Namen en symptomen van lelieziekten en plaagaanvallen, behandeling en preventie

De geurige schoonheden van lelies die het zomerhuisje sieren, zoals alle sierplanten, hebben agrotechnische zorg en preventieve maatregelen nodig. Bij afwezigheid worden gewassen aangetast door ziekten en insectenplagen. Elk van de lelieziekten heeft zijn eigen kenmerkende symptomen, die het mogelijk maken om in een vroeg stadium van infectie het type pathologie te bepalen en tijdig maatregelen te nemen om de planten te redden.

Lily-ziekten en hun behandeling

Alle ziekten van lelies zijn onderverdeeld in twee categorieën:

 1. Schimmel. Als ze vroeg worden ontdekt, reageren ze goed op een behandeling met folkremedies en chemicaliën. Bloemen kunnen in de meeste gevallen worden bewaard.
 2. Viraal. In dit geval worden sierplanten vernietigd, omdat het onmogelijk is om van dergelijke ziekten af ​​te komen. Daarnaast bestaat er een risico op besmetting van andere gewassen in het gebied.

Bij regelmatige profylaxe en competente agrotechnische zorg treffen ziekten zelden lelies.

Grijze rot (botrytis)

Het wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste schimmelinfecties, die niet alleen het decoratieve effect van lelies bederft, maar ook, indien niet op tijd behandeld, leidt tot de dood van de bloem. Aanvankelijk verandert de plant van kleur naar bruin en ziet het eruit alsof hij door vuur is verbrand, later vallen bladeren en knoppen eraf. Gunstige omstandigheden voor de ontwikkeling van schimmelziekten zijn koel weer met een hoge luchtvochtigheid.

De veroorzaker van de ziekte leeft in de bodem of op plantenresten en infecteert lelies alleen onder gunstige omstandigheden. Het eerste teken van de ziekte is vergeling van de onderste bladeren van het gewas, daarna worden de stengel en bloemen aangetast.

Om lelies tegen grijsrot te behandelen, worden systemische fungiciden gebruikt, zoals Topsin-M en Fundazol, de behandeling van planten wordt afgewisseld met koperbevattende preparaten. Verdun de chemicaliën volgens de instructies op de verpakking.

lelie ziekten

Als preventieve maatregelen wordt aanbevolen:

 1. Plant bloemen in zonnige, goed geventileerde ruimtes.
 2. Kies gebieden met vruchtbare grond.
 3. Maak de aanplant niet dikker.
 4. Plant geen lelies in gebieden waar vroeger bolgewassen groeiden.
 5. Wiet op tijd.

Fusarium

Fusarium behoort ook tot schimmelziekten. De sporen die in de grond leven, tasten eerst de bol van de plant aan en daarna de hele lelie. De bladplaten beginnen geel te worden, drogen op en vallen eraf.

Voor het planten worden de kweekbollen geweekt in een sterk geconcentreerde oplossing van kaliumpermanganaat. Als er verdachte plekken op aanwezig zijn, worden deze voorzichtig met een mes afgesneden. Na het planten wordt de grond onder de lelies eenmaal per week behandeld met Fitosporin als het buiten koel, regenachtig weer is.

lelieziekte Fusarium

Phithium

Als de bladeren van de lelie geel worden, beginnend vanaf de toppen, is dit een teken van een schimmelziekte zoals phytium. Het tast de wortels van planten aan en lokt hun rotten uit. Als er niet op tijd maatregelen worden genomen, verliezen lelies hun aantrekkelijke uiterlijk, is er geen bloei. Na het vergelen van de bladeren is de stengel van de cultuur vervormd en droogt deze volledig uit.

Het is mogelijk om de ziekte alleen in de beginfase van ontwikkeling het hoofd te bieden, met de hulp van Fundazole. De beschadigde delen worden uit de plant verwijderd. Voor het planten worden de bollen behandeld met fungicide preparaten om de ziekte te voorkomen en wordt de grond gedesinfecteerd met colloïdale zwavel.

Blauwe schimmel

Een schimmelziekte zoals blauwe schimmel manifesteert zich op leliebollen als de regels voor opslag in de winter worden overtreden. Ze worden bedekt met witachtige vlekken en ook de groenachtig blauwe sporen van de ziekteverwekker zijn duidelijk zichtbaar. Na verloop van tijd sterven de wortels af en krijgt de bol een bruin-geelachtige tint.

Blauwe schimmel

Om ziekte te voorkomen worden planten voorzien van geschikte bewaarcondities; bij het eerste teken worden de bollen behandeld met het fungicide Fundazol. Van folkremedies is een infusie van goudsbloemen effectief, die wordt bereid volgens dit recept:

 1. Neem 10 liter water en 500 gram geplette bloemen.
 2. Mix en laat een dag trekken. De bollen kunnen vervolgens worden verwerkt.

Penicillose

Een schimmelziekte treft alle delen van de cultuur en leidt tot hun verval. Een groene bloei die verschijnt op bloemen en stengels, maar ook op bollen, is het eerste symptoom van de ontwikkeling van de ziekte. Steeltjes zijn zwak, lelies vertragen hun groei.

Om een ​​dergelijke pathologie te voorkomen, worden de regels voor het opslaan van plantmateriaal in acht genomen. Wanneer de eerste tekenen verschijnen, worden de bollen bewaard in een oplossing van kaliumpermanganaat met een concentratie van 2%.

Roest

De manier waarop de pathologie zich verspreidt, is via reeds geïnfecteerde plantenresten, die niet op tijd van de site zijn verwijderd. Kleine kleurloze vlekken op de bladeren zijn het eerste symptoom van de ziekte, na verloop van tijd krijgen ze een gelige tint. Op het oppervlak van deze plekken zijn pads merkbaar, waarin de sporen van de ziekteverwekker zich bevinden. Als u de behandeling niet start, drogen de bladplaten en stengels uit en sterft de plant af.

roest op lelies

Allereerst worden de aangetaste bladeren gesneden en verbrand. De overige delen worden behandeld met het Forecast-preparaat en ook worden regelmatig fosfor-kaliumsupplementen gebruikt. Het wordt afgeraden om bolgewassen in het door roest aangetaste gebied gedurende 3 jaar te planten.

Komkommer- en tabakmozaïekvirussen

Als, met de ontwikkeling van schimmelziekten, de op tijd gestarte behandeling het mogelijk maakt de planten te redden, dan zullen bij virale laesies de lelies moeten worden opgegraven en vernietigd. Bladluizen worden beschouwd als de drager van het komkommer- en tabakmozaïekvirus. Aanvankelijk verschijnen er lichte strepen en ringvormige vlekken op bloemen en bladplaten, later wordt de kweeksteel vervormd en stopt met groeien.

Preventieve maatregelen helpen de ziekte niet onder ogen te zien. Bloemen worden constant onderzocht en bladeren worden verwijderd wanneer er verdachte plekken verschijnen. Ook wordt alleen gedesinfecteerd materiaal gebruikt voor tuinieren. Als er bladluizen op de site worden gezien, beginnen ze de plaag te verwijderen met behulp van chemicaliën.

Komkommer- en tabakmozaïekvirussen

Tulpenvariatie-virus

Meestal treft het tulpen, maar bladluizen kunnen ook worden overgebracht naar lelies, doordringende plantencellen. Symptomen worden uitgedrukt door een schending van de pigmentatie van de knoppen, een merkbare verzwakking van de plant en de degeneratie van de variëteit.

Reeds aangetaste planten worden op tijd van de site verwijderd en bestrijden bladluizen.

Rosette-ziekte

De pathologie wordt veroorzaakt door een heel complex van virussen. Lelies hebben een verdikte stengel, het krijgt een gelige kleur. Bloei komt nooit. Cultuur verzwakt en sterft. Wanneer de eerste tekenen van een ziekte worden gedetecteerd, worden de aangetaste planten onmiddellijk vernietigd om infectie van andere bloemen op de site te voorkomen.

Bloemplagen en hoe ermee om te gaan

Afhankelijk van landbouwpraktijken en regelmatige preventieve maatregelen, infecteren insectenplagen zelden lelies.

Rode kevers of rammelaars

Rode kevers zijn erg actief en extreem vraatzuchtig. Als je niet op tijd een gevecht met ze begint, eten ze de bladeren van planten bijna volledig op. Preventief sproeien wordt aanbevolen in het voorjaar, anders zullen de larven die begin juni uit de gelegde eieren komen de gewassen volledig vernietigen.

Rode kevers of rammelaars

Er wordt een mechanische methode gebruikt, waarbij de beestjes in een pot met water worden geschud en vervolgens buiten het tuinperceel worden vernietigd, en een chemische methode. Onder insecticiden met een breed werkingsspectrum verdiende Sonnet positieve recensies - ze verdunnen het medicijn volgens de instructies voor gebruik en verwerken de aanplant.

Rupsen

Rupsen overwinteren in de grond en met de komst van de lente beginnen ze de stengels en bloeiende scheuten te eten. Om de plaag te bestrijden worden chemische preparaten gebruikt die op tijd onkruid verwijderen, want hier leggen de vlinders hun eieren.

Klik op Keverlarven

Het gevaarlijkst voor lelies zijn volwassen larven, die passages aan de bollen knagen, waardoor de bloem sterft. Bladkrullen en verwelking van het gewas zijn tekenen van schade. Om de plaag te bestrijden, worden insectendodende preparaten gebruikt - Medvetox of Provotox. Als preventieve maatregel, morst u de grond met een oplossing van kaliumpermanganaat en kalkt u de grond, aangezien de hoge zuurgraad een ideale omgeving is voor de ontwikkeling van larven.

Klik op Keverlarven

Narcissen vliegen

De schade aan de aanplant van lelies wordt niet veroorzaakt door de narcisvlieg zelf, maar door zijn larven, die hij in de grond legt. De larven voeden zich met het vruchtvlees van de bollen, wat leidt tot verzwakking en afsterven van de bloemen. Als controlemaatregelen worden medicijnen zoals Aktara of Decis gebruikt, deze verdunnen volgens de instructies en de grond rond de lelies water geven. Als preventieve maatregel, mulch de grond rond de planten met turf.

Spintmijt

De spintmijt voedt zich met het sap van jonge leliescheuten, waardoor de plant verzwakt. Voor kleine laesies wordt een zeepoplossing gebruikt, in het geval van een invasie van een plaag, nemen ze de hulp in van acariciden - Apollo of Anti-tick.

Tripsen

Het plantencelsap dient als voedsel voor trips. Verlies van aantrekkelijkheid, groeiachterstand en ontwikkeling zijn de eerste tekenen van een plaag. Voor vernietiging wordt Agravertin of Fitoverm gebruikt.

lelieziekte trips

Slakken

Naaktslakken eten de bladeren op, waardoor de plant zijn aantrekkelijkheid verliest. Om ze te bestrijden worden biervallen gebruikt, als er veel ongedierte is, gebruiken ze de onweersbuien of slijmeters.

Muis

In de winter voeden muizen zich vaak met sappige leliebollen. Om het ongedierte af te schrikken, worden vodden gedrenkt in kerosine naast de bloemen begraven. U kunt ook ultrasone insectenwerende middelen gebruiken.

Voorzorgsmaatregelen

Preventie verkleint de kans op ziekten en voorkomt dat er ongedierte op de site verschijnt. Het activiteitencomplex omvat:

 1. Tijdig onkruid wieden.
 2. Naleving van het irrigatieregime.
 3. Desinfectie van grond met formaline-oplossing.
 4. Naleving van vruchtwisseling.
 5. Gebruik voor het bemesten van kalium-fosfor-meststoffen.

Houd er rekening mee dat al het werk in de tuin alleen wordt uitgevoerd met een gedesinfecteerd gereedschap.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen