Daglelies planten en verzorgen in het open veld, groeien en voorbereiden op de winter

Het planten en verzorgen van daglelies in het open veld heeft veel eigenschappen. Deze vaste plant is al heel lang bekend bij mensen. Tegenwoordig wordt het actief gebruikt in landschapsontwerp om bloembedden en mixborders te versieren. Om de plant weelderig en overvloedig te laten bloeien en normaal te ontwikkelen, is het aan te raden om er goed voor te zorgen. De bloem heeft tijdig water geven, aankleden en snoeien nodig. Voorbereiding van de plant op de winter is ook belangrijk.

Kenmerken en beschrijving van cultuur

Daylily heeft dikke en vlezige adventieve wortels. Ze beschermen het gewas tegen droogte. Basale bladeren hebben een breed-lineaire vorm. Ze kunnen recht of gebogen zijn. Bloemen zijn meestal trechtervormig. Ze verschillen qua uiterlijk en zijn geel, bruinrood, oranje. Bloeiwijzen omvatten verschillende bloemen. Er kunnen maximaal 3 bloemen tegelijk bloeien. In dit geval duurt de bloei 20 dagen.

Een of meerdere bladstelen kunnen op de struik aanwezig zijn. Ze variëren in lengte. Afhankelijk van de variëteit bereiken bloemstelen 0,3-1 meter. Na de bloei worden vruchten gevormd. Het zijn driehoekige dozen gevuld met zaden.

Voordelen van gebruik in landschapsarchitectuur

Daglelie wordt vaak gebruikt in landschapsontwerp. Hiervoor worden wilde gewassen en hybride variëteiten gebruikt. De bloem kan alleen geplant worden of deel uitmaken van de compositie. De plant past goed bij andere bloemen - tulpen, dahlia's, delphiniums. Het kan worden gecombineerd met krokussen, irissen, hyacinten. De cultuur gaat goed samen met coniferen, granen, bladverliezende struiken. Kleine struiken vormen een goede aanvulling op alpine glijbanen en bloembedden.

Hoge variëteiten kunnen worden gebruikt om heggen en stoepranden te maken. De bloem groeit goed in de buurt van vijvers, meren, beekjes. Geurende gewassen kunnen in de buurt van recreatieterreinen worden geplaatst. Bij het kiezen van een plaats voor een daglelie, is het aan te raden om ervoor te zorgen dat deze niet samenvloeit met gebouwen.

Gewassen met heldere of donkere bloemen doen het goed in goed verlichte gebieden. Hierdoor krijgen de bloembladen een rijke kleur. Lichte soorten groeien goed op schaduwrijke plaatsen. Na de bloei drogen de bladeren uit en verliezen ze hun decoratieve eigenschappen. Met deze functie moet zeker rekening worden gehouden bij het maken van een bloembed.

daglelies bloemen

Basisvereisten voor groeien

Om ervoor te zorgen dat de plant zich normaal ontwikkelt en prachtig bloeit, is het aan te raden om voor optimale omstandigheden te zorgen.

Verlichting van de plaats

De plant stelt weinig eisen aan plantomstandigheden. Het is toegestaan ​​om in de schaduw of halfschaduw te planten. Het is echter mogelijk om alleen op een zonnige plaats een heldere bloei te bereiken. Als je een struik in een schaduwrijke plek plant, wordt de kleur bleek. In dit geval bloeit de daglelie laat en vervaagt hij vroeg.

Temperatuurregime

Het groeiseizoen van het gewas begint vroeg genoeg. Dit gebeurt direct na het smelten van de sneeuw en het einde van de vorst, wanneer de temperatuur 's nachts minimaal 0 graden is. Meestal beginnen daglelies half april te ontwaken.

In de herfst kunnen temperatuurparameters 's nachts minder dan -3 graden zijn. In dergelijke omstandigheden beginnen de bladeren van de bloem te verdorren. Met het vroege begin van herfstvorst, verdort het blad en heeft het geen tijd om geel te worden.

In een koude zomer wordt de bloei van de daglelie aanzienlijk verstoord. In dit geval worden de knoppen klein en gaan ze niet helemaal open. Soms bloeien ze helemaal niet, maar verdorren en brokkelen ze af. Bij sterke zomerse hitte wordt de bloeiperiode van de daglelie aanzienlijk verkort. De felle zon verbrandt het gebladerte van de struiken.

daglelies bloemen

Vochtigheid

De cultuur wordt als zeer vochtminnend beschouwd. Om een ​​weelderige bloei en normale plantontwikkeling te bereiken, wordt aanbevolen om het tijdig water te geven. Dit is vooral belangrijk bij droog weer.

Vereiste bodemsamenstelling

De plant wordt als niet veeleisend beschouwd voor de samenstelling van de grond. Het kan in elke tuingrond groeien. Het is echter mogelijk om de meest overvloedige bloei te verkrijgen wanneer een gewas op lichte en vruchtbare grond wordt gekweekt. Als de grond op de site niet ideaal is, kan deze worden verbeterd. Het wordt dus aanbevolen om compost en zand toe te voegen aan kleigrond. Zandgrond moet worden gemengd met klei. Sod-podzolic-grond wordt aanbevolen om te worden verdund met compost.

Beste en slechtste buren

Daglelies zijn geschikt voor enkelvoudige en groepsaanplant. Ze kunnen worden gecombineerd met verschillende struiken - bijvoorbeeld met viburnum of pluimhortensia. Siergraanproducten, gestippelde kattestaart, duizendblad en physostegia zijn perfect als toevoegingen. Ervaren telers raden af ​​om een ​​bloem te combineren met hoge bomen, omdat dit zal leiden tot concurrentie en onderdrukking van de plant.

daglelies bloemen

Hoe een bloem buiten te planten

Om de cultuur snel te laten groeien en te genieten van weelderige bloei, moet aandacht worden besteed aan planten.

Bepalen van de landingsplaats

Daylily groeit het beste op een zonnige, goed verlichte plaats. De uitzondering zijn variëteiten met donkere bloeiwijzen. Ze vervagen snel bij blootstelling aan fel zonlicht. Het wordt aanbevolen om dergelijke gewassen in halfschaduw te plaatsen.

Hoogwaardig plantmateriaal kiezen

Om succes te behalen bij het kweken van een gewas, wordt aanbevolen om aandacht te besteden aan de keuze van een zaailing. Het moet sterk en van hoge kwaliteit zijn. Er mogen geen beschadigde delen of tekenen van verval op de plant zijn. Voor het planten wordt aanbevolen om de cultuur zorgvuldig te onderzoeken. Indien nodig is het de moeite waard om dode wortels te snoeien. Dan is het aan te raden om de wortels van de daglelie te laten weken in een groeistimulator.

daglelies bloemen

Aanbevolen zaaidata

Het is toegestaan ​​om een ​​gewas op verschillende tijdstippen te planten - van de lente tot de herfst. Bij het kiezen van specifieke data moet rekening worden gehouden met de klimatologische kenmerken van de regio. Met het vroege begin van de winter tijdens het planten in de herfst, zal de daglelie geen wortel schieten, wat de dood tot gevolg heeft. Het duurt 1 maand om zich aan te passen aan nieuwe kweekomstandigheden.

Op de middelste rijstrook raden ervaren bloemisten aan om in mei of augustus een plant te planten. De verdeling van de struik en de transplantatie van de cultuur moeten ook in de lente of de late zomer worden uitgevoerd.

Stap-voor-stap landingsalgoritme

Het wordt aanbevolen om bij koud weer daglelies in de grond te planten. In dit geval is het de moeite waard om de volgende reeks acties te volgen:

  1. Graaf een put om te planten. Het moet zo groot zijn dat het op alle wortels van de bloem past en laat een beetje ruimte aan de zijkanten. Gemiddeld is de diepte van het gat 30 centimeter gemaakt en de diameter is 40 centimeter.
  2. Vul een kleine heuvel in het midden van de depressie in. Het is de moeite waard om het wortelsysteem van de bloem erop te plaatsen. In dit geval wordt aanbevolen om alle wortels voorzichtig recht te trekken. Ze moeten in een kleine hoek naar de zijkanten en naar beneden worden gericht.
  3. Bepaal het juiste verdiepingsniveau. In dit geval moet u zich concentreren op de lichtgroene strook aan de onderkant van de stopcontacten. Na het plaatsen van de struik, wordt aanbevolen om deze met aarde te besprenkelen.
  4. Geef de struik overvloedig water met warm water. Het is echter verboden om op het gebladerte te komen.

daglelies bloemen planten

De wortelhals van de cultuur mag niet meer dan 2-3 centimeter worden verdiept. Ook wordt aangeraden ervoor te zorgen dat er geen kale wortels op het oppervlak achterblijven.

Na het planten wordt aanbevolen om de grond in het midden van het bloembed te bedekken met een mulchlaag, die helpt om vocht vast te houden.

Hoe zorg je voor een bloem in de tuin

Deze plant is pretentieloos. Om een ​​weelderige bloei te bereiken, wordt het echter aanbevolen om er goed voor te zorgen.

Water geven en voeren

Daglelies zijn droogtetolerant. Ze hebben een ontwikkeld wortelstelsel en kunnen vocht opnemen. De behoefte aan water geven is afhankelijk van het groeiseizoen. Het is vooral belangrijk om de grond tijdens de bloei te bevochtigen. Het duurt bijna 2 maanden. Tegelijkertijd is het de moeite waard om de struik overvloedig genoeg water te geven om de grond 30-40 centimeter te bevochtigen.

Na het planten wordt aanbevolen om de plant eens per week water te geven. In dit geval mag water bij de wortel worden gegoten of de sproeimethode gebruiken. Het binnendringen van water op de bloembladen van bloemen kan echter tot vlekken leiden, wat de decoratieve eigenschappen negatief beïnvloedt.

daglelies bloemen water geven

Om de cultuur volledig te laten ontwikkelen, wordt aanbevolen om deze tijdig te voeden. Bovendien zijn de samenstelling en hoeveelheid meststoffen afhankelijk van de seizoensfactor en de ouderdom van het gewas. Volwassen heesters hebben een grote behoefte aan voedingsstoffen. Aan het begin van het groeiseizoen wordt aanbevolen om de struiken met stikstof te voeden. Deze stof zorgt voor een snelle groei van de bladeren. Vervolgens moet de cultuur worden bemest met fosfor en kalium.

De grond losmaken

Het wordt aanbevolen om de grond na elke watergift los te maken. Het draagt ​​bij aan de verzadiging van het wortelstelsel met zuurstof en voedingsstoffen. Tijdens het losmaken moet je zeker onkruid verwijderen.

Snoeien van planten

Het wordt aanbevolen om de daglelie periodiek te snoeien. Deze procedure heeft bepaalde kenmerken, rekening houdend met de seizoensfactor.

daglelies bloemen

De behoefte aan snoeien

Tijdig snoeien helpt om de struik weelderiger te maken en de decoratieve eigenschappen te vergroten. Het wordt aanbevolen om de procedure gedurende het hele groeiseizoen uit te voeren - met de komst van de lente en na de bloei.

Wanneer is het beste: lente of herfst

Het wordt aangeraden om de daglelie meerdere keren per seizoen te snoeien. De verdere ontwikkeling en uitstraling van de struik is hiervan afhankelijk. De procedure moet in de lente en de herfst worden uitgevoerd. Bovendien heeft elke trim bepaalde kenmerken.

Schema en instructies voor het snoeien van daglelies

Snoeien in het voorjaar is erg belangrijk voor een normale bloemontwikkeling. Deze procedure bereidt de struik voor op de bloei en helpt bij het ontwaken uit de winterslaapperiode. In dit stadium wordt aanbevolen om alle overtollige bladeren en plantfragmenten af ​​te snijden. Het is noodzakelijk om verwelkte of verdorde delen van de bloem te verwijderen.Anders zullen ze gezonde fragmenten van de cultuur aantasten. Met de komst van koud weer is het opnieuw de moeite waard om de struik zorgvuldig te onderzoeken op de aanwezigheid van verdorde bladeren. Indien mogelijk is het aan te raden deze direct af te knippen.

daglelies bloemen

Wanneer daglelies transplanteren

Er zijn geen specifieke voorwaarden voor het verplanten van de daglelie naar een nieuwe locatie. De plant brengt normaal gesproken beweging over naar een ander gebied. Meestal voeren bloementelers deze procedure uit in de lente of de late zomer. Er zijn echter ook andere opties.

In het voorjaar

Om de daglelie in de lente te verplanten, wordt aanbevolen om te wachten tot de grond volledig is opgewarmd. Dit gebeurt meestal half april of half mei - het hangt allemaal af van het klimaat in de regio. Voor de procedure wordt aanbevolen om de daglelie met een klomp aarde uit de grond te graven. Dit moet zo zorgvuldig mogelijk gebeuren om de wortels van de plant niet te beschadigen. Vervolgens moet de cultuur in een bak met water of onder een stroom worden geplaatst. Dit zal helpen om overtollige aarde kwijt te raken en de wortels zorgvuldig te onderzoeken. Indien nodig wordt aanbevolen om ze op 15-20 centimeter te knippen.

Als er behoefte is aan cultuurvermeerdering, wordt de struik in fragmenten verdeeld. Vervolgens moet er kunstmest worden toegevoegd aan de voorbereide uitsparing en moet er een struik of snede in worden geplaatst. Giet dan overvloedig en bestrooi met aarde. Vervolgens moet de struik worden verdicht en opnieuw worden bewaterd. Dit zal helpen om lucht tussen de wortels te verwijderen. In het voorjaar is het opnieuw planten van de plant 's avonds noodzakelijk.

daglelies bloemen

Gewassen die in het voorjaar worden overgeplant met een grote wortel, bloeien in hetzelfde jaar prachtig. Delen met kleine wortels zullen pas volgend seizoen knoppen vormen.

Zomer

Indien nodig kan de struik in augustus worden overgeplant naar een nieuwe locatie. In dit geval wordt aanbevolen om de wortels zo voorzichtig mogelijk te behandelen. Ze mogen niet worden geknipt of verdeeld. In dit geval is het toegestaan ​​om de rotte gebieden te verwijderen en de gebieden met as te besprenkelen. Een plant die naar een nieuwe plaats wordt overgebracht, wordt aanbevolen om systematisch water te geven. Het regelmatig losmaken van de grond en het verwijderen van onkruid is ook belangrijk. In de zomer is het alleen 's avonds toegestaan ​​om cultuur over te brengen naar een nieuwe plek.

In de herfst

Een herfsttransplantatie wordt aanbevolen vóór de komst van vorst en koud weer. Afhankelijk van het klimaat in de regio wordt het gehouden in september of oktober. Bij het uitvoeren van een herfsttransplantatie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de struik de tijd heeft om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden voordat de vorst arriveert. Het is beter om deze procedure overdag uit te voeren.

daglelies bloemen

Kenmerken van het voorbereiden van cultuur op de winter in de regio's

Om de plant op de winter voor te bereiden, moet rekening worden gehouden met de klimatologische kenmerken van de regio. De verscheidenheid aan cultuur is niet gering.

In de Oeral en Siberië

In een ruw klimaat is de daglelie moeilijk om de winter te overleven. Zelfs als u de plant met een hoge kwaliteit bedekt, kan deze bij langdurige vorst onder de -35 graden doodgaan. Daarom adviseren ervaren bloementelers om daglelies zorgvuldig op te graven met een klomp aarde en ze de hele winter in een droge kelder of kelder te bewaren.

Het is ook toegestaan ​​om de wortelstokken van de bloemen voorzichtig uit te graven en ze in het substraat of zand in de kelder te plaatsen. In dit geval is het belangrijk om systematisch de staat van de cultuur te controleren. Er mogen geen delen van droogte of bederf op zitten. In het voorjaar wordt de daglelie in de volle grond geplant.

daglelies bloemen

In de Wolga-regio

Om de plant dit jaar winterklaar te maken, moet deze bedekt zijn met turf, schors en sparren takken. In dit geval moet de dikte van de mulchlaag minimaal 10-15 centimeter zijn. In de winter wordt aanbevolen om de staat van de aanplant te controleren. Indien nodig is het de moeite waard om sneeuw toe te voegen om het gewas tegen vorst te beschermen.

Op de middelste baan

In de regio Moskou moet de plant ook goed worden voorbereid op de winter. Het gewas kan het beste worden afgedekt met mulch of niet-geweven materialen. In sommige gevallen kan de plant de winter en zonder beschutting doorstaan.Ervaren telers raden echter af om risico's te nemen, zeker niet als er zuidelijke hybride rassen worden gekweekt die niet gewend zijn aan lange vorst.

Reproductietechniek

Daglelies kunnen vegetatief of door zaad worden vermeerderd. Elk van de opties heeft bepaalde kenmerken.

veel kleuren

De struik verdelen

Deze kweekmethode wordt als de meest voorkomende beschouwd. Hiermee kunt u alle rassenkenmerken van de moedercultuur behouden. In dit geval is het toegestaan ​​om verschillende methoden te gebruiken om bloemen te scheiden - door de plant uit de grond te graven of zonder hem van de grond te verwijderen.

In het eerste geval wordt aanbevolen om de struik samen met de wortel uit de grond te graven. Spoel daarna de wortelstok af met water. Dit helpt bij het verwijderen van ongedierte en maakt het gemakkelijker om de struik te verdelen. Daarna is het nodig om de steel en het gebladerte te verwijderen. In dit geval moet u scheuten van 10-15 centimeter achterlaten.

Het wordt aanbevolen om oude struiken te drogen en in fragmenten te snijden. Elk van hen moet een deel van de wortelhals hebben met een knop. Om de vorming van mooier groen te bereiken, moeten 3-5 scheuten op de percelen worden achtergelaten.

Met een sterke begroeiing van struiken kan het behoorlijk moeilijk zijn om ze te scheiden. Bij dergelijke gewassen groeien jonge wortels aan de randen. Deze fragmenten schieten onmiddellijk na scheiding wortel. Delenk van het centrale deel van de daglelie heeft tijd nodig om te groeien. Daarom moeten ze eerst op een tijdelijk bed worden geplant en na 1-2 jaar op een permanente site worden geplant.

Jonge rozetten kunnen aan het einde van de zomer van losse struiken worden gescheiden. Dit vereist niet het opgraven van de hoofdplant. Voor de procedure zijn struiken van 2-3 jaar oud met hun eigen wortels geschikt.

daglelies bloemen

Zonder te graven, is het toegestaan ​​om daglelies te verdelen die niet veel groeien. Om dit te doen, moet je de struik met een scherpe schop afsnijden, deze van de bodem afsnijden en de stekken uit de grond trekken. Het wordt aanbevolen om beschadigde fragmenten op de wortels te strooien met houtas.

Stam stekken

Sommige soorten die in augustus bloeien, vormen 1-3 nieuwe struiken in de oksels van de steeltjes. Terwijl ze groeien, verschijnen er nieuwe bladeren en wortelknollen op. Nadat de steel is gedroogd, kunnen de rozetten voorzichtig van de hoofdplant worden gescheiden. Het is ook toegestaan ​​om stekken af ​​te snijden met een stuk stengel van 3-5 centimeter.

Het wordt aanbevolen om de bladeren op rozetten met een derde in te korten en ze vervolgens in een voedzame grond te planten om te rooten. Planten moeten systematisch worden besproeid en gearceerd.

Zaden

Deze kweekmethode wordt voornamelijk gebruikt door fokkers. Het helpt om nieuwe soorten gewassen te ontwikkelen. Houd er rekening mee dat dagleliezaden niet lang kunnen worden bewaard. Het wordt aanbevolen om ze direct voor de winter te planten of uit te stellen tot de lente. Het plantgoed heeft een koude stratificatie nodig, en bij winterzaai vindt dit proces op natuurlijke wijze in de grond plaats.

Lelie zaden

Als er voorjaarsplanting is gepland, moeten de zaden eerst een maand op een lage temperatuur worden bewaard. In dit geval zijn de optimale parameters + 2-3 graden. Met de komst van de lente worden zaden 2-3 centimeter in de grond geplant. Dergelijke planten kunnen pas na 2-3 jaar bloeien.

Veelgemaakte fouten bij het verzorgen van een plant

Bij het telen van een gewas maken beginnende bloemisten veel fouten:

  1. De timing van het planten schenden. Als de cultuur vóór de winter geen tijd had om wortel te schieten, bestaat het risico op overlijden door vorst. Bij te vroege voorjaarsaanplant hebben verzwakte struiken geen tijd om te herstellen voordat ze bloeien en kunnen ze last hebben van verschillende infecties.
  2. Het grondgedeelte te laag afsnijden. Het wordt aanbevolen om hennep minimaal 10 centimeter groot te laten.
  3. Tijdige bladoogst wordt verwaarloosd. Het is raadzaam dat ze op natuurlijke wijze drogen. Hierdoor krijgt het wortelstelsel de maximale hoeveelheid voedingsstoffen.
  4. De struiken zijn te vroeg geïsoleerd voor de winter. Bij warm weer kan de plant uitdrogen.
  5. Stikstofmeststoffen worden gebruikt voor het planten. Dit veroorzaakt de groei van extra bladeren.

Daylily is een prachtige decoratieve cultuur die vaak wordt gebruikt in landschapsontwerp. Om ervoor te zorgen dat de plant zich normaal ontwikkelt en prachtig bloeit, is het aan te raden om er goed voor te zorgen. Tegelijkertijd is het de moeite waard om de struiken tijdig water te geven, voedingsstoffen toe te voegen en te snoeien. Om de plant normaal de winter te laten overleven, is het aan te raden om hem op te warmen. Bovendien hangt de schuilmethode af van de klimatologische kenmerken van de regio.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen