Waarom bladeren van kroontjeskruid geel kunnen worden en eraf kunnen vallen, wat te doen voor behandeling

Euphorbia (zoals de decoratieve bloem wetenschappelijk wordt genoemd) is een bescheiden, bescheiden plant. Maar sommige telers, vooral beginners, houden geen rekening met de individuele nuances van groei en verzorging, en vragen zich dan af waarom de bladeren van de kroontjeskruid plotseling geel worden en eraf vallen.

Oorzaken van bladproblemen en wat u eraan kunt doen

Hoewel de bloem niet al te grillig is, wil dit niet zeggen dat er geen zorg voor nodig is. De belangrijkste voorwaarde voor het kweken van kroontjeskruid binnenshuis is locatie. Door direct zonlicht kunnen de bladeren van Euphorbia verbranden, waardoor de schaduwzijde geschikter is. Tocht is net zo gevaarlijk als koude temperaturen. Euphorbia is een warmteminnende bloem.

Als de bladeren geel worden en eraf vallen

Het komt voor dat de bladeren van de plant geel worden en eraf vallen. Ziekte kan vergeling veroorzaken.

In de herfst groeit de wolfsmelk langzamer en begint hij zich voor te bereiden op de winter. Gedurende deze periode worden de bladeren geel. Wees niet bang, want dit is een normaal natuurlijk verschijnsel. De bloem zal ontspannen, kalmeren en in de lente zal het jonge gebladerte nog mooier worden. Voor Euphorbia is de val van de onderste oude bladeren kenmerkend en de nieuwe worden hoger. Maar ook dit is geen reden tot bezorgdheid.

bladeren worden geel

Laat de bladeren vallen

Het komt voor dat een bloem zijn bladeren laat vallen lang voordat hij zich op de winter voorbereidt. Dit is een noodsignaal.

Soms kan een stressvolle toestand vergeling en vallende bladeren veroorzaken:

 • gebrek aan meststoffen;
 • gebrek aan licht;
 • de aanwezigheid van tocht, koudegolf;
 • onjuist water geven.

Als deze factoren niettemin worden uitgesloten, gebeurt het soms: de bladeren verdorren, vallen, uiteraard is het probleem ernstig.

De stengel en bladeren verdorren

Euphorbia verbruikt voor een korte tijd veel nuttige grondstoffen uit de grond en mist dan voedingsstoffen, wat kan dienen als een reden voor het verwelken van de stengel, vergeling van de bladeren.

De bloem heeft constante voeding nodig. Hij moet vaker worden gevoerd, minstens twee keer per maand, vooral in de winter.

de stengel verdort

De hellingshoek van de bladeren is veranderd

Als u de kroontjeskruid verkeerd verzorgt, zullen de bladeren gaan hangen, de bladeren buigen. Dit betekent dat het probleem bij de wortels van de plant zit, deze zijn verrot door overtollig vocht. Om euphorbia te redden, wordt het getransplanteerd:

 1. Ze halen het voorzichtig uit de pot, onderzoeken het, snijden de rotte wortels af met een mes.
 2. De uitgesneden plaatsen zijn gepoederd met actieve kool.
 3. Tegelijkertijd mag men de afvoer van geëxpandeerde klei of steenslag niet vergeten.
 4. Ze planten euphorbia in een nieuwe pot met een andere grond.

Wanneer u met een plant werkt, moet u voorzichtig zijn, onthoud dat de melk van de bloem giftig is. Bij contact met de huid kan het ernstige brandwonden, irritatie en een allergische reactie veroorzaken.

In de winter krijgt Euphorbia niet zo vaak water als in de zomer. Na de winter heeft de plant meer vocht nodig, wordt meer water gegeven.

de steel buigt

Welke ziekten en plagen de toestand van de bladeren nadelig beïnvloeden

Als aan alle voorwaarden voor het houden van kroontjeskruid, de zorg ervoor is voldaan en de bloem nog steeds verdort, verdort, geel wordt, eraf valt, betekent dit dat hij ziek is. Schimmel- en virusziekten kunnen deze aandoening veroorzaken.

Wortel- en stengelrot

De ziekte is te merken aan zwarte deukjes op de stengel. Ze verschijnen iets boven het maaiveld, groeien, verspreiden zich langs de stengel. Later komen ze binnen en vernietigen plantenweefsels. De stengel breekt, de bloem sterft.

De volgende omstandigheden kunnen tot verval leiden:

 • overvoeding met stikstof;
 • veelvuldig water geven;
 • hoge luchttemperatuur;
 • gebrek aan licht;

rot van binnen

Voor de behandeling van euphorbia in de vroege stadia van de ziekte worden systemische fungiciden gebruikt (Ridomil, Previkur). Ze stoppen met het water geven van de bloem, veranderen het voedingsmedium.

Grijze rot

De veroorzaker van de ziekte is een schimmel. Bruine vlekken verschijnen op de bladeren van de plant, alsof ze verrot zijn. De vlekken groeien en bedekken het hele blad. De verhoogde luchtvochtigheid versnelt de ontwikkeling van de schimmel, daarom laat de ziekteverwekker geen gezonde ruimte op de bladeren, ze worden grijs.

De plant raakt geïnfecteerd door aarde, water. De schimmel leeft lang in deze omgeving. Omstandigheden die de dreiging van de ziekte aanvullen:

 • oververzadigde lucht;
 • onvoldoende ventilatie van de kamer;
 • overtollige stikstof in de aarde.

Schimmelziekte wordt behandeld met systemische fungiciden (Bona Forte, Bravo en anderen). Als preventieve maatregel, om ziekte te voorkomen, is het noodzakelijk om de vochtigheid van de lucht te controleren, plant de plant in gedesinfecteerde zachte grond.

veroorzaker

Roest

Het oppervlak van de bladeren is bedekt met bruine, als roestige, ovaalvormige lagen. Dan komen ze samen en vormen ze roestige linten. Meestal verschijnen paddenstoelen aan de binnenkant van de bladeren, mogelijk op bladstelen. Af en toe verschijnen er rode linten op de stengel van de kroontjeskruid.

Als de bloem niet wordt behandeld, gaat hij dood. Fungiciden helpen wolfsmelk te redden. Goed water geven en sproeien voorkomt roest.

Alternaria

Schimmelziekte manifesteert zich door het verschijnen van grote donkere vlekken op het gebladerte van Euphorbia. Meestal infecteren ze uitgemergelde oude bladeren. Overmatige luchtvochtigheid, te warme lucht versterken de ontwikkeling van schimmelinfecties. De bron van de ziekte kan de bodem zijn waarin levende pathogenen hebben overleefd.

"Skor" en "Ridomil Gold" zijn systemische fungiciden die de schimmel genezen als hij erin is geslaagd de bloem te raken. Als preventieve maatregelen worden biologische fungiciden gebruikt ("Fitosporin", "Baktofit" en andere).

schimmelziekte

Bacteriose

Met deze ziekte groeit wolfsmelk slecht, ontwikkelt zich en bloeit niet. Het blad en de stengel zijn bedekt met bruine, roestige vlekken. Uit de vlekken volgt een vreemde afscheiding met een onaangename geur. Overtollig vocht, stikstof in de bodem draagt ​​bij aan de vroege ontwikkeling van de ziekte.

Kroontjeskruid wordt met zorg behandeld, want het is door mechanische schade dat de infectie de plant binnendringt.

Echte meeldauw

Schimmelziekte. Op de bladeren verschijnen foci met een donzige donkergrijze bloei. Voordien droogt het gebladerte op. De ziekte is besmettelijk, de infectie wordt gedragen door de wind. Te warm weer, droogte, gebrek aan vocht in de bodem verergeren de situatie. Een goede verzorging van kroontjeskruid helpt ziekte te voorkomen. Als de bloem ziek is, worden ze behandeld met antischimmelmiddelen (Topaz, Fundazol).

witte stippen

Tabak mozaïek

De veroorzaker van de ziekte is een virus. De infectie wordt meestal gedragen door wittevlieg. Zieke bladeren zijn misvormd.Er verschijnen vlekken op de bladplaat: wit, geel en zelfs roodachtig. Als preventieve maatregel worden ze behandeld met insecticiden. Geïnfecteerde stekken kunnen een bron van ziekten zijn. Door gezonde stekken te planten, verdwijnt het tabaksmozaïek.

Spintmijt

Een spint van een halve millimeter eet jong kroontjeskruid op. Het is klein genoeg om het schadelijke insect met het blote oog te zien. Het verschijnen van witte, gele vlekken op de bladeren van de plant duidt op de aanwezigheid van een teek. Geïnfecteerde zaailingen worden gescheiden van gezonde zaailingen, eroverheen gegoten met een oplossing van wasmiddel, die op een fijne rasp wordt ingewreven.

Van de teek wordt de plant behandeld met acariciden, bijvoorbeeld "Aktara".Bij het eerste teken van een teek wordt dringend actie ondernomen, omdat insecten zich snel verspreiden.

spint

Bladluis

Symptomen van de ziekte komen tot uiting in een verandering in de vorm van bladeren met kroontjeskruid, ze krullen, zien er onderontwikkeld en lelijk uit. Dan beginnen ze geel te worden en vallen ze af. In sommige gebieden verdwijnt de kleur. De plant stopt met groeien en ontwikkelen.

Soms worden gele en lichtgroene insecten met de hand verzameld, ze zijn met het blote oog te zien. Takken met grote laesies worden verwijderd. De bloem is verwerkt met "Fitoverm", "Aktellik", "Decis".

ongedierte op een bloem

Wortelwolluis

De parasieten infecteren het wortelsysteem van de kroontjeskruid. Ze worden verzameld op de wortels van de plant in kolonies in de vorm van verspreid bloem. Bij ernstige plagen zijn ongedierte zichtbaar.

De plant stopt met groeien en ontwikkelen. Kroontjeskruidbladeren worden geel, drogen uit en vallen eraf.

Bij de eerste tekenen van het verschijnen van insecten, wordt het, om de Euphorbia te redden, opgegraven door de wortels, schoongemaakt van de grond en behandeld met insecticiden. De schaal van onder de bloem wordt gedesinfecteerd, verse aarde wordt gegoten. Voor het planten worden de wortels zorgvuldig onderzocht op eventuele parasieten.

wolluis

Witte vlieg

Opeenhopingen van insectenlarven kunnen worden waargenomen vanaf de binnenkant van de bladeren van de kroontjeskruid. Ze leven door zich te voeden met het sap van plantencellen. Ze verschijnen als gele en witte markeringen. De bladeren van de plant rollen op, veranderen de groene kleur in geel, sterven af.

De nakomelingen van witte vlieg zijn groenachtig en de volwassen parasiet is wit. De mug is gemakkelijk te zien. Zwaar geïnfecteerde gebieden worden verwijderd en de wolfsmelk wordt minstens eenmaal per drie dagen met insecticiden behandeld.

vlinder vijand

Muggen op Kroontjeskruid

De muggen zelf zijn niet gevaarlijk voor de bloem. Maar ze laten hun larven achter op de plant, die zich zal voeden met kroontjeskruid. De nakomelingen van muggen, hoewel klein (larven 0,5 cm), vormen een ernstige bedreiging voor jonge zaailingen. Zieke zaailingen worden gescheiden van gezonde zaailingen. Als preventieve maatregel wordt de bodem behandeld met insecticiden. Om muggen kwijt te raken, worden plakbandjes opgehangen.

De oorzaken van vergeling en bladsterfte liggen in onjuiste zorg. Onder voorbehoud van alle aanbevelingen van bloemenkwekers, is de kans op infectie minimaal. Om de Euphorbia gezond te houden, om te behagen met bloei, is het noodzakelijk om de plant regelmatig te inspecteren en op tijd maatregelen te nemen.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen