De beste controlemaatregelen, hoe u permanent van de zeugendistel af kunt komen op de site

Onder het wijdverspreide onkruid in de tuin neemt zaaidistel een speciale plaats in. Deze plant staat erom bekend grote delen van de site vrijwel onmiddellijk te kunnen bedekken dankzij het sterk ontwikkelde wortelstelsel. Gewoon deze wiet uit de grond trekken is niet genoeg. Het is belangrijk om te weten hoe u met behulp van de meest effectieve biologische, mechanische en chemische methoden permanent de zeugendistel op de site kunt verwijderen. Maak uzelf ook vertrouwd met de nodige preventieve maatregelen.

Redenen voor het uiterlijk

Laten we eerst eens kijken waar de zeugendistel in de tuinen verschijnt. Deze plant is een van de drie leiders in onkruid, samen met tarwegras en filet.

Zaaidistel, ook bekend als gele zaaidistel, groeit voornamelijk in ravijnen, woestenijen, langs rivieroevers en in boomgaarden en moestuinen. Het is een vaste plant die een hoogte van een halve meter bereikt.

Roze of ruw, iets korter in hoogte - tot 1,2 meter. Het heeft een sterk en robuust wortelstelsel, een vertakte rechte stengel en langwerpige doornige bladeren. De bloemen hebben een karakteristieke roze kleur. Het verspreidingsgebied van deze soort zijn velden, langs de weg.

In de tuinpercelen beginnen de zaaidistels actief te groeien als gevolg van de verspreiding van zaden en stukjes onkruidwortelstok.

ontdoen van zaaidistel

Wat voor kwaad doet

De distelwier is een bedreiging voor bessen, fruit en groenten die in de buurt groeien.

De veroorzaakte schade is als volgt:

 • het creëren van factoren voor de verspreiding van schimmelziekten van plantgewassen en het aantrekken van insectenplagen;
 • moeilijkheid bij grondbewerking;
 • het vertragen van de groei en ontwikkeling van aanplant door kunstmatige schaduw te creëren en natuurlijk zonlicht te absorberen.

Een belangrijk kenmerk van zeugendistel is dat het wortelsysteem van de wiet tot een diepte van zes meter in de grond groeit en alle waardevolle mineralen en vitamines opzuigt. Hierdoor raakt de grond uitgeput, wat de kwaliteit van de toekomstige teelt nadelig beïnvloedt.

Zaai distel zich snel vermenigvuldigt - en dit is het gevaar ervan.

Elke plant kan ongeveer zes en een half duizend zaden produceren. In de wind verspreiden deze zaden zich snel tussen aanplant.

gele bloem

Hoe om te gaan met een distel in de tuin

Er zijn verschillende manieren om zeugendistel te bestrijden. Nadat u ze allemaal in detail hebt bekeken, kunt u de meest effectieve kiezen.

Mechanische methoden

Mechanische methoden van onkruidbestrijding worden veel gebruikt, zoals handmatig verwijderen en graven van grond.

Handmatige verwijdering

Deze methode is bewerkelijk vanwege de eigenaardigheden van het wortelsysteem van de zeugendistel. Het kan worden vergemakkelijkt door speciale apparaten te gebruiken.

Tuinvork met 45 graden tanden, geschikt voor het verwijderen van onkruid dat niet stevig in de grond zit.

handmatige verwijdering

Voor het verwijderen van lange wortelassen wordt het gebruik van een tweetandige vorkvormige wortelverwijderaar aanbevolen.

Met behulp van de Fokin vlaksnijder verwijder je onkruid door het apparaat tot drie meter diepte in de grond te verpesten. Het werkt volgens het principe van een zeis, maait lange stengels en verlengt ze langs het oppervlak onder de grond.

De grond graven

Het opgraven van de grond moet in verschillende fasen gebeuren:

 1. Werk grondig met een schop, verdeel kluiten en voer met meststoffen.
 2. Gebruik een vork om de grond los te maken, klonten en vuil eruit te halen die nog niet eerder zijn gezien.
 3. Als de grond te hard is, graaf dan opnieuw.
 4. Breng zwarte aarde naar de site.

het graven van de grond

Chemicaliën

Herbicide chemicaliën zijn effectief tegen onkruid, inclusief zeugendistel.

Producten met glyfo's in hun samenstelling vernietigen de wiet binnen 2-3 weken. Onder hen:

 • Naar boven afronden;
 • "Glyphos";
 • "Tornado";
 • "Orkaan";
 • "Snoeischaar".

Alle vermelde chemicaliën werken volgens het volgende principe:

 1. Tijdens de eerste dagen vanaf het moment van spuiten dringen de werkzame stoffen door in de groene delen van de plant.
 2. Ga geleidelijk naar het wortelstelsel.
 3. De dood van onkruid treedt op als gevolg van een schending van de synthese van aminozuren.

Tornado-pakket

Zaai distelbehandeling met herbiciden kan alleen worden uitgevoerd bij droog en kalm weer. Zelfs de kleinste druppel van een chemische stof mag niet in de gekweekte planten komen die op de site zijn geplant. Het medicijn moet strikt worden verdund in de verhoudingen die in de instructies worden aangegeven. Maak voor aanvang van de werkzaamheden persoonlijke beschermingsmiddelen klaar.

Biologische manier

Bij deze methode worden groenbemesters op het terrein aangeplant. Deze omvatten:

 • brandnetel;
 • luzerne;
 • rogge;
 • erwten;
 • lupine.

Wanneer deze planten opgroeien, moet je het gebied bedekken met kartonnen vellen of folie en wachten op de lente. Overrijpe planten zullen de grond verrijken met de nodige componenten. Dergelijke omstandigheden zijn ongunstig voor de wiet.

gekleurde lupine

Volksmethoden van strijd

Er zijn ook beproefde en betrouwbare maatregelen om de zeug-thist onkruid op de site te vernietigen:

 1. Een maand voor het begin van het planten de grond op de site behandelen met ethylalcohol verdund in water. Voor 10 liter water wordt 150 milliliter alcohol gebruikt.
 2. Een mengsel van azijnessence met zout helpt de wiet voor altijd te vernietigen. De zaaidistel moet worden afgesneden en vervolgens worden behandeld met de resulterende oplossing.
 3. Geef het onkruid water met een waterige oplossing van natriumchloride - met een snelheid van 1 glas zout per 1 liter water.
 4. Bestrooi de gebieden waar onkruid groeit met droog keukenzout. Voor elke vierkante meter van het terrein is anderhalve kilo product nodig.
 5. Gebruik zuiveringszout om op de distel te strooien. Onder invloed van vocht lost het op en heeft dit een nadelig effect op de ontwikkeling van de wiet.

ethanol

Voorkoming van terugkeer

Voor preventieve doeleinden moeten verschillende regels worden gevolgd:

 1. Gebruik alleen hoogwaardig en schoon zaad dat op gespecialiseerde punten is gekocht.
 2. Houd rekening met de vruchtwisseling.
 3. Maai onkruid aan het begin van de bloei.

Naleving van deze aanbevelingen zal helpen om gunstige omstandigheden te creëren voor de ontwikkeling van nuttige plantgewassen in de gebieden.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen