Hoe kun je clematis thuis verspreiden en in welk seizoen je het moet doen?

De "held" van vandaag wordt vaak gevonden in bloembedden en gazons, maar hij verschijnt daar al in de vorm van een zaailing. De brandende vraag hoe en waar overblijvende clematis te verspreiden, baart ervaren amateur-tuinders en beginners. De plant behoort tot het geslacht van lianen, siert tuinhuisjes, binnenplaatsen en gevels. Bloei (afhankelijk van het ras) valt in verschillende periodes - van april tot en met augustus.

Wanneer is de beste tijd om een ​​plant te vermeerderen?

De nuances van het fokken van lianen omvatten de exacte datum van planten in de volle grond. Ervaren tuiniers hebben 2 geschikte tijdsperioden geïdentificeerd:

  1. In het voorjaar.
  2. Herfst.

Beide opties vereisen naleving van de bijbehorende voorwaarden, een combinatie van luchttemperatuur en bodemvocht. In de lente is het belangrijk om de zaailing over te brengen voordat de hitte is ingetreden, en in de herfst voordat de kou begint. Beide methoden zijn gelijkwaardig; onderworpen aan eenvoudige plantregels, geven ze het verwachte resultaat: een gezonde, bloeiende plant.

Tuinders oefenen met het weken van de zaailing voor het planten - gedurende een uur, in water, met toevoeging van kaliumpermanganaat ("kaliumpermanganaat"). Tijdelijke "verblijf" van clematis is aanvaardbaar op elke geschikte plaats in de tuin of op het perceel.

Het vastbinden aan de steun, zoals het apparaat van de mulchlaag, is een van de belangrijkste plantomstandigheden.

Reproductie wordt uitgevoerd in de lente of herfst om uit te kiezen. Maar de herfst wordt door kenners als meer de voorkeur gegeven. Het kweken van clematis wordt toegepast met zaden, stekken, stekken of door een struik te verdelen. De eerste methode wordt vaker gebruikt voor planten met kleine bloeiwijzen; voor de rest worden stekken, deling en gelaagdheid gebruikt.

In het voorjaar

Om de landingsprocedure te laten slagen, moet u eerst een gat met voldoende diepte graven. Onderaan moet een drainagelaag worden aangelegd (minimaal 15 centimeter). Een steenbreuk of groot puin is voldoende. Het mengsel voor de clematiszaailing zelf wordt op verschillende manieren bereid. Ze mengen bijvoorbeeld vruchtbare grond met verrotte mest, houtas, zand. Superfosfaat wordt als meststof aan de bodem toegevoegd. Alles wordt grondig gemengd, in de put gegoten.

hoe clematis te verspreiden

De zaailing wordt ondergedompeld in het mengsel zodat de wortelhals verborgen is, deze wordt besprenkeld met aarde. Aan het einde van het proces moet de struik overvloedig worden bewaterd. In het voorjaar wordt clematis soms op een van de bestaande manieren vermeerderd, maar de meeste tuinders stellen dit liever uit tot de herfst.

In de herfst

Ervaren "clematistes" noemen september als een tijdelijke periode voor het planten in de herfst, niet oktober, zoals gebruikelijk is voor sommige andere planten. Als de vereiste deadline wordt gemist, maakt het niet uit.De zaailing overwintert in een bijkeuken, kelder of kelder en gaat in het voorjaar naar de grond.

De plant kan zich gedurende 3 decennia op één plek gestaag ontwikkelen, als het plantpunt correct (en onmiddellijk) wordt bepaald. Zonnebaden in een open ruimte is gecontra-indiceerd voor een zaailing en voor een volwassen clematis. Planten dicht bij de muren van gebouwen (schutting of schutting) mag ook niet worden geplant. Liana is niet duurzaam - sterke windstoten kunnen gemakkelijk bloemen afbreken of de stengel breken.

hoe clematis te verspreiden

Houdt niet van clematis en overmatig vochtig of met een hoog grondwaterniveau, ondergelopen grond, zuur (met een pH van meer dan 6,5 eenheden). Het aarden mengsel wordt als complex gekozen, met de verplichte afvoer van de bodem van de greppel of put (diepte - ongeveer 2 keer de lengte van de schopbajonet).

Het is beter om de wortelhals met zand te besprenkelen, en niet met aarde, zodat er 2 onderste knoppen onder verborgen zijn.

Correct en op tijd zal de geplante plant in de winter sterker worden, sterker worden, en met de komst van warmte zal hij gaan genieten van grote en frequente bloeiwijzen. In de herfst wordt een transplantatie of reproductie van clematis uitgevoerd. Gebruik hiervoor de verdeling van struiken of de methode van gelaagdheid.

Zomer

De zomerperiode wordt gebruikt voor de vermeerdering van clematis. Het is beter dan het kopen van een "varken in de zak" - stekken van particuliere eigenaren of tuinpartnerschappen met een onbekende toekomst. En bovendien goedkoper. Hiervoor wordt de periode van mei tot juli gekozen (de exacte datum is afhankelijk van de klimaatzone).

hoe clematis te verspreiden

Kweekmethoden voor clematis

Liana clematis kan zich op verschillende onafhankelijke manieren voortplanten. Dit zijn stekken, gelaagdheid, verdeling van een volwassen plant. En er is nog steeds de moeilijkste en meest impopulaire methode: planten door zaden. Onder voorbehoud van de minimumvereisten die vereist zijn voor het kweken van clematis, geeft het proces het verwachte resultaat.

Groene stekken

Om een ​​complete, gezonde plant te kweken, is het belangrijk om het begin van het stekken niet over te slaan. Voor de zuidelijke regio's is dit de periode van mei tot juni, voor de noordelijke regio's en de Middle Strip - juni, het eerste decennium van juli. De gereedheid voor enten wordt als volgt gecontroleerd: een met een hand gebogen scheut breekt niet. Het tweede teken is het binden van knoppen aan clematis (het verschijnen van enkele bloeiwijzen).

hoe clematis te verspreiden

Het is even belangrijk om een ​​aarden substraat voor te bereiden voor toekomstige clematiszaailingen. Het wordt meestal gemengd met rivierzand, turf en zwarte aarde. De reactie is licht zuur.

Lignified stekken

Van de geharde stekken van clematis zijn niet alle geschikt, maar die met 2 internodiën. Ze moeten zorgvuldig worden gesneden en vervolgens in de grond worden geroot. Het mengsel moet los zijn, met een goede doorlaatbaarheid. Het is raadzaam om het te bemesten met turf of minerale complexen.

De stek wordt op een speciale manier geplant: de ene internode wordt besprenkeld met aarde, de andere wordt op het oppervlak achtergelaten. De zaailing heeft regelmatig, maar niet te veel water nodig. Na het bereiken van een hoogte van 10 cm worden de scheuten geknepen om de groei van het wortelstelsel te stimuleren. Na ongeveer een jaar worden de versterkte clematis in de volle grond geplant.

hoe clematis te verspreiden

Lagen

Deze methode is eenvoudig, maar effectief genoeg. Het wordt in de herfst gebruikt. De volwassen scheuten van clematis worden begraven en na verloop van tijd ontkiemen ze verse spruiten, worden ze onafhankelijke planten. In het voorjaar zullen de lagen ontkiemen, versterken en in de herfst kunnen ze worden gescheiden van de moederstam van clematis, op een nieuwe plaats worden geplant.

De struik verdelen

Om deze methode toe te passen, moet je de hele clematisstruik volledig uitgraven. Meestal wordt deze procedure uitgevoerd wanneer de plant de leeftijd van zeven jaar bereikt. Ze handelen voorzichtig om de wortels van de struik niet te beschadigen. De plant wordt onder stromend water gewassen totdat de aarden klomp is afgewassen.

hoe clematis te verspreiden

Verdeel vervolgens met een scherp gereedschap (mes of schop) de struik in het gewenste aantal delen zodat de wortels en knoppen behouden blijven.Er wordt aangenomen dat de verdeling kan worden uitgevoerd zonder beperkingen op de tijd van het jaar - in de lente, herfst of zomer.

Zaden

Planten met zaden vereist "selectie" van clematisvruchten die in de herfst worden geoogst om grote en gezonde vruchten te selecteren. Deze voorwaarde is vereist, anders komt er niets van. Vervolgens worden de geselecteerde zaden geweekt (gedurende 10 dagen, niet meer). Het zaaien wordt uitgevoerd in vooraf geselecteerde zaailingenboxen, potten.

Vul de bakjes met een mengsel van aarde en zand. Laat de geplante zaden in een kas of kas staan ​​(de temperatuur moet minimaal 30 graden zijn). De zaailingen krijgen regelmatig water, als er 2 bladeren verschijnen, wordt er een plukje gemaakt.

hoe clematis te verspreiden

Thuis zaden planten

Thuis clematis fokken is geen probleem voor iemand die vertrouwen heeft in zijn eigen kunnen en begrijpt wat er moet gebeuren. Er moet aandacht worden besteed aan 2 punten: de keuze van zaden en de voorbereiding van het grondmengsel. Als het zaad wordt gekocht, kan de kieming over een breed bereik onvoorspelbaar zijn.

Het mengsel wordt bereid uit goed bemeste grond en rivierzand, grondig met elkaar gemengd. De geplante zaden hebben zorg nodig: water geven en een geschikt temperatuurregime. Daarom is het beter om ze met folie te bedekken, waardoor een minikas ontstaat.

hoe clematis te verspreiden

Hoe zaden in de grond planten?

Stratificatie van clematiszaden wordt gebruikt voor de succesvolle landing van de "landing". Om dit te doen, worden ze in het vroege voorjaar afzonderlijk geplant (groot - 2 centimeter diep, medium - één) in een container. Het mengsel kan worden bereid uit gelijke delen turf, aarde en zand.

Vervolgens wordt de doos op een temperatuur van maximaal 5 graden (maar niet onder nul) op een gesloten plaats bewaard. Bijvoorbeeld in de koelkast. De aanplant die 1 tot 3 maanden is gerijpt, wordt vervolgens op de vensterbank blootgesteld (goed verlicht, de temperatuur is niet lager dan 21 graden) en regelmatig water geven. Planten in de volle grond is toegestaan, maar hiervoor wordt een laag sneeuw van minimaal 20 centimeter over de geplante zaden gegoten.

hoe clematis te verspreiden

Welke manier om te kiezen?

De keuze van een methode voor het kweken van clematis hangt af van de doelen en doelstellingen van de teler, zijn mogelijkheden. De moeilijkste methode is het kweken van zaden. Als er al clematis op de site groeit, kun je het fokken oefenen door gelaagdheid, stekken of de struik te verdelen. De specifieke beslissing houdt ook verband met de leeftijd van de wijnstok. Bij zevenjarige planten wordt doorgaans gesplitst.

Regels voor bloemverzorging

Clematis wordt beschouwd als een pretentieloze plant, maar vereist enige zorg. De plant houdt niet van zure, drassige bodems. Tocht en overdreven zonnige kant passen hem niet. Snoeien gebeurt in de lente en de herfst. Tegelijkertijd worden zwakke scheuten verwijderd, wordt de bloei gecontroleerd en wordt een kroon gevormd. Herfstprocedures zijn ter voorbereiding op de winter. De clematisstruik wordt bijgesneden en op de grond gebogen, beschut tegen de kou. In het voorjaar, zodra de liaan open is, is het toegestaan ​​om extra bemesting toe te voegen - organische stof of minerale complexen.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen