Beschrijving en kenmerken van variëteiten van tijgerlelie, teelt en reproductie

De tijger, of lancetvormige lelie, komt van nature voor in China en Japan. De meerjarige vertegenwoordiger van de Liliaceae-familie is van Oost-Aziatische oorsprong, maar wordt desondanks gekenmerkt door een hoge vorstbestendigheid. Thuis worden bloemen gekweekt, niet alleen om de site te versieren, hun bollen worden ook gegeten en er worden kruiden gemaakt van de knoppen. Zorg voor tijgerlelie is niet moeilijker dan welke andere soort dan ook.

algemene beschrijving

Met de juiste zorg bereikt de tijgerlelie een hoogte van maximaal 2 meter. Het is versierd met grote bloemen - tot 15 cm in diameter. Het is opmerkelijk dat deze lelie volledig geurloos is. De tinten van de bloembladen zijn anders - er zijn gele, donkerroze, rode vertegenwoordigers. De bloeiperiode begint in juli en duurt ongeveer een maand. Op dit moment kunnen tot 10 knoppen tegelijk op één stengel worden waargenomen.

De leliebol heeft een witte tint en brede schubben, de grootte is ongeveer 8 cm. Een onderscheidend kenmerk van de tijgerlelie is de aanwezigheid van knoppen in de bladoksels.

Rassen en hybriden van tijgerlelie

De in het wild groeiende vertegenwoordiger werd de basis waarop de fokkers nieuwe variëteiten en hybriden fokten, die vandaag met succes worden gekweekt op de sites van Russische tuinders:

 • Ridder Flyer. Het wordt gekenmerkt door bordeauxrode knoppen met lichte donkere vlekken. Het ontwikkelt zich in hoogte tot 110-120 cm, de bloemdiameter is ongeveer 16 cm Deze variëteit is gemakkelijk te vermeerderen en staat bekend om zijn hoge winterhardheid.
 • Flora Pleno. Het heeft bloemen van een dubbel type, een felrode tint, waarin er ongeveer 30 bloembladen zijn. Terwijl ze groeien, draaien ze terug. Flora Pleno is een van de meest koudebestendige rassen en kan daarom temperaturen tot -35 graden verdragen. Het is niet hoger dan 1 meter.
 • Slendens. Het visitekaartje van de variëteit zijn feloranje bloemen, die bedekt zijn met rijkelijk donkerpaarse vlekken. Tijdens de bloeiperiode worden ongeveer 20 knoppen op één stengel gebonden. Het wordt gekenmerkt door het feit dat het even goed groeit in zowel zonnige als schaduwrijke gebieden en niet hoger is dan 1 meter.
 • Roze Tijger. De diameter van een roze of roodoranje knop is ongeveer 10 cm. Donkere stippen zijn verspreid over het gehele oppervlak van de bloembladen. Hij ontwikkelt zich in hoogte tot 120 cm en heeft een hangende bloemvorm. Het nadeel van het ras is dat het vaker dan anderen wordt aangetast door virale infecties.
 • Citronella. De kleur van de knoppen van de variëteit is geel, donkere vlekken zijn verspreid over het oppervlak van de bloembladen.Hij wordt 130 cm, de toppen zijn 12-13 cm groot en heeft een van de langste bloeiperiodes van alle soorten tijgerlelies.

tijger Lily

Voors en tegens

Voordat wordt besloten om een ​​tijgerlelie te laten groeien, worden de sterke en zwakke punten van de bloem beoordeeld en op basis hiervan wordt de geschiktheid van het planten bepaald.

De voordelen van de plant zijn onder meer:

 • Spectaculaire uitstraling en gevarieerde kleur van toppen.
 • Pretentieloosheid om te geven.
 • Hoge vorstbestendigheid.
 • Gemakkelijk te reproduceren.
 • Mogelijkheid tot snelle distillatie thuis.

Een van de nadelen zijn dergelijke punten:

 • Veeleisend aan de samenstelling van de bodem.
 • Het verslaan van ziekten bij afwezigheid van zorg.

bloemen met vlekken

Kenmerken van groeiende bloemen

Ze beginnen met het kweken van bloemen door de plantplaats te bepalen en de bollen voor te bereiden. De gezondheid van de plant en zijn decoratieve eigenschappen zijn afhankelijk van deze criteria.

Landingsplaats

Een iets hoger gelegen stuk met een goede afwatering is ideaal voor het planten van tijgerleliebollen. De site moet worden beschermd tegen sterke windstoten, die de stengels kunnen breken. Lelie is een liefhebber van zonlicht, maar de wortelzone moet worden beschermd tegen oververhitting. Hiervoor planten tuinders bodembedekkers rond de bloem.

Een voedzame en lichtzure grond is wat een tijgerlelie nodig heeft voor een succesvolle groei en bloei. Als de grond op de site kleiachtig is, repareert u deze door zand, kalk en houtas toe te voegen. Het is niet overbodig om humus te introduceren als het land niet te vruchtbaar is.

landen in de grond

Voorbereiding van zaailingen

Tijgerleliebollen worden gekocht bij kwekerijen of bloemenwinkels, die een conformiteitscertificaat afgeven. Voor het planten moet elk exemplaar worden onderzocht op donkere plekken, droge schilfers en sporen van schimmelinfecties en schimmels. Het wordt aanbevolen om elke bol te behandelen met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat om de overlevingskans te verhogen en ziekteverwekkers te verwijderen.

Landen

Het wordt aanbevolen om in het vroege najaar of eind augustus te beginnen met het planten van tijgerleliebollen. Als in de regio vroege vorst wordt verwacht, wordt het proces uitgesteld tot de lente.

Het algoritme voor het planten van tijgerlelie wordt als volgt uitgevoerd:

 • Maak kleine gaatjes van 20 x 20 cm groot, het is nodig om de bol 10-12 cm te verdiepen.
 • Zand wordt op de bodem van elk gat gestort, dit zal de doorlaatbaarheid van de grond verbeteren en drainage creëren.
 • Nadat de bollen zijn begraven, wordt de grond overvloedig bewaterd en wordt het oppervlak mulch met een dikke laag turfschilfers.

Nu hoeft u alleen nog maar te wachten tot de eerste groene spruiten aan de oppervlakte verschijnen.

bollen op de grond

De subtiliteiten van plantenverzorging

De overvloed en duur van de bloei, evenals de decoratieve kwaliteiten van de cultuur, zijn afhankelijk van de goed georganiseerde verzorging van de tijgerlelie.

Bloeien

Tijdens de bloeiperiode, die voor de tijgerlelie in juli begint, heeft de plant regelmatig water en bemesting nodig. Ook worden vervaagde knoppen tijdig van de stelen verwijderd. De grond rond elk gewas wordt na elke irrigatie losgemaakt en tegelijkertijd wordt onkruid verwijderd, dat de nodige voeding van de lelies wegneemt.

Snoeien

Ter voorbereiding op de winterperiode wordt de stengel van de lelie afgesneden en blijft er slechts een stronk van 10 centimeter boven de grond.

Temperatuur

Een comfortabele temperatuur voor een tijgerlelie wordt geacht in het bereik van 20-27 graden te liggen. Bloemen kunt u beter in een lichte halfschaduw zetten, maar in de zon voelt de plant zich prima. Het enige dat in dit geval is, is dat u laagblijvende gewassen rond de wortelzone moet planten, die bij extreme hitte schaduw geven en de grond vochtig houden.

planten bloeien

Water geven

Wees voorzichtig bij het bevochtigen van de grond rond de tijgerlelie - druppels vloeistof mogen nooit op de bladeren vallen, omdat dit tot ernstige brandwonden zal leiden. De procedure wordt 's ochtends uitgevoerd.De frequentie van bevochtiging is afhankelijk van de plaats waar de lelie groeit. Als dit een schaduw is, heeft het helemaal geen water nodig, als het een open zonnige plaats is, wordt irrigatie één keer per week aanbevolen. Om de verdamping van vloeistof uit de grond te vertragen, wordt de wortelcirkel mulch met zaagsel of turfschilfers. Nadat de bloeiperiode voorbij is, wordt het vocht helemaal gestopt en pas hervat met de komst van de lente.

Verlichting

Voor een mooie decoratieve uitstraling van een tijgerlelie is 's ochtends zonlicht nodig. In de schaduw zal de kleur van de knoppen vervagen.

Kunstmest

Als de grond voedzaam is in het gebied waar de tijgerlelie is geplaatst, heeft de plant geen aanvullende bemesting nodig. Op arme gronden wordt aanbevolen om één keer per maand te bemesten met minerale en organische verbindingen. Ze kopen ook complexe opties voor bolgewassen in tuinwinkels. Nadat de lelie is vervaagd, wordt de bevruchting gestopt.

de aarde wordt gevoed

Voortplanting en transplantatie

De tijgerlelie hoeft niet vaak te worden getransplanteerd. Het is voldoende om deze procedure om de 4-5 jaar uit te voeren, in combinatie met reproductie en verjonging van aanplant.

Er zijn verschillende methoden om een ​​gestroomde lelie op de site te verdunnen:

 • Lampen. De gemakkelijkste en meest effectieve manier, maar vereist investering in de aanschaf van plantmateriaal. In het geselecteerde gebied wordt een drainagesysteem aangelegd, worden voedingscomplexen geïntroduceerd en worden de bollen 10-12 cm begraven.
 • Knoppen. Ze worden gevormd in de oksels van de bladeren en maken het mogelijk om zonder extra kosten plantmateriaal te verkrijgen. Aan het einde van de zomer worden ze zorgvuldig gescheiden van de moederplant en geplant in vooraf voorbereide dozen met voedingsbodem. Tijdens de winterperiode zullen ze goed wortel schieten en in het voorjaar worden ze op een vaste plek in de tuin geplant.
 • Weegschalen. Nog een goedkope kweekmethode. Op het moment van transplantatie worden de grootste schalen gescheiden van de volwassen ui en in nat zand geplant. Ze nemen hiervoor ook veenmos of vermiculiet. Ze creëren broeikasomstandigheden voor de weegschaal en wachten op het verschijnen van wortels. Periodiek wordt een geïmproviseerde kas geopend voor ventilatie.
 • Zaden. Geen populaire methode onder tuinders vanwege de lage kiemkracht van het materiaal en het lang wachten op het resultaat. Deze methode wordt vaker gebruikt door veredelaars om nieuwe hybriden en variëteiten van sierplanten te kweken.

verzamel zaden

Ziekte en ongediertebestrijding

Tot de veel voorkomende ziekten van de tijgerlelie die worden veroorzaakt door zorgfouten, behoren:

 • fusarium;
 • grijze rot;
 • Roest;
 • gallische tumor.

Ze worden bestreden met fungiciden: "Alirin", "Maxim".

Van insectenplagen wordt de cultuur af en toe beïnvloed door:

 • bladkevers en schepjes;
 • trips en zweefvliegen;
 • bladluizen en lelievlieg.

Insecticiden lossen het probleem van insectenschade aan bloemen op met een tijdige behandeling.

Tot de meest effectieve behoren "Confidor", "Aktara", "Aktellik".

bladvlekken

Bloem in landschapsontwerp

De tijgerlelie zelf is een helder accent in de decoratie van de site. Voor het bedrijf worden laagblijvende of bodembedekkende groene planten geselecteerd. De bloem ziet er ook indrukwekkend uit tegen de achtergrond van naaldstruiken.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen