Beschrijving en kenmerken van de zuilvormige appelvariëteit Malukha, aanplant en verzorging

De compactheid van de afmetingen van de zuilvormige appel van Malukh trekt tuinders aan. Maar hieraan kun je de uitstekende smaak van de vruchten, hun hoeveelheid en de sierlijkheid van de boom toevoegen. Kolommen met appelbomen hebben de voorkeur van degenen met weinig ruimte voor de tuin. De aanplant is gemakkelijk te verzorgen, ze beginnen al snel vruchten af ​​te werpen.

Geschiedenis en beschrijving van de variëteit

Het thuisland van alle zuilvormige appelbomen kan worden beschouwd als Canada, waar dit type tuincultuur voor het eerst verscheen. Door de Vazhak-variëteit te kruisen, werd ook de Malukha-appelboom gekweekt.

Zijn eigenaardigheid is dat de boom:

  • bereikt een hoogte van 1,8 tot 2 meter;
  • winterhard;
  • geeft fruit met een gewicht van 250 gram;
  • hoogproductief, tot 13-15 kilogram.

In september worden appels uit bomen geoogst. Ze hebben een zoetzure smaak, sappig witachtig vruchtvlees. Het uitgesproken aroma van Malukha-appels wordt opgemerkt.

Groeiend gebied

De plant is geschikt om te kweken in de Central Black Earth Region. Maar de cultuur wordt met succes gekweekt in de Oeral en in de zuidelijke regio's van Siberië.

Externe parameters

De zuilvormige kroon van de Malukha-appelboom ziet er decoratief uit. Planten die langs de rand van het terrein worden geplant, kunnen de tuin versieren met het groen van de piramidevormige top.

appelboom baby

Boomgroei

De boom heeft een middelgrote stam die tot 2 meter hoog wordt in een volwassen plant. Als de omstandigheden ongunstig zijn voor de teelt, is de hoogte van de appelboom minder.

Kroonmaat

De kroon van de boomsoort heeft een gemiddeld blad. Het ziet eruit als een middelgrote piramide, versierd met gelijkmatig verdeelde vruchten.

Jaarlijkse groei

De scheuten van de boom groeien jaarlijks met 10-15 centimeter. Daarom mag de afstand tussen zaailingen niet groot zijn.

appelboom baby

Boom leven

Hoewel de zuilvormige appelboom van Malyukha meer dan 15 jaar kan leven, neemt de vruchtzetting tegen die tijd af. Het hoogtepunt van hoge opbrengsten valt op een 8-10 jaar oude boom.

Specificaties

In de fruitcultuur wordt niet de sierlijkheid van de plant meer gewaardeerd, maar de vruchten, hun kwaliteit. Ze kunnen verschijnen bij normale bestuiving van de bloemen van de Malukha-appelboom.

Bestuiving en opbrengst

De zuilvormige cultuur heeft een aantal bestuivers nodig.Onder hen worden appelbomen van de variëteiten Curvonets, Chervonets en Kitayka gekozen. Met tijdige bestuiving kunt u in het eerste jaar na het planten van de boom verschillende vruchten krijgen, daarna 4-5 kilogram. Maar in een volwassen boom neemt het aantal appels toe en bereikt het 12-15 kilogram.

appelboom baby

Smaakkwaliteiten

Malyukha-appels zijn erg lekker. Ze zijn sappig, ze bevatten veel suiker, weinig zetmeel, er is een beetje zuur, maar het is aangenaam. Bij het eten van vers fruit breekt het vruchtvlees af. Bovendien zijn de appels geurig.

Vorst- en droogtebestendig

Tuinbouwgewassen doorstaan ​​winters met vorst van min 30 graden. Het is licht beschadigd door voorjaarsvorst.

Malyukha kan worden gekweekt in steppe en droge streken en zorgt voor tijdige aanplant met vocht.

Immuniteit voor ziekten en insecten

Het voordeel van kolomvormige variëteiten is hun immuniteit tegen schimmelziekten. En ongedierte valt zelden de kolom aan.

appelboom baby

We kweken een zuilvormige appelboom Malukha

Er zijn veel voordelen bij het telen van het ras. Een korte boom is gemakkelijk te onderhouden. Het is pretentieloos. U hoeft alleen de grond in de tuin op tijd los te maken, meststoffen toe te passen als u hoge opbrengsten van appels wilt.

Voorbereiding van zaailingen

Voor het planten moet je eenjarige of tweejarige appelboomzaailingen kiezen. Bij het kopen wordt de boom zorgvuldig onderzocht op schade, rot. De wortels worden geïnspecteerd om er zeker van te zijn dat ze intact zijn. Als zaailingen naar de tuin worden vervoerd, doen ze ze in een kletskous van klei of aarde. Het is onmogelijk dat de wortels uitdrogen.

Appelboom zuilvormige baby

Optimale bodemsamenstelling

Appelbomen hebben voedzame bodems nodig met een neutrale zuurgraad. Het is beter dat ze groeien en vrucht dragen op chernozem, licht gepodzoliseerde bodems. Moerassige gebieden, rotsachtig en zout van samenstelling, zijn niet geschikt voor cultuur.

Data en schema van ontscheping

In de noordelijke regio's is het noodzakelijk om de kolom in de lente te planten, wanneer de knoppen nog niet zijn begonnen te bloeien. De herfst is ook geschikt om te planten, maar niet later dan het 1e decennium van oktober. In warme gebieden kunt u kiezen voor zowel herfst- als voorjaarsbeplanting. Het is noodzakelijk om appelbomen te planten waar het grondwater het oppervlak niet dichter dan 2,5 meter nadert. De cultuur geeft de voorkeur aan zonnige tuinhellingen.

Putten worden van tevoren voorbereid en op een afstand van 40-50 centimeter van elkaar geplaatst. Het is niet nodig om ze onder de schaduwrijke bomen te graven. De gaten zijn 40 centimeter diep en 50 centimeter breed De afstand tussen de rijen van de kolom is 2-3 meter.

het planten van een appelboom

Kenmerken van de zorg voor jonge en volwassen bomen

Het is gemakkelijk om voor een zuilvormige cultuur te zorgen. Hierbij ligt de nadruk op de zuiverheid van de grond, het bewateren en voeden van de planten.

Irrigatiefrequentie

Na het planten worden de appelbomen overvloedig bewaterd en proberen ze het wortelsysteem niet uit te drogen. Voor een volwassen boom is irrigatie belangrijk tijdens de periode van eierstokvorming en vóór overwintering.

Blad- en wortelvoeding

Voor de appelboom Malukha worden organische meststoffen gebruikt. De toorts wordt verdund met water in een verhouding van 1: 3, 3-5 dagen in een vat bewaard, en vervolgens wordt de oplossing op een concentratie van 1: 5 gebracht en worden de appelbomen bewaterd. Het is handig om fosfor-kaliummeststoffen toe te voegen na de bloei van het ras. Een emmer minerale meststoffen wordt gebruikt voor 1 vierkante meter planten.

Appelboom zuilvormige baby

Worteldressing wordt gecombineerd met blad. Er wordt een ureumvoedingsoplossing bereid voor bladvoeding, waarvoor 2 eetlepels van de stof per 10 liter water nodig zijn.

De grond losmaken

Voor de actieve groei en ontwikkeling van een zuilkweek is het belangrijk om de grond van de stamcirkel tot 3 keer per zomer los te maken. In het voorjaar en de herfst organiseren ze het graven van grond, maar om de wortels van de boom niet te beschadigen.

Kroon snoeien

Al vanaf het 2e jaar na aanplant van de variëteit Maluha wordt de kroon van de boom gevormd. Hiervoor worden de zijtakken ingekort tot de 2e knop. Vervolgens wordt elk jaar de procedure voor jonge groei herhaald. De takken die vrucht dragen worden in de herfst afgesneden, waardoor een deel van de jongen overblijft.Dit is hoe een steel wordt gevormd met een conische of cilindrische kroon. In het voorjaar moet u zieke en beschadigde takken verwijderen.

appel snoeien

Preventieve behandeling

Om de jonge boom te beschermen tegen ziekten en plagen, worden zaailingen behandeld met fungicide preparaten. "Thunder" redt van mieren, dragers van bladluizen. Van knaagdieren kan het geen kwaad om de stam van de appelboom in te pakken met dakpapier en in de winter de sneeuw rond de bomen te vertrappelen.

Een appelboom voorbereiden op de winter

Jonge appelbomen van de variëteit Malyukha moeten worden beschermd tegen vorst en koude wind. Ze worden in de herfst wit gemaakt en de stam is gewikkeld in verschillende lagen niet-geweven materiaal. Volwassen planten moeten worden bedekt in de tuinen van Siberië en de Oeral.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen