Maankalender voor het planten van de tuinman en tuinman voor september 2020

Voor velen wordt het einde van de zomer geassocieerd met oogsten. Er is een gevoel dat het zomerhuisjesseizoen ten einde is en dat het tijd is voor rust. September is de maand waarin vooraf geplande transplantaties of aanplant vóór de winter van sommige gewassen worden gedaan. Om de juiste data voor het werk te kiezen, gebruiken tuinders en moestuinen de maankalender voor september 2020.

Maanfasen in september 2020

Het maanlichaam maakt elke maand een vaste beweging. Gedurende deze tijd verandert de toestand van de maan geleidelijk. Het bestaat uit 4 opeenvolgende fasen:

 1. Nieuwe maan, die valt op 28 september. Dit is een toestand die wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een ster op een rechte lijn tussen de zon en de aarde. Met de nieuwe maan is de ster niet zichtbaar aan de hemel.
 2. Volle maan die plaatsvindt op 14 september. Het licht aan het begin van de Volle Maan wordt volledig verlicht.
 3. De groei van de ster gaat door van 1 tot 13 september. Deze periode is verdeeld in 2 kwartalen. Het eerste kwartaal wordt gekenmerkt door het verschijnen van een smalle strook van een nieuwe ster, in het tweede kwartaal krijgt het zijn volle vorm.
 4. Het verval van de ster duurt van 15 tot 27. Gedurende deze tijd verandert de schijf van volledig in een smalle strook.

De invloed van de maanfase op aanplant

Volgens de verzamelde onderzoeksgegevens hangt de cycliciteit van de maan nauw samen met de ontwikkeling van planten. De fasen komen overeen met bepaalde periodes:

 • intensieve groei, evenals de ontwikkeling van het bovengrondse deel van planten, wordt waargenomen tijdens de groeiende maan;
 • toename, verdere actieve ontwikkeling van knollen of worteldeel valt samen met het afnemen van de maan;
 • bij Volle Maan of Nieuwe Maan wordt een groeivertraging waargenomen.

Bij het uitvoeren van geplande werkzaamheden wordt rekening gehouden met cycliciteit. De dagen waarop een nieuwe of volle maan verschijnt worden gebruikt om de planten rust te geven, deze periodes worden rustperiodes genoemd.

Sterrenbeelden in september

In september valt de nieuwe maan in de periode van de dominantie van het teken Maagd. De volle maan valt tijdens de dominantie van het teken Vissen. De periodes van groei en verval vallen op de rest van de sterrenbeelden.

tuinman kalender

Maanzaai- en landingskalender in dagen voor september 2020

Tuinders en tuinders laten zich leiden door de informatie die is gesystematiseerd door de maanplant- en zaaikalender. Hiermee kunt u de meest geschikte datums voor het planten bepalen, evenals dagen waarop het niet wordt aanbevolen om volwassen gewassen opnieuw te planten of zaden te zaaien.

Gunstig

Geschikte aantallen bij het zaaien van kassen met zaden van radijs, Chinese kool, zaaisla verschillen van de dadels die bedoeld zijn voor het planten van meerjarige bloemen of struiken.

Soort cultuurDatums
Plantaardige gewassen3, 4, 11, 13, 23, 22
Bloemen en sierplanten1,2, 3, 4, 5, 6, 7, 30
Bessenstruiken1, 2, 3, 4, 8, 9, 13, 22, 23, 24, 30

Ongunstige periodes

De rust- of rustperioden zijn de cijfers waarop de nieuwe maan en de volle maan vallen, evenals enkele dagen erna: 14,27,28,29.

landingsdata

Wanneer planten in september opnieuw moeten worden geplant

Voor het verplanten van struiken, meerjarige planten, worden periodes gebruikt waarin de maanster een actief groeifase ingaat. Deze periode valt in de eerste helft van september. De grond blijft warm en vatbaar voor teelt, voordat de vorst begint, hebben de planten de tijd om zich volledig aan te passen en nieuwe wortels af te breken.

Informatie! In de eerste week van september is het gebruikelijk om vaste planten te verdelen en over te planten naar een nieuwe plek.

hint voor de tuinman

Welke werkzaamheden deze maand moeten worden uitgevoerd

September is geschikt voor een bepaald soort werk. De lucht blijft warm, de aarde kan overdag vrij gegraven worden, maar 's nachts begint er een beetje vorst te verschijnen,' s ochtends valt er dauw.

Droge, heldere dagen zijn geschikt voor het desinfecteren van opslagruimten voor gewassen en groentebereidingen. Kelders of kelders worden geventileerd en met speciale middelen behandeld. Geoogste medicinale planten worden onder schuren gedroogd en groenten worden klaargemaakt voor verdere opslag.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de bereiding van compost, die in de pits wordt achtergelaten voor verdere rijping. Hiervoor wordt het gemaaide gras op de voorbereide laag gelegd. Bij het begin van de vorst wordt de compote bedekt met folie en planken.

druppel aarde

Het begin van de maand is geschikt voor de eerste fase van de herfstbemesting. Er worden minerale samenstellingen met een hoog gehalte aan fosfor en kalium geïntroduceerd, die de grond verzadigen en vruchtbaarder maken voor voorjaarsaanplant.

In de tuin

In de tuinen worden voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd en worden transplantatieactiviteiten uitgevoerd:

 • putten voorbereiden voor verplanten;
 • snoeien van droge takken;
 • verwijder de regrown snor van aardbeien of remontante aardbeien;
 • het verplanten van bessenstruiken;
 • bemesting van bessenstruiken met minerale meststoffen;
 • behandel struiken tegen ongedierte of ziekten.

Informatie! Tuinierwerkzaamheden aan transplantatie, die de reproductie van meerjarige coniferen begeleiden, worden uitgevoerd in de tweede helft van september.

pits voorbereiden

In de tuin

Tuinwerk omvat oogsten. Dit geldt voor late rassen van gewassen die in de tweede helft van de zomer zijn geplant. Wortelen, bieten, uien en tomaten worden geoogst voor verdere oogst. In september zijn ze traditioneel van plan om pootaardappelen te verzamelen en te sorteren voor de voorjaarsplant. Uien worden voor de regen uitgegraven om de bollen bij droog, helder weer te drogen.

Na het oogsten wordt er op de site gewerkt:

 • landteelt, rekening houdend met pre-wintergewassen;
 • groenbemester zaaien;
 • ploegen;
 • de aarde graven;
 • bemesting van het landperceel met compost voor rijping in de lente;
 • het uitvoeren van activiteiten voor de teelt van land om ongedierte te vernietigen dat diep in de grond doordringt om te overwinteren.

het land ploegen

In de kas

Met kassen kunt u een klein gewas verzamelen na het begin van de herfstvorst. Groenten, kool, sommige soorten groenten worden onder de film geplant.

Kasomstandigheden zijn geschikt voor het planten van selderij, sla, peterselie, basilicum. Ze kiezen voor vroegrijpe rassen die doorgroeien tot half oktober.

Referentie! Tegen eind september zijn ze van plan om snijbiet, peper en bospeterselie te verplanten voor de teelt op de vensterbank.

Na het oogsten van de gewassen worden de kassen behandeld met voorbereide verbindingen om te beschermen tegen de voortplanting van ongedierte en het verschijnen van schimmel.Tegen het einde van de maand zijn de kassen opgewarmd, zijn de gevonden scheuren dicht.

land verbouwen

Kenmerken van landbouwwerk in verschillende gebieden

Het uitgevoerde werk hangt niet alleen af ​​van de perioden die worden aangegeven door de maankalender, maar ook van de kenmerken van de klimaatzone:

 1. In de noordelijke regio's is de oogst gepland in de eerste week van september. De voorbereiding van de site gebeurt tijdens de eerste helft van de maand om het effect van lage temperaturen op gewassen uit te sluiten.
 2. Het Krasnodar-gebied en de aangrenzende zuidelijke gebieden worden gekenmerkt door hoge luchttemperaturen gedurende de dag, die in september aanhouden, dus het werk aan het oogsten en voorbereiden van de site wordt uitgesteld tot de tweede helft van de maand.

In de herfst is het gebruikelijk om voor de winter water te geven. Dit is de laatste keer dat de aarde nat wordt. Het binnenkomende vocht zal de enige bron zijn voor de gewassen die voor de winter worden geplant. Deze procedure is gepland afhankelijk van de temperatuurindicatoren van de regio. Als het gebied wordt gekenmerkt door lagere temperaturen in de tweede helft van de maand, is de voorwinter bewatering eerder gepland.

werk in de herfst

Informatie! Voor het Krasnodar-gebied en de aangrenzende zuidelijke gebieden wordt de bewatering voor de winter uitgesteld tot oktober, omdat de luchttemperatuur tot het einde van de maand hoog blijft.

Tips voor tuinders

Transplantaties en maatregelen voor het verwerken van de site worden uitgevoerd in overeenstemming met de invloeden van de cycli van de maan. Dit bevordert de intensieve groei van de geplante planten en garandeert ook een snelle aanpassing voor getransplanteerde heesters of meerjarige bloementeelt.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen