Hoe u een veelbelovende dag kiest voor het planten van tomaten

Gunstige dagen voor het planten van tomaten worden niet alleen bepaald door de kenmerken van het ras, maar ook door de maanstand. Volgens tuinders heeft de juiste datum invloed op de kwaliteit van zaailingen en de vorming van een overvloedige oogst.

Kenmerken van de invloed van de maankalender op de groei van tomaten

Veel tuinders geloven dat er gunstige dagen zijn voor het planten van tomaten. Dit geldt niet alleen voor het zaaien van zaden, maar ook voor het overzetten van volwassen planten naar een vaste plek. De keuze van de datum wordt grotendeels bepaald door de fase van de maan. Hiervoor is een maankalender ontwikkeld, die een gunstige en ongunstige periode laat zien voor het uitvoeren van zomerhuisjes.

kenmerken van invloed

De tijd voor het planten van tomaten wordt bepaald rekening houdend met de tekens van de dierenriem en de fase van de maan die deze op bepaalde dagen van de maand passeert.

Volgens experts groeien zaailingen veilig en geven ze maximale resultaten wanneer de nachtster in de tekens staat:

gunstige dag

 • Weegschaal;
 • Stier;
 • Steenbok;
 • Vissen;
 • Kanker;
 • Schorpioen.

De dagen waarop zaailingen van boord moeten gaan wanneer de satelliet zich in het sterrenbeeld Waterman, Ram, Maagd, Tweelingen, Leeuw bevindt, zijn onvruchtbaar.

verplanten

Volgens de maankalender zijn dagen waarop de maan in de tekens van Kreeft, Schorpioen, Weegschaal en Vissen staat, geschikt voor het voeren van tomatenzaailingen. Deze periode wordt als nat beschouwd. Oogst in het droge seizoen. Het begint wanneer de maan zich in een afnemende fase bevindt en door de sterrenbeelden Boogschutter, Ram, Waterman of Tweelingen gaat.

Voor het planten van zaden, het verplanten of plukken van planten, worden de eerste twee dagen na de nieuwe maan of volle maan als ongunstig beschouwd. Tijdens deze periode worden geplante planten gewied, wordt de grond losgemaakt en wordt ander noodzakelijk werk uitgevoerd in het zomerhuisje.

plant transplantatie

Invloed op opbrengst en opslagduur van zaden

De nachtster heeft niet alleen invloed op het volume van de oogst, maar ook op de kwaliteit van tomatenzaden die worden geoogst voor later gebruik. Dit is geschikt voor niet-hybride soorten die regelmatig in huistuinen worden gekweekt.

vieze handen

Ervaren tuinders raden aan om een ​​aantal regels te volgen voor het planten van zaailingen en het verzamelen van zaden.

 1. De groeiende maan is geschikt voor plantwerk. Het wordt als het meest gunstig beschouwd en draagt ​​bij aan het behalen van de maximale opbrengst.
 2. Als de dagen op de kalender als gunstig worden beschouwd, maar de maan is aan het afnemen, worden de zaden gezaaid op de laatste dag van de geschikte periode.
 3. Als de gunstige tijd valt op het teken van Vissen of Kreeft, dan wordt verwacht dat de oogst overvloedig is, maar de zaden van dergelijke tomaten zijn niet van hoge kwaliteit. Ze zijn niet geschikt voor langdurige opslag en later gebruik.
 4. Als er gunstige dagen vallen op Steenbok, Schorpioen of Weegschaal, dan zullen niet alleen tomaten een uitstekende oogst opleveren, maar zullen de zaden die eruit worden verkregen van hoge kwaliteit zijn en geschikt voor opslag.
 5. Als het nodig is om zaden te verkrijgen voor de daaropvolgende kweek, worden tomaten gezaaid in het teken Boogschutter. Het gewas is niet vruchtbaar, maar het zaad is van verbeterde kwaliteit.

klaar land

De timing van het zaaien van zaden bepalen volgens de maankalender

Het zaaien van zaden voor zaailingen begint in het laatste decennium van februari en eindigt half maart. Laatrijpe variëteiten, evenals tomaten die in een kas worden geteeld, worden eerder gezaaid. Als het de bedoeling is dat het vroegrijpe soorten in het open veld groeit, dan worden ze midden of eind maart gezaaid.

laatrijpe rassen

Het is belangrijk om rekening te houden met twee factoren: de toestand van de maan en het teken van de dierenriem waarin deze zich bevindt. Als het zich in de groeifase bevindt, is de beste dag in het eerste decennium. Het is belangrijk dat de satelliet de sterrenbeelden Schorpioen, Kreeft, Weegschaal, Vissen, Stier of Steenbok passeert.

Als we het hebben over het nieuwe zomerhuisjesseizoen, dan zijn er in februari en maart voldoende gunstige dagen.

zomerseizoen

In februari telen we zaailingen voor kassen. Als je vertrouwt op de toestand van de maan, begint de gunstige periode op 17 februari. De satelliet komt in de groeifase. Het duurt tot 28 februari. In maart groeit de maan op de 1e en daarna van de 18e tot de 30e. Deze datums worden als voorwaardelijk gunstig beschouwd voor het planten van zaden voor zaailingen.

Als we rekening houden met de tekens van de zodiacs, dan is het in februari beter om te landen:

wij telen voor kassen

 • 17-18, gelegen in het sterrenbeeld Vissen;
 • 21-22, bevindt zich in de eerste groeifase en passeert het sterrenbeeld Stier;
 • 25-26 begint de tweede groeifase, de overgang van het sterrenbeeld Tweelingen naar Kreeft wordt uitgevoerd.

Voor maart zijn er gunstige dagen in de sterrenbeelden:

naar de tuin gaan

 • Op de eerste, de groeifase eindigt, verlaat de maan het sterrenbeeld Leeuw;
 • 20-21, passeert de eerste groeifase in het sterrenbeeld Stier;
 • 24-26, bevindt zich in de tweede groeifase in het sterrenbeeld Kreeft.

Voor noordelijke regio's, waar de laatste nachtvorst laat is, kan het planten van tomatenzaailingen worden verschoven naar begin april.

in de noordelijke regio's

In april komen gunstige dagen na de 17e, wanneer de maan in een groeifase gaat. Het is optimaal om zaden te zaaien op 17-18, 21-22 en ook 27-28.

De meest ongelukkige dagen in februari zijn 2-3, 9-10 en 15. In maart begint de ongunstige periode van 8 tot 10, daarna van 13 tot 15 en 17.

oogst naar de maan

De datum selecteren waarop zaailingen in de grond worden geplant

Welke dagen u moet kiezen voor het planten van zaailingen op een vaste plaats, hangt niet alleen af ​​van de fase van de maan, maar ook van de staat van de planten en de klimatologische omstandigheden in de regio. Daarom is naast de maanfase en de keuze van gunstige dagen de conditie van de planten van groot belang.

Voordat u op een vaste locatie van boord gaat, is het belangrijk dat:

landingsdatum

 • de leeftijd van zaailingen varieerde van 45 tot 50 dagen vanaf het moment van opkomst;
 • de planten hadden 5-7 echte bladeren, een krachtige stengel en een hoogte van ongeveer 30 centimeter;
 • de planten hadden een gevormd wortelstelsel;
 • de zaailingen zijn de verhardingsfase gepasseerd;
 • er was geen nachtvorst;
 • de dagtemperaturen bereikten 20 graden;
 • nachttemperatuur kwam niet onder de 15-16 graden

tomaten water geven

Plant van eind april tot half mei in plastic kassen. Voor degenen die buiten groenten verbouwen, begint de plantperiode half mei. Op de middelste en noordelijke breedtegraden verschuift deze periode naar eind mei en duurt tot half juni.

Volgens de maankalender is de beste periode voor aanplant in gesloten kassen en vollegrond in mei 18-19 mei, en ook van 24 tot 28 mei. 15 mei wordt als een ongunstige dag beschouwd. In juni gaat de maan vanaf de 14e in een groeifase. Het duurt tot 27 juni.

jonge tomaat

Voordelen van het planten van tomaten op gunstige dagen

De juiste timing voor het planten van zaden en planten in de grond is van groot belang. Samen met de juiste zorg beïnvloedt het de ontwikkeling van planten tijdens de groei en vorming van de eierstok.

plantenpotten

 1. Snelle kieming. Als je zaden zaait voor de groeifase, dan ontkiemen de planten in een kortere tijd.De eerste scheuten verschijnen binnen 5-6 dagen.
 2. Krachtig wortelstelsel. Planten die op gunstige zaaidagen worden geplant, hebben een krachtiger en beter gevormd wortelstelsel.
 3. Picks en ziekten. Planten verdragen het plukken beter, worden niet ziek tijdens de plukperiode, nemen de overdracht naar een vaste plaats beter waar.
 4. Ontwikkeling van tomaten. De keuze van gunstige dagen voor aanplant draagt ​​bij aan de actieve groei van de struiken en de vorming van een uniforme kroon.
 5. Bloei en vruchtvorming. Tomaten, geplant in de groeifase op de juiste data, geven een vriendelijke eierstok, overvloedige bloei en oogst. Het rijpt volgens de data die door de fokkers zijn opgegeven. Dergelijke planten zijn ook beter bestand tegen ziekten en plagen.

aanplant peddel

Afhankelijk van de kweekmethode begint het zaaien van tomatenzaden voor zaailingen eind februari. De datum wordt bepaald door het ras, de snelheid waarmee het gewas rijpt en de kweekmethoden. Om deze reden raden ervaren tuinders aan om van tevoren gunstige dagen te berekenen voor het planten van de geselecteerde variëteiten. Hierdoor kun je gedurende het seizoen sterke planten en een overvloedige oogst krijgen.

klaar oogst

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen