Hoe kersen te verzorgen in de zomer, herfst en lente na de oogst

Kersenbomen zijn frequente "bewoners" van voorstedelijke gebieden. Het geheim van hun populariteit bij onze tuinders ligt in hun eenvoud en goede oogst. Om het elk jaar te krijgen, moet je voor de bomen zorgen. De zorg voor kersen vereist kennis van de kenmerken van de fysiologie en biochemische processen. Activiteiten om de vruchtbaarheid te vergroten beginnen vanaf het moment van planten en worden op een specifiek tijdstip uitgevoerd.

Wat houdt volledige houtverzorging in?

Het onderhoud van kersenbomen is gemakkelijk, zelfs voor beginnende tuiniers. De belangrijkste activiteiten die jaarlijks moeten worden uitgevoerd in de tuin waar kersen en kersen groeien, zijn het regelmatig en matig overvloedig water geven van bomen, hun snoei en bescherming tegen ziekten en plagen, evenals het verwijderen van onkruid en de introductie van voedingsstoffen in de grond.

Om goede vruchtbaarheidscijfers te behalen, moet u weten welke fijne kneepjes zorg nodig is voor oude en jonge planten, en ook in welke maanden het het beste is om bepaalde activiteiten uit te voeren.

Water geven

Vooral kersenbomen hebben regelmatig water nodig in de eerste jaren na aanplant in het land. Aangenomen wordt dat de plant gemiddeld 12 keer in één seizoen moet worden bewaterd. Tegelijkertijd moet men zich laten leiden door de weersomstandigheden en, afhankelijk van deze, de frequentie van irrigatie verhogen of verlagen.

Nadat het kalenderjaar is verstreken, moet de eerste watergift worden gedaan nadat de boom is gebloeid, de tweede - op het moment dat de bessen worden gegoten.

De hoeveelheid vocht moet zodanig zijn dat de grond tot een diepte van ongeveer 40 centimeter wordt bevochtigd. Om elke boom water te geven, heb je ongeveer 3 tot 6 emmers water nodig. Om precies te kunnen bepalen hoe vaak u de planten water moet geven, moet u rekening houden met de hoeveelheid natuurlijke neerslag.

een boom water geven

In de herfst, nadat de bladeren eraf zijn gevallen, wordt winterwater gegeven, waarbij de grond tot een diepte van 80 centimeter wordt afgeworpen. Dankzij dit vocht bereidt het wortelsysteem zich voor op een succesvolle overwintering en bevriest de grond niet zo snel als droog.

Topdressing

Om een ​​goede oogst van een kersenboom te krijgen, moet deze regelmatig worden gevoerd. Net als andere groene bewoners in de tuin hebben deze planten minerale en organische meststoffen nodig.

Het bemestingswerk begint in het vroege voorjaar, zelfs voordat de bloemen aan de boom bloeien. Ureum of calciumnitraat wordt gebruikt als topdressing. 60 gram ureum of 2 eetlepels salpeter wordt over het hele oppervlak van de stamcirkel verspreid, waarna de grond wordt losgemaakt. Dergelijke procedures zijn correct en gunstig voor groei en bloei.

kersen zorg

Als er bloemen verschijnen, is het tijd om stikstof en organische mest toe te dienen, bijvoorbeeld vogelpoep of koeienmest. Na de bloei kunnen de kersen worden bespoten met ureum. Om dit te doen, wordt 40 gram verdund in 10 liter water. Op deze manier sproeien helpt de eierstokken te behouden en verbetert de boomvoeding.

Snoeien

Snoeien helpt de kersengroei te intensiveren. De eerste keer dat deze procedure wordt uitgevoerd nadat gezwollen knoppen aan de boom zijn verschenen. Als u dit moment mist, is het beter om het snoeien helemaal te annuleren om de plant niet te verwonden. In het voorjaar wordt allereerst het verwijderen van bevroren scheuten uitgevoerd. Daarna moeten de plakjes worden verwerkt.

kersen snoeien

Scheuten van minder dan 40 centimeter hoeven niet te worden gesnoeid. Om te voorkomen dat de kroon te dicht is, volstaat het om concurrerende takken te verwijderen en de verticaal gerichte scheuten te verwijderen. Kroonvormend snoeien kan tijdens de zomermaanden na het plukken van de bessen.

Ongediertebestrijding

Kersen zijn, net als de meeste andere leden van de Pink-familie, vatbaar voor veel ziekten. Meestal wordt de boom aangetast door schimmel- en bacteriële ziekten. Daarom omvat de zorg het regelmatig gebruik van insecticide en fungicide preparaten.

De basisregels voor de preventie van kersenziekten zijn:

 • witwassen van stammen in de lente;
 • verschillende behandelingen ter bescherming tegen ziekten tijdens het seizoen;
 • naleving van sanitaire normen.

kersen verwerking

Seizoensgebonden nuances

Kersenbomen moeten worden verzorgd vanaf het moment dat ze zijn geplant. Tegelijkertijd verandert de aard van het werk tijdens het seizoen. Elke periode heeft zijn eigen subtiliteiten.

Voorjaar

Kersenverzorgingsactiviteiten die in het voorjaar worden uitgevoerd, helpen om een ​​rijke oogst te verkrijgen. Tijdens deze periode worden bomen gesnoeid en verwijderen ze:

 • gedroogde of bevroren takken;
 • te lange scheuten;
 • onderdelen die zijn beschadigd door ziekten en plagen.

In maart moeten kersenboomstammen worden gewit en moeten de wonden op de schors worden behandeld met kopersulfaat. Dit zorgt voor bescherming tegen parasieten en schade aan de schors.

kersen snoeien

In de cirkel rond de stam moet droog gras worden verwijderd, grond moet worden gegraven zodat het wortelsysteem zuurstof ontvangt. En tot slot is bemesting een must-have item voor voorjaarsverzorging.

Zomer

De eigenaardigheden van de zomerverzorging houden verband met het feit dat bessen op dit moment rijpen, tuinders oogsten. Bomen van vroege variëteiten dragen in juni vruchten, andere vertegenwoordigers van de soort genieten van de oogst in juli. In dezelfde maand en in augustus komt de tijd van de hoogste activiteit van de zon. Daarom hebben planten een verhoogde behoefte aan vocht. Ze moeten regelmatig worden geïrrigeerd.

Om te voorkomen dat de grond uitdroogt, nemen tuinders bovendien hun toevlucht tot mulchen. Dit voorkomt vochtverdamping en voorkomt ook aantasting door verschillende ziekten en plagen.

Herfst

De herfst is de tijd waarin kersen moeten worden voorbereid op overwintering. Voor haar zorgen is snoeien en voeren, ziektepreventie.

boom voeden

U kunt snoeien voor de eerste vorst. Maar pas nadat de boom een ​​rustperiode ingaat. Het is bedoeld om droge of zieke scheuten te verwijderen. Alle snijwonden, scheuren en wonden moeten worden behandeld. De grond in de buurt van de stamcirkel moet worden schoongemaakt en losgemaakt. Tijdens deze evenementen kunt u het verrijken met kalium- en fosforhoudende meststoffen. Ter bescherming tegen knaagdieren kunnen de stammen worden gewit.

Zorgfuncties

De nuances van een goede kersenverzorging houden niet alleen rekening met de toestand van de boom en de weersomstandigheden in een bepaalde regio, maar ook met de leeftijd van de plant.

Voor jonge zaailingen

In het eerste jaar na het planten hebben zaailingen voorzichtig water nodig. Tijdens de warmere maanden heeft elke kers 5-6 emmers water nodig. Bovendien hebben planten bescherming nodig tegen ongedierte.Hun bast is erg dun; het kan niet dienen als betrouwbare bescherming tegen schadelijke insecten.

kersen water geven

Als preventieve maatregel moeten kersen in de lente en zomer worden besproeid met Bordeaux-vloeistof of kopersulfaat.

Vruchtdragende kers

Om rijke opbrengsten van bessen van een vruchtdragende boom te krijgen, moet u zich tijdens de periode van hun vorming aan de volgende verzorgingstips houden:

 • besproei de kersen in een regenachtige lente met een oplossing van water en honing - dit zal helpen om insecten naar de tuin te lokken;
 • bij droogte moeten kersen worden voorzien van een grote hoeveelheid vocht;
 • controleer de zuurgraad van de grond om de eierstokken te behouden;
 • na de voltooiing van de oogst, eind september, de kersen overvloedig water geven en 8-10 emmers water in de buurt van de stamcirkel gieten;
 • in de herfst moeten kalium- en fosforhoudende meststoffen worden aangebracht;
 • het is noodzakelijk om de toestand van de kroon te controleren en deze van tijd tot tijd te verdunnen;
 • Laat tijdens het groeiseizoen geen ongedierte broeden.

rijpe kersen

Bij het kiezen van een gewas van een vruchtdragende kers, is het de moeite waard eraan te denken dat de geplukte bessen niet rijpen en zuur en smaakloos blijven.

Oude boom

Het verzorgen van oude kersenbomen omvat schoonmaken, dode schors afbranden, witten en snoeien. De leeftijd van de kers geeft het verschijnen van basale scheuten van hakhout aan. Hoe intensiever ze groeien, hoe lager de levensvatbaarheid van de plant wordt. Deze groei moet regelmatig worden verwijderd. Zieke, droge en beschadigde takken moeten ook worden weggegooid.

Hoe maak je een boom winterklaar?

Kers behoort tot vorstbestendige planten. Desalniettemin is er in de meeste regio's bescherming tegen vorst nodig. Bereid je van tevoren voor op de winter. Om dit te doen, kan in de herfst de grond rond de stam worden bedekt met stro of zaagsel. Dit beschermt het wortelstelsel tegen bevriezing. De bodemverspilling vóór de winter dient hetzelfde doel. Daarna wordt de grond gemulleerd met turf of mest.

Ervaren tuinders raden aan om aan de vooravond van de winterkou de stammen van jonge kersen te "wikkelen" met dennen sparren takken.

De delen en wonden die na het snoeien achterblijven, moeten worden behandeld met tuinvernis. Geweven materialen kunnen worden gebruikt om de trunks te beschermen. Dit voorkomt dat knaagdieren en andere dieren de schors beschadigen. Door kennis te hebben van de basisregels voor de verzorging en de tijdige toepassing ervan, kunt u in het voorjaar in uw eigen tuin genieten van de roze hoedjes van bloeiende kersen en in de zomer van de oogst van geurige bessen.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen