Stapsgewijze instructies voor het kweken van tomaten op het balkon voor beginners

Tomaten telen op het balkon begint met het kiezen van de juiste variëteit. Houd rekening met de grootte van het balkon en het comfort. Een goede verzorging speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit en kwantiteit van de oogst.

Diverse selectie

Kan ik tomaten telen op mijn balkon? Je kunt met succes tomaten op het balkon laten groeien als je het juiste type kiest. Vereisten om rekening mee te houden bij het kiezen van zaden.

 1. De ideale optie is om laaggroeiende zaden te kiezen, de hoogte van de struik zal ongeveer 60 cm zijn. Het is eenvoudig en gemakkelijk om ze te verzorgen, omdat er geen ondersteuning nodig is om te binden, het is niet nodig om zijtakken te knijpen en af ​​te snijden.
 2. Het is beter om te kiezen voor rassen met vroege grenzen van vruchtvorming.
 3. Het is handig om tomatenvariëteiten te kiezen om op het balkon te groeien, die hangende borstels vormen.
 4. Vergeet een criterium als ziekte- en plaagresistentie niet.

Om te bepalen welke tomatensoorten geschikt zijn voor balkonteelt, moet u nader kennis maken met de beschrijving van elke voorgestelde variëteit. Als het balkon ruim is, zijn korte of hoge tomatensoorten geschikt. Onder hoge soorten voor balkons is het populair Stierenhart, Angelica of witte vulling. De rijpingsdata zijn laat, maar de rassen zijn zeer resistent tegen ziekten.

Grote tomatenrassen voor het balkon hebben noodzakelijkerwijs extra verticale ondersteuning nodig. Er moet worden gelet op het moment waarop de zijtakken worden doorgesneden en tot twee of drie stengels moeten worden gevormd. Dergelijke variëteiten zijn bijzonder veeleisend om voor te zorgen, maar de gekweekte cultuur zal groot en sappig fruit geven.

Ongeacht de grootte van de loggia kunt u het beste dwergvariëteiten zaaien, zoals Kid, Dubok. Het formaat van de tomaten is klein, de smaak is uitstekend. Hangende borstels met rode ronde tomaten zien er prachtig uit.

De eik kenmerkt zich door vroege fruitrijping; slechts 85 dagen verstrijken vanaf het moment dat de zaden worden geplant. De stengel strekt zich uit tot 55 cm en heeft een klein aantal bladeren. De plant is zeer resistent tegen veel ziekten. Thuis gekweekte heesters moeten kunstmatig worden bestoven. De ronde vrucht weegt ongeveer 70 gram.

tomaten eik op tafel

Je kunt ook speciale soorten kweken die zijn ontworpen voor plaatsing op het balkon, bijvoorbeeld Balcony Miracle. De zelfbestoven variëteit heeft een vroege rijpingstijd en strekt zich in hoogte slechts uit tot 60 cm. De opbrengst is hoog voor thuiskweek, ongeveer 2 kg van een tomaat kan uit een struik worden verwijderd.

tomatenbalkonwonder op het balkon

Welke variëteit kun je nog meer oppikken? Dergelijke ondermaatse tomatenrassen voor op het balkon, zoals Pearl, Bonsai, Ballerinka, Minibel, Pinocchio, Red of yellow caramel, voelen heerlijk aan. Ze zijn ook geschikt voor op de vensterbank in de kamer. Voor een beginnende groenteteler kan het beste voor dit soort tomaten kiezen.

De bonsaistam is slechts 30 cm hoog en biedt plaats aan 3-4 trossen. Ondanks de kleine groei kan uit één struik ongeveer 3,5 kg worden geoogst. Verwijst naar variëteiten in het middenseizoen, fruit rijpt na 110 dagen. Het gewicht van een rood-scharlaken tomaat is ongeveer 28 g.

bonsai tomaat op het balkon

Binnensoorten worden aangevuld door Minibel. De hoogte van een sterke struik is ongeveer 40 cm. De vruchten beginnen na 82 dagen te zingen. Gladde, ronde rode vruchten wegen ongeveer 23 g. Ze kunnen zonder voldoende verlichting, zijn pretentieloos voor de samenstelling van de grond.

tomatenzaadjes minibel

De potcultuur van Pinocchio begint na 90 dagen vruchten af ​​te werpen. Hij wordt slechts 30 cm hoog. Soms is het nodig om een ​​steun te plaatsen, omdat de steel kan breken onder het gewicht van de vrucht. Roodachtige ronde vruchten wegen ongeveer 20 g.

pinocchio-tomaat op het balkon

Onder balkontomaten zijn dergelijke variëteiten ook populair.

Tomato Balcony Duo heeft een ultrakorte rijpingstijd. Vruchten beginnen zich binnen 76 dagen te vormen. De struiken zijn niet erg vertakt, dus nemen niet veel ruimte in beslag, ze worden wel 35 cm hoog, staan ​​mooi in een bloempot, twijgen zijn bezaaid met kleine rode tomaten.

tomaat balkonduo

Tiny Tim groeit slechts tot 40 cm hoog De Tiny Tim variëteit verdraagt ​​goed koel en hoeft niet te worden gebonden, omdat de stengel sterk en krachtig is. De plant is tijdens de rijpingsperiode bedekt met rode tomaten met een diameter van 2 cm. Vruchten beginnen zich vroeg te vormen. Je kunt Tim het beste in een plantenbak planten.

Tim geeft de voorkeur aan een zonnige standplaats zonder tocht. De grond moet vruchtbaar en goed doorlatend zijn. Regelmatig water geven is vereist.

tomaat teeny tim

De Mini-sterhybride behoort tot de zeer vroege rassen van balkontomaten. De tomatenoogst kan na 80 dagen worden gestart. Zoete rode vruchten hebben een langwerpige vorm en wegen slechts 15-20 g, ze worden lang bewaard en barsten niet.

tomaat mini ster

Voorbereidende acties

Hoe tomaten op een balkon te laten groeien, het werk begint met het planten van zaden. Wanneer zaden worden geplant, beslist iedereen voor zichzelf. Gewoonlijk beginnen tomaten voor zaailingen begin maart te worden geplant. In dit geval wordt de oogst traditioneel in de zomer geoogst. Maar je kunt je eigen tomaten kweken met zaden in de winter op het raam. Hiervoor worden in oktober zaden geplant. In deze tijd van het jaar is het meestal koud op het balkon, dus de zorg gaat door in de kamer.

Als je de zaden van tomaten op de juiste manier verwerkt en de aarde oppakt, zullen de tomaten vruchten afwerpen en zal het weggaan geen onnodige problemen veroorzaken. U kunt stap voor stap het proces beschrijven van het voorbereiden van zaden en grond voor verdere teelt op het balkon en de vensterbank.

Je kunt aarde kopen, of je kunt het zelf mengen. Een samenstelling van humus en turf is het meest geschikt; turf of zaagsel kan worden toegevoegd om de eigenschappen te verbeteren. Als meststof kunt u houtas of superfosfaat gebruiken.

Nadat u het pakje zaden heeft geopend, moet u een selectie maken. Alleen grote en dichte zaden zijn geschikt om te zaaien. De selectie kan handmatig worden uitgevoerd met een pincet. Je kunt de zaden in water met zout doen. Lege zaden die niet geschikt zijn om te planten, zullen naar de oppervlakte drijven.

Geselecteerde zaden moeten worden gedesinfecteerd. De meeste groentetelers gebruiken hiervoor een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat. Omdat ze ongeveer 30 minuten in zo'n oplossing zitten, worden alle pathogene bacteriën die op de schaal van de korrels leven, vernietigd.

Je kunt niet zonder speciale voorbereidingen voor het planten van tomaten op het balkon. Het is handig om zaden te laten weken in preparaten die de groei en ontwikkeling van planten stimuleren. U kunt de oplossing van Epin gebruiken.

Sommige ervaren tuinders ontkiemen zaden voordat ze worden geplant.Ze worden tussen twee natte doeken geplaatst. Zodra de spruiten uitkomen, zijn de zaden klaar om te zaaien.

U kunt een houten of plastic bak kiezen als container voor het zaaien van zaden. Mocht er geen geschikte doos zijn gevonden, dan kunt u een plastic fles gebruiken. Een fles van 2 liter is voldoende. Het wordt longitudinaal gesneden en aarde wordt in de resulterende verdieping geplaatst.

grote tomaten op het balkon

De aarde wordt in de geselecteerde bak gestort en putjes worden 1 cm diep gemaakt Als de zaden dieper worden geplant, zullen ze lang ontkiemen of helemaal niet ontkiemen. De afstand tussen de gaten moet 3 cm zijn. In elk gat moet een ontkiemd zaadje of twee of drie niet-ontkiemde zaden worden geplant. Na het planten wordt de doos afgedekt met folie. Zodra de meeste zaailingen tevoorschijn komen, wordt de film verwijderd.

Zaailingen moeten regelmatig worden bewaterd met bezonken water. Voorwaarde voor een goede groei is voldoende licht. Als het niet genoeg is, is er behoefte aan extra verlichting met een lamp.

Mogelijke problemen

Als alles correct is gedaan, hebben de zaailingen een sterke stengel, donkergroene bladeren en een groot aantal eierstokken. Anders dreigt de toestand met een afname van de opbrengst of de dood van de plant. Problemen die kunnen optreden als gevolg van onjuiste zorg:

 • overmatig water geven kan leiden tot rot, infectie van een schimmelinfectie, verlenging van de stengel;
 • gebrek aan licht leidt tot het dunner worden van de stengel, bleke bladeren en een afname van de immuniteit van planten;
 • droge, hete lucht kan gele bladeren veroorzaken, terwijl de plant er zwak en lusteloos uitziet;
 • als zaden te vroeg worden geplant, hebben ze mogelijk niet genoeg daglicht om zich te ontwikkelen;
 • een teveel of gebrek aan sporenelementen in de grond leidt tot een verzwakking van de stengel en bladeren, de eierstokken zullen afbrokkelen;
 • gebrek aan ruimte leidt tot vervlechting van de wortels en het bovenste deel zal elkaar verduisteren.

Om de situatie te corrigeren, moet u de ongunstige factor elimineren. Zorg ervoor dat u de instructies voor het telen van tomaten bestudeert en volg alle aandachtspunten voor hen.

Laatste stadium

De plant moet worden gevoed met organische of minerale voedingsstoffen. Het wordt aanbevolen om de eerste voeding uit te voeren nadat het eerste paar echte bladeren is uitgevouwen. Voordat zaailingen naar de laatste plaats worden overgeplant, moeten drie extra verbanden worden aangebracht. Extra voedingsstoffen versterken het wortelstelsel en bevorderen een goede plantontwikkeling.

Tomaten worden begin mei geplant op een balkon met glazen ramen. Als het balkon niet geglazuurd is, moet de transplantatie worden uitgesteld tot begin juni. Je kunt in elke container tomaten op het balkon laten groeien. Grote bloempotten, plastic emmers, ruime houten kisten, potten zullen het doen.

Als er geen dergelijke container bij de hand is, kunt u een gewone plastic fles gebruiken.

Stapsgewijze instructies voor het transplanteren van zaailingen uit een gewone container in afzonderlijke grote potten of potten omvatten de volgende stappen:

 • aarde wordt in de voorbereide container gegoten;
 • zaailingen worden uit de oude plaats gehaald samen met een aarden klomp die de wortels heeft omhuld;
 • na het planten op een nieuwe plaats, worden de spruiten bewaterd en een week gelaten voor aanpassing en beworteling;
 • als het 's nachts koud is op het balkon, wordt de plant de kamer binnengebracht;
 • een comfortabele temperatuur is 19 graden;
 • het is de eerste dagen de moeite waard om de zaailingen te beschermen tegen direct zonlicht, hiervoor is het balkon schaduwrijk;
 • grote variëteiten moeten de stengel binden;
 • onbepaalde variëteiten (variëteiten die onbeperkte groei hebben en gedurende het hele groeiseizoen kunnen groeien) vereisen knijpen, als deze procedure niet wordt uitgevoerd, zal de plant groeien en zal de opbrengst afnemen;
 • wanneer u krachtig aan de steel trekt, is het raadzaam om de bovenkant vast te knijpen.

tomatenzaailingen op het balkon

Zieke en gele bladeren moeten worden afgesneden, ze nemen extra kracht van de plant weg en dragen ook bij aan de verspreiding van infectie.

Verzorging van planten

Om tomaten op het balkon te laten groeien, moet je zo dicht mogelijk bij de natuurlijke omstandigheden komen. Geplant tomaten moeten goed en zorgvuldig worden verzorgd. Vergeet niet elke struik water te geven en te voeren. Hoe zorg je goed voor tomaten en welke voorwaarden moeten worden gecreëerd voor een goede ontwikkeling ervan?

Tomaten reageren op veranderingen in temperatuurniveaus. Met een koudegolf stoppen ze de ontwikkeling en stoppen ze met vrucht dragen. Het gunstige temperatuurregime op de loggia is 20 graden.

Een te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot de ontwikkeling van schimmelinfecties en rot. Het is belangrijk om de loggia dagelijks te luchten, als het buiten warm is, dan het raam de hele dag open te laten staan.

De grond moet worden bewaterd terwijl de bovenste laag droogt. Het is beter om water minstens 12 uur te verdedigen. De hoeveelheid water wordt verhoogd tijdens de vorming van eierstokken en fruit. Tijdens hun rijping is het beter om de grond niet te nat te maken.

Tijdens de vorming van eierstokken is het handig om een ​​tomaat op het balkon te behandelen met een speciale eierstokoplossing, die dit proces stimuleert.

Ondanks het feit dat tomaten zelfbestuivende planten zijn, moet bestuiving tijdens de bloei worden ondersteund. Daarom wordt aanbevolen om ramen te openen zodat bestuivende insecten vrij naar planten kunnen vliegen. U kunt de plant zelf bestuiven. Hiervoor moet je de stengel twee keer per dag met de knop schudden of met een borstel vasthouden.

U moet andere regels kennen voor het kweken van tomaten op het balkon. Om het wortelstelsel goed te laten ontwikkelen en voldoende zuurstof te krijgen, moet de aarde worden losgemaakt. Na het besproeien, wanneer het water enigszins wordt geabsorbeerd, wordt ondiep (5-7 cm) losgemaakt.

Ervaren telers voeren de mulchprocedure uit, waardoor de noodzaak voor losmaken en frequent water geven wordt verminderd. Een laag turf, zaagsel of stro is geschikt als mulch.

rietje

Hoe je een goede oogst kunt laten groeien, kan niet zonder de grond te bemesten. Het is beter om universele meststoffen te kiezen. Geschikt bijvoorbeeld Kemira, Solution. Organische meststoffen zijn geschikt voor toorts of vogelpoep. Deze componenten worden met een emmer water gegoten en drie dagen aangedrukt. De afgewerkte oplossing wordt verdund met water en de plant wordt bij de wortel bewaterd.

Een afgesloten kamer op het balkon zorgt vaak voor verspreiding van ziektes. Door wateroverlast van de grond verschijnt een schimmel. Om ziekte te voorkomen, moet u de kamer ventileren en zorgen voor een goede toegang tot licht. Andere veel voorkomende ziekten die vaak voorkomen balkon tomatenzijn Phytophthora, zwarte poot, wortel of apicale rot.

Insectenplagen kunnen ook verschijnen. Spintmijt- en witte vliegplagen komen veel voor. Houtas of een aftreksel op basis van uienschillen helpen om ze kwijt te raken. In het geval van een massale invasie van ongedierte, zullen gekochte chemicaliën helpen.

Op maat gemaakt

Het is mogelijk om tomaten in plastic flessen op het balkon te laten groeien.

tomaten in flessen op het balkon

Het is noodzakelijk om een ​​plastic container van onder water of sap te nemen, met een inhoud van 1,5 liter. Dan moet je het derde deel afsnijden, waar de onderkant is. Het grootste deel van de fles met een hals is nodig om de zaailing te planten.

Het deksel wordt verwijderd en langs de randen van de snede worden twee gaten gemaakt, waarin vervolgens een dik touw wordt gestoken. Met zijn hulp wordt een geïmproviseerde pot aan een haak gehangen.

Het planten van tomatenzaailingen in plastic containers begint twee maanden na het zaaien van de zaden. Een spruit met een aarden klomp wordt uit een aparte container gehaald en ondersteboven geplaatst zodat deze door de hals van de fles kruipt. Op deze manier blijft het wortelsysteem in de container en groeit de stengel naar beneden.De container is gevuld met aarde, waarna de struiken worden bewaterd. Het wordt aanbevolen om een ​​bak onder de hangende structuur te plaatsen, waar overtollig water na het besproeien zal weglopen.

Je kunt ook tomaten op het balkon telen in plastic flessen van 5 liter. Snijd hiervoor het bovenste deel af met een nek, plaats afvoer op de bodem en bedek het met aarde.

Beoordelingen
 1. Nina
  9.09.2017 00:54

  Meestal kweek ik in maart zaailingen op het balkon, als het warmer wordt, neem ik ze mee naar het open balkon zodat de struiken getemperd worden. Dan land ik het in het land. Dit jaar heb ik besloten om een ​​paar struiken thuis te laten en te kijken of ze vruchten gaan afwerpen? Ik plantte het met BioGrow (groeistimulans), om het niet te verliezen. Ik merkte dat mijn zaailingen dit jaar sterker en sterker waren dan normaal. Tomaten klampten zich ook vast, maar natuurlijk niet zoals in de tuin. Ik heb het gekocht deze winkel.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen