Pioenen planten, kweken en verzorgen in het open veld, landbouwtechnologie

Sinds de oudheid sieren prachtige lentepioenen bloembedden, het planten en verzorgen van deze weelderige struik vereist bepaalde vaardigheden. De plant geeft de voorkeur aan zonnige gebieden en verdraagt ​​geen drassige grond. Er zijn nieuwe soorten pioenrozen met een langere bloeiperiode ontwikkeld die geen ondersteuning nodig hebben. Gewoonlijk worden pioenen gekweekt om te snijden, maar ze staan ​​slechts 4 dagen in water. Het is beter om de plant in het bloembed te laten staan ​​en zijn prachtige uiterlijk te bewonderen.

Beschrijving en kenmerken

Pioenrozen zijn moeilijk te missen in een bloembed, omdat enorme, heldere, geurige bloemen de belangrijkste versiering van de bloementuin zijn. Deze wortelstokplant groeit meerdere jaren op één plek, bloeit in het late voorjaar. De rechtopstaande stengels van 45-100 centimeter hoog vormen samen met het loof een lange, weelderige struik.

De bladeren zijn groot, afwisselend, drieledig of veervormig verdeeld. Bloemen - apicaal, enkel, groot, 10-25 centimeter in diameter. Ze zijn eenvoudig of badstof. De kleur van de bloemen is gevarieerd, van melkwit tot fel paars. De vrucht is een multiblad met zaden erin.

Peony is een lid van de Peony-familie. De plant dankt zijn naam aan de Griekse mythe. De genezen Hades bedankte zijn redder en liet hem niet sterven, waardoor hij voor zijn dood in een prachtige bloem veranderde.

Hoe te planten in de volle grond

Peony is een meerjarig gewas dat tientallen jaren op dezelfde plek kan groeien. Voordat u een bloem plant, moet u er een geschikte plaats voor kiezen.

bloembed van pioenrozen

Stoelkeuze

Een goed verlichte ruimte is geschikt voor cultuur. De plant kan op een heuvel worden geplant om bij regenwater het water uit de wortels te laten wegvloeien.

Goede verlichting

Peony groeit niet goed in de schaduw van hoge bomen en struiken. Op een zeer schaduwrijke plek bloeit de plant mogelijk niet. Het bloembed moet minimaal 6 uur per dag worden verlicht door direct zonlicht.

Stagnatie van vocht is niet toegestaan

Pioenroos is een levensvatbaar gewas dat vorst of droogte goed verdraagt.Er zijn veel slapende knoppen op de wortelstok, die in de lente na winter ontwaken, maar in de met water overspoelde grond rotten ze allemaal, waardoor de plant sterft.

prachtige pioenrozen

Bescherming tegen de wind

Pioenen kunnen worden geplant in de buurt van een huis of haag (op een meter afstand). Op dergelijke plaatsen wordt de struik beschermd tegen plotselinge windstoten.

Bodemvereisten

De pioenroos houdt niet van turf. Het wordt niet aanbevolen om het te gebruiken als additief, mulch of winteropvang. Turf reageert zuur en een bodem met een neutrale zuurgraad is geschikt voor een pioenenteelt. Te zure grond moet worden gekalkt. Voor pioenrozen zijn leem of zandige leem geschikt, goed doorlatende, vruchtbare grond. Bodemsamenstelling: tuin, blad- of graszodenland, humus, zand, klei.

Je kunt een beetje as, superfosfaat en ijzersulfaat aan de grond toevoegen.

Timing

Pioenen worden meestal in de herfst (augustus-september) geplant. Op dit moment worden de struiken opgegraven en verdeeld. Tuinders die in het voorjaar plantmateriaal kopen, kunnen in april pioenrozen planten. De cultuur kent twee periodes van hergroei van de zuigwortels - augustus-september of april-mei. Pioenen wortelen alleen in koele grond (bij een temperatuur van 12 graden Celsius).

bloembed van pioenrozen

Kenmerken van planten in het voorjaar

Pioenen worden meestal tot oktober geplant. Aangekochte delenki kunnen in het voorjaar geplant worden. Het planten vindt plaats begin april. Als het erg vriest, kunt u de snede in een pot planten, op een koele plaats zetten voor het ontkiemen van zuigwortels en in april-mei overbrengen naar een bloembed.

Pioenen worden getransplanteerd door middel van de overslagmethode. Als je de plant uit de pot haalt, zul je merken dat de hele aarden bol verstrengeld is met witte zuigwortels. Om de wortelstok normaal te laten groeien en de pioenroos zich te laten ontwikkelen, moet u de cultuur naar het bloembed overplanten. Pioenen die in het voorjaar worden geplant, wortelen niet goed.

Het is het beste om de stekken te planten voordat de knoppen beginnen te groeien. Het overplanten van een pot naar een bloembed samen met een aarden klomp wordt door de plant echter niet al te pijnlijk waargenomen.

Wat u moet weten bij het planten in de herfst

Het wordt aanbevolen om pioenrozen in augustus-september te planten, zodat ze de tijd hebben om wortel te schieten voor de vorst. Op 15 augustus beëindigt deze plant de vorming van vernieuwingsknoppen (op de wortelstok). In het voorjaar zullen er nieuwe stengels uit groeien. In de jaren twintig kun je een struik opgraven die bedoeld is voor vermeerdering en de wortelstok ervan verdelen. Plantgoed (delenki) kan kant-en-klaar worden gekocht. Voor het planten wordt de wortelstok enkele uren in een Heteroauxin-oplossing geplaatst (om wortelvorming te stimuleren).

gebied van pioenrozen

Hoe plantmateriaal te kiezen

Een mooie, weelderig bloeiende pioenrozenstruik kan alleen worden gekweekt vanaf een jonge plant. Het is beter om geen oude struiken te kopen, omdat ze meerdere keren kunnen bloeien en dan verdorren. Het is het beste om een ​​eenjarige of tweejarige plant aan te schaffen die in een speciale kwekerij wordt gekweekt. U kunt een kleine snee nemen met 2-3 nieren.

De wortel moet jong, licht en met grote toppen zijn. Koop geen overgedroogde stekken met zwartgeblakerde en gedroogde toppen.

Slechte voorgangers

Het is beter om pioenrozen in een bloembed te planten na peulvruchten of lupine. Het is ongewenst om bloemen te planten op de plaats waar vroeger struiken of vaste planten groeiden. Dergelijke gewassen draineren de grond ernstig en het duurt enige tijd om te herstellen.

prachtige pioenrozen

Landingsschema

Delenki met nieren worden in gegraven gaten geplant. Voorbereidende plantwerkzaamheden worden van tevoren uitgevoerd. Twee weken voor het planten de grond voorbereiden, bemesten met rotte humus, kalium, fosfor, verdunnen met zand. Ze graven een gat van 50x50 centimeter. Giet op de bodem van de bemeste grond, dan een beetje zand en dompel de snede onder tot een diepte van 5 centimeter.

Het belangrijkste bij het planten is om de afstand van de bovenste vernieuwingsknop tot het grondoppervlak correct in te stellen. Het mag niet meer dan 5 centimeter zijn.Voor de naburige bloem moet je 1 meter vrije ruimte achterlaten, omdat de pioenroosstruik sterk groeit.

bloembed met pioenrozen

Verzorging en teelt

Pioenrozen groeien lang en zullen u, mits goed verzorgd, elk voorjaar een overvloedige bloei bezorgen. Na het planten bloeien ze pas twee jaar later. Voor de bloei hoeft u de grond niet te bemesten, maar u moet constant onkruid uit het bloembed verwijderen en de bodemkorst breken.

Preventief spuiten met fungiciden

Pioenen kunnen ziek worden bij regenachtig en koel weer. Veel voorkomende ziekten zijn grijze rot, roest en bruine vlek. Schimmelsporen worden vernietigd door fungiciden (koperoxychloride, colloïdale zwavel, Bordeaux-vloeistof, kopersulfaat, Fundazol). De eerste behandeling vindt plaats in het vroege voorjaar, wanneer de scheuten uitlopen. Geef de plant zelf en de grond eromheen water.

verkering van bloemen

De tweede en derde keer wordt het groene gebladerte besproeid met een fungicide-oplossing. Het is wenselijk om de behandeling voor of na de bloei uit te voeren. Tussen de sprays moet een interval van 10-11 dagen worden aangehouden. De struik neemt 1 liter oplossing (5 gram van het medicijn).

Groeistimulerende middelen

Voor een actieve ontwikkeling hebben pioenen groeistimulerende middelen nodig. In de lente en de herfst, na het planten, worden de struiken bewaterd met een Heteroauxin-oplossing. Dit medicijn stimuleert de wortelvorming. Om de ontwikkeling van stengels en bladeren te verbeteren, worden Zircon, Ferovit en Epin gebruikt.

Topdressing

Pioenrozen worden gevoerd zodra scheuten verschijnen en vóór de bloei. Het is het beste om de plant te bemesten met een toortsoplossing. Meststof moet worden aangebracht op ronde gaten in de buurt van de struik. Als er geen toorts is, kan de pioenroos worden gevoed met mineralen door ze op te lossen in water. Zelfs na de bloei, tot augustus, moet de struik worden bemest met fosfor en kalium.

bloemen voeden

Blad

Voor jonge planten is het beter om bladdressing te gebruiken zodat voedingsstoffen via de bladeren worden opgenomen. De eerste wordt uitgevoerd op het moment dat de spruiten verschijnen. De pioen wordt gevoed met ureum (5 gram per 1 liter water). Na 10 dagen kunt u de plant weer besproeien met deze stikstofmeststof.

Subroot

In het voorjaar worden pioenrozen bewaterd met stikstof-kaliummeststoffen. Voor één struik moet je 10 gram ammoniumnitraat en kaliumsulfaat oplossen in 3 liter water. Tijdens de ontluikende periode wordt de derde voeding uitgevoerd. Voor één struik heb je 15 gram kaliumsulfaat en superfosfaat nodig.

Water geven

Tijdens een droogte moet de plant extra worden bewaterd tot de volledige diepte van de wortels (een emmer water om de 3-4 dagen). Pioenrozen hebben water nodig tijdens het ontluiken, tijdens de bloei en aan het einde van de zomer, wanneer bloemknoppen worden gelegd. Pioenrozen worden elke 2-3 dagen bewaterd, 3-7 liter water wordt onder de struik gegoten.

bloemen water geven

Losmaken en wieden

Na het besproeien kan de grond bij de struik worden losgemaakt. Verschenen onkruid moet van het bloembed worden verwijderd, zodat het geen voedingsstoffen wegneemt.

Na de bloei

Direct na de bloei moet u de bloemhoofdjes tot het eerste groene blad afsnijden en uit het bloembed halen. U hoeft de bladeren niet aan te raken. Ze moeten tot de vorst in het bloembed blijven. Na 1,5 maand bloeien vindt de aanleg en ontwikkeling van vernieuwingsknoppen (op de wortelstok) plaats. Voor het volgende seizoen zullen er bloeiende stengels uit groeien.

witte pioenrozen

Overdracht

Pioenrozen proberen niet te verplanten. Op één plek kunnen ze 10 of meer jaar groeien. Als er een transplantatie nodig is, wordt deze in het vroege voorjaar of de herfst uitgevoerd. Tijdens de herfsttransplantatie wordt het hele grondgedeelte afgesneden. De grond wordt bevochtigd, waarna de plant wordt ingegraven. Samen met de aarden klomp wordt de wortelstok overgebracht naar een nieuwe plaats en ondergedompeld in een voorbereid gat.

Ziekten en plagen

Een gewas bij regenachtig en koel weer kan een schimmelinfectie oplopen. Preventief spuiten met fungiciden (Fundazol, Bordeaux-vloeistof, koperoxychloride) wordt gered van ziekten. Struiken worden voor en na de bloei verwerkt.

insecten otaka

Pioenen kunnen worden aangevallen door insecten. Bronzovka-kevers voeden zich met bladeren, wortelnematoden infecteren wortels en graszodenmieren eten bloembladen.Preventief spuiten met insecticiden (Fitoverm, Aktellik, Karbofos) bespaart ongedierte.

Botrytis

De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die in de bodem leeft. Bij vochtig weer verschijnt grijze schimmel op knoppen, bladeren en stengels. Te zure grond en overtollige stikstofhoudende meststoffen kunnen de ziekte veroorzaken. Ter preventie wordt de grond behandeld met kalk en worden de planten in het vroege voorjaar besproeid met koperhoudende preparaten (kopersulfaat, Bordeaux-mengsel).

plantenziekte

Grijze schimmel

Heeft invloed op stengels, bladeren, knoppen en wortelstokken. Op de toppen van de bladeren verschijnen bruine stippen, waarna ze uitdrogen. De basis van de stengel is bedekt met een grijze bloei, de scheut wordt donkerder en breekt. Op de toppen kan grijze rot verschijnen, die daardoor zwart en droog worden. Preventief spuiten met fungiciden wordt van de schimmel gered.

Echte meeldauw

Schimmelinfectie die bladeren aantast in de nazomer. Aan de bovenzijde van de bladeren verschijnt een wit spinnenweb. Sproeien met een oplossing van kopersulfaat of natriumcarbonaat bespaart echte meeldauw.

echte meeldauw

Voorbereiding op overwintering

Voor de winter moeten alle stelen op de grond worden afgesneden. Het bovengrondse deel wordt pas afgesneden na de eerste nachtvorst, wanneer de stengels vallen. Ook nadat de pioenen zijn vervaagd, blijft het blad in het bloembed liggen, aangezien tot de herfst de uitstroom van voedingsstoffen van het blad naar de wortels zal plaatsvinden. Te vroeg snoeien kan de plant beschadigen. Na het snoeien kan het oppervlak boven de wortelstok worden mulch met droog loof of zaagsel.

Reproductie

Pioenen worden meestal vermeerderd door de wortelstok te verdelen. De beste tijd om te broeden is april of eind augustus.

De struik verdelen

Dichter bij de herfst moet een struik op de leeftijd van 3-4 jaar uit de grond worden gegraven. Alle stengels met bladeren zijn voorgesneden. De wortelstok wordt van de grond gehaald. Het moet worden gedroogd en vervolgens in afdelingen worden verdeeld. De wortel wordt met een mes gesneden. Elke sectie moet minimaal 3-5 nieren hebben. Plakjes worden bestrooid met geplette steenkool.

het verdelen van de pioenroos

De delenka wordt een paar dagen in een koele kamer bewaard en vervolgens op een vaste plaats geplant. De wortelstok kan worden voorbehandeld met een groeistimulans en een fungicide. Je kunt in het voorjaar de grond bij de struik schoonmaken, een stuk wortelstok afsnijden met een knop en deze op een nieuwe plek planten.

Zaad methode

Deze methode wordt zelden gebruikt. Pioenrozen die uit zaden worden gekweekt, bloeien pas na 5 jaar. De zaden worden eind augustus geoogst. Begin september worden ze in de tuin gezaaid en besprenkeld met een laag aarde van 5 centimeter. In het voorjaar of een jaar later ontkiemen de zaden.

Stekken

Pioenen kunnen worden vermeerderd door stengelstekken. In het voorjaar worden de toppen van scheuten van 10-12 centimeter lang afgesneden en in een pot met heteroauxin-oplossing geplaatst. Een week later worden ze geplant in een nat zand-aarde-mengsel en bedekt met een plastic fles erop. De plant wortelt gedurende 3 weken, waarna hij overgezet kan worden naar een bloembed.

pioenroze

Lagen

Rijpe struiken van 5-8 jaar oud kunnen worden vermeerderd door gelaagdheid. In de zomer worden de scheuten op de grond gedrukt, bedekt met aarde. U kunt een klein krasje op de steel maken. In de herfst ontkiemen de wortels, waarna de gelaagdheid van de moederstruik wordt afgesneden en naar een vaste plaats wordt overgeplant.

Hoe een boompioen in de tuin te planten

Zaailingen van boompioenen worden meestal in februari-maart gekocht. Op dit moment is het plantmateriaal afkomstig van Europese en Chinese tuinbedrijven. Het is beter om de gekochte pioenroos tot april in een koele kamer te bewaren en vervolgens in een gat in het bloembed te begraven. Als de knoppen wakker worden en beginnen te groeien, moet je de wortelstok in een pot met substraat planten, op het raam zetten en regelmatig water geven. Eind mei heeft de geplante plant zuigwortels.

De ontwaakte pioen wordt getransplanteerd naar een vaste plek wanneer de lucht opwarmt tot 15 graden Celsius. De beste tijd om een ​​boompioen te planten is echter eind augustus, begin september.

Waarom bloeit of bloeit het niet slecht?

Tuinders komen soms voor onverwachte uitdagingen te staan. Ze zorgen regelmatig voor pioenrozen en wachten meerdere jaren op de bloei, wat om de een of andere reden niet komt. Het blijkt dat er enkele nuances zijn waar u op moet letten.

Verzonken wortelaanplant

De pioen bloeit niet als de wortelstok tijdens het planten diep wordt verdiept. De ideale afstand van de nier tot de grond is 5 centimeter. Als de wortel iets dieper wordt geplaatst, zullen de scheuten jaarlijks groeien, groen groeien, maar nooit bloeien.

verdieping van de wortel

Plant is jong

Pioenen bloeien meestal 2-3 jaar na het planten. Laatbloeiende en rode variëteiten kunnen maar 4 jaar bloeien.

De struik is te oud

Het wordt niet aanbevolen om volwassen struiken te kopen en te planten. De levensduur van pioenen is beperkt, de oude plant stopt met ontwikkelen en kan besmet worden met een schimmel of virus.

Ziekten

Pioenen bloeien niet goed tijdens ziekte. Planten, met onjuiste zorg of bij regenachtig weer, hebben vaak last van grijsrot. Om ziekten te voorkomen, worden pioenen in het vroege voorjaar besproeid met kopersulfaat of Bordeaux-mengsel.

mooie bloei

Overmatig bijsnijden

Als u de bloemen samen met de bladeren tot aan de basis afsnijdt, bloeit de struik volgend jaar mogelijk niet. De stengels met bloemen worden op een derde van de lengte afgesneden. De bladeren blijven tot vorst aan de struik.

Problemen met landbouwtechnologie

Als pioenen in het voorjaar niet meer bloeien, betekent dit dat ze een tekort aan voedingsstoffen hebben. Het is noodzakelijk om de planten te voeden met stikstof, fosfor en kalium of complexe minerale meststoffen. Peony houdt van zonlicht en matig water geven. Als het in de schaduw van hoge planten wordt geplant en geen water geeft, zal het niet ontluiken of bloeien.

pioenwortels

Geheimen van groeien in het land

Pioenen kunnen in hun zomerhuisje worden gekweekt. Om dit te doen, moet je een wortelstok met knoppen kopen en deze in augustus-september ondiep in een bloembed begraven. De geplante plant bloeit in 2-3 jaar. Pioenen bloeien eind mei. Elke bloem bloeit 5-10 dagen, badstofvariëteiten bloeien langer (tot 15 dagen). Op een struik zijn er enkele tientallen knoppen, die op hun beurt bloeien. Pioenrozen kunnen bloeien tot half juni.

Verwelkte knoppen verwijderen

Verdorde bloemen en knoppen worden direct afgesneden zonder de bladeren aan te tasten. Als pioenen worden gekweekt om te snijden, worden zijknoppen ter grootte van een erwt verwijderd. Dan zullen de bloemen die in het midden achterblijven mooier zijn.

Hoe correct te snijden

De eerste twee jaar worden de knoppen volledig afgesneden. Op dit moment wordt de wortelstok gevormd. In het derde jaar kunnen pioenrozen bloeien. De bloem wordt 's ochtends door een derde van de stengel (40 centimeter) gesneden, waardoor er meer groene bladeren aan de struik achterblijven.

pioenrozen in bloembedden

Naleving van het regime van water geven en bemesten

Pioenen houden van de zon, tolereren geen wateroverlast. Ze hebben regelmatig water nodig (5-10 liter onder een struik eens per 3-4 dagen) en bemesting met ureum, kaliumsulfaat en superfosfaat. Topdressing moet minstens 2 keer per seizoen worden aangebracht.

Ronde steun van kunststof en ijzer

Pioenen met grote bloemen hebben ondersteuning nodig. Het is gemaakt van plastic buizen of ijzerdraad. Rondom de struik zijn ringen aangebracht, die de stelen met bloemen opheffen.

Gebruik in landschapsontwerp

Nieuwe hybriden met kleine bloemen, sterke stelen en lange, overvloedige bloei worden gebruikt om de persoonlijke plot te versieren en prachtige composities te creëren. Populaire parkvariëteiten: Karl Rosenfield, My Love, John Howard Widzel, Dutch Dwarf, Eaglet. Dergelijke struiken hebben geen ondersteuning nodig en passen perfect in elke compositie. Pioenen worden gebruikt voor mixborders en het creëren van natuurlijke groene hoeken.

Genezende eigenschappen

Peony heeft geneeskrachtige eigenschappen. Voor de behandeling worden plantenwortels gebruikt. Ze worden in de herfst opgegraven en gedroogd. De bloembladen van bloemen, die tijdens de bloei worden verzameld, hebben geneeskrachtige eigenschappen.

Een afkooksel en tincturen van pioenroos worden gebruikt voor neurasthenie, stofwisselingsstoornissen en maagaandoeningen.Bloemblaadje-tinctuur wordt gebruikt om epilepsie, aambeien en nierstenen te behandelen.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen