Wanneer en hoe tomaten correct te plukken, timing

Het beitsen van tomatenzaailingen wordt uitgevoerd om de conditie van het wortelsysteem te verbeteren, om de groei van de plant te vertragen. Tomaten worden aan deze procedure onderworpen na het verschijnen van 2 zaadlobben of 2 echte bladeren op hun stengel. Plukken is altijd stressvol. Deze procedure kan niet tot later worden uitgesteld. Op jonge leeftijd verdragen planten het verplanten en het knijpen van wortels gemakkelijker. Vervolgens ontwikkelen getransplanteerde tomaten zich beter en geven ze een grotere opbrengst.

Wat is tomatenplukken: hoe het planten beïnvloedt

Plukken - jonge zaailingen overplanten van de ene container naar de andere met behulp van een pin. Tomaten worden twee weken na het zaaien van de zaden getransplanteerd. Een plant die tot 5 centimeter is gegroeid, moet 2 zaadlobben of 2 echte bladeren hebben. De zaailing wordt voorzichtig samen met een kluit aarde uit de doos gehaald, zonder de stengel aan te raken. De operatie wordt uitgevoerd met een scherp voorwerp, zoals een tandenstoker. Zo worden dichtgroeiende planten uitgedund. Ze worden overgebracht naar een andere, ruimere doos.

Voordat u gaat duiken, moet de grond lichtjes worden bevochtigd en losgemaakt. De spruit wordt uit de doos gehaald om de wortels niet te beschadigen. Tijdens de pick wordt de middenwortel met 1/3 ingekort. Deze procedure stimuleert de ontwikkeling van de zijwortels. Vervolgens ontwikkelt de plant een krachtiger wortelstelsel.

Voordat een zaailing wordt getransplanteerd, wordt een grondmengsel bereid. Het moet bestaan ​​uit tuin, bladgrond, turf, zand, organische en minerale toevoegingen. De voorbereide grond wordt in een speciale container gegoten, bevochtigd met water en er worden uitsparingen in gemaakt met haringen. Nadat een zaailing is getransplanteerd, wordt de grond er dichtbij lichtjes met een tandenstoker ingedrukt. Na het plukken wordt de spruit bewaterd en in een warme kamer geplaatst zodat deze wortel schiet.

tomatenpluk

Direct na het verplanten bevriezen de zaailingen een tijdje. Daarna groeien ze actiever dan degenen die niet zijn getransplanteerd. Afhankelijk van de variëteit worden de zaailingen overgebracht naar dozen van verschillende groottes.Laagblijvende tomaten worden geplant in containers met een volume van 200-500 milliliter (u kunt grote plastic bekers gebruiken). Hoge tomaten worden in diepere potten geplant. Zaailingen kunnen van dozen worden overgeplant in plastic zakken gevuld met substraat.

Tijdens de transplantatie in de tuin wordt zo'n zak zorgvuldig met een schaar afgeknipt en in een kuiltje neergelaten, en vervolgens uit de grond getrokken.

Deze methode van verplanten beschadigt het wortelsysteem van tomaten niet. Precies hetzelfde effect kan worden bereikt door zaailingen in turfpotten te duiken. Plukken stimuleert de ontwikkeling van langzaam groeiende gewassen zoals tomaten. Door penetratie in de grond tijdens het verplanten rekken de planten minder uit. De zaailingen ontwikkelen zich immers ongeveer 2 maanden voordat ze in de tuin worden geplant. Gedurende deze tijd zou ze slechts 30 centimeter mogen worden. Als de zaailingen erg lang zijn, zullen ze erger wortel schieten.

tomatenpluk

Door te plukken kunt u zieke en kwetsbare planten afwijzen. Door de centrale wortel met 5 millimeter samen te knijpen, wordt de vorming van zijwortels versneld. Plukken leidt vervolgens tot een verhoging van de tomatenopbrengst.

Voordelen en nadelen van de methode

De keuze heeft zijn positieve en negatieve punten. Deze agrotechnische techniek vereist voorzichtigheid. Als u zich haast en de zaailingen uit de droge grond trekt, kunnen ze beschadigd raken.

Voordelen van plukken:

  • de conditie van de zaailingen verbetert;
  • zwakke en beschadigde planten worden weggegooid;
  • verlenging van de hypocotische knie van de zaailingen wordt geëlimineerd vanwege de verdieping in de grond;
  • een vezelachtig wortelstelsel wordt gecreëerd door het knijpen van de hoofdwortel;
  • de voorwaarden voor het houden van groeiende zaailingen zijn verbeterd;
  • na verplanten naar de tuin neemt de opbrengst toe.

tomatenzaailingen

Nadelen van plukken:

  • een kleine vertraging in de ontwikkeling van zaailingen;
  • de dood van getransplanteerde scheuten met een verkeerde keuze.

Kies methoden

Er zijn verschillende manieren om tomaten te verplanten. De essentie van al deze methoden is hetzelfde: planten worden van de ene container naar de andere getransplanteerd. Toegegeven, de transplantatie wordt op verschillende manieren uitgevoerd.

Klassiek

De essentie van de klassieke methode is als volgt: planten worden 2 uur voor de oogst licht bewaterd. Er worden containers voorbereid waar de zaailingen naartoe gaan. De bekers zijn ¾ gevuld met aarde. Vervolgens wordt er een pin in gemaakt voor de lengte van de wortel. De spruit wordt voorzichtig uit de container verwijderd met een lepel of een pin, samen met een aarden klomp. De langste wortel wordt 5 millimeter afgeknepen. De stengel wordt bijna tot aan de zaadlobben in de grond begraven. Er moet een afstand van 1-2 centimeter zijn tussen het oppervlak van de aarde en de bladeren. Bestrooi de zaailing met aarde en geef hem water.

tomatenpluk

Van film tot luier

Tomatenzaden kunnen worden gezaaid in plastic dozen die zijn bekleed met sterke kasfolie. De containers zijn bedekt met bemest grondmengsel. Wanneer de zaailingen een beetje groeien, worden ze getransplanteerd in luiers gemaakt van plasticfolie. De gekweekte spruiten worden bewaterd, samen met polyethyleen uit de doos gehaald.

Neem een ​​plant per keer met een lepel en verpak deze in bekers gemaakt van kasfolie.

In elke luier wordt aarde tot aan de zaadlobben gestort. Als er nog echte bladeren aan de spruit zitten, moeten deze boven zo'n glas blijven. Alle rollen zaailingen worden stevig in een container gestampt en de aarde wordt bewaterd.

tomatenpluk

Hoe tomaten geplant in tabletten te duiken

Tomatenzaden kunnen in turftabletten worden gezaaid. Deze containers moeten op een plastic pallet worden geplaatst en van tijd tot tijd worden geïrrigeerd. Als er 3-4 bladeren op de planten verschijnen, moeten de zaailingen worden gedoken. Neem hiervoor diepere kopjes en giet er wat vruchtbare grond in. In de glazen zelf moeten afvoergaatjes gemaakt worden.

Turftabletten, samen met spruiten, worden in dergelijke bekers gestoken. Voorheen werd het gaas van de tabletten verwijderd.Zaailingen die in grote containers worden getransplanteerd, worden bijna tot aan de zaadlobben met aarde besprenkeld. In nieuwe containers groeien de zaailingen op totdat ze worden getransplanteerd naar het tuinbed.

turftabletten

Wanneer tomaten duiken na het ontkiemen

Tomaten duiken als er 2 zaadlobben of 2 echte bladeren op de stengel verschijnen. Meestal groeien de eerste bladeren 7 dagen na het zaaien van de zaden. Een correct gemaakte keuze verbetert de kwaliteit van de spruit. De zaailingen worden op een leeftijd van twee of drie weken in grote containers overgeplant. Als u zich vastzet met een duik, zullen naburige planten door wortels met elkaar verweven zijn en zal het moeilijk zijn om ze van elkaar te scheiden.

Optimale data in 2019

Zaden die midden maart worden gezaaid, duiken in de laatste dagen van maart of begin april. U kunt planten op een later tijdstip verplanten, wanneer er zich maximaal 4 bladeren op hebben ontwikkeld. Vooraf worden te dikke zaailingen gewied.

tomatenpluk

Gunstige datums volgens de maankalender

Bij het plukken van tomaten is het raadzaam om op de maanfase te letten. Het overplanten van zaailingen wordt alleen uitgevoerd op de groeiende maan, dat wil zeggen van 7 tot 13 of van 15 tot 20 maart. Op zulke dagen gaan de sappen omhoog vanuit de wortels. Zaailingen die naar de groeiende maan zijn getransplanteerd, zijn gezonder en sterker. Het is niet wenselijk om tomaten te transplanteren op de afnemende maan (van 1 tot 5, van 23 tot 27, van 29 tot 31 maart), op de nieuwe maan (6 maart) en de volle maan (21 maart).

Tomaten voorbereiden om te plukken

Het overplanten van tomaten van de ene container naar de andere vindt plaats in verschillende fasen. In eerste instantie wordt de grond waarin de zaailingen worden gezaaid, licht bevochtigd. Vervolgens worden de zaailingen afzonderlijk uit de doos gehaald en overgebracht in aparte bekers met een eerder bereid voedingsmengsel. Na het plukken krijgen de planten water.

zaailingen in glazen

Tomaten voorbereiden om te plukken

2 uur voor het verplanten wordt de grond met zaailingen licht bevochtigd. Het is ongewenst om de grond met water te laten overstromen. Het is moeilijk om zaailingen uit dergelijke grond te verwijderen, de planten kunnen breken. Als de grond niet wordt bewaterd en losgemaakt, zal de bodemkorst niet toelaten dat de spruiten zich zonder schade uitstrekken.

Container voorbereiding

Tomaten kunnen worden getransplanteerd in houten kisten, plastic cassettes, turfbekers, turftabletten, plastic bekers, yoghurtdozen, zure room, zelfgemaakte dozen, plastic zakken. Eerder werd een houten of plastic container verbrand met kokend water en gewassen met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat. In de bodem moeten gaten worden gemaakt om vocht te laten ontsnappen.

tomatenpluk

Turfpotten of -tabletten worden in een gedesinfecteerde bak geplaatst. De zaailingen die na het plukken erin zijn geplant, worden na een maand met een glas naar het tuinbed overgeplant. Met deze methode wordt het wortelsysteem niet gewond tijdens het transplantatieproces. Turf ontleedt en dient als aanvullende meststof voor tomatenspruiten.

Welk land is nodig voor het plukken van tomaten

Het is raadzaam om de volwassen zaailingen te verplanten in goed bemeste grond. Tuin en graszodengrond vermengd met turf, zand, verrotte toorts in gelijke verhoudingen is geschikt voor transplantatie. Het grondmengsel kan worden bewaterd met een oplossing van meststoffen (20 gram superfosfaat en kaliumsulfaat worden ingenomen voor 10 liter water). Eerder werd de aarde gedesinfecteerd met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat.

zaailing in het schouderblad

Bepaal waar de tomaten twee echte bladeren hebben

De oogst wordt uitgevoerd in de fase van twee echte bladeren of wanneer twee zaadlobblaadjes op de stengel verschijnen. Echte bladeren verschijnen onmiddellijk na de zaadlobben. Zorg ervoor dat u tijdens het verplanten de wortel van de zaailingen verkort.

Het principe van het knijpen van de wortel

De zaailing die uit de grond wordt gehaald, moet iets worden ingekort. Ze knijpen de belangrijkste, dat wil zeggen de langste wortel. Het wordt met 5 millimeter ingekort. Deze procedure stimuleert de groei van de zijwortels.

Technologisch proces van plukken

Stap-voor-stap pluktechnologie: eerst bereiden ze het land voor waarin de transplantatie zal plaatsvinden, vervolgens worden de zaailingen uit de ene container gehaald en in een andere getransplanteerd.

tomatenpluk

Het grondmengsel moet bestaan ​​uit tuin-, blad- of turfgrond, turf, zand en rotte humus. De grond wordt in bekers gegoten die zijn gedesinfecteerd met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat. Het is raadzaam om de aarde voor te bemesten met een oplossing van superfosfaat en kaliumsulfaat.

Zorg voor tomaten daarna

Picking ambassador tomaten moeten worden toegevoegd en op een warme plaats worden bewaard. De zaailingen zullen een beetje blijven staan ​​en dan zullen ze beginnen te groeien. Het is raadzaam om de zaailingen regelmatig water te geven. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de aarde in de cups niet uitdroogt en niet te nat wordt. Planten staan ​​in een goed verlichte ruimte.

Terwijl ze groeien, worden de zaailingen naar de zon gedraaid, zodat de stengels gelijkmatig groeien en niet naar één kant kantelen.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de zaailingen niet te veel uitrekken. Om dit te doen, wordt de temperatuur in de kamer verlaagd van 22 graden naar 18 graden en vervolgens naar 15 graden.

tomatenzaailingen

Wat te doen als tomatenzaailingen worden uitgerekt voordat ze worden geplukt?

Als er weinig licht is in de kamer waar de zaailingen groeien, maar te warm, worden de tomatenstengels sterk uitgerekt. Een lange dunne steel wordt verkregen als de spruiten overvloedig worden bewaterd met water en veel dressings. Sterk langwerpige zaailingen tijdens een duik worden diep ondergedompeld in de grond (op een afstand van 1-2 centimeter van de zaadlobben).

Langwerpige tomatenzaailingen oppakken

Als de zaailingen vóór het verplanten sterk worden uitgerekt, kunnen ze worden bewaard. De spruiten worden voorzichtig uit de grond gehaald en vervolgens in grote kopjes overgeplant. De lange steel is bedekt met losse grond tot 2 zaadlobben bladeren.

zaailing tomaat

Welke problemen kunnen zich voordoen en hoe hiermee om te gaan

Na een oogst ontstaan ​​soms verschillende problemen met zaailingen. Jonge boompjes kunnen de groei vertragen of zelfs afsterven. Het is belangrijk om de oorzaak van de probleemsituatie te achterhalen en op te lossen.

Zaailingen groeien niet

Als de zaailing niet meteen groeit na het plukken, is dat oké. Dit is een normaal proces. Een week later zal hij tot leven komen en een beetje volwassen worden. Het belangrijkste is om de plant te voorzien van maximaal licht en minimale warmte. Bij hoge temperaturen worden de zaailingen sterk uitgerekt totdat ze naar de tuin worden overgebracht, wat buitengewoon ongewenst is.

zaailingen groeien niet

Planten gaan dood

Als de getransplanteerde zaailingen beginnen af ​​te sterven, betekent dit dat de grond er niet in paste of dat de wortels tijdens het plukken beschadigd waren. Dode tomaten kunnen niet worden hersteld. De zaden zullen opnieuw gezaaid moeten worden.

Zaailingen vallen

Als de getransplanteerde planten beginnen te vallen, betekent dit dat de grond er niet in paste. Misschien was de grond niet gedesinfecteerd en werden er ziekteverwekkers in geactiveerd. Zaailingen laten hun kop zakken als het bewateringsregime en het onderhoud van tomaten niet worden nageleefd. Gewassen moeten in goed verlichte ruimtes worden bewaard en regelmatig maar niet overvloedig worden bewaterd.

tomatenzaailingen

Is het mogelijk om zaailingen te laten groeien zonder te plukken

Tomaten kunnen worden gekweekt zonder eerst te plukken. Zo wordt de periode van plantontwikkeling verkort. Toegegeven, met dergelijke landbouwtechnologie is het wenselijk om de grond goed te bemesten met stikstof, kalium en fosfor. Wanneer ze worden gekweekt zonder te plukken, worden de zaden onmiddellijk gezaaid in turfpotten of plastic bekers van een halve liter.

Voor zaailingen wordt een grondmengsel gebruikt, bestaande uit tuin- en graszodenland, turf, gestoomd zand, gezeefde rotte humus en houtas. De grond moet worden gedesinfecteerd met een zwakke oplossing van kaliumpermanganaat. Je kunt 2-3 zaden in één bak zaaien en dan de zwakke weggooien, zodat de sterkste spruit overblijft.

Terwijl de zaailingen groeien, worden ze besprenkeld met aarde. De zaailingen worden geschud zodat er een grote steel in de tomaten ontstaat. Een zaailing die tot 30 centimeter is gegroeid, wordt in de tweede helft van mei overgeplant naar een tuinbed.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen