Beschrijving van de 7 beste soorten kroontjeskruid, voortplanting en verzorging

Kroontjeskruid is een decoratieve bladverliezende bloem die vaak wordt gekweekt om kamers te versieren. Zelfs onervaren bloementelers kunnen het laten groeien, omdat de plant niet pretentieus is in de zorg. Maar voordat u gaat planten, moet u alle kenmerken van het planten en verzorgen van kroontjeskruid binnenkrijgen.

Populaire soorten kroontjeskruid

Euphorbia heeft veel soorten die thuis kunnen worden gekweekt. Voordat u deze cactus plant, moet u daarom uitzoeken welke soorten het beste zijn om te planten.

Geribbeld of kam

Het is een groene steelstruik met een geribbelde steel. De hoogte van de kamsoort is anderhalve meter. De plant komt het meest voor in kustgebieden en subtropische bosgebieden in Madagaskar.

Na verloop van tijd vormen zich miniatuur geelachtige bloemen op de struik. De diameter van elk van hen is niet groter dan drie centimeter. Geribbelde wolfsmelk bloeit in de eerste helft van de zomer. Bloei duurt 20-30 dagen. Een van de belangrijkste kenmerken van de geribbelde plant is vorstbestendigheid, evenals bescherming tegen ongedierte.

Belozhilkovy

Het wordt beschouwd als een van de meest voorkomende soorten kroontjeskruid, die door veel bloementelers wordt gekweekt. In de natuur groeit zo'n plant zonder problemen tot twee meter. Binnen en in een pot is de maximale hoogte 120-130 centimeter. De stam van de witaderige variëteit heeft ook oneffenheden aan het oppervlak. Het blad is geverfd in een felgroene kleur met dunne witte aderen.

Witgeaderde wolfsmelk

De bloemen van zo'n zaailing zijn niet gemakkelijk op te merken, omdat ze zich onder de bladeren bevinden. Ze hebben gelige bloembladen en bloeien in juni of juli.

Mijl

Het is een grote variëteit die onder geschikte omstandigheden tot twee en een halve meter groeit. De struik heeft veel grijs vertakte stengels. De bladeren bevinden zich bovenaan de scheuten. Hun lengte bereikt vier centimeter en hun breedte is niet meer dan twee centimeter.

Het belangrijkste onderscheidende kenmerk van Mili worden beschouwd als de schutbladeren, die felgekleurd zijn. Hun oppervlak kan geel, oranje en scharlaken worden geverfd. De bloem komt voor in kleine oranje bloeiwijzen.Mila bloeit, net als de meeste andere soorten, in de zomer.

Medusa's hoofd

Decoratieve middelgrote wolfsmelk die goed in potten groeit. Als u de geplante zaailing goed verzorgt, wordt de hoogte 130-145 centimeter. In dit geval is de diameter van de hoofdsteel 20-25 cm.

Medusa's hoofd

De kwallenvariëteit heeft veel zijtakken op de stam, die zowel kort als lang kunnen zijn. Het centrale deel van de stam is iets verdikt, het verzamelt voedingsstoffen en vocht, dat via het wortelsysteem uit de grond komt. Het hoofd van Medusa bloeit eind mei of begin juni.

Mooiste of kerstster

Een populaire bloeiende wolfsmelk, die veel voorkomt in Midden-Amerika en Zuid-Mexico. Deze variëteit wordt als een van de meest compacte beschouwd, omdat de struik tot vijftig centimeter groeit. Op de stengels van de struik worden groenachtige bladeren gevormd, die een elliptische vorm hebben. Aan de randen van elk van de bladeren zijn gekartelde randen die de bladeren ongebruikelijker maken.

De onderscheidende kenmerken van deze Kroontjeskruid zijn de ongebruikelijke bloemen, die in elke kleur kunnen worden geverfd. Planten met rode, geelachtige of bordeauxrode bloembladen worden het vaakst gevonden.

Enopla

Een sappige ondermaatse plant die in kleine potten kan worden gekweekt. Enopla-struiken groeien tot 30-35 centimeter, kleine rode doornen met een licht paarse tint groeien op de hoofdsteel. Op de stelen worden miniatuur verkleinde bladeren met een groen oppervlak gevormd.

Euphorbia Enopla

Er worden twee soorten bloemen op de plant gevormd:

 • mannetje;
 • vrouw.

Enopla-bloei begint in de zomer en duurt 2-3 weken.

Vet

Deze plantensoort lijkt op een kleine cactus. De vette zaailing heeft een bolvorm. Er vormen zich geen bladeren of doornen; in plaats daarvan verschijnen er compacte takken in de vorm van bollen op de plant. De diameter van de hoofdstam is 5-8 centimeter en de hoogte is 15-30 cm. Aanvankelijk is de stam achthoekig, maar na verloop van tijd wordt de vorm ronder.

Vet wolfsmelk kan grijs, groenachtig, staal, paars en zelfs bruin zijn. Ook op de stengel zie je transversale veelkleurige strepen.

Mag ik het thuis bewaren?

Sommige mensen zijn bang om Euphorbia thuis te houden, omdat het sap giftige stoffen bevat die de menselijke gezondheid kunnen schaden. Als de struik echter goed wordt onderhouden, kan deze thuis worden gekweekt.

Ervaren bloementelers raden aan om zorgvuldig om te gaan met de geplante Kroontjeskruid. U moet zich aan de volgende aanbevelingen houden:

 • zaailingen transplanteren met beschermende handschoenen;
 • plaats potten met een plant buiten het bereik van kinderen en dieren;
 • pluk de stelen niet met blote handen.

Nuttige eigenschappen van kroontjeskruid

Euphorbia is geclassificeerd als een plant die actief wordt gebruikt in de geneeskunde. Van het sap kun je medicinale preparaten bereiden die ontstekingsremmende, pijnstillende en diuretische eigenschappen hebben. Vers sap bevat de volgende componenten:

 • zuphorbon;
 • saponine;
 • alkaloïden.

Ook in de bloemen van de plant zitten nuttige enzymen die de werking van het immuunsysteem verbeteren en helpen bij het wegwerken van de symptomen van leukemie. Euphorbia kan worden gebruikt om wonden te behandelen en zweren te genezen.

wolfsmelk met doornen

Waar u op moet letten voordat u een bloem koopt

Voordat u een bloem koopt, moet u zich vertrouwd maken met de omstandigheden waarin u deze het beste kunt laten groeien.

Locatie en verlichting

Het kweken van kroontjeskruidzaailingen moet hiervoor op een geschikte plaats worden uitgevoerd. Veel soorten van deze plant zijn fotofiel en moeten daarom worden gekweekt op vensterbanken, die worden blootgesteld aan direct zonlicht.De beste variëteit houdt echter meer van diffuus licht en daarom moet erop worden gelet dat er geen zonnestralen op vallen.

Zo'n plant kan ook op een schaduwrijke plek worden gekweekt, waar het licht praktisch niet binnenkomt. In dit geval hebben de bladeren een minder heldere kleur, waardoor ze hun aantrekkelijkheid verliezen.

Optimale temperatuuromstandigheden

Bij het kweken van euphorbia moet men zich houden aan het temperatuurregime, dat de plantengroei bevordert. Deskundigen adviseren om het te kweken bij temperaturen tussen 15 en 27 graden boven nul. In de zomer wordt de plant naar buiten gedragen, onder de zon. 'S Avonds, wanneer de temperatuur onder de 14-16 graden daalt, wordt hij de kamer binnengebracht.

Er zijn soorten kroontjeskruid die temperatuurveranderingen kunnen verdragen. Ze kunnen groeien bij een temperatuur van 5-7 graden. Bij dergelijke temperatuurindicatoren moet de container met een bloem echter op een verlichte plaats worden geplaatst.

Vochtigheid

Sommigen geloven dat de Euphorbia-struik moet worden gekweekt in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid, maar dit is niet het geval. De plant verdraagt ​​droogte en daarom moet de luchtvochtigheid in de kamer met kroontjeskruid gemiddeld zijn. De plant zal echter goed groeien, zelfs bij een hoge luchtvochtigheid.

Vereiste bodemsamenstelling

Voordat u Euphorbia plant, moet u de optimale samenstelling van de grond bepalen. Het zijn de grond en de componenten waaruit het bestaat die de verdere ontwikkeling van de geplante struik beïnvloeden.

Bloemisten met jarenlange ervaring raden aan om zaailingen te kweken in doorlatende en losse substraten. Zo'n land is ideaal voor het kweken van kroontjeskruid. Als het niet mogelijk was om een ​​grondmengsel voor succulente planten te kopen, kunt u zelfstandig een compositie maken voor het kweken van cactusplanten. Hiervoor wordt zand in gelijke hoeveelheden gemengd met humus en aarde.

Potmaat

Om de aangeplante wolfsmelk goed te laten groeien, moet je er een geschikte container voor kiezen. Sommige mensen gebruiken dozen om kroontjeskruid te planten, maar meestal gebruiken mensen potten. In dit geval moeten de containers worden vervangen terwijl de plant groeit. Deskundigen adviseren om de pot jaarlijks te vervangen.

wolfsmelk binnen

Eerst worden de zaailingen geplant in kleine potten van 10-12 centimeter diep. Wanneer het wortelstelsel echter groeit, zullen grotere containers moeten worden voorbereid. Volwassen kroontjeskruid zaailingen moeten worden gekweekt in potten met een diepte van 17-25 centimeter.

Hoe zorg je thuis voor een bloem?

De geplante Kroontjeskruid heeft de juiste zorg nodig, zodat deze zich sneller ontwikkelt en bloeit.

Regelmaat van water geven

Zo'n plant moet, net als vele anderen, periodiek worden bewaterd. Tegelijkertijd is het niet nodig om de grond te vaak te bevochtigen, zelfs niet bij ernstige droogte. In de zomer wordt er niet vaker dan één keer per week water gegeven. In de winter wordt de hoeveelheid watergift teruggebracht tot meerdere keren per maand. Met temperatuurindicatoren van minder dan twaalf graden is het besproeien van de zaailingen gecontra-indiceerd.

Als u overgedroogde grond moet bevochtigen, moet dit geleidelijk gebeuren. Eerst wordt er gespoten en pas daarna water geven.

Topdressing

Deskundigen adviseren om regelmatig meststoffen aan de grond toe te voegen, zodat de plant voldoende voedingsstoffen heeft. In dit geval moet de zaailing vooral worden gevoerd als het groeiseizoen begint. In dit geval worden bemestingsmengsels binnen twee weken aan de grond toegevoegd.

Witte wolfsmelk

Euphorbia mag niet worden gevoerd met mengsels die veel stikstof bevatten. Deze component kan de groei van de hoofdstam van de zaailing negatief beïnvloeden. Rotte compost of berkenhoutskool wordt als de beste topdressing beschouwd.

De kroon snoeien en vormgeven

Indoor bush wolfsmelk moet periodiek worden bijgesneden en verdund om overtollige processen te verwijderen. Snoeien versnelt soms ook de groei van de hoofdstam van de zaailing. Deze procedure wordt jaarlijks uitgevoerd, zodat de kroontjeskruid niet veel zijscheuten heeft.

U kunt de zaailing bijsnijden met een geslepen schaar of een mes. Het is onmogelijk om de scheuten handmatig af te halen, om de euphorbia niet te beschadigen en om jezelf niet met je handen te snijden aan de scherpe doornen die aan de stengels groeien.

Overdracht

Het overplanten van Kroontjeskruid is verplicht, omdat het zonder verplanten niet normaal zal groeien. Bloemisten adviseren om de zaailing te verplanten in een grotere pot met dikke wanden, met een diameter van 3-4 centimeter.

Voordat de plant op een nieuwe plaats wordt geplant, is de bodem van de container bedekt met geëxpandeerde klei voor een betere afvoer. De dikte van de drainagelaag mag niet meer dan vijf centimeter zijn. Het planten van euphorbia-struiken op een nieuwe plaats wordt jaarlijks uitgevoerd.

Kroontjeskruid transplantatie

Plagen en ziekten: bestrijding en preventie

Ondanks dat de plant resistent is tegen enkele negatieve invloeden, wordt hij toch wel eens ziek en wordt hij aangevallen door ongedierte. Jonge boompjes beginnen pijn te doen vanwege de volgende redenen:

 • gebrek aan meststoffen;
 • gebrek aan licht;
 • niet-naleving van het temperatuurregime;
 • overtollig vocht.

De aanwezigheid van plagen of ziekten wordt aangegeven door vergeling van het gebladerte, het verschijnen van vlekken op de bladplaat, verwelking van zaailingen. Fungicide preparaten en ongediertebestrijdingsmiddelen helpen de wolfsmelk te beschermen.

Hoe wolfsmelk te vermeerderen

Er zijn drie kweekmethoden voor euphorbia-zaailingen.

Stekken

Sommige tuinders verspreiden euphorbia-struiken door stekken. Hiervoor wordt een blad van de plant afgeknepen, dat besprenkeld wordt met "Kornevin". Dit wordt gedaan om de groei van de wortelstokken te stimuleren en ze te bewortelen. Daarna wordt het snijden overgebracht naar een bak met zand en 20-35 dagen bewaard.

Kroontjeskruid stekken

De struik verdelen

Ook reproduceert wolfsmelk niet alleen door de stekken, maar ook door de gebruikelijke verdeling van de struik. Een dergelijke fokkerij wordt uitgevoerd in maart en begin april. De struik wordt zorgvuldig uitgegraven, waarna de stengels worden gescheiden. Vervolgens worden de gescheiden stengels met wortels overgeplant naar een nieuwe plaats.

Zaden

Bolvormige plantensoorten reproduceren alleen door zaad. Zaadmateriaal wordt voor het planten in een oven gecalcineerd, waarna het in het voorbereide grondmengsel wordt geplant. Na 40-50 dagen worden de ontkiemde zaailingen overgeplant in een grotere pot.

Gevolgtrekking

Bloemenliefhebbers planten vaak binnenshuis wolfsmelk. Daarvoor moet u echter de variëteiten van de plant en de kenmerken van de zorg ervoor begrijpen.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen