Hoe Vietnamese biggen thuis te voeren om meer vlees te hebben

Veel boeren zijn betrokken bij het fokken van Vietnamese biggen. Vroeger werden deze dieren als exotisch beschouwd en daarom werden ze zelden in huishoudens aangetroffen. Ze zijn nu echter net zo gewoon als gewone varkens. Veel mensen die dergelijke dieren gaan fokken, zijn geïnteresseerd in het voeren van Vietnamese biggen tijdens de opfok.

Kenmerken van het voeren van Vietnamese varkens

Om kleine hangbuikzwijnen goed te voeren, moet u vertrouwd raken met de kenmerken van hun dieet. Mensen die dergelijke dieren al lange tijd grootbrengen, raden aan om ze meerdere keren per dag in doses te voeren. In de zomer worden ze twee keer per dag gevoerd en in de winter worden dergelijke dieren drie keer per dag gegeten.

De voeding van Vietnamese biggen dient de volgende voedingscomponenten te bevatten:

 • 5% vet;
 • 15% vezels;
 • 12% eiwit.

Voordat dieren worden gevoerd, is het noodzakelijk om de dagelijkse voerconsumptie te bepalen. Bij berekeningen is het nodig om voort te bouwen op het gewicht van het dier. Als zijn gewicht bijvoorbeeld 40-50 kilogram is, moet hij elke dag 300 gram voer eten. De varkens hebben meer granen nodig. Tegelijkertijd wordt aanbevolen om ze meer met gerst te voeren, omdat hij degene is die het best door biggen wordt opgenomen. Het wordt gemalen of zelfs licht gebakken. Gerst bevordert de groei van dieren en versnelt ook hun gewichtstoename.

varkens voeren

Wat is verboden om te voeden

Veel mensen beschouwen Vietnamese varkens als alleseters die met alles kunnen worden gevoerd. Er is echter voer dat ongewenst is om aan dergelijke varkens te geven. Sommige voedingsmiddelen kunnen hun lichaam beschadigen en hun groei negatief beïnvloeden. Ook leidt een onevenwichtige voeding tot overgewicht, waardoor bij dieren veel onderhuids vet wordt gevormd. Obesitas wordt beschouwd als de belangrijkste ziekte van Vietnamese varkens en daarom raden ervaren boeren af ​​om ze veel voer te geven, dat is gemaakt voor gewone witte biggen.

Het is noodzakelijk om aan de dagelijkse voeding verzadigde voeders toe te voegen, die vezels en plantaardige componenten bevatten. Dit voer moet vaker worden gegeven omdat het sneller wordt opgenomen door Vietnamese varkens. Het is gecontra-indiceerd om grof voer aan dergelijke varkens te geven, omdat het dan slechter verteerd wordt. Geef dieren ook geen grote hoeveelheden hooi en stro. Dit kan hun spijsvertering negatief beïnvloeden.

Hoe Vietnamese varkens te voeren voor meer vlees?

Om meer vlees van Vietnamese biggen te krijgen, moet u vertrouwd raken met de kenmerken van hun voeding.

kleine biggetjes

Pasgeboren

Voor de snelle groei van varkens in de eerste weken na de geboorte, mogen ze niets anders dan moedermelk krijgen. Echter, na 7-10 dagen neemt de hoeveelheid melk bij de moeder af en daarom stoppen de varkens met eten.

Deskundigen raden aan om aanvullend voedsel in het dieet te introduceren, zodat de dieren niet hongerig blijven.

In de varkensstal waar de Vietnamese varkens worden grootgebracht, zijn voergoten geïnstalleerd. Eerst worden kleine en gebakken tarwekorrels toegevoegd aan het dieet van dieren. Daarna wordt er geleidelijk maïs met gerst aan toegevoegd. De korrels zijn erg handig, vooral in de periode dat tanden tevoorschijn komen. Ze krabben aan het tandvlees, waardoor nieuwe tanden sneller uitbarsten.

Varkens zouden ook meer vloeibaar voer in hun dieet moeten hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld havermout of gerstepap krijgen verdund met water. Als de varkens 2-3 weken oud zijn, wordt deze pap bereid op magere melk. Ook krijgen drie weken oude biggen groen gras en hooi.

kleine varkens

1 tot 6 maanden

Om meer vlees van de gefokte varkens te krijgen, is het noodzakelijk om tot de leeftijd van zes maanden na te denken over het dieet. In dit geval kan het dieet per maand verschillen:

 • De eerste. Ervaren boeren raden aan om maandelijks minstens vijf keer per dag biggen te voeren. Dit is nodig om de werking van het spijsverteringssysteem te verbeteren. Regelmatig voeren bevordert de productie van maagsap, waardoor voedsel veel beter wordt verteerd. Er wordt meer tarwe, gerst en havermout toegevoegd aan het dieet van maandelijkse dieren.
 • Tweede. Biggen van 2 maanden oud hoeven minder vaak te worden gevoerd, slechts drie keer per dag. Dieren krijgen meer pompoen, aardappelen en geraspte bieten. Het wordt ook aanbevolen om biggen met tarwe of rogge te voeren. Elk Vietnamees varken zou elke dag minstens drie kilo voedsel moeten eten.
 • Derde en vierde. Als de biggen drie maanden oud zijn, beginnen ze spieren te ontwikkelen en hun botten te versterken. Een effectief dieet voor het opbouwen van spieren op deze leeftijd zou veel eiwitten moeten bevatten. Elk varken zou dagelijks vier kilo voer moeten eten.
 • Vijfde en zesde. Als het varken zes maanden oud is, moet het dagelijks zes kilo voer eten. Deze dieren worden gevoerd met fruit, groenten, maïs en erwten. Ze kunnen ook los of in korrelvorm worden gevoerd.

biggen voeren

In de winter

Veel mensen die van plan zijn Vietnamese varkens groot te brengen, zijn geïnteresseerd in hoe ze ze in de winter moeten voeren. Om ervoor te zorgen dat ze sneller aankomen, neemt de dagelijkse hoeveelheid voedsel in de winter tot 3-4 keer toe. In plaats van vers gras wordt hooi met gedroogde toppen aan het dieet toegevoegd. Peulvruchten, die veel eiwitten bevatten, worden ook aan de voeding toegevoegd. Soms geven boeren ze in de winter melk en gist. Om spiermassa op te bouwen krijgen dieren meer zemelen en mengvoer.

Indien nodig worden bovendien vitamines en andere supplementen met nuttige micro-elementen in de voeding geïntroduceerd.

"Liprot" wordt aan het voedsel toegevoegd, dat voorlopig met water wordt gescheiden. Om dit te doen, voegt u vier eetlepels van het medicijn toe aan een emmer gevuld met water.

groenten voor biggen

In de zomer

In de zomer, wanneer de luchttemperatuur boven de twintig graden Celsius komt, wordt de hoeveelheid van het dieet met een kwart verminderd. Het vetmesten van dieren in de zomer gaat vooral ten koste van fruit, groenten en kruiden. Het wordt aanbevolen om biggen regelmatig vrij te laten voor wandelingen, zodat ze niet op één plek blijven zitten en niet zwemmen met vet. Indien mogelijk worden ze losgelaten in de wei zodat ze meer groen gras eten. Het is noodzakelijk om de varkens alleen 's avonds de schuur in te rijden. U moet Vietnamese varkens in de zomer twee keer per dag voeren - 's ochtends en' s avonds.

Voer voor de slacht

Veel boeren fokken dieren om thuis te slachten. In dit geval moet alles worden gedaan zodat de gefokte biggen veel vlees hebben. Daarom is het noodzakelijk om voedingsmiddelen toe te voegen die veel eiwitten bevatten. Ervaren boeren adviseren om meer krachtvoer te gebruiken en groente toe te voegen. Je kunt ook je eigen biggenmix maken:

 • Voedingsformule gemaakt met gelijke hoeveelheden haver, erwten en maïs
 • 40% tarwegrutten gemengd met 60% haver;
 • gerst gemengd met maïs in een verhouding van twee op één.

gerst gemengd met maïs

Onderhoud en verzorging

Vietnamese biggen staan ​​bekend om hun pretentieloze zorg. Desondanks zijn er een aantal punten waarmee u rekening moet houden bij het houden van dergelijke dieren:

 • Hoogwaardig ventilatiesysteem in de stal. Het is nodig zodat de varkens het in de zomer niet te warm hebben.
 • Betonnen vloer. Ruimtes waar biggen worden gehouden, moeten een betonnen vloer hebben. Dankzij dit kunnen ze de aarde niet graven en de vloerbedekking vernietigen.
 • De aanwezigheid van een plek om te wandelen. In het voorjaar en de zomer mogen dieren lopen. Daarom moet er bij de stal een plek zijn waar de varkens kunnen rondrennen en, indien nodig, aan het groene gras kunnen knabbelen.

Gevolgtrekking

Sommige boeren willen Vietnamese varkens fokken. Voordat u dat doet, moet u echter vertrouwd raken met de kenmerken van de zorg voor hen, en ook hoe u ze kunt vetmesten om vlees te krijgen.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen