Hoe zwarte vlek op rozen te behandelen, effectieve behandelingen

Zwarte vlek is een van de meest voorkomende schimmelziekten bij rozen, dus het is belangrijk om te weten hoe u deze moet behandelen. Wanneer deze infectie wordt aangetast, verliezen rozenstruiken snel hun aantrekkelijkheid, omdat de ziekte snel vordert. Dit betekent dat u ook direct moet reageren.

Redenen voor het uiterlijk

Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze ziekte:

 1. Bij langdurig warm en vochtig weer ontstaan ​​er ideale omstandigheden voor voortplanting voor schimmels. Daarom hebben rozen bij dergelijk weer vaak last van een zwarte vlek.
 2. Groeit een rozenstruik op een lage of te dikke plek, dan neemt ook de kans op deze ziekte toe. Op dergelijke plaatsen wordt inderdaad de luchtcirculatie vertraagd en verdampt vocht minder actief.
 3. Onjuiste voeding, het ontbreken of teveel ervan kan ook de reden zijn.
 4. Een van de redenen is het gebrek aan calcium in de grond waar de struiken groeien.


Belangrijk! De sporen van de zwarte vlekschimmel worden gedragen door wind, water of insecten, dus het is belangrijk om de zieke plant te genezen om ziekten en andere struiken te voorkomen.

Wat is gevaarlijk voor planten

Deze ziekte is vooral gevaarlijk voor jonge planten. Aangetaste struiken ontwikkelen zich langzaam, jonge takken verstijven niet en werpen hun loof af. Dit is beladen met vorstschade tijdens de vorstperiode. Zelfs als de rozen de winter met succes overleven zonder de behandeling te krijgen die ze nodig hebben, zullen ze na 2-3 jaar sterven.

zwarte vlek

Tekenen en symptomen van struikschade

Meestal verschijnt spotten in de tweede helft van de zomer. Het is niet ongebruikelijk dat er in één seizoen meerdere uitbraken plaatsvinden. Bladeren en jonge scheuten van struiken lijden.

Bij infectie kunnen tuinders de volgende symptomen waarnemen:

 • het stoppen van de groei en ontwikkeling van de plant;
 • het verschijnen van donkere vlekken op het gebladerte, die in omvang en aantal toenemen;
 • de vlekken zijn zonvormig;
 • vlekken versmelten in de loop van de tijd;
 • de ziekte begint vanuit de lagere delen van de struik en gaat geleidelijk omhoog;
 • gebladerte met vlekken begint geel te worden, krullen en afbrokkelen;
 • struiken worden veel minder gebruikelijk;
 • het aantal bloemen neemt af.

Middelen en technologie voor de behandeling van rozenstruiken

Nadat de tuinman ervan overtuigd is dat de struiken door deze specifieke ziekte worden aangetast, moet u de behandeling met medicijnen starten.

steeg met ziekten

"Snelheid"

Dit is een complex fungicide met een uitgesproken therapeutisch effect en een langdurige preventieve werking tegen schimmelinfecties. Na 2 uur verspreidt de werkzame stof zich door het vasculaire systeem van de struik en begint te werken.

Een belangrijk voordeel van dit medicijn is de mogelijkheid om het in elke fase van de ontwikkeling van planten te verwerken. "Skor" wordt verkocht in de vorm van een emulsieconcentraat, verpakt in ampullen of flessen.

Voor de behandeling van zwarte vlek wordt het medicijn verdund met een snelheid van 5 ml per 10 liter water. Het fungicide wordt eerst opgelost in een kleine hoeveelheid warm water en daarna geleidelijk op het gewenste volume gebracht. De oplossing wordt net voor verwerking bereid.

complex fungicide

"Abiga Peak"

Dit fungicide wordt gebruikt om schimmel- en bacterieziekten van alle plantensoorten te bestrijden. Bij verwerking hecht het gelijkmatig en stevig aan het oppervlak van planten. Blijft lang op de struiken staan ​​en beschermt ze daardoor zelfs in ongunstige omstandigheden. Het actieve ingrediënt van het medicijn kan zelfs bij lage temperaturen werken.

Voor het sproeien van rozen wordt het preparaat in een hoeveelheid van 40-50 ml opgelost in 10 liter water. Eerst wordt het medicijn opgelost in een kleine hoeveelheid water en vervolgens op 10 liter gebracht. De bereide oplossing moet binnen 24 uur worden gebruikt.

Het sproeien wordt twee keer uitgevoerd, 's ochtends of' s avonds. De pauze tussen behandelingen moet 2-3 weken zijn.

abiga piek

Ridomil Goud

Fungicide "Ridomil Gold" wordt gebruikt om verschillende soorten schimmels te verwijderen, waaronder de schimmel die zwarte vlek veroorzaakt. Bij behandeling met dit medicijn verschijnt een soort beschermende film op de bladeren en stengels van rozenstruiken die de schimmel vernietigt. Ridomil Gold is effectief in elk stadium van de ziekte.

Om een ​​werkende oplossing te bereiden, moet u 25 g van de stof oplossen in 10 liter water. Onmiddellijk nadat het medicijn volledig is opgelost, kunt u beginnen met de verwerking. Na een half uur kunnen de behandelde planten worden bewaterd. Lange regens zullen het medicijn niet wegspoelen. De verwerking wordt 3-4 keer per seizoen uitgevoerd.

Dit fungicide is veilig voor alle planten, maar de overblijfselen ervan mogen niet in waterlichamen worden gegoten. Dit heeft een nadelig effect op hun inwoners.

ridomil goud

Bordeaux-vloeistof

Bordeaux-vloeistof is een mengsel van gebluste kalk en kopersulfaat. Bestrijdt effectief tegen schimmelziekten van planten. Het is niet alleen een fungicide, maar ook een bactericide. Het heeft de hoogste hechting van alle fungiciden.

De bereide oplossing heeft een hemelsblauwe kleur met een neutrale of licht alkalische reactie. Een sterk alkalische oplossing hecht niet goed aan planten en zal daarom niet effectief zijn.

Bordeaux-mengsel wordt gebruikt om rozenstruiken in het vroege voorjaar te behandelen, en de grond rond de plant wordt ook besproeid. Verdun hiervoor 200-300 g van het mengsel in een emmer water. In de zomer wordt de behandeling 3-4 keer herhaald met tussenpozen van 7-10 dagen, waarbij 100 g Bordeaux-vloeistof in een emmer water wordt verdund.

bordeaux vloeistof

Previkur Energy

Het fungicide heeft een beschermend en groeistimulerend effect. Binnen een uur na behandeling verzadigt het actieve ingrediënt de plant volledig. Zijn bescherming strekt zich niet alleen uit tot behandelde rozenscheuten, maar ook tot nieuwe bladeren en scheuten. Verhoogt het immuunsysteem van de netelroos en hun weerstand tegen schimmelinfecties.

Om een ​​werkoplossing te bereiden, verdunnen met 15 ml van het fungicide in 10 liter water.

"Topaas"

Het is een systemisch fungicide dat wordt gebruikt om schimmelziekten te behandelen en te voorkomen. Het effect ervan duurt 14 tot 18 dagen vanaf de datum van verwerking.

De tool kan de ontwikkeling van de ziekte binnen 2-3 uur na het besproeien van de struiken stoppen. Het kan worden gecombineerd met andere producten om een ​​uitgebreide rozenbescherming te verkrijgen.

Een van de voordelen van Topaz is het zuinige verbruik. Voor 10 liter water is slechts 4 ml van het medicijn nodig. Maak het product voor gebruik klaar en consumeer alles in één keer. De verwerking wordt 's ochtends of' s avonds bij rustig weer uitgevoerd.

Topaz-pakket

"Winst Goud"

Dit fungicide bevat naast de werkzame stof mangaan en zink. Deze micronutriënten verbeteren de enzymfunctie.

Gebruikt om rozen te genezen en langdurige bescherming te bieden tegen verdere plagen. Om de oplossing te bereiden, heeft u 4 g van het geneesmiddel nodig, deze worden verdund in 10 liter water.

Wanneer u met het medicijn werkt, moet u voorzichtig zijn, omdat het vrij giftig is voor mens en dier.

winst goud

Voorzorgsmaatregelen

Om het risico op zwarte vlekziekte te vermijden of op zijn minst te verminderen, moet u bepaalde preventieve maatregelen nemen.

Optimale groeiomstandigheden

Voordat u rozenstruiken in uw omgeving plant, moet u niet alleen nadenken over waar ze er mooier uit zullen zien, maar ook over waar het veiliger voor hen zal zijn:

 • struiken moeten worden geplant in gebieden die goed worden verwarmd door de zon;
 • de grond moet licht zijn en geen vocht vasthouden;
 • water mag zich niet onder de struik verzamelen;
 • je moet rozen niet te strak tegen elkaar of tegen andere planten planten;
 • geef matig water.

bladvlekken

Uitwendig onderzoek van de struik

Het is belangrijk om de struiken periodiek te inspecteren. Een ziekte die op tijd wordt ontdekt, maakt het inderdaad mogelijk om er sneller vanaf te komen en te voorkomen dat ze zich verspreidt.

Verwijderen van onkruid en losmaken van grond

Door onkruid tijdig te verwijderen, wordt de verspreiding van ziekteverwekkers verminderd en kunnen de zonnestralen de grond beter verwarmen. Het losmaken van de grond onder de struiken helpt ook om de grond te drogen en laat zuurstof naar de wortels van de struiken komen.

Rantsoenering

Het is noodzakelijk om rozenstruiken te voeren, terwijl u zich aan bepaalde normen moet houden. Kaliumbemesting wordt uitgevoerd van de lente tot de herfst. De eerste voeding vindt eind mei plaats, de tweede begin juni, de derde eind juli, dan midden augustus en begin september.

mooie toppen

Topdressing met vloeibare middelen wordt alleen bij de wortel uitgevoerd. Het is onmogelijk om 's avonds en' s nachts te verwerken.

Ziekte en insectenbehandeling

Dergelijke behandelingen moeten tijdig worden uitgevoerd, omdat ziekten en insectenaanvallen de immuniteit van rozen aanzienlijk verminderen. En in de toekomst worden struiken kwetsbaarder voor zwarte vlek en andere schimmels.

Snoei tijdig

Aangetaste scheuten moeten onmiddellijk worden verwijderd na het openen van de struiken tegen overwintering. Knip ze af tot gezond weefsel. Plakjes worden behandeld met tuinpek.

gedroogde pruim

Desinfecteer het instrument

Na elke doorgesneden roze tak wordt de snoeischaar behandeld met alcohol, wodka of een sterke oplossing van kaliumpermanganaat. Andere oplossingen op alcohol- of chloorbasis zijn ook geschikt.

Oogst in de herfst droog gebladerte en graaf de grond op

In de herfst moet droog blad worden verwijderd; het kan een schuilplaats worden voor ongedierte en schimmelsporen. Ze verwijderen ook de bovengrond en graven het gebied rond de struiken op. Het verwijderde loof en de grond mogen niet naar de composthoop worden gestuurd om besmetting te voorkomen. Het is beter om ze te verbranden.

graven op de site

Kies resistente rassen

Het is noodzakelijk om variëteiten van de site te verwijderen die het vaakst en eerder ziek worden dan andere. Wanneer u nieuwe rozenzaailingen koopt, moet u de voorkeur geven aan rassen die meer ziektebestendig zijn. Veredelaars werken immers constant aan het verhogen van de weerstand van rozen tegen schimmels, inclusief zwarte vlek.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen