Beschrijving van Uyfehertoi Fyurtosh-kersensoorten en geschiedenis, teeltkenmerken

In elke Russische tuin is minstens één kersenboom aanwezig. Helder donkerrode bessen zijn heerlijk in compotes, vulling voor taarten en dumplings, kersenjam en likeuren zijn altijd een uitstekende traktatie op tafel. Om de juiste zaailing voor uw eigen tuin te kiezen, moet u de overvloed aan variëteiten begrijpen. Kenmerken van Uyfehertoi Fyurtosh-kersen, een beschrijving van de variëteit en de nuances van de zorg worden in dit materiaal gepresenteerd.

Geschiedenis van oorsprong

Uyfehertoy Fürtosh is een zelfvruchtbare Hongaarse kersensoort op basis van de populaire Panda.

Het is vernoemd naar de Hongaarse stad Novy Belozersk en wordt vertaald als Novobelozerskaya Kudryavaya. Deze stad staat bekend om zijn kersenlikeur en een overvloed aan kersenboomgaarden. Het resultaat was een hoogproductieve winterharde variëteit, resistent tegen ziekten, waar Russische tuinders ook van hielden.

Uyfehertoy Furtosh

Beschrijving van de variëteit

Een uitgestrekte, middelgrote boom met een piramidale kroon, geeft hoge opbrengsten en begint 4 jaar na het planten vruchten af ​​te werpen.

De vruchten zijn groot, 4,8 gram, met een uitgesproken kersenaroma. De pit is klein, gemakkelijk te scheiden van het malse en sappige vruchtvlees. Kersen zijn donkerrood, medium rijpend, een boom met een gemengd type vruchtvorming (boeketscheuten en groeitakken). In de beschrijvingen van het ras wordt vooral de hoge opbrengst aangegeven - een volwassen boom geeft 20-22 kilogram bessen.

Uyfehertoy Furtosh is resistent tegen moniliose en coccomycose, de belangrijkste ziekten van kersenbomen.

kersensoort

Groeiende functies

Kers behoort tot pretentieloze tuinaanplant. Tijdig, matig water geven, snoeien en ongediertebestrijding is alles wat een boom nodig heeft om goed vrucht te dragen.

Kersen hebben nodig:

teeltkenmerken

  • water geven - afhankelijk van de weersomstandigheden - 3-4 keer per seizoen;
  • snoeien, dat in de lente wordt uitgevoerd voor volwassen bomen;
  • toepassing van complexe meststoffen voor fruitbomen eenmaal per jaar;
  • bescherming tegen ongedierte - indien nodig wordt het 2 keer per seizoen besproeid.

Als u zich aan deze eenvoudige zorgregels houdt, ontstaan ​​er geen problemen met de boom.

kant-en-klaar fruit

Een landingsplaats kiezen

Het gebied waar u een kersenboom plant, moet worden beschermd tegen tocht en matig verlicht zijn. Kersen kunnen groeien op niet-vruchtbare bodems, maar ze kunnen niet tegen wateroverlast, zure of zoute grond.

Landen

Kersen worden in de herfst of lente geplant. Het planten vindt plaats in oktober-november of april, afhankelijk van de regio. Als de winters te koud zijn, kan de kwetsbare zaailing bevriezen. Voor het planten wordt een gat gegraven, de afmeting is 60x60 centimeter.

bruine bessen

Een drainagelaag wordt aangebracht op de bodem van een diepe en brede put en vervolgens op vruchtbare grond.Het wordt in een glijbaan gegoten, waarop een zaailing wordt geplaatst en de wortels zorgvuldig worden rechtgetrokken.

Belangrijk: voor het planten wordt de boom 5-6 uur in water gezet zodat hij bij het planten vochtige wortels heeft.

Vervolgens wordt de put bedekt met aarde, wordt de grond licht verdicht, vertrapt en bewaterd.

boomtak

Zorg

Zorg voor kersen het is niet moeilijk, zelfs een beginnende tuinman kan het.

Water geven

Kersenbomen zijn droogtetolerant, maar bloeiende aanplant mag geen gebrek aan vocht hebben. Dit leidt tot gewasverlies. Geef de kers water bij sterke uitdroging van de stamcirkel. Geef de tweede keer water wanneer de eierstok verschijnt. De derde bewatering wordt uitgevoerd in geval van ernstige droogte, wanneer de bessen rijpen. En de laatste keer wordt bewaterd in september-oktober.

tuin kroon

Snoeien

Jonge bomen (tot 10 jaar oud) worden niet gesnoeid. Bij volwassen kersen worden droge takken en overtollige scheuten verwijderd. Dit verjongt de boom en verwijdert onnodige stress.

volwassen fruit

Reproductie

Stekken, enten of vermeerdering door scheuten worden gebruikt. Kersen kunnen uit zaad worden gekweekt, maar dit is een bewerkelijk proces en de gekweekte zaailingen zijn meestal veel slechter dan de moederboom in termen van opbrengst en andere eigenschappen.

De gemakkelijkste manier om kersen te vermeerderen is door begroeiing. De wortels van de jonge scheut worden afgesneden van de wortels van de moederplant en deze wordt naar de juiste plaats verplaatst.

Stekken worden meestal gebruikt in kwekerijen. Eenjarige houtachtige scheuten worden afgesneden. Ze worden in stekken gesneden met 4-5 knoppen. De onderste bladeren worden verwijderd, waardoor alleen de bovenste 2 overblijft. De lagere snede is behandeld met Kornevin. De stekken worden in voorbereide grond geplant en bedekt met folie. Het wordt regelmatig verwijderd om te ventileren en de aanplant wordt bewaterd.

groeien uit zaad

Ziekten en plagen

Uyfehertoi Fyurtosh is een ziekte- en plaagresistente variëteit. Niet vatbaar voor moniliale verbranding en matige resistentie tegen coccomycose.

Voor ziekten wordt de boom besproeid met Bordeaux-vloeistof of behandeld met koperoxychloride. U kunt een complex fungicide kopen bij tuinierwinkels en gebruiken volgens de instructies van de fabrikant. De eerste bespuiting wordt uitgevoerd na het zwellen van de knoppen, de volgende - na de bloei.

Kers is een pretentieloze plant, hij reageert op minimale zorg met een hoge opbrengst, en de smaak van grote geurige kersen en zelfgemaakte bereidingen van deze bes zal het hele gezin verrukken.

ziekte boom

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen