Is het mogelijk om een ​​volwassen appelboom naar een andere plaats te transplanteren, wanneer en hoe dit correct te doen?

Als er een beslissing is genomen om een ​​volwassen appelboom te transplanteren, moet u weten hoe u dit correct moet doen. Er zijn veel redenen waarom het nodig werd om een ​​boom te transplanteren. Bijvoorbeeld plaatsgebrek, overstroming van de site of schade door ziekten. Ten eerste moet je zorgvuldig een nieuwe plaats voorbereiden en de appelboom zelf, gezien zijn leeftijd. Als de maatregelen niet worden opgevolgd, kan de cultuur op de nieuwe plek geen wortel schieten.

Waarom worden appelbomen getransplanteerd?

Het overplanten van grote appelbomen naar een andere plaats wordt om de volgende redenen uitgevoerd:

kleine bomen

 • de plaats is niet geschikt voor de ontwikkeling van cultuur vanwege gebrek aan licht, arme grond, de aanwezigheid van tocht;
 • beschadiging of uitdunning van de plaats waar de stam in de wortels overgaat;
 • gebrek aan ruimte;
 • infectie met ziekten.

Om de boom op een nieuwe plaats wortel te laten schieten, is het noodzakelijk om gunstige omstandigheden te creëren. Bomen die niet ouder zijn dan 15 jaar worden getransplanteerd. Na deze periode heeft het geen zin om de procedure uit te voeren, omdat de overlevingskans erg laag is.

culturele ontwikkeling

Selectiecriteria voor landingsplaatsen

Voordat u een appelboom opnieuw plant, moet u de beste plek met goede grond kiezen:

 • Het is noodzakelijk om een ​​stuk land te kiezen waar oppervlaktegrondwater niet in de buurt komt.
 • De site moet goed verlicht en opgewarmd zijn door de zon, en beschermd zijn tegen de doorgaande wind.
 • Er mogen geen fruitbomen en krachtige struiken in de buurt zijn.
 • Leemachtige grond is ideaal. Grond met grind en puin kan de boom doden. Klei-, veen- en zandgrond is niet geschikt.

kies een site

Onder deze omstandigheden wordt de boom sneller sterker en begint hij vruchten af ​​te werpen. In geval van niet-naleving van een van de voorwaarden, is het noodzakelijk om meststoffen aan te brengen en de grond af te voeren.

De 5-jarige appelboom heeft al een groot wortelgestel en kroon, dus alleen de transplantatie kan niet worden aangepakt. Om de wortels met een aarden kluit eruit te trekken, plaatsen ze een schroot of een brede houten plank. De wortels die verder gaan dan het aarden coma worden afgesneden. Om de kofferbak op een nieuwe plek vast te houden, zijn vier steunpennen geïnstalleerd.

boom met wortel

Wanneer een boom opnieuw planten

Om de transplantatie te starten, is het beter om te wachten tot de slapende staat van de appelboom. Het stadium valt samen met het vroege voorjaar of het late najaar. Het overplanten van een volwassen boom is ook mogelijk in de winter, maar alleen als de luchttemperatuur niet onder de -5 graden komt.

Als de lucht erg droog is, met een lage temperatuur, is het beter om het transplantatieproces uit te stellen naar de lente. Als de grond op de site uitgeput is, is het beter om in de herfst te transplanteren.

De procedure wordt alleen 's avonds uitgevoerd, omdat de planten tijdens deze periode de fotosyntheseprocessen voltooien.

voorbereidend werk

In het voorjaar

De lentetransplantatieperiode is geschikt voor die gebieden die niet rijk zijn aan mineralen en andere nuttige stoffen. In het voorjaar wordt de cultuur getransplanteerd totdat de knoppen beginnen te bloeien.

In de herfst

Ervaren experts adviseren om in de herfst een appelboom van elke leeftijd opnieuw te planten. Gedurende deze periode bereidt de cultuur zich voor op de winterkou, waardoor deze minder gevoelig wordt voor verschillende invloeden en de weerstand tegen stress toeneemt.

transplantatieperiode

In de herfst beginnen ze pas te werken nadat de bladeren volledig zijn afgevallen, maar je moet proberen op tijd te zijn voor het begin van koud weer. De wortels van de getransplanteerde boom moeten zich aanpassen aan de nieuwe plek, er mag nog een maand geen vorst zijn.

Als er geen tijd is om te wachten tot het gebladerte eraf valt, worden ze afgesneden. Dit is nodig om de appelboom energie te laten besparen voor aanpassing.

het graven van aarde

Zomer

De beste tijd om te verplanten is de herfst- of lentemaanden. De zomer is de beste tijd om te voeden of te vaccineren. Als er een zomertransplantatie nodig is, komen de volgende aanbevelingen van pas:

 • winterharde appelrassen zijn het meest geschikt voor transplantatie;
 • een appelboom die in de zomer is getransplanteerd, vereist extra bemesting en water;
 • zorg ervoor dat u de grond rond de stam mulcht;
 • het is raadzaam om de meeste bladeren te verwijderen;
 • het loof moet gezond zijn en de takken moeten intact zijn.

De meest geschikte tijd is begin juli. Een bewolkte, windstille dag is geschikt om te verplanten, of er worden avonduren gekozen voor werk.

getransplanteerd in de zomer

Voorbereidend werk

Op de nieuwe locatie wordt een gat gegraven. Als de transplantatie in de herfst wordt uitgevoerd, wordt de verdieping 4 weken vóór de voorgestelde procedure uitgevoerd. Voor verplanten in het lenteseizoen wordt de put in de herfst voorbereid.

Alle beschadigde takken en wortels worden uit de boom verwijderd om opnieuw te worden geplant. Ook te lange delen van het wortelstelsel moeten worden gesnoeid.

getransplanteerd

Vereist hulpmiddel

De volgende inventaris is handig voor werk:

 • tuinschop en hooivork;
 • metalen of houten palen;
 • sterke touwen;
 • dikke doek of tas;
 • tuinschaar voor het snoeien van takken.

Er zijn meerdere mensen nodig om een ​​volwassen boom te transplanteren.

noodzakelijke tool

Voorbereiden van de boom en de transplantatieplaats

Om de cultuur niet te beschadigen, moet u zich voorbereiden op de transplantatieprocedure:

 • De takken aan de boom moeten van tevoren worden afgesneden. Als dit niet gebeurt, is er in de toekomst een groot risico op uitdroging van de scheuten. De procedure verbetert de immuniteit. De snoeischijflengte wordt bepaald door de leeftijd van de appelboom.
 • Zorg ervoor dat u droge, beschadigde takken verwijdert. De snijplaats wordt behandeld met een speciaal genezend middel.

Voordat u een volwassen boom opgraaft, moet u een gat voorbereiden om in een nieuw gebied te planten. Het gat wordt meestal een paar weken voor het verplanten gegraven. Het moet meer dan een derde diep zijn dan een aarden klomp. In appelbomen op de leeftijd van 10 jaar is de breedte van de aarden coma 1,5 meter, op de leeftijd van 11 tot 15 jaar - 2 meter.

overdrachtspunten

Een kleine laag aarde wordt op de bodem van de put gelegd, die binnen een maand zal bezinken en de wortels niet naar beneden zal trekken. Vervolgens wordt kunstmest in de put gebracht. Een samenstelling van mest, rivierzand, compost en zaagsel is geschikt.

Als er grondwater dicht bij het aardoppervlak is, dan is het eerst nodig om drainage 1,5 meter hoog te maken (drainage van grind wordt onder in de put aangebracht). Pas daarna beginnen ze een gat te graven.

overstroming

Een boom overplanten

U moet de boom correct herplanten:

 • een appelboom wordt samen met een aarden klomp opgegraven;
 • wrik de appelboom los met een houten plank of koevoet;
 • Nadat de kroon en wortels zijn bevestigd, wordt de cultuur naar de plantkuil verplaatst.

Rondom de geplante boom worden palen ingeslagen, half oktober wordt humus gestort, wordt de grond gemulleerd en wordt de stam vastgebonden.

Tijdens het planten moet u dezelfde oriëntatie van de boom behouden als op de oude plaats, dus er wordt een markering op de stam aangebracht. De takken moeten in dezelfde richting van de wereld worden gedraaid als vóór de transplantatie.

kruiwagen met zand

Graaftechnologie

Om niet alle delen van de boom te beschadigen, is het noodzakelijk om deze correct op te graven:

 • Jonge en volwassen bomen worden samen met een aarden kluit uitgegraven. Ten eerste moet de grond rond de stam goed worden bewaterd om het uittrekken van de wortels te vergemakkelijken.
 • De boom wordt vóór het planten geïnspecteerd. Rotte wortels en droge takken worden afgesneden. Jonge zaailingen worden enkele dagen in een kom met water gelaten.
 • Het wordt aanbevolen om een ​​markering op de stam aan te brengen op de plaats waar deze vanaf de grond zichtbaar is. Hierdoor wordt de boom correct in het nieuwe gat geplaatst.

De diameter en diepte van het uitgraven van het wortelstelsel is afhankelijk van de leeftijd van de boom. Zodat het niet beschadigd raakt, beginnen ze op grote afstand van de stam in te graven.

graaftechnologie

Transportregels

De transportfuncties zijn afhankelijk van hoe ver de appelboom moet worden verplaatst. Je moet de appelboom voorzichtig graven en proberen de wortels niet te beschadigen.

Als de afstand klein is, wordt de gegraven boom op een dicht weefsel geplaatst en vervolgens naar de gewenste plaats gesleept.

Als het naar een lange afstand moet worden verplaatst, is de kroon vastgebonden met dikke touwen en is de aarden bal gewikkeld in een dicht materiaal. In dit formulier worden ze naar een nieuwe site gesleept.

handschoenen aan handen

Landing op een nieuwe locatie

Bij het verplanten van appelbomen worden een aantal regels in acht genomen:

 • bomen die ouder zijn dan 15 jaar mogen niet worden aangeraakt;
 • bomen met een gebroken stam kunnen niet worden getransplanteerd;
 • de cultuur wordt in de herfst getransplanteerd en vertrekt zonder bladeren en fruit;
 • een in de herfst getransplanteerde boom wordt geïsoleerd en mulch;
 • het eerste jaar is het nodig om takken te snoeien, de groei te beheersen.

Kenmerken van het planten van een appelboom op een nieuwe plaats zijn afhankelijk van de leeftijd:

 1. Het is het gemakkelijkst om een ​​eenjarige boom opnieuw te planten, omdat deze minder vatbaar is voor beschadiging en sneller aan een nieuwe plek went. De beste tijd om te graven is eind september. De wortel wordt na het graven met een derde ingekort. Dit bevordert het ontstaan ​​van nieuwe worteltakken, die vocht en voedingsstoffen beter opnemen. Het is beter om in het vroege voorjaar opnieuw te planten.
 2. Een appelboom wortelt goed op een nieuwe plek op de leeftijd van 2 tot 3 jaar. Zaailingen worden in de voorbereide putten geplant, samen met een aarden klomp en er wordt een pin naast geplaatst waaraan de stam is vastgemaakt.
 3. Een volwassen boom van 4-5 jaar wordt op dezelfde manier geplant als een jonge, maar heeft zijn eigen kenmerken. In het voorjaar niet opnieuw planten. Kies een brede plank die als hefboom fungeert terwijl je de wortels uit de grond trekt. Vervolgens wordt de stam met haringen vastgezet.
 4. Bomen ouder dan 5 jaar worden getransplanteerd volgens dezelfde regels als jonge bomen. Het is beter om in het voorjaar te verplanten. Na transplantatie is snoeien verplicht.

nieuwe plek

Als u alle vereisten en alle aanbevelingen opvolgt, zal het proces niet traumatisch zijn voor de tuincultuur.

Kenmerken van het verplanten van verschillende soorten appelbomen

In principe worden alle soorten en variëteiten appelbomen getransplanteerd volgens hetzelfde schema. Er zijn kleine verschillen in het verloop en de keuze van de locatie voor de transfer. De eenvoudigste manier is om zuilvormige appelbomen te verplanten.

verschillende soorten

Zuilvormig

De zuilvormige appelboom wordt op dezelfde manier getransplanteerd als andere soorten van deze cultuur. Het belangrijkste is om de worteltakken niet te beschadigen en er zoveel mogelijk aarde op achter te laten. Het eerste decennium van april wordt als de beste tijd beschouwd. Het wortelsysteem van dit type cultuur is compact en ondiep, dus de transplantatieprocedure is eenvoudiger.

Zuilvormige appelbomen ontwikkelen zich niet goed als er een teveel aan vocht in de grond zit, daarom is er een drainagelaag aangebracht op de bodem van de put. Omdat het wortelsysteem ondiep is, is een dikke laag mulch vereist.

zuilvormige appelbomen

Dwerg

Dwergappelbomen groeien in zowel goed verlichte als schaduwrijke gebieden. De afstand tussen de zaailingen moet 3 meter zijn. De breedte van het gegraven gat is 58 cm.

De transplantatie vindt plaats volgens de standaardregels. Na het verplanten wordt de grond rond de stam vertrappeld en gemulleerd. In een straal van 65 cm vanaf de stam is een uitsparing gemaakt voor irrigatie.

kleine boom

Dichka

Wilde appelbomen wortelen goed in het voorjaar, dus de transplantatie wordt in de laatste dagen van maart uitgevoerd. Voor een nieuwe plek in de tuin wordt een plek gekozen die zo dicht mogelijk bij de condities van de vorige groei ligt. Het gaat om de samenstelling van de grond, de oriëntatie van de boomtakken.

wilde variëteit

Boomverzorging na het verplanten

De getransplanteerde appelboom heeft veel aandacht en zorg nodig. Daarom zijn de volgende tips handig:

 • de eerste keer na het verplanten wordt de boom één keer per week bewaterd;
 • het eerste jaar na het verplanten is het niet nodig om de grond nabij de stam op te graven;
 • in de herfst wordt de grond gemulleerd met humus of turf;
 • de stam is vastgebonden met een warm afdekmateriaal;
 • in het voorjaar snoeien ze takken;
 • in het eerste jaar moet alle kleur van de bomen worden verwijderd;
 • zorg ervoor dat u het onkruid verwijdert.

Een getransplanteerde boom vereist meer zorg, het is noodzakelijk om de cultuur te beschermen tegen vorst, ziekten en knaagdieren.

boom zorg

De timing van het vestigen op een nieuwe plek

Het rooten van een getransplanteerde boom op een nieuwe plek is een lang proces. De overlevingstijd wordt beïnvloed door de leeftijd van de boom en het voldoen aan de zorgvoorwaarden. Hoe jonger de getransplanteerde appelboom, hoe sneller hij zich aanpast aan een nieuwe plek en vruchten begint af te werpen.

Er zijn verschillende redenen waarom de getransplanteerde appelboom geen wortel schoot:

 • het kopen van de verkeerde zaailing (bijvoorbeeld ziek, zwak of gekweekt in de verkeerde omstandigheden);
 • overmatig snoeien van het wortelsysteem voor het planten;
 • ongeschikte breedte en diepte van de plantkuil;
 • overmatige verdieping van de wortelhals;
 • landen op een plek waar het grondwater te dichtbij stroomt;
 • wateroverlast van de grond (zware regenval of onjuist water geven);
 • het planten van een appelboom in de buurt van andere fruitstruiken en bomen;
 • onjuist of voortijdig snoeien;
 • de getransplanteerde boom werd geplant op een plek waar al een andere boom was gegroeid.

Als we met al deze punten rekening houden, wordt de aanpassingstijd van de appelboom naar een nieuwe plek verkort.

overlevingstijd

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen