Beschrijving en kenmerken van Pinot Grigio-druiven, voor- en nadelen, teelt

Druiven worden al eeuwen door mensen verbouwd. Heerlijke sappige bessen, aromatische wijn, maar om een ​​goede oogst te krijgen, moet je de juiste variëteit kiezen en zorgvuldig voor de wijnstok zorgen. De geschiedenis van de Pinot Grigio-druivensoort die enkele eeuwen teruggaat, stelt ons in staat om erover te praten als een van de beste voor het produceren van wijnen met uitstekende smaakkenmerken.

Fokgeschiedenis van het ras

Het ras Pinot Grigio behoort tot de technische druivenrassen en is bedoeld voor de wijnproductie. De eerste vermeldingen van dit ras dateren uit de 13e eeuw. Toen werd dit ras uitsluitend in Frankrijk verbouwd. De wijn gemaakt van de bessen van deze druif was vooral geliefd bij keizer Karel IV.

De grijze pinot komt oorspronkelijk uit de Bourgogne, maar later werd deze soort ook in Italië geteeld. Italiaanse wijnmakers slaagden erin om een ​​geurige lichte wijn met honingtonen te krijgen van de bessen van deze variëteit. Fokwerkzaamheden uitgevoerd door de Sovjetwetenschappers P.P. Blagonravov, E. B. Ivanova en P. V. Gorobets maakten het mogelijk om de opbrengst van de variëteit te verhogen en maakten het mogelijk om deze te laten groeien op het grondgebied van de Noord-Kaukasus en de voormalige Sovjetrepublieken.

In 1970 slaagde hij voor staatstests en sindsdien wordt hij met succes gekweekt in Rusland.

De beste wijnen van de bessen van deze variëteit worden geproduceerd door Italië en Frankrijk, maar de eigen wijn Pinot Grigio wordt geproduceerd door Duitsland, de VS, Australië, Chili, Rusland en vele andere landen. Pinot Gris is een gekloonde hoofdvariëteit die in Zwitserland wordt geteeld.

Rassen

De Pinot Grigio-druif kent verschillende soorten. Er worden witte en roséwijnen van gemaakt.

pinot grigio druiven

Amerikaanse druiven

Pinot Grigio wordt sinds 1966 in de Amerikaanse staat Oregon geteeld. Door de inspanningen van de Amerikaanse boer David Lett schoten de druiven goed wortel in de Willamet Valley. Door de constant hoge opbrengsten is de wijn gemaakt van deze druivensoort het populairst in de staat. De smaakkenmerken van de resulterende wijnen trekken aan met een breed palet. Sommige mensen houden van pittige tinten, anderen geven de voorkeur aan lichte verfrissende tonen.

Het is eerlijk om te zeggen dat kenners nog steeds de voorkeur geven aan Italiaanse of Franse wijn.

Italiaans

Italië geeft zijn leidende positie in de productie van Pinot Grigio-wijnen niet op. Wijngaarden beslaan een gebied van noord naar zuid van het land. Omdat het ras de voorkeur geeft aan een gematigd klimaat, worden de beste wijnen ervan verkregen in de noordelijke regio's: Friuli, Venetto, Alto Adige. Scandinavische wijnen hebben een kruidige, amandelachtige smaak en hints van perzik. Italianen houden van jonge wijnen gemaakt van deze druiven.

pinot grigio druiven

Externe parameters en kenmerken

Behoort tot de groep West-Europese late druivensoorten. Met alle technische kenmerken van witte druiven, zijn Pinot Grigio-bessen vaak roodbruin van kleur. Dit wordt benadrukt in alle beschrijvingen van het ras. Sommige klonen van de variëteit onderscheiden zich door clusters van goudgroene of gouden kleur. Daarom kunnen wijnen ervan wit en rosé zijn en verschillen in smaak.

Pinot, vertaald uit het Frans - een hobbel. De trossen lijken echt op een kegel: kleine bessen zitten dicht op elkaar, in het midden vervormen de trossen soms door samendrukking. Ze kunnen rond of licht ovaal zijn, de dunne schil is zeer duurzaam. Het bos heeft een korte steel, gewicht - van 80 tot 150 gram. De gemiddelde grootte van de bladeren is 15x14 centimeter, ze zijn 3-5 lobbig, met een diepe ontleding.

pinot grigio druiven

Sappige en zachte bessen hebben 1-3 zaden. Het sap van deze druivensoort is kleurloos en rijk. Het suikergehalte van de bessen is ongeveer 20%. De variëteit is niet erg productief, terwijl de struiken groot en krachtig zijn, goed wortel schieten in een koel (voor druiven) klimaat en groeien.

Pinot Gris verdraagt ​​geen vorst. Het ras heeft 130-150 dagen nodig om te rijpen, de oogst wordt binnen 1-2 tien dagen in september geoogst. Niet al te bestendig tegen echte meeldauw en meeldauw, langdurige regenachtige omstandigheden kunnen de ontwikkeling van grijze rot veroorzaken.

Het wordt gebruikt om tafel- en mousserende wijnen van hoge kwaliteit te bereiden, die worden gebruikt bij de productie van champagne.

Bush en schiet

De variëteit onderscheidt zich door een aanzienlijke groei van scheuten en een ontwikkeld wortelstelsel. Jaarlijkse scheuten zijn lichtbruin, met verkorte internodiën en donkere knooppunten. Bij een sterke groei moet de struik worden gesnoeid. De kroon van jonge scheuten is sterk behaard. In de eerste drie jaar na het planten is de struik bijzonder veeleisend om te voldoen aan agrotechnische groeiomstandigheden.

pinot grigio druiven

Opbrengst

Het ras heeft een gemiddelde opbrengst. Op de struik, ongeveer 52% van de vruchtbare scheuten. Als het industrieel wordt gekweekt, geeft het ongeveer 9 ton per hectare. Voor een goede oogst heb je nodig: geschikte grond, geen tocht en tijdige behandeling tegen ziekten en plagen. De lage opbrengst wordt ruimschoots gecompenseerd door de uitstekende smaak van de resulterende wijn.

In welke gebieden wordt aanbevolen om te planten

De Pinot Grigio-variëteit voelt geweldig aan in de regio's van de Noord-Kaukasus, op de Krim en in het Krasnodar-gebied. Op andere plaatsen wordt het vaak aangetast door voorjaarsvorst en heeft het een hoogwaardige beschutting nodig voor de winter.

pinot grigio druiven

Planten en vertrekken

Het ras wortelt goed als de weersomstandigheden overeenkomen.

Selectie van zaailingen

Het is beter om zaailingen net voor het planten te kopen. Ze moeten gezonde, sterke, goed ontwikkelde wortels hebben die in gebroken toestand op rauwe aardappelen lijken. Zoek naar exemplaren met een gladde, gezonde, onbeschadigde stam. Onder de schors moet de zaailing een diepgroene kleur hebben. Bij het kopen moet u op de ogen drukken, als ze eraf vallen, moet u weigeren te kopen.

Het is beter om zaailingen te kopen bij speciale kwekerijen of bij vertrouwde leveranciers. Groeiende enthousiastelingen wisselen zaailingen vaak met elkaar uit. Talrijke fora op internet bieden advies over de specifieke kenmerken van landbouwtechnologie.

druiven zaailingen

Vereisten voor grond en plantruimte

De druiven geven de voorkeur aan vruchtbare grond. De hoeveelheid en kwaliteit van het gewas is hier direct van afhankelijk.Het verdraagt ​​geen zure en zoute bodems. Groeit goed in zonnige, verhoogde of goed doorlatende gebieden met neutrale of basische grond. De afstand tussen struiken in een rij en gangpaden voor Pinot Grigio is ongeveer een meter. Plantgat - 80x80 centimeter.

Voor het planten worden de wortels een dag in water gedrenkt, indien nodig gesnoeid en behandeld met een klei-chatterbox. Als de grond niet te vruchtbaar is, wordt humus onder in het gat toegevoegd. De aarde in het gat wordt met een glijbaan gegoten, de zaailing wordt voorzichtig in het midden geplaatst en de wortels worden gelijkmatig verdeeld.

druiven aanplant

Belangrijk: in de eerste 3 jaar heeft deze druivensoort een bijzonder zachte verzorging nodig. Na het planten wordt de grond verdicht en krijgt de plant water.

Bodem losmaken

Het ras is erg gevoelig voor onkruid, de aanplant moet systematisch worden losgemaakt, waardoor een goede zuurstoftoegang tot de wortels wordt verkregen.

Water geven

Tijdens de periode van actieve groei moeten de druiven worden bewaterd, waarbij onder elke struik minimaal 10 liter water wordt toegevoegd. Water wordt meestal één keer per maand bewaterd, maar aangepast aan de weersomstandigheden. Het organiseren van druppelirrigatie is de beste optie voor de Pinot Grigio-variëteit. In augustus en september krijgen de planten geen water. De laatste gietbeurt vindt plaats na de oogst, begin oktober.

druiven water geven

Topdressing

De plant wordt driemaal per seizoen gevoerd. In het voorjaar, tijdens de periode van zwelling van de knoppen, zijn stikstofhoudende meststoffen nodig, u kunt een 5% -oplossing van vogelpoep gebruiken. De tweede voeding gebeurt vóór de bloei: gebruik Kemira, Plantofol of een ander kant-en-klaar complex voor druiven, in overeenstemming met de instructies van de fabrikant. De derde topdressing voor deze variëteit wordt in september, na de oogst, aangebracht. Bemest met organisch materiaal.

Snoeien en wasknijper

Pinot Grigio moet regelmatig worden gesnoeid. Snijd de struik in het voorjaar, na het verwijderen van het afdekmateriaal. Verwijder droge takken, knip overtollige scheuten af ​​met een schaar. De wijnstok is vastgemaakt aan vooraf voorbereide houten pinnen. De wasknijper wordt in de lente uitgevoerd en sterke takken afgebroken, iets meer dan 10 knopen.

druiven snoeien

Seizoensgebonden ziektepreventie

Omdat het ras vatbaar is voor meeldauw en meeldauwziekten, moeten de planten regelmatig worden besproeid. Dit wordt gedaan met een Bordeaux-mengsel of fungiciden (Horus, Topaz, Strobi). Na de vorming van de eierstok, tijdens de periode van het gieten van bessen, wordt sproeien niet uitgevoerd.

De herfstverwerking wordt uitgevoerd voordat de druiven worden beschut voor de winter om het behoud van sporen en de ontwikkeling van ziekten in het volgende seizoen te voorkomen.

Bos zorg

Ze worden tegen vogels beschermd door een metalen gaas uit te rekken. Ter bescherming tegen wespen wordt er vergiftigd aas in de wijngaard gehangen, worden wespennesten gevonden en verbrand. Als de trossen worden aangetast door ziekten, worden ze tijdig vernietigd om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

bescherming van druiven

Klimplanten voorbereiden op de winter

Pinot Grigio heeft onderdak nodig. Het is goed als er een speciale greppel langs de rijen druiven wordt gegraven om de wijnstok te verbergen. Daarna wordt het gewoon voor de winter gelegd en bedekt met aarde, folie, sparren takken of ander afdekmateriaal. Voordat de schuilplaats wordt verwijderd, worden verwelkte bladeren en droge takken verwijderd, wordt de wijnstok behandeld tegen ziekten en plagen.

Fruit rijpingsperiode

De volledige ontwikkelingsperiode duurt 130-150 dagen. Half september worden rijpe trossen geoogst. Ze worden zorgvuldig met een schaar geknipt en in ruime containers geplaatst.

TROS druiven

Hoe te bewaren

Technische (wijn) druivenrassen worden direct verwerkt. In Frankrijk begint de verkoop van jonge wijnen officieel om middernacht op 15 november, gedurende welke tijd het moet gisten, dit vereist minstens een maand.

Waar worden druiven gebruikt?

Stille witte en roséwijnen, mousserende wijn en wijnmateriaal voor champagne worden bereid van Pinot Grigio-druiven.

Groeiende problemen en hoe ze op te lossen

Het grootste probleem is de schade aan druiven door ziekten en plagen.

druiventrossen

Schimmel

Deze omvatten:

  • oidium;
  • meeldauw;
  • grijze en witte rot;
  • zwarte vlek.

Om te voorkomen dat de druiven ziek worden, moet u het wijnstokplantschema volgen, de wijnstok afsnijden en het loof en de takken onder de struiken verwijderen. Voor profylactische doeleinden worden planten behandeld met Bordeaux-vloeistof, ijzer- of kopersulfaat, preparaten met zwavel. Fungiciden met een complexe werking (Topaz, Horus) helpen goed.

schimmelziekten

Bacterieel

Dergelijke ziekten komen voor wanneer ze worden beschadigd door ongedierte, na strenge winters, chronische ziekten van de zaailing. Voor preventie heb je nodig:

  • overlaad de wijnstok niet;
  • bescherm de wijngaard tegen vogels en wespen;
  • bedek de plant zorgvuldig om de struik niet te beschadigen;
  • behandel de plant tegen schimmel;
  • vermijd overmatig water geven;
  • bemest de druiven correct.

Als een struik is geïnfecteerd met bacteriën, moet je deze meestal ontwortelen.

Ongedierte

De wijngaard kan worden aangetast door: philoloxera, mijten of bladrollers. In het geval van detectie van ongedierte, worden ze behandeld met insecticiden (bijvoorbeeld Kenmix), in strikte overeenstemming met de aanbevelingen van de fabrikant. Druiven telen is natuurlijk hard en nauwgezet werk. De wijnboer, die ziet hoe zijn eigen mooie en aromatische wijn in het glas spat, vergeet echter de problemen en bereidt zich gelukkig voor op het nieuwe seizoen.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen