Hoe tomatenzaden te bereiden voor zaailingen, verwerken en weken

Tomatenzaden klaarmaken voor het planten van zaailingen is belangrijk en noodzakelijk om het risico op het ontwikkelen van een groot aantal problemen vervolgens te minimaliseren. Dankzij deze fase wordt het risico op het ontwikkelen van schimmelziekten van de plant geminimaliseerd en zien de scheuten er gezond en sterk uit. Maar de bereiding moet volgens alle regels gebeuren, anders lopen groentetelers het risico zonder gewas te zitten.

Goede keuze

Hoe tomatenzaden voor zaailingen te bereiden? Als besloten is om zelf tomaten te telen, moet dit vanaf het begin worden gedaan. U hoeft geen zaailingen te kopen, maar zaden. Dit is de enige manier om er zeker van te zijn dat alle belangrijke nuances van de zorg voor hen in acht worden genomen.

Het is beter om granen te kopen om te zaaien, maar je kunt ze ook verzamelen (alleen van een hoogwaardige oogst). Op de verpakking staat altijd een tekening van de verwachte oogst. Het is belangrijk om de verpakkingstijden op de verpakking en de eigenaardigheden van de weersomstandigheden die een bepaald ras kan weerstaan, te bestuderen.

In regio's waar het klimaat koud is, is het beter om vroege rassen te kiezen. Late variëteiten kunnen ook worden geprobeerd in warme gebieden. Het is belangrijk om na te denken over de plaats waar toekomstige zaailingen zullen worden geplant. Er zijn speciale soorten voor de kas, de volle grond en zelfs voor de vensterbank van het huis.

Zodra een ras is gekozen, rijst een andere vraag, hoe de zaden moeten worden verwerkt zodat de oogst tevreden zal zijn met de hoeveelheid en kwaliteit zonder dat er grote problemen optreden?

De bereiding van tomatenzaden voor het zaaien van zaailingen begint met selectie. Nadat de aankoop is gedaan, wordt het pakket geopend en begint de selectie voor verdere zorg. Ze worden op een papieren oppervlak gegoten en alleen degenen die groot en compact zijn, worden geselecteerd. Lege, kleintjes zullen moeten worden weggegooid.

tomatenzaadjes op tafel

Om de zaden goed voor te bereiden, door hun dichtheid te bepalen, zal vloeistof met keukenzout het toelaten. Zodra de korrels in een vergelijkbare oplossing vallen, kun je meteen het kwaliteitsgedeelte bepalen. Dichte zaden komen op de bodem terecht en holle zaden drijven naar de oppervlakte.

Zelfs op de gekochte granen uit de verpakking leven veel microben en schimmels. Wanneer ze de grond ingaan, beginnen ze een actief leven. De eerste scheuten ontkiemen zwak en sterven af. Daarom is de voorbereiding van tomatenzaden voor het planten van zaailingen niet compleet zonder desinfectie.

Een recept op basis van kaliumpermanganaat is effectief en populair. Maar je moet het goed doen. Een te verzadigde oplossing of een verlenging van de verblijftijd van de korrels daarin heeft invloed op de snelheid en kwaliteit van zaailingen. Tomatenzaden in kaliumpermanganaat mogen niet langer zijn dan 35 minuten.

Het is voldoende om 1 g kaliumpermanganaat aan het water toe te voegen en goed te mengen. Nadat de korrels de toegewezen tijd in deze oplossing hebben gezeten, worden ze met gewoon water gewassen en volledig gedroogd in een warme kamer.

Voorbereidende stappen

Het voorbereiden van tomatenzaden voor zaaien omvat procedures om de plant te versterken, het risico op ziekten te verminderen en toekomstige oogsten te vergroten. Voordat ze op zaailingen worden geplant, moeten zaden worden gedesinfecteerd, verhard, geborreld en extra worden gevoerd.

Veel groentetelers, die tijd en moeite sparen, vragen zich af of het nodig is om de zaden te laten weken? Behandeling van tomatenzaden voor het planten is niet zonder weken. De zaden kunnen 48 uur lang gevuld worden met een dun laagje smeltwater of regenwater. Als er te veel water wordt gegoten, kan het gaan rotten.

Er zijn veel andere oplossingen om tomatenzaden te laten weken die tuinders gebruiken. U kunt sap van aloëblaadjes of een gekochte oplossing gebruiken. Behandeling van tomatenzaden voor het zaaien kan worden uitgevoerd met oplossingen op basis van natriumhumaat, Zircon of Epin extra. Ze stimuleren de groei en versterken gewasplanten.

De voorbereiding van tomatenzaad wordt voortgezet met de hardingsprocedure. Geweekte granen moeten een verhardingsfase doorlopen. Het wordt aanbevolen om tomatenzaden te verharden voordat ze worden geplant om blijvende verrassingen in de toekomst (wind, warme dagen of koude nachten) over te brengen.

tomatenzaadjes weken

Om toekomstige planten af ​​te harden, moet je de korrels in een natte handdoek plaatsen en ongeveer 12 uur laten liggen bij een temperatuur van 20 graden, daarna wordt de handdoek 7 uur naar een koude plaats verplaatst. Je moet de zaden op deze manier drie dagen uitharden. Gedurende deze hele periode moet u de temperatuur en vochtigheid van de lucht in de gaten houden, anders kan het plantmateriaal gaan rotten of schimmelen.

Uitgeharde zaailingen zullen niet bezwijken voor temperatuurveranderingen en zijn bestand tegen slecht weer.

Het verwerken van tomatenzaden vóór het zaaien vereist een desinfectieprocedure. Zaaddesinfectie wordt uitgevoerd met behulp van een breed scala aan recepten, de meest populaire worden bereid op basis van 0,1% kaliumpermanganaat en 10% waterstofperoxide.

Voor het zaaien hebben tomatenzaden ook een procedure nodig, zoals borrelen. Het zorgt ervoor dat de zaden in de toekomst kunnen zwellen, verzadigen met zuurstof en sneller kunnen ontkiemen. Zaden worden met een half glas water gegoten en periodiek geroerd (borrelen) gedurende 4 uur. Als het huis een aquarium heeft, kunt u de buis op de compressor aansluiten. De granen worden verder verrijkt met zuurstof. Na een tijdje worden ze op een droge doek gelegd om volledig te drogen.

Het voorzaaien van tomatenzaden om de opbrengst te verhogen, wordt uitgevoerd met opladen. Het volgende recept is populair. Nitroammofosku, natriumhumaat en houtas worden met een liter water gegoten. De tomatenkorrels in kaliumpermanganaat worden bewaard in een speciaal gemaakte gaaszak, die een half uur in de resulterende oplossing wordt ondergedompeld. Daarna liggen de zaden in een natte handdoek totdat ze beginnen te ontkiemen. Zodra de eerste spruiten uitkomen, worden ze overgeplant in de voorbereide grond.

Om ervoor te zorgen dat de verwerking van tomatenzaden vóór het planten niet voor niets is, moet elke fase correct worden uitgevoerd. Er wordt rekening gehouden met de plaats van verdere aanplant van zaailingen, smaak, hoogte van struiken, weersomstandigheden en andere factoren.

Meer over de inweekprocedure

Op de vraag of het nodig is om tomatenzaden te weken voor het planten, zal een ondubbelzinnig positief antwoord worden gegeven. Tomatenzaden weken wordt aanbevolen voor groei en een hoge opbrengst. Als u deze fase overslaat, komen de zaailingen er slecht uit en zijn de struiken vatbaar voor veel ziekten, evenals voor ongedierte. Het gewas zal ook niet tevreden zijn met zijn kwaliteit en kwantiteit. Of je de zaden wilt laten weken, is een zaak van iedereen, maar het verdere resultaat hangt af van deze fase.

Het weken van tomatenzaden kan het risico op deze problemen aanzienlijk verminderen. Het is uiterst zeldzaam dat behandelde zaden vatbaar worden voor ziekten.

tomaten zaaien in een kas

Er zijn veel recepten en methoden om tomatenzaden te laten weken voordat ze worden geplant. Hoeveel u tomatenzaadjes kunt laten weken, hangt af van het recept en de gebruikte ingrediënten. Waar kun je de landingsbasis in onderdompelen? Recepten die populair en effectief zijn onder agronomen en amateur-tuinders.

 1. Je kunt de voorbereide basis in aloë-sap laten weken. Het product is veilig, natuurlijk en voedzaam. Verhoogt de weerstand van planten tegen ziekten, stimuleert de groei in elk stadium van ontwikkeling. Hoe zaden in aloë-bladsap te laten weken? Vlezige bladeren van aloë worden eerst op een koude plaats gelegd. Daarna wordt het sap eruit geperst. Kan puur gebruikt worden of gemengd met water. Een zakdoekje met de inhoud wordt 24 uur in de oplossing gedompeld.
 2. Het is handig om zaden te brouwen in een samenstelling van houtas. 60 g as wordt opgelost in een liter water en twee dagen laten trekken. Na twee dagen is de infusie klaar voor gebruik. Bij de infusie voor verrijking met minerale componenten moet u de basis 4 uur laten staan.
 3. Tomatenzaadbehandeling kan worden uitgevoerd in een oplossing met Epin. Dit is een op planten gebaseerd medicijn dat niet alleen de plantengroei stimuleert, maar ook de weerstand tegen verschillende ongunstige factoren (gebrek aan licht, koud weer) verhoogt. 5 druppels van het preparaat worden toegevoegd aan warm water (100 ml) en ongeveer twee dagen met rust gelaten. Epin voor zaailingen wordt gebruikt om het kiemproces te stimuleren.
 4. Je kunt tomatenzaadjes weken in een mengsel op basis van cichorei. Het Zircon-preparaat is een krachtige activator van de groei van zaailingen en hun wortels. Het duurt ongeveer een dag om de zaden in Zirkoon te laten weken.
 5. Fitosporin kan worden gebruikt om de zaden te laten weken. Het is een biologisch middel om granen tegen ziekten te beschermen. Voeg ongeveer 3 druppels van het medicijn toe aan een glas water en laat de zaden drie uur weken. Na de procedure vormt zich een beschermende film van nuttige bacteriën op de zaden. Het voorkomt het binnendringen van pathogene bacteriën.

Je kunt tomatenzaden laten weken in oplossingen met verschillende ingrediënten die de verdere ontwikkeling van een gecultiveerde plant positief zullen beïnvloeden: honing, paddenstoelen, thee, uienschillen. Het belangrijkste is om de verhoudingen in acht te nemen, zodat de zorg toekomstige zaailingen niet schaadt.

Ziekte bestrijden

De desinfectieprocedure is nodig om alle ziekteverwekkers die op de schaal van de zaden leven, te verwijderen. De meest voorkomende recepten zijn onder meer kaliumpermanganaat en waterstofperoxide.

 • Het weken van zaden in kaliumpermanganaattomaten wordt uitgevoerd met het oog op desinfectie. Hoe tomatenzaden goed te laten weken voordat ze worden geplant met kaliumpermanganaat? Er wordt een lichtroze oplossing bereid. Als het mengsel verzadigd is, kunnen de tomaten afsterven. Het is noodzakelijk om de zaden niet langer dan 35 minuten in kaliumpermanganaat te houden. Na 30 minuten worden ze uit het mengsel gehaald en gewassen. Je kunt hiervoor zuiveringszout gebruiken. Dit zal het plantmateriaal volledig desinfecteren.
 • Het is heel eenvoudig om de oplossing voor te bereiden. Verdun 30 g soda in een liter water. De zaden worden drie uur in deze oplossing gelaten. Daarna worden ze gewassen met schoon water en in gaas gedrenkt in meststoffen. Met het zaaien van zaden kan al na drie dagen worden begonnen. Dankzij deze oplossingen hebben de zaailingen een sterke stengel, wortels en een hoge opbrengst.

uiterlijk van tomatenzaden

 • Hoe tomatenzaden behandelen met waterstofperoxide? Je kunt de zaden twee dagen laten weken in 10% waterstofperoxide om een ​​desinfecterend effect te bereiken. De hoeveelheid actief ingrediënt moet gelijk zijn aan het aantal zaden. Een oplossing met waterstofperoxide vermindert het gehalte aan nitraten in fruit, verhoogt de kiemkracht, versterkt het immuunsysteem.Bovendien helpt het om het oppervlak van elke korrel te desinfecteren, die vaak ziektekiemen en schimmels bevat in een slapende toestand.
 • Vaak gebruiken tuinders het biologische preparaat Fitolavin voor zelfteelt van tomaten. De samenstelling op basis van streptotricine-antibiotica voorkomt de ontwikkeling van de meest voorkomende ziekten bij tomaten. Het medicijn is absoluut veilig voor mensen en heeft geen invloed op de gunstige bodemflora.
 • Thermische desinfectie is al sinds de oudheid populair. Met deze methode kunt u schadelijke microben verwijderen en de productiviteit verhogen. Hiervoor wordt binnen twee dagen een plek ingericht voor plantmateriaal waar de luchttemperatuur zo'n 30-50 graden zal zijn.

Als je al in dit stadium bacteriën en schimmels begint te bestrijden, zullen groene struiken in de toekomst zelfstandig de invasie van pathogene bacteriën kunnen bestrijden.

Begin met zaaien

De voorbereide basis moet op het einde het kiemproces doorlopen. Hiertoe worden de tomatenkorrels op een vochtige doek gelegd, bedekt met een nieuwe laag natte doek en afgevoerd naar een warme kamer. De stof wordt indien nodig opnieuw bevochtigd. Zodra de eerste spruiten uitkomen, worden de zaden in de grond geplant.

Tomaten klaarmaken voor het zaaien is niet compleet zonder goede grond. Om zaden te laten ontkiemen, zijn speciale voorwaarden vereist:

 • voor het zaaien moet de grond worden overgoten met kokend water om elke infectie te verwijderen;
 • desinfecteer de zaden zelf;
 • maak de grond goed los;
 • plant niet dieper dan 1,5 cm;
 • de grond mag niet koud zijn;
 • de aanwezigheid van voldoende vocht;
 • ontwakende zaden uit een slapende toestand.

grond voor tomatenzaden

Er zijn andere regels voor het bereiden van tomatenzaden voor opplant. Voordat ze gaan zaaien, moeten ze een warme plaats bezoeken. Als ze in de kou staan ​​en onmiddellijk in de grond worden geplant, komen de eerste scheuten niet na drie dagen uit, maar na drie weken.

U kunt de grond zelf voorbereiden op tomatenzaailingen. Zwarte aarde, humus, turf, superfosfaat of houtas zijn nuttig. De componenten kunnen met elkaar worden gemengd.

Als u gekookte granen in één grote bak zaait, moet u de regels volgen. De afstand tussen de groeven moet minimaal 2,5 cm zijn. Na het planten wordt de container afgedekt met glas of plastic folie. De grond vereist regelmatig water en ventilatie. Zodra 90% van de zaailingen tevoorschijn komen, wordt de film verwijderd.

Bij het bepalen van de timing van het planten van granen in de grond, vertrouwen tuinders op persoonlijke ervaring, houden ze noodzakelijkerwijs rekening met de klimatologische normen, de geselecteerde variëteit aan tomaten en de omstandigheden waarin ze zullen groeien.

Als de zaailingen gepland zijn om in een kas te worden gekweekt, wordt eind februari beschouwd als de beste tijd om zaden te zaaien. Voor verdere teelt buiten, maar onder dekking, wordt de beste tijd beschouwd als begin maart en zonder dekking - eind maart.

Maar sommige groentetelers doen alle handelingen die betrekking hebben op het planten en verzorgen van planten volgens de maankalender. Het wordt ontwikkeld door astrologen en landbouwkundigen. Naar hun mening werkt de maan, die zich op verschillende afstanden van de aarde bevindt, in op het hele levende deel van de wereld. Zaaien, herplanten van planten is nodig als de maan groeit. In dit geval ontwikkelen de zaailingen zich goed en snel. De maandata worden jaarlijks anders berekend.

Zodra de eerste echte bladeren verschijnen, duiken de zaailingen op (knijp lange wortels af zonder de zwakke en korte aan te raken). Grote en stevige struiken kunnen worden overgeplant in aparte containers, zoals plastic wegwerpbekers. Het is noodzakelijk om gaten in de bodem van de cups te maken, zodat het vocht niet stagneert.

tomatenzaailingen

Om problemen met zaailingen te voorkomen, moet u belangrijke regels volgen om ervoor te zorgen:

 • u moet regelmatig water geven, bij voorkeur met een gieter, zonder druk;
 • zaailingen worden op een goed verlichte plaats geplaatst, zonder tocht;
 • de container moet constant naar verschillende kanten worden gedraaid, zodat de stengels gelijk zijn en niet uitrekken;
 • er moet voldoende ruimte zijn voor de ontwikkeling van elke struik;
 • elke twee weken wordt aanbevolen om minerale of organische meststoffen toe te passen.

Er is niets moeilijks om voor tomatenzaden te zorgen. Als u wat meer tijd besteedt aan de voorbereidende fase, rekening houdend met alle functies, zullen er in de toekomst minder problemen zijn en zal het resultaat aangenaam verrassen.

Beoordelingen
 1. Maria
  11.11.2017 16:05

  Bij het planten van zaailingen, bemest ik de grond met BioGrow - een bioactivator van plantengroei. Dankzij hem worden tomaten niet ziek en neemt hun opbrengst aanzienlijk toe. Je kunt er ook de zaadjes mee laten weken. Hierdoor gaan ze veel beter af. Ik heb het gekocht deze winkel.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen