Wat kan naast een kers in de tuin worden geplant, compatibiliteit met andere planten en de juiste buurt

Om ervoor te zorgen dat alle fruit- en bessenbomen in de tuin een goede oogst opleveren, is het noodzakelijk om rekening te houden met de bodem- en lichtomstandigheden die nodig zijn voor elk van hen, evenals voor de buurt. Ervaren tuiniers maken een "kaart" - een diagram van de site, waar alle bomen zijn gemarkeerd, hun leeftijd. De juiste buurt biedt gewassen overvloedige vruchtlichamen en bescherming tegen ziekten en plagen. Laten we analyseren welke bomen en struiken naast kersen kunnen worden geplant om ze de beste omstandigheden te bieden.

Waar moet rekening mee worden gehouden bij het selecteren van buren?

In je eigen tuin of groentetuin kun je kersen telen in de buurt van andere planten, als je ze op veilige afstand van elkaar zet.

De keuze van een plaats voor planten is gebaseerd op verschillende criteria:

kers in de tuin

  • bodemsamenstelling;
  • diepte van het grondwater;
  • verlichting;
  • geblazen door winden;
  • invloed op naburige culturen.

In de buurt worden bomen geplant waarvan de wortels op verschillende dieptes liggen, zodat ze niet strijden om voedingsstoffen. Het is belangrijk dat de kronen van naburige bomen de lichtminnende kersen niet overlappen. Houd ook rekening met welke bomen kunnen dienen als bestuiver voor naburige bomen.

de oogst is klaar

Waar is Cherry compatibel mee?

Steenvruchten naast elkaar geplant in de tuin is een goede oplossing. Een eenvoudige uitweg is om verschillende soorten kersen in groepen te planten, zodat de grotere het licht niet blokkeren met een lage en op voldoende afstand van elkaar. Ze is ook bevriend met ander steenfruit, bijvoorbeeld pruimen. Je kunt in de buurt kersen planten, zo'n buurt verhoogt de opbrengst.

Vanwege het brede oppervlakkige wortelsysteem wordt het niet aanbevolen om bessen- en frambozenstruiken in de buurt te planten, zodat de wortels niet verstrengelen, er is geen tekort aan mineralen en voeding uit de grond.

Laten we eens kijken naar voorbeelden van succesvolle compatibiliteit met planten die veel voorkomen in tuinen.

stenen fruit

Zoete kers

Steenvruchten kunnen goed naast elkaar bestaan, je moet niet alleen dwerg- en grote variëteiten in de buurt hebben, zodat de takken de zon niet blokkeren. Als hybride variëteiten in de tuin worden gekweekt, worden ze bestoven van dichte kersen, wat de opbrengst van beide gewassen positief zal beïnvloeden.

Afhankelijk van de hoogte en diameter van de kroon van specifieke rassen afstand tussen kersen en kersen moeten 5-8 m zijn.

verscheidenheid aan kersen

Pruimenboom

Pruim behoort ook tot steenfruit, in de buurt van kersen trekt het geen voedingsstoffen uit de grond, blokkeert het het licht niet. Deze planten helpen elkaar tegen ziekten te beschermen.Ze worden op een afstand van 5 m van elkaar geplant, zodat de takken elkaar niet raken.

pruimenboom

Ouderling

Een nuttige buurman, de geur van vlierbessen jaagt kersenbladluizen weg, en de takken en wortels van planten hinderen elkaar niet. Koriandergroenten hebben een vergelijkbaar antiparasitair effect.

vlierbes

Kamperfoelie

Laagblijvende kamperfoeliestruiken houden van halfschaduw, dus ze kunnen worden geplant onder steenvruchten, op een afstand van 2 m van de stam van de plant.

kamperfoelie struiken

Druiven

De wijnstok stelt weinig eisen aan de buurt, hij wordt geplant onder fruitgewassen op een afstand van minimaal 1 meter. Er moet op worden gelet dat de druivenscheuten niet op de stam en takken kruipen, anders geven de planten geen problemen naast elkaar.

In de schaduw van een dichte kroon worden kleine sierplanten geplant die houden van verduistering en geen problemen veroorzaken voor het wortelstelsel. Deze omvatten maagdenpalm, budra, kruipend vasthoudend, mooie sneeuwklokjes en sleutelbloem, geurig munt en citroenmelisse.

dichte kronen

Ongewenste buren

Het wordt niet aanbevolen om struiken en bomen dichter dan 1 meter van de kersenboomstam te planten. Het gevaar is de buurt met gewassen die drager zijn van gevaarlijke ziekten en plagen. De nabijheid van hoge, uitgestrekte bomen ontneemt de kers de hoeveelheid zonlicht die nodig is voor een goede groei en vruchtzetting.

Kersenbomen worden aangetast naast alle nachtschadegewassen, appelbomen en enkele andere fruitbomen.

Nachtschade

Plant geen tomaten, aardappelen, paprika's, aubergines en andere groenten van de nachtschadefamilie naast kersen. Ze zijn drager van een gevaarlijke ziekte - verticillusverwelking - die de kern van de kersenboom aantast en tot de dood leidt.

nachtschade soorten

Framboos, kruisbes

Frambozen- en kruisbessenstruiken hebben een ontwikkeld oppervlakkig wortelstelsel. Ze halen voedingsstoffen en mineralen uit de grond die kersen nodig hebben om goed te groeien. Vlierbes en kamperfoelie zijn geschikte heesters voor in de buurt.

Kersen en frambozen zijn vatbaar voor dezelfde ziekten, naast elkaar geplant, ze worden constant door elkaar geïnfecteerd.

frambozen en kruisbessen

Duindoorn

Deze plant wordt apart van alle andere geplant, omdat het krachtige wortelstelsel, ontwikkeld in breedte en diepte, het grootste deel van de voedingsstoffen uit de grond opneemt. Kersen zullen verzwakken en drogen naast de duindoorn.

naast duindoorn

Apple Tree-compatibiliteit

Pitvruchten hebben een uitgebreid, krachtig wortelstelsel en een spreidende kroon. De appelboom verdrukt de kersen in de buurt, de afstand tussen de bomen moet 10 meter of meer zijn.

Tegelijkertijd zal de appelboom die erna wordt geplant geweldig aanvoelen.

Apple Tree-compatibiliteit

Peer

Een vergelijkbare situatie is in de buurt met peren. De kruin zorgt voor een schaduw en de wortels nemen veel noodzakelijke elementen uit de grond. Tegelijkertijd stellen veel perenvariëteiten hoge plantomstandigheden, en beide zullen van dichtbij te lijden hebben onder kersen.

peer fruit

Zwarte bes

Net als frambozen en kruisbessen hebben ze een breed en ondiep wortelgestel. In dit geval zijn krenten echter slechter af, ze hebben last van een gebrek aan zonlicht. Deze planten hebben verschillende omstandigheden van bodemsamenstelling en verzorging nodig, daarom worden ze op verschillende plaatsen in de tuin geplant.

zwarte bes

Perzik

Een boom die veeleisende plantomstandigheden en de keuze van buren vereist. De aanbevolen afstand tot de kers is 10 meter of meer, anders is de perzik erg ziek, is de stam kaal en draagt ​​hij geen vrucht.

mooie perzik

Abrikoos

Plant om twee redenen niet naast kersen:

  1. Abrikoos houdt van eenzaamheid, er mogen geen struiken en bomen zijn dichter dan 5 meter.
  2. Deze planten hebben fundamenteel andere omstandigheden en verzorging nodig.

grote abrikoos

Rode lijsterbes

Zwak en ziek in zo'n buurt. Rowan groeit echter naast appel- en perenbomen.

Als er wilde bomen in de tuin of aan de rand van de site staan, worden kersen niet naast linden, coniferen, berken, esdoorns, eiken geplaatst. De minimale afstand tot elkaar is 10 meter. Deze planten hebben sterke, vertakte wortels en voorkomen dat veel tuingewassen zich ontwikkelen.

Op het eerste gezicht lijkt een tuinplattegrond een complexe en onnodige aangelegenheid. Bij het helemaal opnieuw planten van een site, is het maken van kaarten eenvoudig en interessant; in een tuin met bestaande planten gaan ze uit van hun kenmerken. Een serieuze benadering van de locatie van bomen helpt om veel fruit en bessen te krijgen, vermindert de complexiteit van behandeling en voeding.

rode lijsterbes

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen