Tomaten planten en kweken in toiletpapier

Het verticaal of horizontaal kweken van tomatenzaailingen met toiletpapier en lege plastic bakjes is geen nieuwe, maar nog steeds niet erg toepasbare methode voor de primaire vorming van zaailingen van tuingewassen. Traditioneel blijven de eigenaren de klassieke methode gebruiken om tomaten te laten ontkiemen, vensterbanken van appartementen te vullen met zaailingendozen en de lage hygiëne van de procedure te verdragen. Deze optie voor het voorbereiden van tomatenzaailingen spendeert niet alleen tijd en geld, maar sluit ook de vorming van schimmelinfecties niet uit, die zich vrij snel in het substraat ontwikkelen en de groei van zaailingen verlammen.

Verrassend genoeg bevat dun papier dat is ontworpen voor hygiënische behoeften alles wat nodig is voor de gezonde ontwikkeling van zaadmateriaal. Nadat je de methode hebt geprobeerd om tomatenzaden in toiletpapier te laten ontkiemen, is het onwaarschijnlijk dat je terug wilt keren naar lastige manipulaties en zaden in de grond wilt zaaien, in een stadium waarin je gemakkelijk zonder kunt.

Zaad voorbereiding

Ziektepreventie en verharding kunnen de zaden beschadigen als je alle tools die beschikbaar zijn in het arsenaal zonder onderscheid meeneemt om bij deze taak te helpen... Tomatenzaden kunnen aanvankelijk, dat wil zeggen vóór de aankoop, worden gedesinfecteerd en gestimuleerd om de groei te versnellen, en deze informatie moet op de verpakking van het zaad worden gevonden. Extra verwerking van plantmateriaal is toegestaan ​​in een hoeveelheid van 1-2 procedures, als een markering over de voorbereiding van de voorverkoop op de verpakking aanwezig is. Als er geen merkteken is, moet u het volledige schema van thuis "behandeling" van zaden volgen.

De selectie van sterke zaden gebeurt in een zwakke zoutoplossing. De zaden worden gedurende 15 minuten in een glas vloeistof gedrenkt, waarna alle drijvende "dummies" met een lepel worden opgevangen en weggegooid, en de zaden die naar de bodem zijn gezakt, worden herkend als geschikt en voorbereidende procedures ondergaan:

zaden in papier

  • Verharden van zaden. Dit wordt gedaan zodat de geplante zaailingen minder worden beïnvloed door de temperatuurdalingen die inherent zijn aan het vroege voorjaar. Ten eerste worden de zaden die tussen twee in water gedrenkte stukken gaas liggen, 12 uur bewaard bij een temperatuur van 20-23 uur. C, dan wordt de schotel met zaden vijf uur in de vriezer geplaatst met een toegestane lage temperatuur van -3 VAN;
  • Zaad ontwaken. Gebruik hiervoor smeltwater dat op deze manier is bereid - ze vangen een blikje sneeuw van 3 liter op en kijken wanneer ongeveer 1/3 van de container smelt. Zodra een derde van de sneeuw in water verandert, wordt dit water afgevoerd en laten zaden ontkiemen. De zaden worden 15-17 uur geweekt;
  • Desinfectie van zaden. Desinfectie vindt plaats in een mangaanoplossing van 0,1%. De antiseptische behandelingsprocedure duurt 10-15 minuten, daarna worden de zaden op een servet gedroogd;
  • Zuurstofverzadiging. De methode voor het versnellen van de ontkieming van zaden vereist extra instrumentatie - een aquariumcompressor. Een pot van 0,5 liter wordt voor een derde gevuld met water, de zaden worden daar neergelaten en vervolgens wordt een buis uit de compressor ingebracht en wordt de zuurstoftoevoer ingeschakeld.

bevochtiging voor groei

Om de zaden sneller te laten ontkiemen, is ook een folk remedie met onverdund aloë vera-sap geschikt. De zaden worden een dag ondergedompeld in geperst en geperst sap, daarna gedroogd en gezaaid.

Hoe zaden in toiletpapier te ontkiemen

Bij beide methoden om toiletpapier voor tomatenzaailingen te gebruiken, worden de goedkoopste plastic containers gebruikt. Bij de eerste methode met toiletpapier wordt geplant in wegwerpbekers. Bereid niet meer dan 10 kopjes voor, dit aantal zaden is voldoende voor een standaard buitenwijk.

spruiten ontsproten

Werkwijze in plastic bekers

De hele procedure om zaden op toiletpapier te planten duurt minder dan een uur:

  • gewone doorzichtige cellofaanzakken worden in reepjes van 7-10 cm breed gesneden;
  • op elke polyethyleenband wordt een dubbele strook van het goedkoopste toiletpapier uitgespreid en besproeid met water uit een spuitfles;
  • een inkeping wordt gemaakt vanaf de bovenrand van het papier 1-2 cm, en de zaden beginnen te liggen met een consistente afstand tussen de gezaaide zaden van 1,5-2 cm;
  • wanneer de zaden zijn neergelegd, wordt er voorzichtig nog een dubbele strook papier bovenop gelegd en opnieuw bevochtigd met water uit een spuitfles;
  • een tweede cellofaanband wordt op het natte papier aangebracht en de hele structuur wordt zeer netjes en strak tot een rol opgerold;
  • buiten moet de voltooide rol worden vastgemaakt met een draad of elastische band en vervolgens verticaal in de beker worden geplaatst, maar zodat de zaden er bovenop liggen.

methode in kopjes

Nu blijft het alleen nog om de kopjes tot de helft te vullen met gewoon bezonken water en ze op een goed verlichte vensterbank te zetten, zodat de zaden eerder ontkiemen. Resultaten kunnen worden verwacht tegen het einde van de eerste week, waarbij de dag wordt geteld waarop is gezaaid.

zaailingen op de vensterbank

Methode in plastic flessen

Het ontkiemen van zaden voor zaailingen in toiletpapier wordt nog vaker gedaan volgens de tweede methode - in een plastic fles van 1,5-2 liter die over de lengte wordt gesneden. Elk van de resulterende containerhelften is bekleed met dikvezelig toiletpapier, besprenkeld met water en op een rij bovenop de zaden gelegd, met een afstand tussen de zaden van 2 tot 3 cm. Van bovenaf zijn de toekomstige tomaten bedekt met een geperforeerde (met een dikke naald) film, waarna flessenboten »Worden op een warme en goed verlichte plaats tentoongesteld. Trouwens, als je zaden in flessen kweekt, kun je niet bang zijn om de zaden te "overstromen" - de hoeveelheid water waarmee het papier oorspronkelijk werd bevochtigd, is voldoende voor de hele kiemperiode.

papier in een fles

Het verschijnen van bladeren op tomatenspruiten in toiletpapier zal duidelijk zichtbaar zijn. Wanneer de eerste twee bladeren uitkomen, is dit een signaal dat het tijd is om de planten in aparte containers te planten. U moet elke spruit voorzichtig verwijderen door de rollen af ​​te wikkelen of de film te verwijderen. Plant alleen sterke planten in de grond en gooi onmiddellijk niet-levensvatbare scheuten weg die de oogst waarschijnlijk niet zullen overleven.

Het is voldoende om elk in de handel verkrijgbaar grondmengsel voor tuingewassen in vooraf voorbereide potten te doen - u kunt tomaten laten groeien uit zaden die op toiletpapier zijn gezaaid, zelfs op de meest pretentieloze grond.

het uiterlijk van bladeren

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen