Beschrijving van het druivenras Super Extra, teelt- en verzorgingskenmerken

Druiven begonnen meer dan zevenduizend jaar geleden in Egypte te worden verbouwd, wat wordt bevestigd door de vondsten uit die tijd. Een van de vroegst gecultiveerde planten waren druiven, die in de Bijbel worden genoemd. Moderne tuinders, zomerbewoners zijn in toenemende mate begonnen met het ontwikkelen van nieuwe druivensoorten met betere eigenschappen dan die van hun voorlopers, zoals de Super Extra-variëteit.

De geschiedenis van het ontstaan ​​van de variëteit

De Super Extra-variëteit, in de volksmond Citrien genoemd, werd onlangs in de regio Rostov gekweekt door de wijnboer Evgeny Georgievich Pavlovsky. Citrien werd empirisch verkregen uit een mengsel van stuifmeel van de variëteiten Cardinal en Talisman. Het behoort tot de allereerste variëteiten, die in welke vorm dan ook worden gebruikt, behalve voor het maken van wijn.

druivensoorten

Beschrijving en kenmerken

Uitgestrekte struik, met sterke wijnstokken, bestand tegen grote kegelvormige trossen met grote bessen. De kleur van de bessen is wit, lichtgroen met een gouden tint. Borstels van 0,5 kg tot 2 kg, breed, middelgroot. Ovale bessen 8-12 g, beslengte van 2,8 cm tot 3,5 cm, breedte - 2,3 cm-2,5 cm. Zoete smaak, suikerophoping - 18%.

De bloeiwijzen zijn biseksueel, hebben een gemiddelde bestuivingsgraad, daarom moeten naast deze variëteit druiven van een andere bestoven variëteit worden geplant.

Beschrijving en kenmerken van het ras Super Extra:

Super Extra

 1. Vorstbestendigheid tot -25 graden.
 2. Hoge productiviteit, grote borstels.
 3. Bestand tegen schimmelziekten.
 4. Het wordt met succes over lange afstanden vervoerd zonder zijn presentatie te verliezen, de schil is dik, maar smakelijk.
 5. Begint vruchten af ​​te werpen vanaf het 2-3e jaar.
 6. Dezelfde borstels worden gevormd op de stiefkinderen.
 7. Zoetzure smaak met een aangenaam nootmuskaataroma.
 8. Het wortelstelsel is krachtig, levensvatbaar.
 9. Zelfbestoven variëteit.

Super Extra is een variëteit die kan worden verward met Arcadia, maar ze hebben smaakverschillen.

grote borstels

Voor-en nadelen

Citrien druiven zijn pretentieloos en hebben veel voordelen, daarom worden ze in de meeste GOS-landen verbouwd.

Citrien voordelen:

 1. Immuun voor meeldauw en oidium.
 2. Grote jaarlijkse oogst.
 3. Bestand tegen vorst tot -25, pretentieloos in de zorg.
 4. Groeit goed in de schaduw en in de zon.
 5. Bewaartermijn.

zelfbestoven variëteit

Nadelen:

 1. Gevoelig voor phylloxera.
 2. Taaie schil van bessen.
 3. Grote en kleine bessen in één borstel, kunnen van onderaf barsten.

De taaie schil van de bessen is eetbaar en heeft geen onaangename of zure nasmaak. Om het verschijnen van phylloxera te voorkomen, wordt preventief sproeien in de lente uitgevoerd. Daarom blijven van de tekortkomingen die niet kunnen worden geëlimineerd, alleen bessen van verschillende grootte over, wat het uiterlijk van de bos niet bederft.

zoetzure smaak

Tips voor planten en verzorgen

Druiven worden in elke grond geteeld, maar het is beter als het licht en zacht is met een mengsel van zand, turf en organische mest. Geplant aan de zuidelijke, zuidwestelijke en zuidoostelijke kant van de site, zonder sterke tocht.

De plant is schaduwtolerant en kan daarom onder een schutting of bij de muren van een huis worden geplant. Houdt niet van te natte zomers en veelvuldige regens. Het is pretentieloos in de zorg, water geven kan 1-2 keer per maand worden uitgevoerd.

Het is erg belangrijk om de oogst te normaliseren, zodat zware borstels de wijnstokken niet breken. Er blijven maximaal 20 borstels op één struik. De vervangende scheuten mogen niet zwaar worden belast. Net als andere soorten, moet u tijdens het lente-zomerseizoen 2-3 keer voeren, sanitair snoeien van takken. In streken met wintertemperaturen boven -25 is het beter om een ​​schuilplaats te maken.

jaarlijkse oogst

Rijpingsdata

Rijping vindt plaats vanaf de bloei in 95-105 dagen. Dat stelt je in staat om de variëteit in de noordelijke regio's van het land te laten groeien, want eind juli, begin augustus, zijn de vruchten klaar voor consumptie.

Over ziekten en plagen

Het ras is resistent tegen meeldauw, oidium en wordt bijna niet aangevallen door teken, bladluizen, wespen. Kan worden gegeten door vliegen, wespen in gebarsten gebieden en vormen een bruine streep op de spleet, maar rot niet. Om het eten van bessen te voorkomen, worden er speciale beschermnetten op de trossen gelegd.

De meest waarschijnlijke infecties zijn met onjuiste landbouwpraktijken en tijdens het regenseizoen: anthracnose, phylloxera, chlorose, bacteriose. Druiven moeten profylactisch worden besproeid met "Bi-58" of Bordeaux-mengsel, "Fitosporin", "Aktofit", "Urea", colloïdale zwavel.

grote bessen

In welke regio kun je beter groeien?

De beste teeltgebieden hebben een mild warm klimaat, maar druiven kunnen met succes worden geteeld in het centrale, zuidelijke deel van Siberië. Het wordt ook verbouwd in Oekraïne en Wit-Rusland.

De opbrengst van het ras is erg hoog, zonder normalisatie van het snoeien kan het later dan 90 dagen rijpen, maar tegelijkertijd de grootte van de bessen behouden en tot 25-30 kg opleveren.

grote clusters

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen