Beschrijving van variëteiten van sierpompoen, de teelt en het gebruik ervan

Vaak worden bij het inrichten van een tuin gewone bloemen en andere decoratieve elementen gebruikt. Sommige tuinders gebruiken hiervoor echter ongebruikelijke groenten, waaronder een decoratieve pompoen. De plant wint de laatste jaren aan populariteit onder groentetelers. Pompoenstruiken hebben vrij sterke scheuten, waarop na verloop van tijd grote vruchten met een ongebruikelijke vorm verschijnen. Ze zijn ook geverfd in felle kleuren, die niet alleen de eigenaren van de tuin of moestuin, maar ook de gasten in vervoering zullen brengen.

Waarom is het de moeite waard om het te laten groeien?

Voordat groeiende pompoenen bizarre vormen, je moet erachter komen waarom ze worden gekweekt. Er zijn verschillende redenen waarom veel mensen decoratieve pompoenvariëteiten planten:

  • Schoonheid. De belangrijkste reden is de schoonheid van de pompoenstruiken. Ze hebben feloranje, groene, gele bloemen, bladeren die uniek zijn in hun vorm en ongebruikelijke vruchten, waarvan de originaliteit mensen aantrekt.
  • Groei percentage. Een kenmerk van sierpompoensoorten is de groeisnelheid van de struiken. Binnen een maand groeien ze tot vijf meter lang, dus velen gebruiken het voor verticaal tuinieren van landerijen of een tuin.
  • Eenvoud in zorg. Het is vrij gemakkelijk om voor zo'n plant te zorgen, omdat het pretentieloos is. Het is voldoende om de struiken regelmatig water te geven, zodat ze niet vervagen door droogte.

Miniatuur decoratieve pompoen

Er zijn nogal wat decoratieve pompoensoorten die iedereen in de winkel kan kopen. Groentetelers planten bijvoorbeeld vaak oranje groentesoorten, omdat ze van veel andere soorten verschillen in hun feloranje kleur.

interessante pompoen

De vrucht is rond en ziet eruit als een sinaasappel. Er zijn rassen die totaal anders zijn dan de oranje groentesoorten. Deze omvatten flesvariëteiten, waarvan de vruchten flesvormig zijn. Deze groenten hebben een gevlekte groenachtige kleur.

Ondanks het feit dat de variëteiten van decoratieve pompoenen verschillend zijn, zijn ze allemaal verenigd door de miniatuurgrootte van de vrucht. Vruchten van bijna alle soorten zijn klein van formaat en wegen niet meer dan 200-300 gram.

Mag ik het eten?

Veel mensen die van plan zijn siervariëteiten te kweken, zijn geïnteresseerd in de vraag of ze kunnen worden gegeten en gebruikt om mee te koken.

Sommigen geloven dat rijp fruit alleen wordt gebruikt voor decoratie en dit is gedeeltelijk waar. Deze pompoenvariëteiten zijn speciaal gekweekt voor gebruik in ontwerp en daarom is hun smaak niet erg goed. Sommige soorten worden echter nog steeds gebruikt om te koken.

variëteiten van variëteiten

Hiervoor is het beter om alleen jong fruit te gebruiken, aangezien rijpe vruchten bedekt zijn met een harde korst en een bittere smaak hebben. Daarom worden rijpe pompoenvruchten gebruikt voor het voederen van vee.

Er zijn verschillende decoratieve soorten die speciaal voor menselijke consumptie zijn gekweekt. Deze omvatten Baby Boo, Sweet Dumpling en Bee Little.

Groeien

Om zelf een decoratieve pompoen te laten groeien, moet u zich houden aan de basisregels voor het kweken van gewone pompoenvariëteiten.

De eerste helft van juni of eind mei is perfect om deze groente te planten, aangezien de nachtvorst dan zal verdwijnen. In de zuidelijke regio's van het land wordt het planten van groenten uitgevoerd door zaden en in de noordelijke regio's wordt de zaailingmethode gebruikt.

Als je goed plant en goed voor de geplante planten zorgt, worden de struiken 5-8 meter hoog.

Hoe worden kleine rassen gekweekt?

Afzonderlijk moeten de struikvariëteiten van sierpompoen worden genoemd, omdat ze bepaalde groei-eigenschappen hebben. Ze worden op 5-10 juni in de volle grond geplant. Hiervoor wordt de site die bedoeld is voor het planten van een plant, voorbemest met dressings. Vervolgens worden er kleine gaatjes in gemaakt met een afstand van ongeveer 40-50 cm van elkaar. 2-3 zaden worden in elk van de gaten geplaatst, waarna ze met aarde worden besprenkeld.

Deze soorten worden meestal geplant in kleine gazons of bloembedden als decoratieve decoratie. Om de plant beter te laten groeien, wordt de grond periodiek met compost gegoten. Regelmatige bemesting zal de opbrengsten verbeteren en de fruitrijping versnellen.

Plaats voor decoratieve pompoen

Voordat een soort pompoen wordt gekweekt, wordt het meest geschikte gebied gekozen om het te planten. Houd er bij het kiezen van een site rekening mee dat pompoenstruiken sterke en betrouwbare ondersteuning nodig hebben, aangezien er aan het einde van het seizoen veel groene massa op de struiken groeit. Daarom raden velen aan om de groente in dichte bodems te planten.

pompoen en auto

Als de plant in de tuin wordt geplant, worden hiervoor goed verwarmde gebieden geselecteerd, waarop eerder bieten, uien, wortels, peulvruchten of kool werden gekweekt. Het wordt niet aanbevolen om groentegewassen te verbouwen op plaatsen waar vroeger komkommers, aardappelen, meloenen of courgettes groeiden. Het is niet mogelijk om in zo'n gebied een goede oogst te krijgen.

Let ook bij het kiezen op de planten die in de buurt zullen groeien. Een pompoen kan niet worden geplant als er spinazie, erwten, bonen of uien in de buurt worden geplant. Deze planten trekken ongedierte aan dat pompoenstruiken kan schaden.

Zaadselectie

De kwaliteit van de oogst hangt grotendeels af van de geselecteerde zaden voor verdere aanplant. Daarom wordt aanbevolen om aandacht te besteden aan de keuze van het plantmateriaal.

veel pompoen

Als de pompoen wordt gegeten, let dan op de grootte van de variëteit. Om de vruchten lekkerder en zoeter te maken, wordt er gekozen voor rassen met klein fruit.

Bij de selectie wordt gelet op het uiterlijk van het plantmateriaal. De huid moet perfect glad zijn en vrij van oppervlaktedefecten. Als er golvende strepen op de schil zitten, is het beter om dergelijke zaden niet te kiezen, omdat ze nitraten bevatten. Gebruik ook geen zaadje met donkere vlekken op het oppervlak om te planten.

Groeien uit zaden: landbouwtechnieken

Bij het kweken van pompoen uit zaden wordt een pitloze methode gebruikt, die meestal wordt gebruikt door inwoners van de zuidelijke regio's van het land. Zaden worden alleen in de grond geplant als de grond goed is opgewarmd tot een temperatuur van ongeveer 15 graden.

groeien uit zaad

Alle zaden worden voor het planten voorbewerkt. Om dit te doen, worden ze ongeveer 10 uur verwarmd op een temperatuur van ongeveer 40-50 graden, waarna ze worden behandeld met een asoplossing. Dit wordt gedaan om het verschijnen van de eerste scheuten en het rijpen van fruit te versnellen.

Wanneer het zaad is voorbereid, markeren ze en maken ze rijen met gaten om een ​​groente op de site te planten. De diameter van elk gat moet minimaal 35 cm zijn. Na het maken van rijen worden 2-4 zaden in de gaten geplaatst, die direct na het planten worden bewaterd met warm water. Alle gewassen op de site zijn bedekt met folie om de zaailingen te beschermen tegen mogelijke vorst.

Zaailing

Inwoners van de noordelijke regio's van het land wordt geadviseerd pompoenzaailingen te planten, omdat zaden die in de volle grond zijn geplant, niet zullen ontkiemen vanwege vorst.

Voordat ze zaden planten voor het kweken van zaailingen, zijn ze bezig met de voorbereidende voorbereiding van het grondmengsel. Voor de bereiding wordt de grond gemengd met organische en minerale verbanden, die de kieming van de geplante zaden zullen verbeteren. De voorbereide aarde wordt in kleine turfpotten met een diameter van ongeveer 20 cm geplaatst, in elke pot wordt niet meer dan één zaadje geplant. Als er twee of meer zaden worden geplant, zullen ze niet goed groeien.

Alle containers met geplante pompoenpitten zijn bedekt met folie en overgebracht naar een goed verlichte kamer.

Hoe zaailingen voorbereiden?

Voordat u zaailingen in de volle grond verplant, moet u eerst zaailingen voorbereiden en laten groeien. Daarom wordt aanbevolen dat u vertrouwd raakt met de kenmerken van het kweken van pompoenzaailingen.

pompoen in de kas

Nadat de eerste scheuten verschijnen, worden alle potten met de geplante planten op de vensterbanken geplaatst zodat er directe lichtstralen op vallen. In de kamer waar de zaailingen worden gekweekt, wordt het optimale temperatuurregime gehandhaafd. Overdag mag de temperatuur niet onder de 20 graden komen en 's nachts - onder de 15 graden. Tijdens het groeien worden alle zaailingen periodiek bewaterd met warm water. In dit geval wordt het water zo gegeven dat de grond niet erg drassig wordt.

Ook worden de zaailingen regelmatig gevoerd met meststoffen. Om het voedingsmengsel te bereiden, worden 20 gram kaliumsulfaat, een liter toorts en 20 gram superfosfaat toegevoegd aan 10 liter water. Twee weken voordat zaailingen in de volle grond worden getransplanteerd, worden de planten gehard. Hiervoor worden elke dag containers met pompoenen naar buiten gebracht zodat ze wennen aan de nieuwe temperaturen.

Correct planten van zaailingen in de volle grond

De pompoen heeft een open lucht nodig en daarom moeten de zaailingen buiten worden overgeplant. Net als bij het planten van zaden, begint het planten van zaailingen in de grond met het maken van gaten. Voor zaailingen worden de gaten iets dieper gemaakt dan voor zaden en daarom mag hun diepte niet minder zijn dan 10 cm. Meststoffen in de vorm van 50 gram as, 40 gram superfosfaat gemengd met water worden aan elk gemaakt gat toegevoegd.

mooie pompoen

Na het aanbrengen van topdressing worden alle gaten bevochtigd met warm water zodat de grond vochtig is bij het planten van een decoratieve pompoen. Na het beëindigen met water geven, worden de zaailingen samen met de wortel uit de potten gehaald, in de grond geplaatst en bedekt met aarde. Vervolgens wordt de site mulch met turf en opnieuw besprenkeld met droge grond.

Zaailingen planten in een kas

Soms is het vanwege de eigenaardigheden van het klimaat onmogelijk om pompoenstruiken op straat te laten groeien en moet je ze in kassen planten. Zorg ervoor dat alle ventilatieopeningen volledig open zijn voordat u zaailingen plant.

Geplante planten hebben tijdens de bloei goede ventilatie nodig. Zorg ook voor verlichting, want zonder voldoende licht zullen de struiken slecht groeien.

kas meisje

Na het voorbereiden van de kas worden gaten gemaakt voor het planten van zaailingen. Net als bij aanplant in de tuin, moet de diepte van de gaten ongeveer 10-12 cm zijn, alle rijen worden voorbewaterd met warm water, waarna de zaailingen worden geplant.

Zorg voor decoratieve pompoen

Zorg ervoor dat u voor het kweken van sierpompoenvariëteiten zorgt. De opbrengst van planten hangt af van de kwaliteit van de zorg voor geplante zaailingen. De zorg voor pompoenstruiken bestaat uit het regelmatig onkruid wieden van het gebied, water geven en de geplante struiken voeren. Soms moet je planten zelfbestuiven. Meestal wordt dit gedaan als de plant in kasomstandigheden wordt gekweekt. Soms treedt echter onvolledige bevruchting van de eierstokken op bij buitenkweek.

Topdressing

Het wordt aanbevolen om de struiken regelmatig met meststoffen te voeren om de opbrengst van de geplante zaailingen te verhogen. Voor het eerst worden meststoffen 10-15 dagen na het planten van de zaailingen in de tuin aan het perceel toegevoegd. Hiervoor worden mest en kippenuitwerpselen in een verhouding van één op vier aan de grond toegevoegd. Deze biologische voeders worden driemaal per maand toegevoegd.

Ook raden ervaren tuinders aan om een ​​oplossing van houtas toe te voegen aan de grond waar de pompoen wordt gekweekt. Het verrijkt de bodem met voedingsstoffen en beschermt de bladeren van struiken tegen vergeling. Om het voor te bereiden, wordt 10 liter water gemengd met 100 gram as.

Om een ​​dergelijke meststof te gebruiken, worden rond elke struik kleine gaatjes gemaakt, waarin het bereide mengsel wordt gegoten. Na voltooiing van het voeren zijn alle putten met meststoffen bedekt met aarde.

Bestuiving

Het komt vaak voor dat bij het kweken van pompoenplanten een deel van de eierstokken rot en eraf valt. Het lijkt velen dat dit gebeurt door een gebrek aan voedingsstoffen in de bodem. Dit probleem houdt echter verband met een slechte bestuiving van planten. Om in de toekomst een goede oogst te krijgen, is het daarom aan te raden om de planten zelf te bestuiven.

man in de tuin

Bestuiving moet vóór 11.00 uur plaatsvinden, aangezien dit de meest geschikte tijd is. Om dit te doen, moet je een mannelijke bloem uit een struik plukken, de bloembladen eruit trekken en met de helmknoppen van de plant de stamper van een van de vrouwelijke bloemen aanraken. De procedure wordt herhaald totdat alle vrouwelijke bloemen zijn bestoven.

Soorten decoratieve pompoen

Het pompoengroentegewas behoort tot meloenen en kalebassen en is de meest voorkomende plant onder andere vertegenwoordigers. Het is geen geheim dat er drie hoofdsoorten pompoenen zijn, waaronder hard-bore, grootvruchtige en nootmuskaatvariëteiten. Sierpompoenen worden door velen beschouwd als een aparte plantensoort, maar dat zijn ze niet. Sierpompoenen zijn licht gewijzigde variëteiten van hardgroeiende planten.

Sierpompoenplanten zijn er ook in vele soorten. Daarom wordt het aanbevolen om voor het planten vertrouwd te raken met de meest voorkomende decoratieve vertegenwoordigers.

peervormige pompoen

Leginaria

De Lagenaria-pompoen is populair bij groentetelers. De plant onderscheidt zich van andere siervariëteiten door de lengte van de struiken, die 10–12 meter hoog worden. De vruchten van de plant hebben een bizarre vorm die eruitziet als een nestpop. In ons land wordt deze variëteit meestal serpentijnpompoen of kalebas genoemd.

Dit type pompoenplant wordt niet alleen geplant om de site te versieren, maar ook als voedsel. Het wordt ook vaak gebruikt in de volksgeneeskunde en wordt gebruikt om geneesmiddelen te bereiden voor de behandeling van ziekten van het hart, de maag en de nieren.

Kroon- of sterpompoen

Kenmerkend voor deze variëteit is de unieke vorm van de vrucht, die paraplu-, stervormig of kroonvormig kan zijn. De plant wordt als ondermaats beschouwd, omdat hij tot 1-2 meter hoog wordt. Meestal wordt het gebruikt om de muren van gebouwen, bogen of tuinhuisjes te versieren.

pompoen voeden

De stervormige variëteit houdt van warmte en daarom is het aan te raden om deze in de tweede helft van mei te planten.

Warty

De wratachtige variëteit wordt als een van de meest unieke beschouwd, omdat deze een breed scala aan kleuren heeft. Vruchten kunnen geel, wit, zwart en oranje zijn. Soms worden gevlekte en gestreepte pompoenen gevonden, die meteen in twee kleuren worden geverfd.

Het is gebruikelijk om struiken te planten in april of begin mei.Met de juiste zorg wordt de plant drie meter hoog.

Peervormig

Decoratieve gekrulde pompoen in de vorm van een peer trekt de aandacht van veel telers. Deze plant wordt gebruikt om zomerhuisjes te versieren en om te eten.

De eigenaardigheden van de variëteit zijn onder meer peervormig fruit dat in verschillende kleuren kan worden geverfd. Sommige soorten peervormige kalebassen hebben een tweekleurige gestreepte kleur.

Kalebas

Een andere veel voorkomende sierpompoenplant is flespompoen. Pompoenstokken van het flessentype zijn vrij lang en kunnen wel 15 meter hoog worden. Planten hebben gunstige eigenschappen en daarom wordt het vaak gebruikt bij de bereiding van medicijnen. Ook worden de vruchten van de variëteit gebruikt om gerechten te maken. In India, China en Afrika wordt nog steeds kookgerei van deze plant gebruikt.

Mandarijn Mandarijn

Door de naam van het ras wordt duidelijk dat de vrucht van de groente op een mandarijn lijkt. Ze zijn oranje gekleurd en hebben een ronde vorm. Ook zijn de vruchten niet erg groot en wegen ze slechts 300 gram.

pompoen oranje

Oranje

Deze siervariëteit ziet eruit als een sinaasappel doordat de vruchten helder oranje van kleur zijn en hun vorm lijkt op die van een vrucht. Elke pompoenvrucht weegt ongeveer 250 gram.

Turbine of pompoenzwam

Deze variëteit verschilt van veel sierpompoenplanten, omdat het vrij grote vruchten heeft. Een ander verschil tussen de tulbandpompoen is dat de groente uit twee delen bestaat. Het bovenste deel is enigszins convex en steekt af tegen de achtergrond van het onderste. Hierdoor lijkt de vorm van de vrucht op een schimmel.

De plant is niet geclassificeerd als een grote pompoenvariëteit, aangezien hij tot anderhalve meter groeit.

Jack wees klein

Dit type pompoen lijkt op de Orange-variëteit, aangezien de vruchten ook in feloranje kleuren zijn geverfd en een diameter hebben van ongeveer 10 cm. De struiken zijn zeer productief, aangezien elk van hen ongeveer 10-15 vruchten met een gewicht van 100-120 gram produceert. De variëteit wordt gebruikt om de site te versieren en groentegerechten te bereiden.

Turkse tulband

Deze eetbare variëteit verschilt van andere soorten in groeisnelheid. In een paar weken tijd groeit de plant tot zes meter. Hierdoor kunt u struiken gebruiken bij het organiseren van verticaal tuinieren van de site. De Turkse tulband wordt beschouwd als een lichtminnende variëteit en wordt daarom alleen geplant in gebieden met goede verlichting. De vruchten van de siergroente zijn niet erg groot en worden slechts 15 cm in doorsnee.

kleine pompoen

Baby Boo Baby

Kroshka Boo wordt beschouwd als een unieke pompoenvariëteit, omdat de vruchten idealiter wit van kleur zijn. Het gewicht van elke pompoen is niet meer dan 200 gram en de diameter is 10-15 cm Het oppervlak van de groente is perfect vlak en glad. Een rijpe plant wordt vaak niet gebruikt om ruimtes mee te versieren, maar om mee te koken.

Zoete knoedel

Dit type pompoenplant wordt als de mooiste beschouwd. De vruchten zijn groen en bedekt met kleine oranje strepen. De variëteit wordt gebruikt voor interieurdecoratie.

Kleine bicolor

De variëteit behoort tot de peervormige pompoenenvariëteiten, omdat hun vruchten peervormig zijn. De kleur van rijpe groenten is anders, maar groene pompoenen komen vaker voor.

Bischofsmutzen

Minder gebruikelijk zijn groenten van de variëteit Bischofsmutzen. Een kenmerkend kenmerk van dergelijke planten wordt beschouwd als rijpe pompoenen, die bestaan ​​uit hemisferen van verschillende groottes. De helft van de groente wordt wit en de andere helft wordt groen of rood.

Cou-Tors Hative

De plant behoort tot de variëteiten van torticollis. De vrucht heeft een originele vorm die hem onderscheidt van andere soorten groenten. Ze hebben de vorm van zwanen en zijn over het hele oppervlak bedekt met oranje bultjes.

Gans in appels

Een kenmerk van de pompoenvariëteit in appels is de vruchtbaarheid. Ongeveer vijf kilo van het gewas wordt uit één struik geoogst.Het verzamelde fruit wordt gebruikt voor de bereiding van pompoenpap en aardappelpuree.

Ziekten en plagen

De struiken van dit groentegewas hebben vaak last van schimmelziekten. Veel struiken worden gedood door zwarte schimmel, die de plantengroei stopt. Wanneer de ziekte verschijnt, zijn de bladeren bedekt met kleine stippen. Na verloop van tijd beginnen de vlekken te drogen en verschijnen er gaatjes op hun plaatsen.

echte meeldauw

Echte meeldauw is ook een veel voorkomende ziekte. Een witachtige bloei verschijnt op de bladeren van planten met een ziekte, die uiterlijk op bloem lijkt. De vlekkerige bladeren drogen geleidelijk en vallen eraf.

Onder de gevaarlijke insecten moeten slakken worden onderscheiden, die zich voeden met bladeren van struiken. Meestal verschijnen dit ongedierte op planten na langdurige regenval. Het wordt aanbevolen om onmiddellijk slakken te verwijderen, omdat deze gedurende meerdere jaren op de site wortel schieten.

Het gebruik van rijp fruit

Soms weten mensen die sierpompoensoorten telen gewoon niet wat ze ermee aan moeten. Natuurlijk proberen veel mensen het fruit te gebruiken bij het koken.

decoratieve pompoen

Sommige soorten zijn uitstekend geschikt voor het inmaken en bereiden van groentesalades of gerechten. Decoratieve pompoen wordt echter meestal gebruikt om kamers of tuinen te versieren. Gedroogd fruit is uitstekend handwerk, waaronder lantaarns, vazen, dozen en zelfs kandelaars.

Creatieve mensen gebruiken de groente om artistieke muurschilderingen te maken en schilderijen te verbranden.

Hoe worden pompoenen gedroogd?

Speciale aandacht wordt besteed aan de eigenaardigheden van het drogen van geoogste vruchten, aangezien gedroogde pompoen vaak wordt gebruikt voor decoratie. De hele oogst wordt zorgvuldig gesorteerd om onrijpe pompoenen te verwijderen. Om rijpe vruchten van onrijpe vruchten te onderscheiden, let op hun gedroogde stengel. Het is ook bijna onmogelijk om krassen achter te laten op een volledig rijpe pompoen.

Alle geselecteerde rijpe pompoenen worden met warm water van vuil gewassen, drooggeveegd en behandeld met een alcoholoplossing. Vervolgens worden de groenten overgebracht naar een warme kamer met goede ventilatie om verder te drogen. Het geoogste gewas moet regelmatig worden geïnspecteerd, omdat sommige tijdens het drogen rotten. Rot fruit wordt onmiddellijk verwijderd, zodat rot zich niet verspreidt naar naburige pompoenen.

pompoen en ervoor zorgen

Let ook bij het onderzoeken van groenten op de aanwezigheid van schimmel op hun oppervlak. Als er tekenen van schimmel op de schil zijn, worden de groenten onmiddellijk behandeld met antiseptische middelen. Soms verwijderen ze het met lompen en bleekmiddel.

Om ervoor te zorgen dat de pompoen goed gedroogd is, wordt deze in een bak met water gegooid. Als het zinkt, is het gewas nog niet helemaal opgedroogd.

Hoe worden afgewerkte pompoenen verwerkt?

Als je gedroogde pompoenen gebruikt om het interieur van het huis te versieren, moet je de groente voorbewerken. Allereerst worden alle vruchten gepolijst met schuurpapier om de schillen van het oppervlak te verwijderen. Vervolgens wordt een patroon op de muren uitgesneden en geverfd. Sommige waxen het oppervlak van de vrucht om het sterker te maken.

Bij het maken van gerechten worden pompoenen geboord met een boormachine met verschillende boren om er gaten van de vereiste diameters in te maken. Voordat met boren wordt begonnen, wordt de groente geopend en worden alle zaden en pulp eruit gehaald.

Gevolgtrekking

Veel groenteliefhebbers houden zich bezig met de teelt van decoratieve pompoenrassen. Voordat u zo'n plant gaat planten, moet u zich vertrouwd maken met de bekende variëteiten en de eigenaardigheden van hun teelt in een moestuin of kas.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen