Hoe tomaten in het open veld te planten, te kweken en te verzorgen

Tomaten telen in het open veld is niet moeilijk. Tomaten zijn in elk tuinbed te vinden, en als het klimaat meer of minder warm is, kun je een behoorlijke oogst oogsten. De kenmerken van de zorg kunnen variëren, het hangt allemaal af van de geplante variëteit, weersomstandigheden, bodemkwaliteit en andere factoren.

Comfort en gemak op een vaste plek

Het planten van tomaten in de volle grond moet plaatsvinden op een plaats waar warm licht van de zon vrijelijk binnenkomt. Veel soorten houden niet van wind en beginnen de ontwikkeling te vertragen.

Hoe tomaten te kweken zodat er geen problemen zijn? Er moet rekening worden gehouden met wat voor soort cultuur er in het zomerhuisje is geplant. Het wordt niet aanbevolen om tomaten te planten waar vroeger maïs, paprika's, aardappelen en aubergines groeiden. Ze worden blootgesteld aan dezelfde infectieziekten. De goede ontwikkeling van tomaten wordt mogelijk gemaakt door het land waarop vroeger wortelen, peulvruchten, spinazie en uien groeiden.

Het telen van tomaten in het open veld begint met het in de herfst graven van het geselecteerde gebied tot een diepte van 28 cm.

Het is handig om uitgegraven grond te mengen met humus, vogelpoep, houtas of compost. Van minerale meststoffen kunt u kaliumzout of superfosfaat kiezen.

In het voorjaar (mei wordt als de beste tijd beschouwd) kun je de aarde weer opgraven. Een mengsel van houtas, uitwerpselen van gevogelte en ammoniumsulfaat kan als voedingssupplement worden gebruikt. Voordat tomaten in de grond worden overgeplant, worden groeven gemaakt met intervallen van ongeveer 65 cm.

Wanneer je tomaten buiten kunt planten, hangt af van het weer. Als het koude weer nog niet is afgenomen, is het beter om de datums te verschuiven, anders gaat de oogst verloren. Ze houden ook rekening met de methode van het telen van tomaten in het open veld en de grenzen van hun rijping.

rode tomaten in de tuin

Geschikte variëteit aan soorten

Om tomaten in het open veld te leren kweken, moet u een variëteit kiezen en vertrouwd raken met de kenmerken van de zorg ervoor. Er is een grote verscheidenheid aan variëteiten van het bestudeerde groentegewas. Welke soorten tomaten het beste worden geplant, wordt door de teler zelf bepaald. Ze verschillen allemaal in grootte en tinten fruit, stengelhoogte, smaak, vermogen om slecht weer of ziekte te weerstaan.

Welke tomatensoorten zijn geschikt voor open bedden? Houd bij het fokken rekening met de hoogte van de struik. Er zijn bepalende (rassen met beperkte groei) en onbepaalde (groei en ontwikkeling gaat door gedurende het groeiseizoen) tomaten.

Stengels van ondermaatse (bepalende) soorten worden zelden 110 cm hoog. Meestal is hun hoogte 60-70 cm. Ze hoeven niet te worden verwijderd van zijtakken, ze hoeven niet te worden vastgebonden.Meestal hebben dergelijke rassen een korte rijpingsperiode, zodat de plant zelden de verspreiding van ziekten opvangt.

Het planten van hoge tomaten (onbepaald) kan verbazen met hun groei, die soms boven de 2 meter uitkomt. De plant vereist de vorming van twee of drie stengels, het is noodzakelijk om ze vast te binden, vergeet niet om zijscheuten op tijd te verwijderen.

Het kweken van hoge tomaten begint in mei. Wanneer tomaten voor zaailingen zaaien? Het is beter om twee maanden voor het verplanten van de volwassen zaailingen te beginnen met het zaaien van grote tomaten, de tijd valt rond eind februari. De data voor het planten van zaden kunnen verschuiven naar begin maart.

Welke tomaten het beste buiten kunnen worden geplant, kan ook de rijpingslimieten bepalen. Rijpe rassen kunnen worden genoten na 90 dagen (vroegrijpe rassen), 110 dagen (middenseizoen rassen) of 120 dagen (laat rijpe rassen). De meest populaire tomaten voor vollegrond.

Grond tomaten Riddle gekenmerkt door vroege rijping van fruit. De stam is sterk. Struiken worden tot 45 cm hoog, het ras is resistent tegen ziekten en een schaduwrijke plantplaats.

Onder de laagblijvende tomaten is de variëteit Sanka populair. De vruchten rijpen vroeg. De hoogte van de struik is slechts 50 cm en wordt gekenmerkt door een hoge productiviteit, weerstand tegen ziekten en kou.

tomatenstruiken in het open veld

Grushovka heeft medium rijpingsranden. Het strekt zich uit tot 45 cm. Het gewicht van de vrucht kan 200 g bereiken, dus je moet de stengel vastbinden.

De hoogste opbrengst kan worden genoten door variëteiten met de vorming van grote vruchten. Hun gewicht kan oplopen tot 700 g. Van de tomaten met grote vruchten zijn goede tomaten zoals Bull's Heart, Grandee, Orange King, Honey Spas, Buyan en De Barao algemeen bekend.

Home zaailingen

Er zijn twee opties om tomaten buiten te planten. Op een vaste plaats planten kan worden gedaan met zaailingen of zaden. Maar het is het beste om tomaten in de volle grond te planten met zaailingen. Thuis worden zaailingen gekweekt en bij het begin van hitte worden ze getransplanteerd naar open bedden.

Het kweken van zaailingen begint met de juiste selectie van zaden. Er wordt alleen gekozen voor grote en dichte zaden. Het planten van een tomaat is niet compleet zonder een voorafgaande zaadbehandeling. Een groot aantal schimmels en bacteriën leeft op de schaal van de korrels, daarom wordt aanbevolen om ze gedurende 30 minuten in een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat te laten zakken.

Na desinfectie worden tomatenzaden voor zaailingen gedrenkt in voedingsoplossingen. U kunt natriumhumaat, Epin of natuurlijk aloë-sap gebruiken. Deze oplossingen stimuleren de ontwikkeling van planten.

Het is beter om tomaten in de grond te planten als de zaden de hardingsfase zijn gepasseerd. De zaden worden afwisselend op een warme en dan op een koude plaats geplaatst. Hierdoor zullen de geplante planten tolerantie ontwikkelen voor temperatuurschommelingen.

Veel ervaren groentetelers beginnen tomatenzaden te ontkiemen voordat ze zaailingen planten. De zaden worden uitgespreid op een natte doek, vervolgens bedekt met een nieuwe laag doek en gelaten totdat de eerste scheuten uitkomen.

Je kunt zaailingen kweken in een houten of plastic doos. In een voorbereide container met aarde worden gaten gemaakt op een afstand van 2,5 cm. De gezaaide zaden zijn bedekt met folie totdat de meeste zaailingen verschijnen.

tomatenzaailingen in een doos

Wanneer tomaten in zaailingsgrond planten? Het is beter om begin maart tomaten te zaaien, maar dit is als het huisje is uitgerust met een structuur met een film. Wanneer moet je tomaten planten als het niet de bedoeling is dat je een schuilplaats opzet? Het is beter om zaden te zaaien in de laatste dagen van maart.

Struiken verplanten

Wanneer tomatenzaailingen in de volle grond moeten worden geplant, hangt af van de geselecteerde soort en het klimaat. Vaak begint het planten en verzorgen van tomaten in het open veld in mei, op de 20e. Als de grond niet voldoende is opgewarmd, kan deze worden overgebracht naar begin juni.Het planten van tomatenzaailingen in de volle grond moet plaatsvinden als het weer bewolkt is, zonder fel zonlicht. Als er volgens de voorspelling niet zo'n dag is, is het beter om op de avond te wachten.

Hoe tomaten op de juiste manier in de volle grond te planten? Het wordt aanbevolen om lage tomaten te planten met een tussenafstand van 37 cm. Bij het planten van middelgrote en hoge tomaten moet een tussenafstand van ongeveer 42 cm in acht worden genomen. De diepte van het gat moet 12 cm zijn.

Het planten van een tomaat in de grond kan een vierkant geneste versie zijn. Depressies worden gemaakt in de vorm van een vierkant, waarvan de zijkanten ongeveer 65 cm lang zijn. 2-3 zaailingen worden in één gat geplant. Als het planten van tomatenzaailingen in de volle grond op een vergelijkbare manier zal plaatsvinden, dan is het in de toekomst handig om de gangpaden los te maken. En de groente krijgt volledige voeding en licht.

Hoe tomaten in de volle grond te planten? Om het proces van het verwijderen van zaailingen uit een doos of bekers te vergemakkelijken en om de wortels te behouden, moet u de zaailingengrond grondig bevochtigen. Een tomaat buiten planten bestaat vaak uit de volgende stappen:

  • het planten van tomatenzaailingen in de volle grond gaat gepaard met de introductie van minerale meststoffen gemengd met humus in elke depressie;
  • om een ​​groente met zaailingen in de grond te planten, moet je het glas met de zaailing ondersteboven draaien en voorzichtig aan de stengel trekken;
  • het is noodzakelijk om tomatenzaailingen in het gat te planten samen met een aarden kluit, die wordt besprenkeld met compost;
  • alleen de wortels en een aarden klomp worden besprenkeld met aarde, de stengel blijft open, je kunt een paar onderste bladeren verwijderen;
  • na het bedekken van de compost met een laag aarde, wordt de ruimte rond de struik enigszins verdicht.

tomatenbedden in het open veld

Tomaten telen en de eerste 10-14 dagen in het open veld laten staan, omvat bescherming tegen de hete zon en vorst. Gedurende deze tijd passen de geplante struiken zich aan nieuwe omstandigheden aan en schieten ze wortel, ze zijn kwetsbaar voor ongunstige factoren. Maar het is onmogelijk om precies te bepalen wanneer het beter is om zaailingen te planten, dus schaduw is vereist op warme dagen en bedek de spruiten op koude nachten met folie.

Om een ​​goed tomatengewas te laten groeien, moet je de regels van water geven kennen. Na 7-10 dagen kunt u de bedden voor het eerst water geven. In de toekomst moet u het regelmatig water geven, maar niet overdrijven. Als er veel vocht is, neemt het risico op het ontwikkelen van een schimmelinfectie, apicale rot en wortelrot toe.

Vermijd bij het besproeien waterdruppels op de bladeren en bloemen. Water geven is alleen nodig met bezonken water in de ochtend- of avonduren.

Tomaten moeten gedurende het hele groeiseizoen in de volle grond worden gekweekt met drie extra dressings. De tomaat is vooral acuut en heeft tijdens de bloei en vruchtvorming sporenelementen nodig. Als er rassen met grote vruchten worden gekweekt, is een groter aantal meststoffen nodig.

U kunt kant-en-klare universele dressing gebruiken of zelf bereiden. De belangrijkste componenten zijn vogelpoep, toorts, houtas, kruideninfusies van brandnetel of paardenbloem. Er kunnen niet-standaard ingrediënten worden gebruikt, bijvoorbeeld aardappeltoppen, bananenschillen, eierschalen en wei.

Als u het schema van het planten van tomaten in de volle grond observeert, kunt u veel fouten vermijden, het verzorgen gemakkelijk maken en een grote oogst binnenhalen.

Tomaten zijn zelfbestuivende planten. Het geheim van het telen van tomaten is dat je soms hulp van buitenaf nodig hebt in deze kwestie. Om bestuivende insecten te lokken, kun je de struiken water geven met een speciale zoete oplossing, die is gemaakt van suiker, water of jam. Je kunt zoetgeurende plantjes, zoals basilicum, mosterd, tussen de groenten planten.

Van de kant van de agronoom kan de hulp bestaan ​​uit het twee keer per dag schudden van de stengel tijdens de periode van bloemvorming.

Seedless manier

Hoe tomaten in het open veld te laten groeien als de zaden meteen worden geplant? Als ervoor is gekozen om tomaten in de volle grond met zaden te planten, moet je die kiezen die onder natuurlijke omstandigheden wortel kunnen schieten. Voor het planten van tomaten in de volle grond met zaden zijn vroegrijpe rassen beter geschikt. Tomatensoorten voor de volle grond, beproefd door agronomen, wortelen goed met zaden.

  1. Volgograd-tomaten hebben een goede ziekteresistentie en weerstand tegen temperatuurschommelingen. De vruchten beginnen tegelijkertijd te rijpen. Het gemiddelde gewicht van tomaten is 110 g.
  2. Het is beter om ijsbergzaden in de volle grond te planten. Het blijft zich ontwikkelen, zelfs bij koud weer. De steel is sterk en klein, slechts 60 cm. Zoete tomaten kunnen 200 gram wegen.
  3. Beta Lux is een vroeg rijpende, hoogproductieve soort. De hoogte van de struik is ongeveer 47 cm. Vruchten rijpen in trossen van 5 stuks, met een gewicht van ongeveer 50 g. De plant is bestand tegen koud weer en ernstige ziekten.
  4. Uit zaden in de vollegrond geeft het ras Dubok een goed resultaat. Hiermee kan binnen 85 dagen na het zaaien van de zaden worden geoogst. De hoogte van de stengel is ongeveer 50 cm, is bestand tegen vele ziekten, pretentieloos voor de samenstelling van de grond en verdraagt ​​kou. De vruchten beginnen samen te rijpen en wegen ongeveer 70 g.

veel tomatenstruiken in de tuin

Wanneer moet je tomaten in de volle grond planten, als je van plan bent te groeien zonder zaailingen? Het zaaien van zaden in de voorbereide grond begint als de aarde opwarmt, dit is ongeveer half april. Maak brede bedden en voeg humus toe. Bogen worden langs de bedden geïnstalleerd, waarop het dan nodig zal zijn om de film uit te rekken in geval van vorst.

Laat bij het planten van tomatenzaden in de volle grond voldoende ruimte tussen de rijen. Het moet 48 cm zijn. Het tomatenplantschema omvat het graven van ondiepe putten (ongeveer 5 cm) in de voren, die lijkt op een schaakbordarrangement. Het wordt aanbevolen om een ​​interval van 28 cm tussen de groeven te laten.

Hoe tomaten correct te planten? In elke holte worden 3 of 4 zaden gezaaid.

Hoe tomaten op de juiste manier te planten, heeft zijn eigen geheimen. Sommige ervaren groentetelers weken een deel van de bereide tomatenzaden in een voedingsbodem. De rest van de zaden moet droog blijven. Natte zaden ontkiemen beter, maar op voorwaarde dat het buiten warm is. Als er vorst is, kunnen ze doodgaan en komen droge zaden te hulp, die minder gevoelig zijn voor lage temperaturen.

Er is nog een belangrijk punt voor het correct planten van tomaten. Zodra de eerste bladeren van de opkomende spruiten zich ontvouwen, wordt er verdund. Alleen volwassen planten mogen op een afstand van 9 cm blijven staan. De tweede uitdunning gebeurt als het vijfde blad zich ontvouwt. De afstand moet nu worden vergroot tot 14,5 cm.

Jonge spruiten hebben minder water nodig dan tomatenzaailingen in de kamer. Het wortelstelsel ontwikkelt zich om zichzelf te voorzien van voeding en vocht. Water geven is alleen nodig bij lang, warm weer.

Talrijke beoordelingen van ervaren groentetelers geven aan dat je zelfs bij het planten van tomaten met zaden een rijke en smakelijke oogst kunt binnenhalen: “We zaaien al enkele jaren rechtstreeks op tuinbedden. Het is niet nodig om energie te steken in het kweken van zaailingen, alle delen van de spruit zijn goed verlicht, het wortelsysteem gaat diep en opzij, het is niet nodig om te duiken en de plant te belasten. "

Volgende acties

De verzorging van tomaten buiten begint vanaf het moment van planten tot de allerlaatste oogst. Bij het planten van tomaten in de volle grond is het antwoord niet eenvoudig. In ieder geval wordt aanbevolen om bogen met een film in de buurt van de bedden te installeren, die beschermen tegen sterke wind en vorst. Er zijn een paar belangrijke dingen waarmee u rekening moet houden bij het verzorgen van tomaten buitenshuis.

De eigenaardigheden van het telen van tomaten in de volle grond zijn onder meer de procedure van losmaken, knijpen, binden, harken.

zorg voor tomatenzaailingen

Tijdens het telen van tomaten in het open veld is harken noodzakelijk, zodat de struik een gezonde en sterke stengel heeft en de bladeren verzadigd groen zijn. Dankzij de procedure worden ook de wortels versterkt.

Het wordt aanbevolen om voor tomaten in de volle grond te zorgen met de procedure van mulchen - de grond bedekken met een extra laag. Stro, turf, gehakseld weidegras, zaagsel zijn geschikt als mulch voor tomaten in het open veld. De laag mag niet dunner zijn dan 8 cm.

Tomatenteeltgeheimen zijn onder meer mulchen. Dankzij de procedure verdampt vocht langzamer, houdt het warmte vast, verstoort het onkruid niet en vermindert het de verspreiding van infecties en ongedierte.

Na het planten van tomaten in de volle grond, zodat er geen droge korst verschijnt, moet u de aarde tussen de rijen losmaken. De beste periode om los te maken wordt beschouwd als na regen en na bewatering. Dankzij de procedure worden nuttige sporenelementen en zuurstof sneller door de plant verdeeld.

Je moet voor tomaten zorgen met behulp van nog een procedure. Zodat de plant niet groeit, maar al zijn kracht geeft aan de vorming van fruit, is het noodzakelijk om te knijpen. Zijtakken worden alleen verwijderd bij hoge tomatensoorten.

rode tomaten op de grond

Hoe hoge variëteiten te planten zodat de stengel niet breekt en de plant zich actief ontwikkelt? Het planten van hoge variëteiten vereist een koppelverkoopprocedure. Maar soms hebben zelfs de ondermaatse exemplaren ondersteuning nodig. Door het grote aantal vruchten kan de steel breken. Trellis en netten worden gebruikt als ondersteuning. De procedure maakt het niet alleen mogelijk om de stengel intact te houden, maar biedt ook vrije toegang van lucht en licht tot alle delen van de plant.

Bij elke tomatenstruik zijn pinnen geïnstalleerd, waaraan u de stengel moet vastbinden. Het binden begint vanaf het moment dat 4-5 bladeren op de stengel zich ontvouwen.

Tomaten planten in de volle grond is niet moeilijk, zelfs niet voor beginners in de groenteteelt. Het belangrijkste is om de instructies te volgen, alle regels te volgen en stap voor stap te werken met betrekking tot aarde, zaailingen en verzorging.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen