Planten en verzorgen van meerjarige kroontjeskruid, voortplanting en teelt

De Euphorbia-familie heeft meer dan 1.500 soorten. Het omvat meerjarige en jaarlijkse grassen, kleine bomen en struiken. Tuinwolfsmelk is een heldere vertegenwoordiger van de familie. Het heet straat en wordt gebruikt om tuinbedden en parkgebieden te versieren. De naam van de plant is gebaseerd op het vermogen van de plant om melkachtig sap te produceren.

Voordelen van het gebruik van tuinkruid in landschapsarchitectuur

Met variëteiten van tuinkroontjeskruid kunt u het gebruiken in ontwerpcomposities:

 • lage vetplanten zijn geschikt voor het decoreren van rotstuinen;
 • middelgrote struiken worden langs stoepranden geplant om de ruimte te beperken of af te bakenen;
 • veel variëteiten worden gebruikt om recreatiegebieden te markeren;
 • ondermaatse soorten worden geplant rond hoge bomen, rond naaldstruiken.

Composities met meerjarige kroontjeskruid helpen niet alleen om de site spectaculairder te maken, maar ook om de ruimte af te bakenen.

Rassen en beschrijving van kroontjeskruid

De officiële botanische naam voor Kroontjeskruid is Euphorbia. Het thuisland van de plant is het Afrikaanse continent. Op het eiland Madagaskar groeien nog steeds wilde soorten.

Elk van de variëteiten van tuinkroontjeskruid heeft specifieke kenmerken, maar de onderzoekers benadrukken ook een aantal gemeenschappelijke kenmerken:

 1. Planten-honingplanten. Door de lange bloeiperiode verzamelen bijen honing van goede kwaliteit.
 2. In planten van de familie worden vertakte vaten gevormd waardoor melksap stroomt.
 3. Kroontjeskruidzaden worden verzameld in dozen.

beschrijving van kroontjeskruid

Omzoomd

Deze eenjarige variëteit komt vooral veel voor vanwege zijn vermogen om te bloeien van juni tot de eerste nachtvorst in de herfst. Het uiterlijk van de struiken verklaart de naam. Bladplaten met een donkergroene tint zijn omzoomd met een witte opengewerkte lijn, wat de plant ongewoon en elegant maakt.

 1. De bloemen van de omzoomde variëteit zijn klein, bleek, verzameld in eenvoudige bloeiwijzen.
 2. De struik bereikt 10-12 centimeter.
 3. Wortelstok: vertakt, met fijne haartjes.

De variëteit wordt gemakkelijk vermeerderd door zaad. Zaailingen worden 10 dagen na het zaaien zichtbaar.

jaarlijkse variëteit

Mirte

Een vaste plant die vaak wordt gebruikt om kunstmatige reservoirs te versieren.Veel landschapsontwerpers nemen het als basis in composities van rotsachtige of alpiene heuvels.

De struik groeit tot 25 centimeter. De bloemen zijn heldergeel. De bloeiperiode omvat 2 fasen: de eerste keer dat de mirte-bladeren bloeien in april, valt de tweede fase in juli. Verdikte bladplaten, die kenmerkend zijn voor vetplanten, geven de struik een decorativiteit.

Amandelvormig

Amandelwolfsmelk staat bekend om zijn prachtige bloemen, verzameld in complexe bloeiwijzen. Ze hebben een bleekgroene tint, ongebruikelijk voor bloemen. De struik groeit tot 60 centimeter. Deze variëteit groeit uitsluitend in het zuiden, wanneer de temperatuur daalt tot +10 graden, bevriezen de struiken.

amandel wolfsmelk

Cipres

Meerjarige struiken strekken zich uit van 25 tot 40 centimeter. De stengels zijn bedekt met bladeren die eruit zien als langwerpige dennennaalden. De stelen zijn bekroond met weelderige bolvormige gele bloemen. Deze soort bloeit twee keer per seizoen. Droogtetolerant en kan vorst tot -20 graden verdragen.

Capiteer

Het ras behoort tot het type bodembedekker. De maximale lengte van de struik is 10 centimeter. Bloeit in levendige oranje, gele of rode bloemen. In staat om snel te groeien en andere planten volledig van het territorium te verdringen. Meestal wordt het geplant waar het nodig is om percelen te versieren. Het ras is droogtebestendig en vertoont ook vorstbestendige eigenschappen.

bush lengte

Meerbloemig

Een van de meest populaire soorten. Het behoort tot vaste planten, bestand tegen vorst en droogte. Het wordt gekweekt op het grondgebied van de noordelijke regio's en heeft in de winter geen extra beschutting nodig.

Struiken bereiken 70 centimeter. Met hun hulp creëren ontwerpers spectaculaire bloembedden met meerdere niveaus. Gedurende de lente en zomer verandert het blad van de veelbloemige Kroontjeskruid van rijk groen naar citroengeel. Hierdoor ontstaat het gevoel het bloembed zonder extra inspanning te vernieuwen.

Hoe cultuur zich voortplant

Verschillende methoden zijn geschikt voor bloementelers die zich bezighouden met het kweken van kroontjeskruid. De keuze hangt af van de nagestreefde doelen en de beschikbaarheid van plantmateriaal.

cultuur vermenigvuldigt zich

Zaden

Zaden van variëteiten worden gekocht in gespecialiseerde winkels of onafhankelijk verzameld. Kleine zwarte zaden rijpen een paar weken na de laatste bloei volledig.

Zaden worden in de herfst gezaaid om in de volle grond of in het voorjaar te overwinteren. Het plantmateriaal wordt gestratificeerd tijdens het zaaien in de lente en vervolgens niet meer dan 3 centimeter in de grond begraven.

Stekken

Deze kweekmethode omvat het kweken van zaailingen. Het wordt beschouwd als een van de meest effectieve en meest gebruikte opties. Voortplanting door stekken is mogelijk in aanwezigheid van een volwassen volwaardige struik met intacte stengels en bladeren.

Stekken worden in de lente of herfst gesneden. In het eerste geval worden ze na het rooten geplant in gebieden met open grond, in het tweede geval laten ze groeien. In de regel vindt het fokken plaats op gesloten terrassen, waarbij het temperatuurregime van +15 tot +20 graden wordt gehandhaafd.

zaailing materiaal

Door de struik te verdelen

Deze methode is geschikt voor hoge rassen met een ontwikkeld wortelstelsel. In het voor- of najaar worden de planten opgegraven, daarna worden de wortelstokken met een scherp mes in 2 of meer delen verdeeld. De struiken die gescheiden zijn van de moederplant worden op traditionele wijze aangeplant. Door de verdeling van de struiken kunt u de raskenmerken volledig behouden.

Planttechnologie in de volle grond

Teelt heeft enkele nuances die verband houden met de eigenaardigheden van de cultuur. De verdere groei van de plant hangt af van de keuze van de plaats en de tijdige introductie van verbanden.

Voorwaarden van aanplant werken

Voorjaarsplanten wordt als de beste optie beschouwd. Dit komt door het natuurlijke groeiseizoen. Indien nodig wordt er in de herfst geplant, maar dan bieden ze extra beschutting voor de winter.

planten

Voorbereiding van de plantkuil en het grondmengsel

De grond moet van tevoren worden voorbereid, deze moet aan verschillende eisen voldoen:

 • zuurgraad - van 6 tot 7 ph;
 • de aanwezigheid van drainage (hiervoor wordt aanbevolen om gemalen veenmos te gebruiken);
 • de structuur moet licht zijn, verzadigd met lucht;
 • gebieden van het gearceerde type, niet in direct zonlicht.

De grond moet humus, zand en turf bevatten. Samen met het graszodenland worden houtas of steenslag aan de grond toegevoegd. Een gat om te planten wordt in een dag uitgegraven en achtergelaten om de aarde te laten bezinken. De diepte mag niet groter zijn dan 8-10 centimeter.

Landingsalgoritme

Euphorbia wordt op verschillende afstanden geplant, het hangt af van de variëteit.

Middelgrote struiken30 tot 40 centimeter
Hoge soort50 tot 70 centimeter
Om de grond te bedekken5-8 centimeter

geplante cultuur

Ontschepingsfasen:

 1. Op de bodem van de put wordt voor het planten een drainagelaag geplaatst en vervolgens een compostlaag.
 2. De plant wordt verticaal geplaatst.
 3. Met aarde vullen, licht aanstampen.

Advies! Om hoge variëteiten extra ondersteuning te bieden, wordt de wolfsmelk na het planten aan houten steunen vastgemaakt.

Kroontjeskruid zorg

Bij het verbouwen van een gewas is het noodzakelijk om de groei van het wortelsysteem te volgen. Sommige soorten moeten constant opnieuw worden geplant om volwassen planten de ruimte te geven om te groeien.

gewassen verbouwen

Irrigatie

Stabiel water geven is belangrijk voor kroontjeskruid. Dit geldt vooral tijdens de eerste weken na het planten. Planten krijgen 1 of 2 keer per week water. Met het begin van droge periodes wordt de watergift verhoogd. De bovengrond moet licht vochtig zijn, maar de wortels mogen niet te veel water geven. Door wateroverlast van het wortelsysteem kan het proces van verval ontstaan.

Belangrijk! Tuinders sluiten koud water uit. Het leidt tot de ontwikkeling van schimmelziekten.

Bevruchting

Een van de belangrijkste verbanden wordt bij het planten aangebracht. Vervolgens worden tijdens het groeiseizoen organische stof en minerale mengsels toegevoegd. Een geschikte optie is het voeren met vloeibare oplossingen. Bovendien is de grond bedekt met een laag mulch.

bloem bloeit

Optimale temperatuur en vochtigheid

Planten hebben verschillende temperaturen nodig voor verschillende groeifasen:

 • voor een periode van actieve groei heeft kroontjeskruid voldoende temperatuur van +15 tot +25 graden;
 • zaadkieming vindt plaats bij +26, +28 graden;
 • slaapfasen kunnen plaatsvinden bij +5, +10 graden.

Vorstbestendige rassen verdragen lage temperaturen. Om bevriezing te voorkomen, worden struiken met meerjarige variëteiten extra bedekt voor de winter.

De meeste soorten zijn sappig, dus ze hebben geen overmatig vocht nodig. Het wortelsysteem is snel onderhevig aan bederf als zich vocht in de grond ophoopt.

actieve groei

Snoeien

Euphorbia is vatbaar voor overgroei, dus snoeien wordt uitgevoerd als dat nodig is. Om de compactheid van de struiken te behouden, worden de verbleekte delen onmiddellijk verwijderd en worden ook de apicale en laterale scheuten geknepen.

Als de wolfsmelk in de winter op open grond blijft, moet deze zo worden gesneden dat spruiten van ongeveer 2 centimeter hoog boven het oppervlak zichtbaar zijn.

Plagen en ziekten: preventie en behandeling

Vanwege de eigenaardigheid van het wortelsysteem is de cultuur vatbaar voor schimmelziekten. Preventie van deze aandoeningen:

 • keuze voor een losse ondergrond;
 • controle over de matiging van water geven;
 • aanvullende chemische behandelingen.

Nematoden en wormen zijn vooral gevaarlijk voor de cultuur. De strijd tegen hen omvat een aanvullende behandeling van de struiken met chemicaliën of zelfgemaakte zeepoplossingen.

los substraat

Voorbereiden op de winter

De voorbereidingen beginnen in de herfst. Laagblijvende struiken worden tot 2 centimeter gesneden. De voorbereide planten worden bestrooid met naaldtakken of indien nodig gesneden gebladerte. Hoge struiken kunnen worden bedekt met industriële materialen. Vorstbestendige rassen hebben geen extra schuilplaatsen nodig.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen