Clematis planten, kweken en verzorgen in de volle grond

Zo'n prachtige klimplant als clematis heeft een goede aanplant en regelmatige verzorging nodig. Het is tenslotte moeilijk om een ​​zaailing te laten groeien en als deze verkeerd wordt onderhouden, kan deze gemakkelijk worden vernietigd. Het is beter om rassenclematissen met grote bloemen in een kwekerij te kopen, in de vorm van zaailingen die klaar zijn om te planten. Meestal is het een korte struik met een goed ontwikkelde wortel, die onmiddellijk in een gat wordt begraven en bewaterd. Vaste planten groeien lang op dezelfde plek, maar het is aan te raden om ze voor de winter op te warmen.

Kenmerken van het planten van clematis

Vertaald uit het Grieks betekent "clematis" een klimplant. Deze prachtige bloemen worden gekweekt om tuinbogen, heggen, balkons en huisgevels te versieren. Clematis is in feite een kruidachtige vaste plant die tot de boterbloemfamilie behoort. Er zijn ongeveer 300 soorten van deze planten, die van elkaar verschillen.

Sommige soorten clematis hebben verhoute stengels. Bij andere plantensoorten groeien jonge twijgen in de lente terug en sterven ze in de herfst af. Voor de decoratie van huizen en huishoudelijke percelen worden struikclematissen uit de groep lianen gekweekt, met lange gekrulde stengels en kleine of grote (meer dan 5 centimeter) bloemen. Planten groeien en stijgen dankzij speciale steunen.

Clematissen worden geplant met behulp van zaailingen die onafhankelijk van zaden worden gekweekt of jonge zaailingen kopen (leeftijd - 1-2 jaar).

De gekochte spruiten moeten een gezond en ontwikkeld wortelgestel hebben, een stengel met een hoogte van 5,5 tot 20,5 centimeter, waarop knoppen zitten. Vóór het begin van de vorst worden de zaailingen in het geselecteerde gebied geplant.

Als er in de herfst geen tijd was om een ​​struik te planten, wordt deze tot de lente in een koude kamer bewaard. De wortels worden bestrooid met licht vochtige grond, met toevoeging van zaagsel en zand, en de groeiende jonge scheuten worden constant geknepen. In het voorjaar wordt de struik op zijn plaats getransplanteerd, in een gegraven gat, en bestrooid met bemeste grond boven de wortelkraag.

clematis voor beginners

Hoe plantmateriaal kiezen?

Er zijn veel soorten clematis. Plantmateriaal wordt gekocht afhankelijk van de woonregio en persoonlijke voorkeuren.Voor de noordelijke en westelijke streken wordt gekozen voor vroege rassen (Victoria, Silver Stream), die bloeien op twijgen die in de lente en zomer zijn gegroeid.

Op de zuidelijke breedtegraden worden clematisvariëteiten geplant (Florida, Lanuginoza), die bloeien op de stengels van het verleden en het nieuwe jaar.

Clematis zijn onderverdeeld in 3 groepen. De eerste (A) bevat planten die bloeien op de takken van vorig jaar. Groep B omvat struiken die in staat zijn om te bloeien op vorig jaar en jonge stengels. Planten van groep C bloeien alleen op scheuten die in het vroege voorjaar of de zomer zijn gekweekt.

clematis voor beginners

Groep A omvat de volgende rassen:

 • alpine (Artagena Franchi, Albina Plena) - wijnstokken met een lange steel (tot 3,5 meter) en met blauwachtige bloemen, bloeiend van mei tot augustus;
 • bloemrijk (Malysh, Zhanna d'Ark) - houtachtige liaan met een stengel van meer dan 3 meter en grote bloemen van lichte tinten;
 • berg (Rubens, Montana Grandiflora) - een liaanplant met een stengel tot 9 meter, kleine bladeren, middelgrote bloemen van wit, roze, rood.

Groep B en rassen:

 • wollig (Madame le Cultre, Lavsonia) - een struikplant met een stengel van 2,5-3 meter lang, grote bloemen met witte, blauwachtige, roze tinten;
 • verspreiding (Multi Blue, Joan Picton) is een struik met een stengel tot 3 meter hoog, grote bloemen met een witte of donkerblauwe tint (in de lente en vroege zomer bloeit hij op oude twijgen, in de tweede helft van de zomer en in de herfst bloeit hij op jonge stengels).

bloemen clematis

Groep C en variëteiten:

 • Zhakmana (Rouge Cardinal, Star of India) - plantstelen bereiken 3-6 meter, bloemen in verschillende tinten, met een diameter van 8 tot 20 centimeter, bloei valt in het tweede decennium van de zomer;
 • paars (Ville de Lyon, Viola) - clematis met een stengel van 3,5 meter lang, paarse bloemen met een diameter van 12 tot 22 centimeter, bloeiend van juli tot september;
 • geheelbladig (Durana, Vyarava) - een struik die zich niet vastklampt aan een steun, met een lage stengel (tot 2 meter) en klokvormige bloemen in verschillende tinten, bloeiend van juli tot oktober.

Selectie en voorbereiding van de optimale landingsplaats

Planten worden meestal in de late lente of vroege herfst geplant. Een jonge zaailing die in een container is gekocht, kan in elke periode worden geplant (behalve in de winter). Clematissen zijn licht nodig, hun stengels kunnen breken door harde wind, struiken houden niet van zure en zoute grond. In wetlands rotten plantenwortels.

clematis voor beginners

Waar is het beter om clematis op de site te planten?

Deze planten houden van zonlicht, dus bloeien ze niet goed in schaduwrijke gebieden. Toegegeven, in de zuidelijke regio's is het raadzaam om clematis in halfschaduw te planten, zodat de bloemen geen last hebben van hitte en oververhitting. Als er meerdere liaangewassen op de site worden geplant, moet er een afstand van maximaal een meter zijn tussen aangrenzende stengels.

Het is raadzaam om clematis te planten op plaatsen die beschermd zijn tegen tocht en wind. Te sterke windstoten kunnen de kwetsbare lange stengels van deze planten breken. Toegegeven, clematis groeien met tegenzin in de laaglanden. Hoewel deze struiken houden van overvloedig water geven, rotten ze in wetlands. Het is raadzaam om clematis in de buurt van huizen te planten, zodat het water dat van het dak stroomt hun wortels niet opwarmt.

bloemen planten

De grond en de plantkuil voorbereiden

De plant geeft de voorkeur aan grond die rijk is aan rotte humus en mineralen (leem, zandige leemgrond). De grond moet drainage hebben, los, licht zuur of licht alkalisch zijn. Op één plek kunnen deze struiken bijna twintig jaar groeien.

Er wordt een klein gat gegraven om te planten - 60-70 centimeter diep en breed. De uitgegraven grond wordt zorgvuldig ontdaan van onkruid, er wordt 5 kilo verrotte humus, een halve emmer zand en turf, 200 gram beendermeel, 25 gram superfosfaat, kaliumsulfaat en ammoniumnitraat aan toegevoegd.

bloemen planten

Clematis houdt niet van teveel voedingsstoffen.Meststoffen moeten in kleine porties worden aangebracht. Als de grond zuur is, voeg dan 200 gram houtas, limoen of dolomietmeel toe. Drainage (steenslag, perliet) moet onderaan het plantgat worden geplaatst.

Hoe zaailingen voorbereiden?

Het is raadzaam om jonge eenjarigen of biënnales te planten. De zaailingen moeten gezond zijn, wortels hebben van tien centimeter lang. Er moeten vegetatieve knoppen op de stengel zitten en ten minste één scheut voor het planten in de lente. Voor het planten worden de wortels een paar uur ondergedompeld in een Heteroauxin-oplossing.

clematis voor beginners

Gunstige landingstijd

Clematis wordt geplant, gericht op de klimatologische kenmerken van een bepaalde regio. In het voorjaar worden planten geplant in gebieden met een koud klimaat, omdat in het geval van een herfstbeplanting de zaailingen in de winter kunnen bevriezen en pas de volgende lente kunnen overleven.

In het voorjaar

Voorjaarsplant wordt uitgevoerd op de noordelijke breedtegraden. Clematissen worden van april tot mei geplant. Voor het planten wordt een gat gemaakt voor de zaailing, de grond wordt bemest, de steun wordt ingegraven. De wortelhals van een jonge zaailing wordt tien centimeter in de grond gedompeld.

Zomer

In de Middle Lane kunnen in de zomer zaailingen worden geplant. Planten worden begraven in een ondiep gat, besprenkeld met bemeste grond en bewaterd met water. Gewoonlijk wordt het planten in de zomer gedaan door zomerbewoners die in de lente geen tijd hadden om zaailingen te kopen.

clematis voor beginners

In de herfst

Herfstbeplanting is wenselijk voor zuidelijke breedtegraden. Planten worden van september tot november geplant. De zaailing moet vegetatieve knoppen hebben ontwikkeld. Graaf voor het planten een gat en plaats de plant daar. De wortels zijn diep bedekt met aarde, van bovenaf wordt de grond mulch met droog gras of zaagsel, lutrasil.

In het voorjaar wordt de plant geopend, de overtollige aarde wordt verwijderd zodat clematis kan groeien en zich normaal kan ontwikkelen.

Plantproces

Een stijve steun wordt in het midden van de fossa geïnstalleerd en besprenkeld met aarde. Vervolgens wordt een plant ondergedompeld op een heuvel van aarde en worden de wortels langs de zijkanten uitgespreid. De basale hoofdknoppen worden van bovenaf tien centimeter met aarde besprenkeld. Alleen op deze manier zal de plant "struiken". Hoe ouder de zaailing, hoe dieper hij in het gat zit.

clematis voor beginners

De wortelhals van volwassen struiken is 18 centimeter begraven. De onderste knoppen moeten goed bedekt zijn met aarde. Na het planten wordt een emmer water onder de wortel gegoten en wordt de aarde eromheen gemulleerd met turf of droog zaagsel.

De nuances van het planten van clematiszaden

Clematis wordt, indien gewenst, vermeerderd door zaden. U kunt zaailingen voorgroeien en in het voorjaar overbrengen naar de tuin. Manchurian, Tangut-variëteit, Clematis Helios worden gekweekt door zaden. Planten met grootbloemige zaden planten zich niet voort.

Sommige soorten heesters worden direct in de tuin geplant.

Direct in de volle grond

Clematiszaden worden in het voorjaar gezaaid op speciaal bemeste grond. Vervolgens wordt de grond bewaterd met water. Voor het zaaien worden de zaden geweekt in een groeistimulator. De eerste scheuten worden na 3 maanden geboren. Al die tijd moet het land waar de zaden worden gezaaid regelmatig worden geïrrigeerd en ervoor zorgen dat de grond niet uitdroogt.

clematis voor beginners

Zaailingen

Zaden voor zaailingen worden, afhankelijk van de geselecteerde variëteit, gezaaid van december tot maart. Het zaad is grof, middelgroot en klein. Grote zaden ontkiemen van 1,5 tot 8 (of meer) maanden. Deze omvatten clematis van Jacqueman, Duran. Zaden van gemiddelde grootte "breken door" gedurende 1,5 tot 6 maanden (Chinees, Manchu, zes bloembladen). Planten met kleine zaden ontkiemen in maximaal 2 weken - in 4 maanden (Tangut, druivenbladig).

De beste zaailingen zijn de zaailingen die dit jaar zijn geoogst. Dergelijke zaden hebben een houdbaarheid van 4 jaar (indien bewaard in papieren zakken bij kamertemperatuur). Grote zaden worden direct na de oogst aan het begin van de winter gezaaid. Gemiddeld - na het nieuwe jaar (in februari). Kleine zaden - in maart (tot april).

mooie bloemen

Om de groei te versnellen, worden de zaden een dag in een stimulerende oplossing gedrenkt voordat ze worden geplant.Voor het kweken van zaailingen, ondiepe plastic of houten kisten, zijn kleipotten geschikt. Het voorbereide grondmengsel wordt in de gewassen containers gegoten, bestaande uit tuin, bladgrond, turf, zand en verschillende minerale toevoegingen (kalium, stikstof, fosfor). Zaden worden gezaaid in ondiepe vochtige groeven, besprenkeld met aarde, licht bevochtigd en bedekt met folie of glas.

De kamer zelf moet 22 graden Celsius zijn. Terwijl de zaden in de grond zitten, moet de grond licht worden geïrrigeerd met water.

Bij het opkomen van zaailingen worden ze voorzien van voldoende verlichting. Daglichturen zouden ongeveer 12 uur moeten duren. Wanneer de zaailingen twee bladeren hebben, duiken ze, dat wil zeggen, ze worden van de ene container naar de andere getransplanteerd. In aparte cups groeien zaailingen totdat de nachtvorst afneemt en de lucht buiten opwarmt tot 10 graden Celsius. Half mei worden de zaailingen die in de winter zijn gegroeid, overgebracht naar een vaste plaats.

witte bloemen

Belangrijkste punten voor het verzorgen van clematis na het planten

Met de juiste zorg groeit clematis in de gekozen richting en bloeit rijkelijk. Zelfs op het moment van planten moet u trimmen. Een of twee hoofdscheuten blijven van onderaf op de stengel achter. Als de plant begint te groeien, worden enkele takken gesnoeid. Regelmatig snoeien gebeurt in de zomer. Van tijd tot tijd worden de twijgen geknepen.

Water geven

Helemaal aan het begin van de lente worden de struiken met limoenmelk gegoten. In tien liter water wordt 200 gram limoen verdund. Bij warm weer wordt clematis regelmatig met zacht, bezonken water gegoten. Tweemaal per week wordt 10,5 tot 20 liter water onder de wortel van jonge struiken gegoten, de oude hebben 30-40 liter vloeistof per keer nodig. Als de zomer niet erg heet is, krijgt de struik slechts één keer per week water.

clematis voor beginners

Ondersteuning voor clematis

Voor normale groei, ontwikkeling, lange bloei, is het raadzaam om een ​​ondersteuning te kiezen die geschikt is voor de wijnstok. Het moet sterk en betrouwbaar zijn om het gewicht van de overwoekerde planten te dragen. U kunt gebruik maken van gegalvaniseerde buizen, bamboe hekken, diverse hekken, houten of metalen roosters, nylon of ijzeren netten die over het frame gespannen zijn.

Steunen voor bloemen kunnen forsythia- of weigela-struiken zijn. Traditioneel worden bogen en schermen gebruikt voor de groei van clematis. De steunen zelf kunnen stationair of verwijderbaar zijn, dat wil zeggen intrekbaar voor de winter.

ondersteuning voor bloemen

De grond losmaken en mulchen

Na regen of water geven is het raadzaam om het land rond de struik los te maken om de bodemkorst te vernietigen en de gasuitwisseling te verbeteren. Het is raadzaam om de grond in de buurt van clematis te mulchen. Mulch houdt vocht vast in de grond en remt de groei van onkruid. De grond wordt meestal mulch met turf, droog gras en zaagsel.

Verwijderen van onkruid

Bij het losmaken van de grond is het raadzaam om onkruid te verwijderen. Ze halen voedingsstoffen uit de struik. Onkruid wordt uit de grond getrokken zonder de clematiswortels aan te raken.

clematis voor beginners

Reproductie

De plant wordt meestal vermeerderd door zaden of door de struik te verdelen, in lagen te leggen, jonge twijgen vast te zetten. De verdeling van de struik wordt uitgevoerd als de clematis niet ouder is dan 5 jaar. Een oudere plant is moeilijk uit de grond te halen. De jonge struik wordt zorgvuldig uitgegraven, vervolgens worden de wortels van de grond gereinigd en met een snoeischaar in een paar delen verdeeld. Elk van deze deeltjes zou scheuten met knoppen moeten hebben.

Plantlagen worden in de herfst gedaan. De bladeren worden verwijderd van het jonge takje, buigen het naar beneden, besprenkelen met aarde en laten alleen de bovenkant over. Voor de winter is de stengel bedekt met turf, zand, droge schors, zaagsel. In het voorjaar wordt alle mulch verwijderd en worden de lagen bewaterd met water met daarin verdunde meststoffen. In de herfst heeft de jonge plant tijd om op te groeien, wortel te schieten. Het kan worden afgesneden van de clematis van de moeder en naar een vaste plaats worden overgebracht.

mooie bloemen

In het voorjaar is het raadzaam om de pinning-methode te gebruiken. De twijgen van vorig jaar zijn op de plaats van de knoop geprikt in potten die ernaast zijn ingegraven, waarin de aarde wordt gegoten.Dergelijke containers worden enigszins in de grond begraven, zodat tijdens het besproeien het water naar de wortels stroomt. Terwijl de zaailingen zich ontwikkelen en groeien, worden ze besprenkeld met aarde. Tegen de herfst groeien de zaailingen op en worden ze overgebracht naar een vaste plaats.

Bevruchting

Heesters worden 3-4 keer per seizoen bemest. Meststoffen worden aangebracht na het besproeien. Het is raadzaam om minerale en organische verbanden af ​​te wisselen. Tussen de bevruchting wordt een interval van 2-3 weken aangehouden. In het voorjaar wordt clematis bevrucht met kippenuitwerpselen of verrotte toorts opgelost in water. In plaats van organisch materiaal kan de struik worden gegoten met een ureumoplossing (25 gram per tien liter water).

clematis voor beginners

Voor de bloei wordt de plant bemest met superfosfaat en kaliumsulfaat (15 gram per vijf liter water). Als de bloemen bloeien, wordt clematis niet gevoerd. In de zomer wordt de struik eenmaal per maand gegoten met een zwakke oplossing van boorzuur of kaliumpermanganaat (2 gram per tien liter). Voor het voeden door de bladeren worden meststoffen gebruikt Aquarin of Flower-oplossing.

Het wordt niet aanbevolen om clematis in de herfst te bemesten. Tijdens deze periode bereidt de wijnstok zich voor op overwintering. Eind september wordt de struik besprenkeld met aarde vermengd met zand, turf, houtas, verwijderd van het hek en geïsoleerd.

Hoe clematis te helpen groeien

Om de wijnstokken goed te laten groeien, worden hun stelen in het voorjaar geleid en aan een steun vastgemaakt. Als dit niet gebeurt, zullen de overwoekerde scheuten in elkaar verstrengelen of in de andere richting kruipen, ze kunnen niet ontward worden. In de zomer stampt clematis zelfstandig rond de steunen. Toegegeven, sommige soorten moeten tijdens de groeiperiode de hele zomer worden vastgebonden, omdat de planten zelf niet weten hoe ze moeten twijnen.

clematis paars

Om de bloei te verbeteren, moeten clematis regelmatig worden gesnoeid. Bij planten van groep A en B worden in het voorjaar zwakke en droge scheuten geknipt. Snijd na het einde van de bloei in de herfst het bovenste deel van de stengels van vorig jaar af. Bij clematis uit groep C worden voor overwintering alle jonge takken die gedurende het seizoen zijn gegroeid verwijderd, waardoor een lage stronk achterblijft met verschillende knoppen.

Ziekten en plagen waarvoor clematis vatbaar is

De plant kan ziek worden en aangevallen worden door insecten. Plagen van clematis: blad- en wortelnematoden. De plant is vatbaar voor dergelijke ziekten: grijze rot, echte meeldauw, roest, verwelking van verticillus, ascochitis.

Clematis lijdt vaak aan verwelking. De struik verdroogt, de bladeren verliezen hun elasticiteit, worden geel en verdorren. De veroorzakers van de ziekte zijn schimmels die in de bodem leven. In het voorjaar, bij de eerste tekenen van ziekte, wordt een oplossing van Fundazol of Azoceen onder de wortel gegoten. Dezelfde preparaten zijn geschikt voor het bestrijden van grijze schimmel, echte meeldauw. Voor roest worden de bladeren besproeid met Bordeaux-vloeistof of koperoxychloride. Een oplossing van kopersulfaat helpt bij ascochitis. Voor ongediertebestrijding worden insecticiden en nematiciden gebruikt (Fitoverm, Aktofit, Marshal, Alanicarb).

clematis voor beginners

Preventieve maatregelen om clematis te beschermen:

 • elk seizoen wordt het land rond de planten geïrrigeerd met een oplossing van kopersulfaat;
 • zodat de grond niet zuur is, wordt deze bewaterd met een oplossing van kalk;
 • voordat verbanden worden aangebracht, wordt de struik overvloedig bewaterd;
 • om clematiswortels te beschermen tegen oververhitting, worden er een gazon of lage bloemen omheen geplant;
 • tijdens actieve groei worden fungiciden gebruikt om schimmelziekten te bestrijden (ze worden 's avonds besproeid met bladeren en bloemen, bij bewolkt, maar niet regenachtig weer).

Voor overwintering is het raadzaam om de plant te isoleren zodat deze niet bevriest en sterft. De stengels zijn behandeld met een oplossing van kopersulfaat, ze zijn hoog geaard met aarde met zand en as. Voor de winter worden zieke scheuten van planten afgesneden, de liaan zelf wordt van de steun verwijderd, gevouwen en bij de stengel op de basis geplaatst. Top bedekt met droge twijgen, sparren takken, dan waterdicht materiaal. In het voorjaar wordt de plant geopend en vastgebonden op een drager.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen