Beschrijving van de variëteit Clematis, teelt- en zorgtechnologie van Ville de Lyon

Clematis zijn vooral geliefd bij bloementelers vanwege hun decoratieve, heldere kleuren bloeiwijzen. Een van de veeleisende vertegenwoordigers van boterbloemen, die met succes wortel heeft geschoten in Russische boerderijen en zomerhuisjes, is de clematis van de Ville de Lyon-variëteit. De cultuur onderscheidt zich door grote bloemen, lange bloei, resistentie tegen schimmelziekten.

Beschrijving en kenmerken

Liana "koning" van clematis Ville de Lyon groeit tot 4 m. Bruine jonge scheuten worden bruin met de leeftijd. De bloemen zijn karmijnrood en later paars, ze bestaan ​​uit 5-7 bloembladen, donzige gele meeldraden in het midden. Bereik 16 cm in doorsnee Groene hartvormige bladeren zijn veel kleiner dan bloeiwijzen.

De bloeiende cultuur begint in juli en duurt tot het begin van koud herfstweer. Hybride Ville de Lyon behoort tot struikvariëteiten, produceert tot 15 scheuten.

Van de kenmerken van de plant onderscheiden tuinders vorstbestendigheid, wat leidt tot overwintering op de plantplaats. Een overblijvende struik is immuun voor schimmelsporen, wordt gewaardeerd door bloemenliefhebbers omdat het niet veeleisend is om water te geven, waardoor de site een unieke uitstraling krijgt.

Oorsprongverhaal van Ville de Lyon

In Europa kweken bloementelers al vijf eeuwen clematis. In Rusland kwam de mode voor grootbloemige gewassen in de jaren 50 van de vorige eeuw.

Een heldere vertegenwoordiger van clematis, de Ville de Lyon-variëteit, werd meer dan 120 jaar geleden verkregen door de Franse fokker Morel, maar blijft nog steeds relevant, te vinden in Europese, Russische, Wit-Russische en Oekraïense tuinen.

bloem Ville de Lyon

Landen

Voor het planten kiezen de planten een geschikte plaats op de site, bereiden de grond voor, zorgen voor de ondersteuning waarop de wijnstok zal krullen. Voor een normale vegetatie- en bloeiteelt is planttechnologie vereist.

Plaatsvereisten

Clematis Ville de Lyon gedijt op losse vruchtbare bodems met een neutraal zuur-base-evenwicht. De plant houdt van ochtend- en avondzon, maar verdraagt ​​de middag niet. In de zon vervagen de bloembladen, verliezen ze hun helderheid.

Voor de teelt van clematis, Ville de Lyon, kiezen ze een plaats in de buurt van de steun, beschermd tegen windstoten die de liaan kunnen breken. In de zuidelijke regio's wordt aanbevolen om een ​​halfschaduwgewas op de grond en in het onderste deel van de struik te creëren en lage planten in de buurt te planten.

lokaal geteelde

Bodemselectie en voorbereiding

Kies voor het planten van clematis een licht alkalische of neutrale leem. De verhoogde zuurgraad wordt geneutraliseerd met gebluste kalk in een verhouding van 25-50 kg per honderd vierkante meter, dolomietmeel - 350-500 g per 1 vierkante meter M. m.

De grond is niet geschikt voor de teelt, met overwegend veen en de ligging van de grondwaterbron boven 1,5 meter boven het oppervlak.

Het optimale substraat voor meerjarige heesters bestaat uit vier delen tuingrond, compost en een deel zand.

voorbereiding van de grond

Landingsschema

Clematis Ville de Lyon wordt geplant in april - mei vóór het begin van het groeiseizoen of in de herfst nadat de groei van de groene massa eind september en begin oktober is gestopt.

Maak een maand lang een plantkuil in de vorm van een kubus van 60 cm diep en 50 cm breed De vruchtbare laag wordt gemengd met een emmer compost of humus, voeg 2 eetlepels toe. l. kaliumsulfaat, dezelfde hoeveelheid superfosfaat.

Clematis planttechnologie:

 • op de bodem van de put wordt een aarden heuvel gebouwd;
 • de zaailing wordt neergelaten en spreidt de wortels langs de hellingen van de hoogte;
 • verdiep de plant zodat de groeiknop van de onderste internode 8 cm wordt verdiept;
 • gedrenkt;
 • strooi de wortels met zand vermengd met as, voeg er een bemest bereid substraat aan toe;
 • opnieuw bewaterd.

Houd bij het tegelijkertijd planten van meerdere planten een afstand van 80-100 cm aan, ze trekken zich 50 cm terug van de muur, zorg ervoor dat het water dat van het dak naar beneden stroomt niet op het gewas valt.

Als de grond op de site zwaar is en de grond die is voorbereid voor het planten van de cultuur los is, kun je niet extra een drainagelaag in de put maken, omdat zich op deze plek vocht uit de hele tuin zal ophopen.

landen in het gat

Ondersteuning

Om de wortels van clematis Ville de Lyon niet te beschadigen, wordt de steun vóór het planten geïnstalleerd. Het apparaat wordt kant-en-klaar gekocht of onafhankelijk gebouwd.

Ondersteuningsvereisten:

 • hoogte vanaf twee, breedte vanaf anderhalve meter;
 • sterkte, betrouwbaarheid;
 • duurzaamheid;
 • passen in het algehele ontwerp;
 • sierlijkheid.

Als trellis voor clematis langs de gevel van het huis wordt geïnstalleerd, mogen ze in de winter, wanneer de plant slaapt, het uiterlijk van het gebouw niet bederven. Naast hekjes zijn bogen gemaakt van PVC-buizen. Duurzame gesmede metalen steunen.

Een van de minder arbeidsintensieve opties is het graven in twee houten palen, het trekken en bevestigen van een gegalvaniseerd gaas ertussen. Ze doen het nog gemakkelijker: er worden spijkers in de muur van het tuinhuisje geslagen en er wordt een sterk touw getrokken waar de wijnstokken langs zullen weven.

bloeiend op een drager

Mulchen

Om warmte en vocht vast te houden, wordt de cultuur mulch na het planten en in de lente na het losmaken, onkruid verwijderen. In het zuiden beschermen ze de bodem tegen oververhitting met een laagje hooi en zand van 5 centimeter, en in streken met een gematigd klimaat en onvoldoende warme zomers worden vermiculiet en humus als mulch gebruikt.

Zorg regels

De zorg voor clematis van Ville de Lyon omvat bemesting tijdens het groeiseizoen, irrigatie, snoeien, bescherming tegen ziekten en plagen. In gebieden waar de vorst de temperatuur van -20 ° C overschrijdt, heeft de cultuur isolatie nodig.

Topdressing

Meststoffen die tijdens het planten worden aangebracht, zijn voldoende voor de kweek voor de eerste 3 jaar. Vanaf het vierde jaar voer ik clematis vier keer per seizoen.

In het voorjaar, aan het begin van het groeiseizoen, worden oplossingen van toorts of kippenuitwerpselen gebruikt voor de snelle groei van scheuten. Gebruik na twee weken ureum.

toorts oplossing

Vóór de bloei van clematis worden complexe meststoffen op de grond aangebracht, waaronder stikstof, kalium en fosfor. Nitrophoska is geschikt als voeding voor zomerse gewassen.

Om de winterhardheid in de herfst te vergroten, wordt 500 g as gemengd met humus onder elke clematisstruik gegoten.

Water geven

Clematis wordt één keer per week geïrrigeerd. De behoefte aan vocht wordt bepaald door de droogte van het substraat op een diepte van 20 cm.Om het water de wortels te laten bereiken, begraven op 60 cm, trekken ze zich 30 cm van de struik terug van de basis en graven een kleine groef waarin vocht wordt afgeleverd.

Een andere manier om een ​​gewas efficiënt te irrigeren, is door water te geven door de drainagegaten van lege bloempotten die in een cirkel gelijk met het oppervlak zijn begraven.

Voorbereiden op de winter

De stelen van clematis Ville de Lyon worden in het najaar volledig doorgesneden, er zijn dus geen lijsten nodig. Als de winters in de regio mild zijn, is het voldoende om de grond rond de meerjarige hennep te mulchen met gevallen bladeren, hooi, humus.

Als de thermometer in de winter onder de -20 ° C komt, wordt een ondersteboven gekeerde houten of plastic doos boven de cultuurwortel geplaatst en wordt de bovenkant geïsoleerd met jute- en sparren takken. Om te voorkomen dat de wortel beslaat, zijn er gaten in de doos gemaakt voor ventilatie.

plant onder de sneeuw

Snoeien

Omdat clematis bloeit op de wijnstokken van het lopende jaar, worden alle scheuten van de struik in de herfst verwijderd. Laat het wortelgedeelte 15 cm hoog.

In het voorjaar wordt er gesnoeid om de bloei te stimuleren. De volwassen stengels van de cultuur worden ingekort, waardoor 7 cm van de bovenste knoppen overblijft.

Clematis bloeit volledig in het derde jaar. Daarom wordt het aanbevolen om de eerste twee jaar tijdens het groeiseizoen de gevormde knoppen te verwijderen voor een betere ontwikkeling van het wortelstelsel.

Ziekten en plagen

Ondanks de resistentie van clematis tegen virussen en schimmelsporen, is de plant vatbaar voor fusariumziekte, echte meeldauw en verwelking. Van het ongedierte wordt de cultuur vaker aangevallen door slakken, bladluizen, spintmijten. Grote schade aan de plant wordt veroorzaakt door vlinderlarven, nematoden.

clematis onder ziekte

Fusarium

Bij fusariumverwelking begint de infectie van de cultuur vanaf het onderste deel van de wijnstok. Het gevormde mycelium verstopt de geleidende kanalen van clematis, het metabolisme is verstoord, de bladeren drogen uit over de hele scheut. Eerst worden de randen van de bladplaten bruin, waarna de schimmel het hele blad vangt.

Voor de ontwikkeling van sporen zijn een stabiele temperatuur boven + 20 ° C en een hoge luchtvochtigheid vereist, daarom zijn tekenen van fusarium zichtbaar in de tweede helft van juni of juli.

Om de ziekte te bestrijden wordt de beschadigde liaan weggesneden en verwijderd, de plant wordt behandeld met Previkur.

Echte meeldauw

Een witte bloei, vergelijkbaar met verspreid bloem, bedekt bladeren, bloemen, clematis-scheuten. Plantenorganen rotten, sterven af. De cultuur stopt met groeien, bloeien.

Er wordt een oplossing bedacht om de hybride van Ville de Lyon te behandelen. Een geplette stuk waszeep wordt in een emmer water gedaan, 30 g kopersulfaat wordt toegevoegd. Na het verwijderen van dode delen wordt de plant besproeid met het voorbereide product.

plaque op de bladeren

Wilt

Phomopsis verwelking van een cultuur begint met het rotten van de wortel, het blokkeren van de kanalen voor het leveren van voedingsstoffen aan andere organen in de stengel. Kleine zwarte stippen verschijnen op de bladeren van clematis, waar de sporen zijn geconcentreerd. De verborgen schimmel ontwikkelt zich actief en vermenigvuldigt zich tijdens de bloei op de plant, waardoor bloemen, wijnstokken en bladeren worden aangetast.

De ziekte is besmettelijk en reageert niet op behandeling. De dode wijnstokken worden bij de wortel uitgesneden, de overige worden met fundering behandeld. Voordat jonge struiken worden geplant, wordt de grond behandeld met Trichodermin.

Nematode

Microscopische rondwormen van 1 mm groot infecteren clematis Ville de Lyon volledig - wortels sterven af, bladeren en bloemen krimpen.

Er zijn nog geen effectieve ongediertebestrijdingsmethoden ontwikkeld, dus het gewas wordt verwijderd en verbrand. Het vervangen van het land geeft geen 100% garantie dat jonge clematis niet hetzelfde lot zullen ondergaan.

wormen op de wortels

Vlinders en motten

De plant is niet bang voor de vlinders zelf, maar voor hun larven, die groene bladeren eten, die vervolgens opkrullen. De schade veroorzaakt door vlinders en muggenwormen remt de normale ontwikkeling van clematis.

Helpt de invasie van rupsen te voorkomen door het gewas vóór de ontluikende periode te behandelen met insecticiden.

Slakken en naaktslakken

Ongedierte parasiteert op clematis gedurende het groeiseizoen, eet bladeren, knoppen en remt de ontwikkeling van planten. Slakken, slakken worden met de hand verzameld, vallen en aas worden geplaatst.

Om het voor schaaldieren moeilijker te maken om in de wijnstok te klimmen, wordt regelmatig onkruid gewied.Verspreid onder de struik betekent metaldehyde, as, kalk, superfosfaat.

slak plaag

Bladluizen en spintmijten

Vanwege de kleine omvang van bladluizen en spintmijten, wordt hun aanwezigheid op clematis Ville de Lyon bepaald door respectievelijk de kleverige laag en spinnenwebben op de bladeren.

Om insecten weg te jagen, worden cultuurstruiken besproeid met knoflook of alsem, pyrethrum, ui en knoflook worden in de buurt geplant. Van de kant-en-klare voorbereidingen is veilige Fitoverm effectief, of de snelwerkende Actellik, Antiklesch, Akarin.

Reproductie

Clematis wordt seksueel en vegetatief vermeerderd. Planten met zaden garandeert niet dat een gewas zal groeien met de raseigenschappen van de ouderplant. Vaker gebruiken tuinders de vegetatieve methode, die minder arbeidsintensief en betrouwbaar is.

voorbereide bloemen

De struik verdelen

Clematis met een overwoekerd wortelstelsel wordt aan één kant begraven, een deel van de wortel met twee of drie scheuten wordt gescheiden met een schop. Een jonge plant wordt voor reproductie volledig uit de grond verwijderd.

De delenka wordt onmiddellijk in een voorbereide put geplant.

De methode wordt als de eenvoudigste en snelste beschouwd, maar het is onmogelijk om veel nieuwe planten uit een volwassen struik te halen..

Lagen

Graaf 5 cm groeven voor de geselecteerde clematis-scheuten. Wijnstokken worden langs de groeven gelegd, bevestigd met metalen of houten beugels, bedekt met vruchtbaar substraat, bewaterd.

Tijdens het seizoen groeien jonge scheuten van Ville de Lyon-clematis met hun wortels, die in de herfst worden gemulleerd. Een transplantatie naar een vaste plaats vindt volgend jaar april-mei plaats.

De reproductiemethode door gelaagdheid is lang, maar het geeft meerdere planten tegelijk.

kant-en-klare gelaagdheid

Stekken

Clematis wordt vermeerderd door stekken in juni tijdens de ontluikende periode. Knip het middelste deel van de scheut van een jonge struik van 2-3 jaar oud uit. Snijd segmenten die iets groter zijn dan één internode, zodat er 2 cm bovenop blijft en 3-4 cm onder de internode.

De stengel wordt in de oplossing van Kornevin geplaatst, in een apart glas geplant. Het bewortelingsproces duurt drie maanden.

Zaden

Zaden rijpen 90 dagen nadat de bloei is gestopt. In de meeste Russische regio's verhinderen klimatologische omstandigheden de vorming van volwaardig plantmateriaal. In dit geval wordt de tak met de vruchten in een vat met water geplaatst en op de vensterbank geplaatst totdat geconditioneerde zaden zijn gevormd.

zaden ontvangen

Na het oogsten worden clematiszaden gedurende 3 maanden in de koelkast geplaatst voor stratificatie. In de lente of herfst in de volle grond geplant. In het laatste geval wordt de landingsplaats mulch. Clematis Ville de Lyon bloeit in het derde jaar.

Toepassing in landschapsontwerp

Traditioneel zijn homestead en zomerhuisjes versierd met clematis, curling op pergola's, hekjes. Grootbloemige planten sieren de gevels van huizen, prieeltjes, speciaal aangelegde bogen. Clematis Ville de Lyon wordt gebruikt als haag, waardoor het gewas door het gaas kan stromen en planten op 80 cm afstand van elkaar worden geplant.

Nadat je verschillende soorten hebt opgepikt die op verschillende tijdstippen bloeien, kun je van de lente tot de late herfst een verscheidenheid aan kleuren bloeiwijzen en weelderig groen gebladerte bewonderen.

decoraties in de tuin

Clematis wordt niet alleen als achtergrondplant gebruikt, maar met zijn deelname worden ook bloemstukken verzameld..

Rozen die van verschillende kanten op bogen draaien, piramides, geplant als een haag, zien er harmonieus naast uit.

De cultuur wordt gecombineerd met druiven, kamperfoelie, citroengras, hortensia. Oude dode boomstammen zijn gecamoufleerd met clematis. De bloeiende plant ziet er gunstig uit tegen de achtergrond van coniferen.

Bloemisten herkennen vaker grootbloemige clematissen in hun percelen. Ville de Lyon is er een van en trekt grote, kleine bloemen van schotelformaat aan die niemand onverschillig laten.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen