Landbouwregels voor het telen van tomaten in het open veld en in de kas

Agrotechnologie van tomaten in kasomstandigheden, in het open veld of op een gewone vensterbank is heel eenvoudig. Het is niet nodig om moeilijke omstandigheden te creëren, het is heel gemakkelijk om ervoor te zorgen. Dit proces trekt geleidelijk de aandacht.

Tomaten kiezen om correct te groeien

Als je zelf tomaten gaat telen, plant dan verschillende soorten. Op de vensterbank van het huis kun je ook tomaten telen, maar van speciale variëteiten, dwergtype. Kies voor een uitstekende oogst rassen die zijn geregionaliseerd, aangepast aan de klimatologische omstandigheden.

Hoe te groeien in de volle grond

De landbouwtechniek voor het telen van tomaten in het open veld is ook heel eenvoudig. Tomaten worden vaak gekweekt met behulp van de zaailingmethode. Ze moeten echter eerst in kassen worden geplant en wachten tot ze normaal van formaat worden en vervolgens in de volle grond worden geplant. De minimale afstand tussen scheuten is van 10 tot 15 centimeter.

Er is niets speciaals aan de zorg voor hen. Je moet er alleen voor zorgen dat de temperatuur niet fluctueert, normaal is en dat de luchtvochtigheid overeenkomt. Overdag is de beste temperatuur 20-25 graden, en 's nachts 8 tot 10. Dat zijn alle voorwaarden voor het telen van tomaten in het open veld.

teelttechnieken

Groeien in kasomstandigheden

Agrotechniek van het telen van tomaten in een kas van polycarbonaat is iets gecompliceerder. Om te beginnen worden tomaten geplant in een eerder voorbereide kasstructuur, waar ze in de toekomst zelfs zullen groeien.

Hun opbrengst hangt af van de kwaliteit van de aanplant. Het is belangrijk om het juiste tomatenplantschema te gebruiken. Bekers met zaailingen van hoge kwaliteit moeten in gaten worden geplant tot een diepte van drie tot vijf centimeter. Planten kunnen overwoekerd worden, in dat geval kunt u de stengel minimaal tien centimeter diep in de grond zetten. Maar je moet een greppel graven. De stengel is zo ontworpen dat er zich extra wortels op kunnen vormen, die ook de plant zullen voeden.

warme omstandigheden

Hoe zorg je ervoor

Er zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op hoe goed een zaailing wortel zal schieten en zich in de toekomst zal ontwikkelen. Laten we er een paar bekijken.

onbenullige zorg

Temperatuur

Deze factor is cruciaal bij de tomatenteelt. In kasomstandigheden is het wenselijk dat de temperatuur binnen het bereik van 22 tot 25 graden blijft en dat de grond wordt opgewarmd tot 15 graden. Als de temperatuur wordt gehandhaafd, zullen de tomaten snel wortel schieten en zich snel ontwikkelen.

temperatuurregime

Water geven

Geef 2-3 dagen geen water voordat u zaailingen in de kas plant. Geef bij het planten royaal water. Zorg ervoor dat de wortels in contact komen met de grond. Anders begint de plant te verwelken en wordt hij blootgesteld aan ziekten. Water moet worden gedaan als de bovengrond opdroogt.

waterstraal

Kunstmest

Zorg ervoor dat u bij het planten kunstmest in de gaten giet. Omdat het perfect is 20 g nitroammophoska met N16, P16, K16.

Houd er rekening mee dat de wortels in geen geval de korrels mogen raken, anders worden ze verbrand. Daarom moet u ze met de aarde mengen. Je moet elke week voeden, daarna is het absoluut noodzakelijk om overvloedig water te geven.

water meststof

Bestuiving

Tomaten hebben bloemen die zichzelf kunnen bestuiven. Schud hiervoor de tomaten een beetje. Dit moet overdag worden gedaan als het zonnig is. Het is raadzaam om hommels de kas in te laten, daar een bijenkorf bij te plaatsen. Dan zal het fruit veel beter binden.

bijen bestuiven

Groeien zonder zaailingen

Je kunt tomaten zowel in de kas als op de grond planten zonder zaailingen te gebruiken. Dan, al in de herfst, moet u beginnen met de voorbereiding, nadat u de grond hebt geploegd. U kunt al in april of begin mei beginnen met planten. Na het planten mag je de eerste scheuten verwachten als de bodemtemperatuur ongeveer 14-15 graden wordt.

Overigens is het de moeite waard om zaden aan tomaten toe te voegen, bijvoorbeeld radijs of haver. Ze kunnen zich gemakkelijk een weg banen door de korst van de grond. Zorg ervoor dat u een speciale topdressing toevoegt - granulair superfosfaat.

planten zonder zaailingen

Over meststoffen

Planten moeten worden gevoed, dit zal hun opbrengst aanzienlijk verhogen. Voeg "Kemiru Universal" elke 10-15 dagen toe. Het moet worden verdund in verhoudingen van 50-70 gram per 10 liter vloeistof. Giet een liter onder elke struik. In de eerste weken, nadat de tomaten zijn geplant, moet u drijfmest toevoegen nadat u deze eerder in water hebt verdund.

wortel meststof

Om de vruchten sneller te laten rijpen, moet u ze in vooraf voorbereide dozen leggen met de stengels in 2-3 lagen naar boven. Het is absoluut noodzakelijk om tomaten te sproeien met Kemiru Lux (ongeveer 10-12 gram per 10 liter water). Zorg ervoor dat de oplossing niet op het gebladerte blijft, meer bepaald op het onderste deel.

Als de planten niet genoeg zonlicht hebben, moet u ze van calcium voorzien. Als de bloemen er zonder reden plotseling af vallen, spuit de tomaten dan met een boorzuuroplossing, maar een zwakke concentratie, ongeveer 1 gram per liter water.

meststof in een glas

Hoe u de site en grond goed voorbereidt

Bij het kiezen van een site waar tomaten zullen groeien, is het noodzakelijk om rekening te houden met een aantal factoren:

 1. De plaats moet zonnig zijn, want tomaten houden van licht. U zult dus vrij snel goed fruit kunnen krijgen.
 2. Plant tomaten niet altijd op dezelfde plek. Het is absoluut noodzakelijk om 3-4 jaar pauzes te nemen.
 3. Als op het terrein verse mest als mest is gebruikt, is het daar niet geschikt voor het planten van tomaten.
 4. Wanneer tomaten telen in het open veldmoet dit worden gedaan op een plaats waar de locatie enigszins verhoogd is, zodat er geen stagnatie of overtollig vocht is.

graven met een schop

De te planten grond begint zich dichter bij de herfst voor te bereiden. De grond wordt bemest met bladhumus en koeienmest. De grond moet een lage zuurgraad hebben, maar als de vegetatie daarentegen traag is. Probeer dit uit te zoeken voordat u gaat planten. U kunt de zuurgraad verhogen door zuring of zuur te planten. U kunt de grond desoxideren met kalk, houtskool of krijt. Wanneer de nodige stoffen in de grond worden gebracht, moet u deze grondig opgraven en overvloedig water geven.

afgewerkt land

Over zaailingen

Het is de zaailingsmethode die het vaakst wordt gebruikt, omdat deze maximale productiviteit biedt. Om tomatenzaailingen te planten, moeten de zaden eind maart of begin april worden gezaaid. De optimale temperatuur voor het zaaien van zaden is 23-25 ​​graden. Als de zaden ontkiemen is 13-15 graden voldoende. Wanneer het eerste blad op de spruiten verschijnt, kan de temperatuur verhoogd worden tot 23-26 graden.

schone bladeren

Het wortelsysteem van een staafvormige tomaat, daarom moet het deel van de wortels dat eronder zit, worden geplukt. Hierdoor zal het wortelstelsel veel beter ontkiemen. Een pick wordt alleen uitgevoerd als de eerste twee bladeren zijn gevormd. Zorg ervoor dat u ze water geeft voordat u dit doet, zodat u ze gemakkelijker uit de container kunt halen.

Je moet zaailingen krijgen met een klomp aarde en de wortel met ongeveer een derde inkorten. Tomaten moeten worden geplant volgens het 8 bij 8-schema, de geschatte normale luchtvochtigheid is 60 procent.

kranten voor het raam

Aan welke ziekten worden tomaten blootgesteld?

Over het algemeen zijn tomaten zeer resistent, maar toch zijn ze soms onderhevig aan verschillende ziekten. Het is raadzaam om preventie uit te voeren, zodat de struiken gezond blijven en zich rustig verder ontwikkelen. Laten we eens kijken naar de ziekten waarmee uw tomaten besmet kunnen raken:

ziekte aangevallen

 1. De bovenste bladeren beginnen op te krullen. Dit komt door het feit dat de plant een ernstig tekort aan calcium heeft. Om dit te voorkomen, is het raadzaam om de groenten te voeren met calciumnitraat.
 2. De bladeren worden geel. Probeer deze bladeren te plukken.
 3. Schade aan fruit door apicale rot. Deze aandoening komt tot uiting in het feit dat er bruine vlekken op de vruchten worden gevormd door een gebrek aan calcium. Het wordt op dezelfde manier opgelost als bij de eerste aandoening.
 4. Phytophthora. Dit is een behoorlijk ernstige ziekte. Het beïnvloedt planten tijdens hun groeiseizoen. Bruine vlekken beginnen zich op de bladeren te vormen, waarvan de grootte zeer snel toeneemt. Iets soortgelijks gebeurt met de stengels. In dit geval moet u de kas vaker ventileren, minder water geven en behandelen met een oplossing van koperoxychloride.
 5. Bruine vlek is een onaangename schimmelziekte. Het is in staat om de tomaat volledig te vernietigen. Het manifesteert zich in de vorm van grote vlekken met een lichtgele kleur. Geleidelijk veranderen ze van kleur en ontstaat er ook een witte bloei. Om het probleem op te lossen, moet u ook vaker ventileren en behandelen met koperchloride.

gezonde wortels

Tomaten plukken

De periode waarin ze moeten worden opgehaald, is van juli tot augustus. Tomaten worden twee, en soms zelfs drie maanden geoogst. Het tijdstip waarop u tomaten moet plukken, wordt beïnvloed door de periode waarin ze zijn geplant. De vroege tomaten die buiten worden gekweekt, beginnen begin juni te rijpen. Als de tomaten laat rijpen, dan rijpen ze rond begin augustus. Als u rassen plukt waarvan het doel is om te zouten, is het raadzaam dit eerder te doen dan de eerste nachtvorst.

Wees voorzichtig bij het plukken van fruit, omdat ze per ongeluk kunnen worden gekneusd of bekrast. Slecht fruit wordt ook geplukt en onrijpe vruchten blijven totdat ze rijpen.

oogsten

We telen tomaten op de vensterbank

Er is zoveel variatie tomaten zoals "Balkonwonder", Dat is precies wat het is perfect voor het kweken van tomatenzaailingen op het balkon van het huis. Het staat bekend om zijn kleine vruchten, maar met een zeer aangename geur en smaak.

de potten zijn

Het kweken van deze variëteit is eenvoudig. Je moet de zaden pakken en ze in een speciale doos planten, waar de aarde al is gegoten. Vervolgens moet je er iets op leggen, zoals glas of polyethyleen. Vervolgens moet u vaker water geven zodra de aarde begint te drogen. Zorg ervoor dat u de bak met tomaten op een goed verlichte plaats zet, de temperatuur moet op kamertemperatuur zijn. Ongeveer een keer per maand moet u de tomaten bemesten, zorg ervoor dat er geen koude lucht binnenkomt.

Na ongeveer 100 dagen beginnen de tomaten te rijpen en elke struik zal ongeveer anderhalf tot twee kilo opleveren. Bij een groot aantal vruchten moeten takken worden vastgebonden, anders kunnen ze breken.

tomaten op de vensterbank

Gevolgtrekking

Om een ​​goede opbrengst te krijgen, is het belangrijk om vast te houden aan de landbouwtechnologie van het telen van tomaten.Gebruik de methoden en richtlijnen die we hebben verstrekt om goede resultaten te behalen. Zorg ervoor dat u profylaxe tegen ziekten uitvoert, de struiken voedt en verwerkt.

Beoordelingen
 1. Nina
  8.08.2018 14:47

  Ik besloot dit jaar zelf zaailingen te kweken. Gebruikte biofertilizer voor betrouwbaarheid BioGrow, de zaden waren geweekt. De zaailingen bleken sterk te zijn, de stengels zijn sterk. Voordat ik in april plantte, verhardde ik de zaailingen op het balkon. Nu zijn er tomaten als een bajonet, losbandig en in veel stukken aan elke tak gehangen. Bemesting is waarschijnlijk logisch.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen