar hun piekopbrengst, daarna blijft het niveau stabiel hoog, afhankelijk van de benodigde landbouwtechnieken. Het type wortelstelsel van zuilvormige planten is vezelachtig. De ontwikkeling ervan heeft ook invloed op de vruchtvorming.

De actieve levensduur van de zuilvormige appelboom, wanneer deze goed vrucht draagt, is vijftien tot twintig jaar. Daarna wordt het aantal vruchtbare knoppen sterk verminderd. De enige uitzonderingen zijn grote variëteiten. Bovendien kan de levensduur van een boom in elk afzonderlijk geval verschillen.Dit komt door het feit dat u om de duur van de vruchtperiode te verlengen, topdressing kunt aanbrengen en ook kunt afsnijden voor verjonging.

voer voeding toe

De beschreven zuilvormige variëteiten zijn goed geplaatst in kleine tuinen. Er zijn twee soorten zuilvormige appelbomen:

 • met een mutatie in het genotype;
 • appelbomen waarop de rassen worden geënt dwergappelbomen kolomvormig type.

genotype mutatie

Uitvoeren van pre-boardingactiviteiten

Vanwege de aard van de wortelstok hebben zuilvormige boomsoorten een voedselrijke grond nodig die goed geventileerd en vochtig is. Als de grond een hoog kleigehalte heeft, is extra drainagewerk vereist. Het grondwater moet zo diep mogelijk zijn. Ook moet de ruimte goed verlicht zijn, tocht moet worden uitgesloten. Alleen als aan alle groeiomstandigheden wordt voldaan, kunnen maximale opbrengsten worden behaald en wordt een actieve groei gegarandeerd.

pre-boarding activiteiten

Voorwaarden

Bij het kopen van kolomvormige zaailingen moet rekening worden gehouden met de omstandigheden waarin ze zullen groeien. Daarom moet u bij het kopen met verkopers overleggen om de meest geschikte variëteiten voor de bestaande omstandigheden te kiezen.

Voor het kweken van gezonde, vruchtbare zuilvormige bomen is een goed verlicht gebied zonder tocht nodig, met goed vochtige grond. Vergeet niet dat er kolomvariëteiten beschikbaar zijn voor teelt onder kasomstandigheden.

zal groeien

Landingsdata

Voor het planten moet u het juiste seizoen kiezen, zodat de zaailingen beter beginnen en minder ziek worden. In de buitenwijken is dit het midden van de lente en herfst.

Ervaren tuinders adviseren om te planten in het vroege voorjaar:

 • voordat de actieve sapstroom begint;
 • als de grond al voldoende is opgewarmd.

In de herfst moet worden geplant:

 • nadat de bladeren zijn gevallen;
 • in de periode voor de eerste vorst, zodat de plant er even aan kan wennen.

Appelbomen planten in de zomer wordt niet aanbevolen.

landingsdata

Jonge boompjes opslag

Het wortelstelsel mag niet uitdrogen. Voor het planten is het beter om de boom tijdelijk in losse grond te graven en water te geven. Als de wortelstok gesloten is, is om de twee dagen matig water geven vereist. Ook voor opslag zijn bevochtigde houtkrullen geschikt.

Jonge boompjes opslag

Landingsplan

Voordat u gaat planten, moet u het advies van professionals lezen. Als bij het planten een groot aantal bomen betrokken is, is het beter om een ​​diagram op te stellen dat rekening houdt met de noodzakelijke afstanden tussen individuele zaailingen. Ze zijn afhankelijk van het specifieke ras en verdere groei.

Zuilvormige planten worden zo geplant dat ze op volwassen leeftijd niet interfereren met elkaars groei.

professioneel advies

Een landingsplaats kiezen

Experts raden van tevoren aan om het gebied voor het planten van zuilvormige appelbomen te beveiligen tegen windstoten. In dit geval is het noodzakelijk om voor voldoende verlichting te zorgen en de afwezigheid van schaduwzones. Omheiningen en hekken zijn geschikt als beschutting tegen de wind. Je moet er ook rekening mee houden dat, hoewel de planten klein zijn, ze toch meer ruimte nodig hebben naarmate ze groeien.

landingsplaatsen

Pit voorbereiding

De stoelen zijn als volgt voorbereid:

 1. Groeven voor groepslandingen kunnen tot een halve meter diep zijn.
 2. Voor puntbeplanting worden putten van dezelfde diepte gegraven.
 3. Het wordt aanbevolen om het van tevoren op te graven, zodat ze minimaal twee tot drie weken staan.
 4. De maten worden bepaald op basis van de wortelstok. De grootste diepte kan oplopen tot negentig centimeter, de straal is tot een halve meter.

tot een halve meter diep

Zaailingen planten

Het is beter om exemplaren te planten die niet ouder zijn dan een jaar. Ondanks hun kleine formaat zullen ze, vergeleken met oudere zaailingen, beter opnemen, wat een gunstig effect zal hebben op de verdere teelt. Het planten is optimaal in het voorjaar, vóór het begin van de sapstroom en het ontluiken.

Het afvoersubstraat kan worden gemaakt van fijn gemalen steen en zandmengsel tot een kwart meter dik.Drainage wordt uitgevoerd uit grof grind en zand met een laag van minimaal 20-25 centimeter. De gewonnen grond wordt gemengd met compostcomponenten, meststoffen worden toegevoegd. Fosfaten en kaliumzouten zijn geschikt.

kleine maat

Rootverwerking

De wortels worden voor het planten een tijdje ondergedompeld in water. Voor een betere overleving worden groei-activatoren gebruikt. Hiervoor wordt de wortelstok een halve dag in een oplossing geplaatst. Voor het planten wordt de wortelstok behandeld met een kleimengsel.

ondergedompeld in water

Accommodatie in een landingsplaats

De plant staat loodrecht op het aardoppervlak, de wortelstok wordt rechtgetrokken, er wordt een steunpen geïnstalleerd. De wortels worden rechtgetrokken zodat klitten en knikken niet optreden. De fossa wordt zorgvuldig opgevuld om de wortels niet te beschadigen. Begin bij de randen en werk richting de steel toe. Het tot het midden opgevulde gat is een beetje aangedrukt.

We schenken vijf liter water uit een thuiskraan. Nadat alle vloeistof is opgenomen, controleren we de locatie van het transplantaatlitteken. We plaatsen hem drie centimeter boven het maaiveld.

Vervolgens wordt het gat volledig begraven, zonder veel druk geramd. Rondom de stam wordt een uitsparing gelaten voor daaropvolgende bewatering. Het wordt bewaterd, mulch wordt toegevoegd.

loodrecht op het oppervlak

Planten en water geven

Een zaailing planten is niet genoeg. Na het begraven wordt de grond geramd en bewaterd. Een gaatje kost wel twintig liter. Vervolgens wordt mulchen uitgevoerd.

geramd en gedrenkt

Zorg regels

Nadat het planten is voltooid, worden de zaailingen gevoerd, bewaterd, gesneden.

In het voorjaar worden de takken gesnoeid en wordt een compound aangebracht om ziekten en plagen te voorkomen. Dit wordt gedaan voordat de sapstroom begint. Stikstofbemesting wordt ook geïntroduceerd.

In het eerste jaar na aanplant worden bloemknoppen uit de planten verwijderd. In het tweede levensjaar zijn er ongeveer tien knoppen over. Na verloop van tijd blijven er steeds meer bloeiende scheuten over.

takken worden gesnoeid

Zuilvormige appelbomen water geven regelmatig, omdat de grond uitdroogt. Maak de resulterende korst los. Maak voorzichtig en oppervlakkig los om de wortels niet te bezeren. Soms gebruiken we het vertinnen van het gat rond de zaailing. Het gebruik van dergelijke landbouwtechnieken maakt het mogelijk loskomen te voorkomen en daardoor de wortels intact te houden.

Ze worden in de vroege zomer gevoerd met anorganische meststoffen. De verschenen bestoven bloeiwijzen worden gedeeltelijk verwijderd zodat de plant niet overbelast. Wanneer de kleine appels anderhalve centimeter groot zijn, blijven er slechts twee vruchten per bloeiwijze over. Vervolgens wordt ook de kleinere vrucht verwijderd.

bestoven bloeiwijzen

In de zomer is het gemakkelijker om zuilvormige appelbomen te verzorgen, maar het voorkomen van de aanwezigheid van ziekten en plagen is vereist. Als symptomen van ziekten of sporen van parasieten worden gevonden, worden dringende maatregelen genomen. Bomen worden behandeld met speciale verbindingen. Ook worden ze ter preventie voor en na de bloei met chemicaliën besproeid. De laatste bewerking mag uiterlijk een maand voor de oogst plaatsvinden.

Aan het einde van de zomer maken we topdressing met kaliumzouten. Van hen worden jonge scheuten sneller gevormd en zullen ze in de winter niet bevriezen.

In de late herfst, soms na de oogst, voeren en verwerken we ze tegen ziekten en plagen. Snijd overtollige scheuten af.

plagen en ziekten

Water geven

Regelmatige irrigatie maakt de vrucht sappiger. Tuinders zorgen ervoor dat de planten het hele seizoen voldoende water krijgen. Voor een effectieve verdeling van vocht worden bomen ingegraven en vormen gaten zodat het water zich niet verspreidt. Een boom kost wel twintig liter. Na het besproeien wordt het oppervlak mulch. De frequentie van water geven hangt af van hoe regelmatig het regent, evenals van het type grond waarin de zaailing wordt geplant. Planten krijgen gemiddeld twee keer per maand water.

genoeg gedrenkt

Fruit bemesten

Na het ontluiken voeden tuinders de appelbomen. Meststoffen worden aangebracht in het voorjaar, wanneer de sapstroom begint. De procedure wordt nog twee keer herhaald, elke halve maand.

Meest gebruikt:

 • kippenmest;
 • koeienmest;
 • ureum-oplossing;
 • salpeter;
 • een complex van meststoffen.

voorjaar

De nuances van trimmen

Er wordt aangenomen dat de kolomvormige variëteiten niet hoeven te worden gesnoeid, omdat ze niet destilleren. Maar dit is niet het geval. Soms groeien onder ongunstige ontwikkelingsomstandigheden laterale scheuten, die de kroon bederven. Snijd ze af of niet - iedereen beslist voor zichzelf.

De meest gunstige periodes om te snoeien zijn de lente, vroege zomer en herfst. Het snoeien wordt gedurende meerdere jaren uitgevoerd.

verscheidene jaren

Elk jaar vereist:

 1. Eerste jaar. We snijden alle processen vanaf de zijkant af, waardoor de hoofdstam korter wordt.
 2. Tweede jaar. We snijden nieuwe scheuten en laten niet meer dan dertig centimeter over.
 3. Derde jaar. De bovenkant wordt ingekort tot vijfentwintig centimeter, waardoor er veertig centimeter aan de zijkant overblijft.
 4. Vierde jaar. We verwijderen de overtollige en slechte processen van het afgelopen jaar.
 5. Vijfde jaar. De stam is zo gesnoeid dat de totale lengte van de boom niet meer dan drie meter bedraagt.
 6. In de toekomst worden onnodige opnames verwijderd.

de steel is korter

Vertinnen van zuilvormige planten

De wortelstok van zuilvormige appelbomen is zo ontworpen dat hij erg bang is voor uitdroging van de grond. Daarom is constante hydratatie vereist. Hiervoor worden mulch- of turfkruimels toegevoegd. Maar de gemakkelijkste manier is om het oppervlak rond de stam te vertinnen.

Inzaaien met gazongrassen of andere laaggroeiende vegetatie biedt bescherming tegen de zon, de wortels zijn voldoende vochtig. Tegelijkertijd remt het gras de groei van de boom niet. De grasmat wordt periodiek gemaaid.

de grond te veel drogen

Bescherming tegen ziekten en plagen

Er zijn veel ziekten en parasieten die zuilvormige appelbomen kunnen schaden. Dit zijn insecten, schimmels, schimmels, microben en virussen. Periodiek worden de kroon en schors van planten behandeld met speciale formuleringen voor ongediertebestrijding. Anders wordt het moeilijk om een ​​goede oogst te krijgen.

zuilvormige appelbomen

Bescherming van zuilvormige appelbomen in de winter

Zuilvormige appelbomen hebben bescherming nodig tijdens de vorstperiode. We verwijderen de mulch van het rietje zodat knaagdieren niet starten. De stam is bedekt, sneeuw is het beste. Het is belangrijk om bevriezing van de romp en de nieren te voorkomen, wat optreedt bij nat worden en vriezen.

We wikkelen het groeipunt bijzonder zorgvuldig in om bevriezing te voorkomen. We bereiden de paal voor waaraan de boom is vastgemaakt, zodat deze niet door de wind breekt.

ijzige periode

Oogst

Omdat de zuilvormige appelbomen klein van gestalte zijn, zijn speciaal gereedschap en uitrusting voor het oogsten van rijp fruit niet nodig. Het plukken van fruit begint als het rijpt. Het hangt af van de variëteit. Afhankelijk van het gebruiksdoel worden de vruchten ofwel in de kelder gelegd voor opslag, ofwel voorbereid voor verdere verwerking.

verscholen in de kelder

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen