Beschrijving van de tomatenvariëteit Miracle Altai, kenmerken van teelt en verzorging

De Altai Miracle-tomaat werd in de laatste jaren van de vorige eeuw door specialisten gekweekt en tegenwoordig staat de plant in het staatsregister van de beste kweekprestaties. De specialisten stelden zichzelf ten doel tomaten te maken die in het klimaat van Siberische streken een hoge opbrengst zouden kunnen opleveren. Dankzij de inspanningen van specialisten is er een variëteit verschenen, het Miracle of Altai genaamd. De beschrijving van het ras geeft een mogelijke teelt in kassen en open veldomstandigheden aan.

Het kenmerk van de tomaat verwijst naar het interdeterminante type, dat wil zeggen dat de groei van de hoofdsteel constant plaatsvindt. In het open veld varieert de hoogte van de struik van 1,3 tot 1,6 meter. In een kas kan deze waarde iets hoger zijn. Vanwege de hoge groei moet de plant worden vastgebonden, terwijl de steunen hoger moeten zijn dan de groei van de hoofdstammen.

Wonder van Altai

De plant heeft krachtige stammen, gekenmerkt door een goede sterkte en een schaduw van smaragdgroen blad. De Altai-variëteit heeft een goede vruchtzetting bij lage temperaturen. De struik is perfect bestand tegen de ernst van het fruit en breekt niet, dus extra vastbinden van de handen is niet vereist.

Fruit kenmerken

De beoordelingen van tuinders bevestigen de uitstekende eigenschappen van de tomaat. De eerste borstels vormen grote tomaten, waarvan het gemiddelde gewicht varieert van 300 tot 350 gram. Een hoge fruitopbrengst komt op de tweede golf. Tegelijkertijd is het gemiddelde gewicht enigszins verminderd en varieert het van 150 tot 200 gram. Onrijpe tomaten hebben een kleine donkere vlek bij de steel, die verdwijnt naarmate het fruit rijpt.

Als het nodig is om groenten te vervoeren, worden ze in een enigszins onrijpe vorm geoogst.

De dieprode vruchten zijn ovaal van vorm. Het vruchtvlees van een groente combineert op harmonieuze wijze dichtheid met zachtheid en sappigheid. De smaak van de tomaat is zoetig met een lichte zuurgraad. Het aantal zaadkamers is gemiddeld van 5 tot 7.

gefokt door specialisten

Wanneer en hoe vindt de rijping plaats?

De Miracle of Altai behoort qua rijpingskenmerken tot de variëteiten van het middenseizoen. De eerste vruchten worden 90 dagen nadat de eerste scheuten verschijnen verwijderd. Vruchtvorming duurt lang en onderscheidt zich door de volledige waarde van het rendement. Borstels met tomaten rijpen in golven.

De tomaat heeft een hoge opbrengst. Voor glastuinbouw op 1 m2 is goed voor 10 tot 15 kg groenten. Een struik van een plant brengt gemiddeld 4 tot kg groenten. In open veldomstandigheden zijn de opbrengsten iets lager, maar bij goede weersomstandigheden kunnen ze overeenkomen met de waarden van de glastuinbouw.

rijping vindt plaats

Voor-en nadelen

Het ras is buitengewoon goed bestand tegen lage temperaturen en omgevingsfactoren. De zaden hebben een hoge kiemkracht, die 99,8% bereikt, en de zaailingen verdragen goed duiken. De stresstolerantie is superieur aan die van sommige hybride variëteiten. Recensies van tuinders spreken over de volgende voordelen van de variëteit:

 • heeft het vermogen om continu te groeien, wat niet stopt, zelfs niet bij een scherpe temperatuurdaling;
 • ongeacht de weersomstandigheden vormen zich eierstokken;
 • goede opbrengsten als ze niet alleen in een kas worden gekweekt, maar ook in de volle grond.

continue groei

Vanwege deze voordelen biedt het ras een uitstekende opbrengstindicator, ongeacht de grillen van het weer. Beoordelingen van tuinders bevestigen de veelzijdigheid van de variëteit. De mogelijkheid om in golven te rijpen vergemakkelijkt de verwerking van het gewas. Het enige nadeel is de intolerantie van de plant voor wateroverlast van de grond.

De nuances van groeien

Het kweken en verzorgen van een plant verschilt niet van algemeen aanvaarde regels. Het wordt aanbevolen om de volgende tips te volgen:

dergelijke voordelen

 • zaailingen worden in de grond geplant met een leeftijd van minimaal 2 maanden;
 • het plantschema gaat uit van 3 zaailingen voor open grond voor 1 m², 4 voor kasomstandigheden;
 • de plant moet worden vastgebonden en geknepen;
 • de struiken moeten voor voldoende ventilatie zorgen.

Om de plant te ontdoen van ongedierte en traditionele ziekten van de tomaat, zal het periodiek sproeien met medicijnen, het desinfecteren van de grond en de vruchtwisseling helpen. De beoordelingen van tuinders spreken over de mogelijkheid om een ​​goede oogst te krijgen met een minimale investering van tijd en moeite.

zaailingen worden geplant

Beoordelingen
 1. Jachthaven
  2.02.2018 09:21

  Thuis heet deze soort "Biyskaya rose", ik weet niet waarom. Het is gewoon gebeurd. Bioactivator wordt sinds vorig seizoen gebruikt BioGrow - en de tomaten lijken nog groter te zijn gegroeid dan normaal. En de oogst is beslist meer dan in het voorgaande seizoen.

  Te beantwoorden
  • Den
   3.03.2019 13:59

   En waar kwam je op het idee dat deze specifieke soort de Biysk-roos wordt genoemd? Biysk rosan is een heel andere variëteit.

   Te beantwoorden
 2. anastasia
  6.06.2018 20:03

  Ik groeide twee seizoenen in een kas, erg lekker, mooi fruit. Maar cladosporiose woedde erop. Dit jaar niet geplant. Ik zal het volgend jaar herhalen met mijn zaden.

  Te beantwoorden
 3. Den
  3.03.2019 14:57

  Een andere leugen. Volgens het State Register of Breeding Achievements is de Altai Chudo-tomaat bepalend (en helemaal niet onbepaald, zoals ten onrechte in het artikel wordt geschreven), wat, gezien de groei van planten, betekent dat deze tomaat meer van een semi-determinant type is (omdat semi-determinant rassen in het register op dezelfde manier worden aangeduid als determinant ). En middenrijpheid geeft de periode aan van ontkieming tot rijping van de eerste vruchten 110-120 dagen, en helemaal niet 90, zoals ten onrechte in het artikel wordt geschreven.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen