Systemen en methoden om varkens thuis te houden voor beginners

Het houden van biggen en varkens vereist veel arbeid, financiële middelen en inrichting van een varkensstal. De dieren worden 10 maanden gevoerd. Ze worden 2-3 keer per dag gevoerd en zijn rijk aan vitamines, aminozuren, eiwitten en koolhydraten. Per keer eet een varken 1-2 kilo voer, dat wil zeggen ongeveer 60 kilo aardappelen, granen en groenten per maand, en herstelt slechts 10-15 kilo per maand.

Technologie voor het fokken van varkens

Dieren zoals varkens worden niet alleen op industriële schaal grootgebracht, maar ook thuis, of beter gezegd, op persoonlijke bijplaatsen. Er zijn verschillende wereldwijd erkende technologieën die goede resultaten kunnen behalen en sterfte kunnen minimaliseren. De keuze van de opfokmethode hangt af van de grootte van de veestapel en de materiële hulpbronnen.

Voor beginnende varkensfokkers is elke technologie een hele wetenschap, die zijn eigen principes en regels heeft. Voordat u met het fokken van varkens begint, moet u deze kwestie theoretisch begrijpen en vervolgens verder gaan met oefenen.

Deens

Het is bekend dat Denemarken de leider is in Europa in de productie van varkensvlees, de ervaring van dit land moet worden overgenomen. Daar kopen ze op mestfokkerijen alleen raszuivere varkens die snel aankomen. De Deense fokmethode kenmerkt zich door het bouwen van stationaire varkensstallen met de nieuwste technologie. Deze technologie wordt op industriële schaal gebruikt, maar particuliere ondernemers kunnen van deze techniek profiteren.

Opvallende kenmerken van Deense technologie:

 • nadruk op reinheid en vers voedsel;
 • voeden op schema;
 • speciale machines voor de bevalling en het voeden van pasgeborenen;
 • vloeren met scheuren;
 • automatisch mestverwijderingssysteem;
 • het houden van groeiende varkens in een ruime box, elk 30 stuks;
 • elektronisch verwarmings- en ventilatiesysteem;
 • automatische voerlijn;
 • speciaal regime voor veterinaire controle.

Deens systeem

Met deze fokmethode is de boerderij een afgesloten gebied, wat niet is toegestaan ​​voor vreemden, inclusief zwerfdieren (katten, honden). Vaccinatie wordt uitgevoerd volgens het schema. Varkens worden schoon en comfortabel gehouden met regelmatige hygiënemaatregelen.

Canadees

Dit is de tegenovergestelde technologie van Deens. Stationaire varkensstallen worden in dit geval niet gebouwd. Varkens worden gehouden in tijdelijke tenthangars.Traditioneel stro wordt gebruikt als bodembedekking.

Opvallende kenmerken van Canadese technologie:

 • bouw van luifelhangars;
 • niet-vervangbaar strooisel van stro of zaagsel;
 • het houden van maximaal 250 dieren in één kamer;
 • verwarmde drinkeruitrusting;
 • bunkervoeders met vrije toegang op elk moment van de dag.

varkenshouderij Canadees

Met deze techniek worden varkens praktisch onder koude omstandigheden gehouden. In de winter worden de dieren opgewarmd door het gecomposteerde strooisel, dat niet wordt verschoond, en wordt er wekelijks een nieuwe laag toegevoegd. De temperatuur van zo'n vloer bereikt 15 graden Celsius. Dieren kunnen vrij rond de hangar bewegen.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste zomerhuisjesexpert.
Varkens worden vanaf de kindertijd gehard, krijgen een sterke immuniteit. Canadese technologie is een minimum aan kosten voor de constructie en reiniging van varkensstallen. Dieren worden tot een bepaalde leeftijd vetgemest en vervolgens naar de slacht gestuurd.

Bifasisch

Meestal worden jonge biggen tot een bepaalde leeftijd bij de zeug gehouden en vervolgens overgebracht naar een andere kamer. Deze procedure is erg belastend voor de dieren. Op moderne boerderijen worden biggen nergens heen getransporteerd. Ze leven tot 3-4 maanden bij de zeug. Vervolgens worden de vrouwtjes stilletjes naar een andere kamer gebracht en worden de biggen in dezelfde kamer achtergelaten. Dit is de essentie van het tweefasige varkenshouderijsysteem.

varkenshouderij Bifasisch

Varkensstal vereisten

Stationaire varkensstallen zijn gebouwd om varkens te fokken. Deze panden moeten aan bepaalde criteria voldoen. Het correct grootbrengen van varkens betekent het creëren van comfortabele omstandigheden waarin de dieren zich kunnen ontwikkelen en groeien.

Temperatuur en vochtigheid

In de varkensstal dient de luchttemperatuur minimaal 18 en niet hoger dan 20 graden Celsius te zijn. Toegegeven, pasgeboren biggen moeten speciale omstandigheden creëren. In deze periode zijn dieren gevoelig voor kou en tocht. De normale luchttemperatuur voor pasgeborenen is 28-33 graden Celsius. Verwarming van de kamer bij koud weer wordt uitgevoerd met lampen en elektrische kachels. Een temperatuurdaling onder de 14 graden Celsius, evenals een stijging boven de 30 graden Celsius, verhoogt de voeropname, maar vermindert de gewichtstoename.

De luchtvochtigheid in de varkensstal moet 60-70 procent zijn. Hoge buitentemperaturen en droge binnenlucht kunnen oververhitting veroorzaken. In de varkensstal mag geen stoomkamer zijn. Hoge temperatuur en luchtvochtigheid kunnen leiden tot een slechte gezondheid, weigering om te eten. De luchtconditie in de kamer wordt geregeld door middel van toevoer- en afvoerventilatie of eenvoudige ventilatie.

varkenshouderij Bifasisch

Beschikbaarheid van water

In de varkensstal moeten drinkbakken worden geplaatst. Ze zijn gemaakt van waterdicht materiaal. Drinkbakken zijn groeps- of ontworpen voor één dier. Op industriële schaal wordt automatische watervoorziening gebruikt. Op dochterbedrijven krijgen varkens water uit troggen. Water wordt 3 keer per dag gegoten, elke keer vers. Dieren krijgen tussen de voederdistributies water. Het water moet warm en schoon zijn. Norm voor één dier: 1 emmer (8-10 l).

Plaats om te wandelen

De ruimte voor één varken moet minimaal 4-5 vierkante meter zijn. In een niet-lopend compartiment (kooi, container) zal het dier sneller herstellen. Als de varkensstal meerdere koppen heeft, zijn de varkens uitgerust met een loopgedeelte. Gewoonlijk zou de loopruimte voor 50 dieren 250 vierkante meter moeten zijn.

Plaats om te wandelen

Verlichting

Daglichturen in de varkensstal moeten 10-12 uur zijn. Dieren reageren goed op daglicht, daarom zijn er ramen in het pand geïnstalleerd die bij het plafond zijn geplaatst. In de winter, als het vroeg donker wordt, kunt u de gloeilampen inschakelen. Toegegeven, kunstmatige verlichting mag niet te fel zijn, anders zullen de varkens zich agressief gedragen.

Automatische mestverwijderingssystemen

Onder de roostervloer voor varkens is een automatisch mestverwijderingssysteem aangebracht. Er is niets moeilijks om het te installeren. Eerst worden betonnen baden gemaakt. Bovenop is een roostervloer aangebracht. De ontlasting komt via de gaten in de betonnen tank. Van daaruit wordt het rioolwater via leidingen en met behulp van pompen in containers gepompt en van de boerderij afgevoerd. De ontlastingstank wordt elke week schoongemaakt.

Automatische mestverwijderingssystemen

Hoe zorg je ervoor

Om een ​​gezond dier groot te brengen, moet het vanaf de geboorte goed worden verzorgd. Op de leeftijd van 1 en 2 maanden worden biggen ingeënt tegen de meest gevaarlijke ziekten. Vlooien en wormen worden eens per kwartaal verwijderd.

De varkens worden 2 of 3 keer per dag volgens een schema gevoerd. Biggen zouden elke maand moeten aankomen. Het gewicht van een pasgeborene is ongeveer 1 kilogram. Tegen het einde van de eerste levensmaand zou de big 10 keer meer moeten wegen. Elke maand zou het gewicht van het dier met 10 kilogram moeten toenemen. Het wordt aanbevolen om varkens te slachten op de leeftijd van 10 maanden, wanneer ze 130-140 kg aankomen.

Dieren moeten schoon worden gehouden. De varkensstal wordt dagelijks schoongemaakt, de mest wordt in een opvangbak geharkt. Als de vloer niet is ingesneden, is deze bedekt met stro. Het wordt aanbevolen om de kamer eenmaal per dag te ventileren, te desinfecteren - eenmaal per maand.

Automatische mestverwijderingssystemen

Typen en schema's van voeding

Varkens worden gefokt voor vlees, reuzel of spek. Afhankelijk van het gewenste resultaat houden ze zich aan een bepaald voedingsschema.

Vleesvoer

Om een ​​dier voor vlees groot te brengen, wordt het voornamelijk gevoerd met gekookte aardappelen en pap gemaakt van gemalen gerst. Het dieet wordt aangevuld met diverse verse groenten (pompoen, bieten). Varkens krijgen groenvoer, granen (tarwe, maïs), mengvoer, koek, meel. Elk ras is geschikt om voor vlees te kweken.

moeder en varken

Mesten voor spek

Om reuzel met talrijke vleesstrepen te verkrijgen, worden varkens gevoederd in 2 fasen, vanaf een leeftijd van 2,5 maand. Het gewicht van de jongen moet 25-30 kilogram zijn. Tot 5 maanden krijgen dieren eiwitrijk voer (gemalen tarwekorrel, maïs, meel, cake, gemengd voer), evenals groenten (pompoen, bieten) en groenvoer. Varkens krijgen van 5 tot 7 maanden een betere kwaliteit. De dieren krijgen aardappelen, gemalen gerst en erwten en peulvruchten. Alleen vroegrijpe rassen zijn geschikt voor het vetmesten van bacon: Ests spek, groot wit, Landras. U hoeft varkens niet langer dan 7-8 maanden te houden.

Mesten

Uitsluitend om vet te verkrijgen, krijgen dieren voedsel dat rijk is aan koolhydraten. Varkens herstellen snel als ze gekookte aardappelen, ontbijtgranen, kleine hoeveelheden verse groenten en groene kruiden krijgen.

twee varkens

Hoe biggen te voeren zonder zeug

Pasgeboren biggen worden meestal op de leeftijd van 2 maanden van de zeug gescheiden. Als het varken weigert de jongen te voeren, krijgen ze koemelk gezoet met suiker. Biggen moeten in een aparte ruimte worden gehouden, waar de luchttemperatuur niet lager is dan 30 graden Celsius.

Vanaf 3 weken leven kunnen baby's griesmeel aan melk toevoegen, iets later worden de dieren overgebracht naar gekookte aardappelen. Het is noodzakelijk om de verzorging van de biggen te organiseren, de mest dagelijks te verwijderen en vers stro te leggen.

Mogelijke ziekten en methoden om ermee om te gaan

Varkens moeten worden ingeënt tegen gevaarlijke ziekten. De biggen krijgen hun eerste prik op de 5e dag na de geboorte. De baby wordt geïnjecteerd met een ijzerhoudend medicijn. Als ze 15 dagen oud zijn, worden ze ingeënt tegen rachitis.

Na 16-30 dagen - vaccinatie tegen Aujeszky, na 20 dagen - vaccinatie tegen salmonellose, na 20-30 dagen - tegen pasteurellose, na 40 dagen - tegen pest, na 45 dagen - tegen leptospirose, na 60 dagen - tegen erysipelas en de ziekte van Teschen , na 90 dagen - van mond- en klauwzeer. Wormen en vlooien worden eenmaal per kwartaal naar biggen verwijderd.

Kenmerken van winterinhoud

Tijdens de bouw proberen ze de varkensstal te isoleren om in de winter minder vaak kachels aan te zetten. De kamertemperatuur mag niet onder de 18 graden Celsius komen.De varkensstal wordt verwarmd met kachels, luchtverhitters en infraroodlampen. Varkens worden, zoals gewoonlijk, 2-3 keer per dag gevoerd. 'S Avonds wordt de elektrische verlichting ingeschakeld.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen