De beste en meest productieve tomatenvariëteiten voor vollegrond en kassen in de Oeral

De meeste tuinders in ons land telen tomaten. Deze cultuur wordt vaak gebruikt om ingeblikt voedsel en verschillende groentegerechten te maken. Tomaten houden erg van warmte en daarom kunnen er in streken van het land met een koud klimaat problemen ontstaan ​​tijdens de teelt. Voor dergelijke gebieden wordt het aanbevolen om tomatensoorten voor de Oeral te kopen. Ze tolereren gemakkelijk plotselinge temperatuurveranderingen en andere klimatologische kenmerken van de regio.

Vereisten voor tomaten

Om de beste tomatensoorten voor de Oeral te kiezen, moet u vertrouwd raken met de basisvereisten ervoor.

Tomaten zijn erg thermofiel, daarom is het nodig om tomaten voor de volle grond in de Oeral te laten groeien bij temperaturen boven de 25 graden. Voor de Oeral en Siberië is zo'n temperatuurindicator vrij hoog en daarom is het noodzakelijk om struiken in kasomstandigheden te laten groeien. Als u het optimale temperatuurregime observeert, zullen de tomaten met de beste opbrengst honderd dagen na het planten de eerste vruchten beginnen te geven.

De rijpingssnelheid kan echter ook worden beïnvloed door kenmerken van het ras als vorstbestendigheid en vroege rijpheid. Het groeiseizoen van variëteiten voor de Midden-Oeral mag niet langer zijn dan honderd dagen.

Moderne veredelaars hebben de beste tomatensoorten voor de Oeral ontwikkeld. Meestal hebben ze vruchten met twee of meerdere kamers, die bedekt zijn met een dichte schil. Als tomaten voor de Oeral een groot aantal kamers hebben, dan hebben ze dikke en dichte scheidingswanden. Deze variëteiten onderscheiden zich door hun vlezigheid en sappigheid. Het is mogelijk om sommige soorten tomaten in de volle grond te telen in de Oeral of in kassen. Ze verdragen zelfs zonder problemen strenge vorst en temperatuurschommelingen.

tomaten op het bord

De belangrijkste vereisten voor tomaten die in de Midden-Oeral kunnen worden geteeld, zijn onder meer:

 1. Weerstand tegen extreme temperaturen. Het telen van tomaten in koude klimaten gaat vaak gepaard met sterke temperatuurveranderingen. Ze kunnen zelfs in kassen worden waargenomen. Overdag kunnen ze erg heet worden en 's nachts koelen ze snel af. In dergelijke omstandigheden zullen zelfs vruchtbare tomatensoorten geen goede opbrengsten hebben.
 2. Snelle vorming en rijping van tomaten. Kassen staan ​​in de zomer vaak open. Hierdoor komen er sporen van gevaarlijke schimmels binnen, die planten kunnen infecteren met deze of gene ziekte. Daarom wordt aanbevolen om alleen die variëteiten te planten die kunnen rijpen voordat ze de ziekte oplopen.
 3. Transporteerbaarheid.De vruchten mogen niet lang bederven, zodat ze over grote afstanden kunnen worden vervoerd.
 4. Bestand tegen infecties en ziekten. Dergelijke planten worden niet alleen minder ziek, maar hebben ook een goede opbrengst.

Kasvariëteiten

Om erachter te komen welke soorten tomaten het beste in kassen kunnen worden geplant, moet u vertrouwd raken met hun kenmerken. Er zijn verschillende soorten tomaten die het beste binnen kunnen worden geplant in plaats van buiten.

Lelya

Deze vroeg bepalende tomaten beginnen te rijpen na 100 dagen ontscheping in een kas. De struiken van de plant zijn niet te hoog en worden slechts 60 cm hoog, zodat ze kunnen worden gekweekt zonder te knijpen en te binden aan speciale ondersteunende elementen. De struik is bedekt met een kleine hoeveelheid groene bladeren. Ook vormen zich na verloop van tijd kleine bloeiwijzen. De eerste verschijnt boven het achtste blad en alle volgende worden gevormd door één blad.

De vrucht heeft een bijna perfect ronde vorm, is rood van kleur en smaakt heerlijk. De meest productieve struiken leveren ongeveer 5-8 kg tomaten op. Het gewicht van elke individuele vrucht is 180 gram. Laagblijvende Lelya-tomaten worden gebruikt voor het verwerken, inblikken of bereiden van verse groentesalades.

De belangrijkste voordelen zijn:

 • tolerantie van lage en hoge temperaturen;
 • ziekteresistentie.

Lelya tomatenzaden

Titanic

Ideaal om te kweken in de Oeral. Titanic is een tomaat in het middenseizoen, waarvan de eerste scheuten binnen 120 dagen verschijnen. Zijn struiken zijn erg laag en groeien slechts tot 45-55 cm Tomatenzaden worden aanbevolen om alleen in kassen te planten, omdat ze buiten erger worden.

De vruchten van de Titanic zien er prachtig uit. Ze zijn bedekt met een donkerrode huid. De maat van volwassen tomaten is niet erg groot en is slechts 100-115 gram. De grootste vruchten bevinden zich in het onderste deel van de plant en groeien tot 200 gram. Ze hebben een zoete, suikerachtige smaak die helemaal zuur is.

Als je de Titanic goed verzorgt, kan er meer dan vijf kilo tomaten uit één plant worden geoogst.

Dergelijke tomaten voor het kweken in de Oeral hebben hun eigen positieve eigenschappen, waaronder:

 • hoge productiviteit;
 • weerstand tegen de meeste ziekten;
 • tolerantie voor gebrek aan vocht.

tomaat pink titanic op het hooi

Kostroma

Veel tuinders hebben te maken met het zoeken naar de beste variëteiten voor de Oeral tomaat Kostroma... De eigenaardigheid van deze Siberische selectie is dat hij een uitstekende smaak heeft die hem onderscheidt van andere variëteiten. Hierdoor worden Kostroma-tomaten vaak gebruikt bij het koken. Huisvrouwen maken er uitstekende groentesalades en ingeblikt voedsel van.

Tomatenstruiken groeien erg snel en daarom beginnen de vruchten vrij vroeg te rijpen. Binnen 90 dagen na het planten is het mogelijk om de eerste oogst te krijgen. De vruchten van Kostroma zijn bedekt met een rode schil. Het gemiddelde gewicht van elke tomaat is ongeveer 120-130 gram. De grootste tomaten bevinden zich op de onderste stelen en wegen meer dan 150 gram. De opbrengst van deze variëteit is redelijk goed - ongeveer 5-6 kilogram fruit wordt uit de struik gehaald.

Deze Ural-tomaat heeft enkele voordelen:

 • de mogelijkheid van langdurige opslag;
 • vroege rijping;
 • goede opbrengst;
 • tolerantie voor lage luchtvochtigheid.

tomatenzaden kostroma

Geweldige dame

Het wordt aanbevolen om het planten van deze Siberische selectie alleen in kassen uit te voeren. Tijdens de teelt gedurende honderd dagen verschijnen er vrij grote rode vruchten aan de struiken.

De eerlijke dame is geen erg grote plant. Volwassen struiken groeien slechts tot 50 centimeter, wat het mogelijk maakt om af en toe vast te binden aan hoge steunen. Na verloop van tijd verschijnen er kleine trossen aan de struiken, die 5-8 vruchten van 210 gram bevatten.

De belangrijkste voordelen van het ras zijn weerstand tegen een aantal ziekten, lage verlichtingsniveaus en abrupte weersveranderingen.

tomaat mooie dame

Tomaten in het open veld

Sommige nieuwe soorten die in de Trans-Oeral worden gekweekt, kunnen zelfs in het open veld worden geplant. Voordat u de beste tomatenzaden voor de volle grond kiest, is het daarom raadzaam om vertrouwd te raken met bekende variëteiten.

Alsou

Een onderscheidend kenmerk van Alsou is dat de vruchten zeer vroeg rijpen. Letterlijk 70 dagen na het planten van de zaailingen beginnen de eerste tomaten te zingen. Deze variëteit kan worden gekweekt in de noordelijke en zuidelijke regio's.

De plant wordt wel 80 centimeter, dus je zult de struiken moeten aanpakken om je te beschermen tegen harde windstoten en andere belastingen. De vruchten onderscheiden zich van andere soorten doordat ze een geribbeld oppervlak hebben. Onrijpe tomaten hebben een groenachtige tint en een donkergroene lichtgroene vlek in het gedeelte van de stengel. Na het rijpen verdwijnt het volledig en wordt het fruit helemaal rood. Rijpe tomaten worden gebruikt bij de bereiding van vers sap, conservering en diverse groentegerechten.

uiterlijk van tomaat ook

Berdsky

Het Perm Territory en Yekaterinburg zijn perfect voor het kweken van deze variëteit. Berdsky-tomaat onderscheidt zich door groot fruit en hoge productiviteit. Met de juiste teelt van struiken kan hun hoogte meer dan een meter bedragen. Daarom moet u ze aan de steunen vastbinden. Ook moet u tijdens de teelt omgaan met de vorming van struiken. Om de meeste tomaten te krijgen, is het aan te raden om de plant in twee stengels te vormen.

De vorm van de vrucht verschilt niet van de meeste andere soorten, omdat ze ook rond zijn. Hun massa valt echter op, die in sommige gevallen 750-800 gram is. Meestal bevinden dergelijke grote tomaten zich onderaan en bevinden zich kleinere vruchten bovenaan. Berdsk-tomaten worden gebruikt om sauzen, sappen en groentesalades te maken.

tomatenzaden berdsky

Gina

Gina is een populaire variëteit met grote vruchten die in de Oeral kan worden gekweekt. De struiken zijn niet te groot en groeien op zijn best tot 55 centimeter. Je moet ze echter nog steeds vastbinden, omdat de vruchten te groot zijn en de plant kan breken onder hun gewicht. De struiken zijn bestand tegen wortelrot, fusarium, TMV en verticillium.

Aan de ene kant worden 5-6 vruchten gevormd. Ze zijn aan de bovenkant afgerond en enigszins afgeplat. Het gemiddelde gewicht van elke tomaat is 400-500 gram. Ze zijn bedekt met een dichte en dikke schil, waaronder een sappig, zoetig vruchtvlees. Het belangrijkste voordeel van fruit is de duur van hun opslag. Als u optimale omstandigheden creëert voor het bewaren van tomaten, zullen ze hun verhandelbare kwaliteit gedurende twee maanden niet verliezen.

gin tomatenstruiken

Koning van Siberië

De teelt van deze variëteit is erg populair bij tuinders die liever tomaten met grote vruchten telen. Het is relatief recent ontwikkeld door binnenlandse wetenschappers. De koning van Siberië is speciaal gemaakt om hem in een koud en onstabiel klimaat te planten.

De struiken van deze selectie zijn vrij hoog en kunnen wel twee meter hoog worden. Daarom wordt het tijdens het planten aanbevolen om in de buurt van elke plant steunen te installeren, waaraan ze kunnen worden vastgemaakt.

De koning van Siberië heeft grote vruchten die ongeveer 800 gram wegen. Als ze goed worden gekweekt, kunnen de grootste tomaten zelfs tot een kilo groeien. De vruchten zijn erg sappig en vlezig, daarom worden ze gebruikt om ketchup van te maken. Vanwege hun grote formaat worden tomaten zelden gebruikt voor conservering.

tomatenstruiken koning van siberië

Alpha

Deze variëteit is een van de beste tomatenvariëteiten voor de Oeral. Het groeit goed in zo'n gebied, omdat het goed bestand is tegen een onstabiel klimaat en temperatuurveranderingen.

De struiken van Alpha zijn laag - de gemiddelde hoogte is 40 centimeter.Het wordt aanbevolen om periodiek stiefkinderen uit de plant te halen, zodat het onderste deel van de stengel stabieler en sterker wordt. Na verloop van tijd verschijnen er kleine bladeren aan de struik, die qua uiterlijk lijken op aardappelbladeren.

Afgeronde vruchten zijn bedekt met een rode schil en aan de randen enigszins afgeplat. Alpha kan niet bogen op grote tomaten, aangezien ze gemiddeld 50-60 gram wegen.

alpha tomaat in het open veld

Zorg

U moet goed voor alle soorten tomaten zorgen, omdat het zonder dit vrij moeilijk is om goed fruit te kweken.

Water geven

Alle tomaten hebben regelmatig water nodig. U kunt dit echter niet te vaak doen. Het wordt aanbevolen om de grond pas te bevochtigen nadat deze sterk begint uit te drogen. Het aantal gietbeurten neemt toe tijdens de vorming van de eerste eierstokken. Als u de struiken op dit moment zelden water geeft, verdwijnen de eierstokken en neemt het aantal vruchten aanzienlijk af.

Het wordt aanbevolen om de grond nat te maken met een druppelmethode. Deze methode heeft verschillende voordelen. Het gebruik ervan verhoogt de opbrengst en houdt jonge struiken tegen toprot. Je kunt ook wat as aan het water toevoegen om de kans op ziekte te verkleinen.

Topdressing

Het is noodzakelijk om drie keer per seizoen topdressing op de grond aan te brengen. Sommige telers doen dit echter elke twee tot drie weken. Als topdressing kunnen verschillende meststoffen worden gebruikt. Het belangrijkste is dat ze voldoende kalium en fosfor bevatten. Meestal worden zelfbereide mengsels gebruikt. Om een ​​topdressing te maken, kun je tien liter water mengen met 50 gram kalium en 70 gram superfosfaat.

U kunt ook verschillende micronutriëntenmeststoffen aan de grond toevoegen. Magnesium en boor worden vaak gebruikt. In dit geval wordt boor pas gebruikt nadat de eerste bloemen op de struiken verschijnen.

Kousenband

Alleen lange zoete tomatenvariëteiten worden vastgebonden, omdat hun stelen meestal niet bestand zijn tegen windstoten en zware ladingen van het fruit. Planten zijn gebonden aan speciale palen, die worden aanbevolen om bij elke struik te worden geplaatst. Hiervoor worden steunen met een hoogte van anderhalve meter gebruikt. Ze graven in de grond tot een diepte van 35-45 centimeter.

U kunt ook struiken aan een draad vastmaken. Het strekt zich uit tussen de steunen langs elke rij. Het is noodzakelijk om een ​​sterke draad te gebruiken, zodat deze niet sterk doorhangt onder de belasting van groot fruit.

kousebandtomaten in de tuin

Vorming van struiken

Bijna alle groentetelers zijn bezig met het verwijderen van stiefkinderen en het vormen van struiken. Dit wordt gedaan om de opbrengst te verbeteren en grotere vruchten te krijgen. Meestal blijft er tijdens de formatie slechts één hoofdstam over. Sommige variëteiten kunnen echter in meerdere worden gevormd. Heel vaak worden cherrytomaatjes gevormd tot twee stengels, die in warme klimaten worden gekweekt.

Gevolgtrekking

Het is vrij eenvoudig om de beste tomatensoort voor de Oeral te kiezen. Om dit te doen, volstaat het om vertrouwd te raken met de meest voorkomende soorten en de beoordelingen te bestuderen van mensen die ze kweken.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen