Hoe en hoe bieten te voeren voor de groei van wortelgewassen en een goede oogst met folkremedies

Elk groentegewas heeft bemesting nodig. Ze zijn nodig voor normale groei, aanpassing aan omgevingsomstandigheden en gewasvorming.

Bieten zijn geen uitzondering. Gebrek aan voedingsstoffen heeft een negatieve invloed op de kwaliteit en kwantiteit van het gewas. Om grote, rode en zoete wortels te krijgen, moet je weten hoe je de bieten moet voeren, en ook hoe en wanneer je het goed moet doen.

voer de bieten

Terreinvoorbereiding voor bieten en bemestingsschema

Voor een succesvolle teelt, aarde bieten planten moet los, licht en vruchtbaar zijn. Gecultiveerde veengebieden, tsjernozems, leemachtige bodems - neutraal of licht alkalisch - zullen passeren. Sinds de herfst, na het oogsten van de voorganger, worden organische meststoffen aan de grond toegevoegd onder diepe herfstploegen: humus, compost.

Per m² wordt 4-5 kg ​​verrotte toorts of 3 kg compost ingebracht. Gebruik geen verse mest of kippenmest voor bieten. Om de grond te loog, voegt u ongebluste kalk toe in een verhouding van 0,5-1 kg per 1 m².

In het voorjaar, vóór de teelt of het graven, wordt de grond bovendien bemest met minerale meststoffen. Maak voor 1 m²:

groei van wortelgewassen

 • 15-20 g ammoniumnitraat of 30 g ammoniumsulfaat;
 • 40 g superfosfaat;
 • 15 g kaliumchloride.

Bovendien kunt u humus toevoegen in een verhouding van 2-3 kg per 1 m².

Topdressing van bieten in het open veld vindt plaats volgens het volgende schema:

 1. In de fase van vorming van het tweede paar permanente bladeren, wanneer de plant stikstof nodig heeft om groene massa op te bouwen, worden de bieten gevoed met een oplossing van koningskaars of kippenuitwerpselen. Meststof wordt aangebracht in speciale groeven in de gangpaden.
 2. In mei, in het stadium van 6-8 bladeren, worden minerale meststoffen met stikstof, kalium en fosfor toegepast.
 3. In het stadium van vorming van wortelgewassen (eind juli - begin augustus), nadat de bladeren van naburige zaailingen sluiten, wordt de plant gevoed met fosfor en kalium. Er wordt geen stikstof meer toegevoegd. Een overmaat van dit element leidt tot een vorming van toppen ten koste van wortelgewassen.

folk remedies

Wat hebben bieten nodig en hoe herken je vasten?

Allereerst hebben bieten basiselementen nodig: fosfor, kalium en stikstof. Hun gebrek heeft invloed op de gewasopbrengst. Bieten gebruiken voedingsstoffen ongelijkmatig tijdens het groeiseizoen.

De meeste worden een maand na ontkieming opgenomen, wanneer het wortelsysteem van de plant al voldoende ontwikkeld is. Aan het begin van de groei is de behoefte aan stikstof groter, tegen het einde van de teelt - aan kalium en fosfor.Zelfs op vruchtbare grond is het voeren van bieten tijdens de teelt noodzakelijk.

Natrium is nodig om koolhydraten en smaakbieten op te slaan. Hiervoor wordt keukenzout of natriumnitraat in de grond gebracht.

goede oogst

Het voedingstekort van bieten kan worden bepaald door de conditie van de bladeren en andere organen. Bij gebrek aan kalium verschijnen gele vlekken op het gebladerte. Als er niet genoeg natrium in de grond zit, worden de toppen rood. Bij gebrek aan stikstof zijn de bladeren onderontwikkeld. Ze zijn klein en zwak. Bij gebrek aan boor in het wortelgewas rot de kern.

Meststoffen van industriële productie (ammoniumnitraat, superfosfaat, kaliumsulfaat en andere) of van organische oorsprong (toorts, compost, vogelpoep, infusie van brandnetel of ander onkruid met gist) worden gebruikt om het tekort aan mineralen te compenseren.

het tekort opvullen

Worteldressing voor bieten

Voor de volledige ontwikkeling van het wortelgewas vindt de eerste voeding van planten met houtas de volgende dag na het zaaien plaats. Om dit te doen, worden 2 glazen van het product verdund in 15 liter water, 2 uur geïnfuseerd en gebruikt voor het besproeien van bietenbedden.

Na het verschijnen van 2-3 bladeren worden organische meststoffen op de grond aangebracht. Om het suikergehalte te verhogen, worden keukenzout of andere natriummeststoffen gebruikt als worteldressing tijdens de vorming van wortelgewassen.

rode biet

Voor de ontwikkeling van het wortelgewas, potas en fosfaatmeststoffen... De eerste keer is wanneer 3-4 paar bladeren worden gevormd. De tweede is wanneer de bovenkant van het wortelgewas vanaf de grond wordt getoond.

Bovendien worden boorzuur, infusies van onkruid en kalk gebruikt als worteldressing. Dit laatste wordt eenmaal per seizoen aangebracht, samen met de eerste minerale dressing.

fosfaatmeststoffen

Bladdressing van bieten

Soms worden meststoffen niet bij de wortel aangebracht, maar geïrrigeerd gebladerte en grond rond de struik. Bladvoeding van bieten heeft zo zijn voordelen:

 1. Het blad neemt voedingsstoffen sneller op dan het wortelstelsel.
 2. Elementen die niet bij de wortel worden geïntroduceerd, worden beter opgenomen. De verliezen zijn in dit geval lager.
 3. Bladdressing kan in elk stadium van het groeiseizoen van de plant worden gedaan.
 4. Kunstmest op het blad is gelijkmatiger met een minimaal risico op overdosering.

voedingsstoffen

Ureum-infusie wordt gebruikt voor irrigatie, waarvoor 20 g van de stof wordt gemengd met 10 liter water. Mangaan wordt gebruikt om rottende benen te voorkomen. Het wordt 5 keer per seizoen gebruikt als irrigatie met een zwak roze oplossing van kaliumpermanganaat.

U kunt een oplossing van boorzuur, keukenzout en andere middelen gebruiken. Irrigatie wordt 's avonds of op een bewolkte dag uitgevoerd om verbranding van gebladerte te voorkomen.

tafel zout

Bieten water geven met zout water

Externe veranderingen geven aan welke meststoffen nodig zijn. Dus de roodheid van de bietentoppen geeft aan dat het natriumarm is. Om het gebladerte te beschermen tegen vergeling en voortijdige verwelking, evenals de zoetheid van wortelgewassen, wordt de cultuur bewaterd met een oplossing van natriumchloride.

Natriumverrijking van de bodem is schadelijk voor de meeste planten, behalve voor bieten. Tafelzout heeft een positief effect op de vegetatie. Bovendien beschermt zout water het gewas tegen wat ongedierte.

gebladerte brandwonden

Om zoete bieten te verkrijgen, wordt het bewaterd met een oplossing van steenzout, omdat de inname van natrium bijdraagt ​​aan de ophoping van koolhydraten in de weefsels van wortelgewassen. Bereid een oplossing voor op basis van 1 m² - 1 eetl. l. zout per 10 liter water. Het zout wordt eerst volledig opgelost in een kleine hoeveelheid heet water, en daarna wordt het concentraat verdund tot het gewenste volume.

De zoutoplossing kan ook worden gebruikt voor bladvoeding. Daartoe wordt het aan beide kanten op het bietenblad en de grond rondom de tuin gespoten. Deze bemestingsmethode beschermt bovendien tegen zomervliegen, rupsen en slakken, maar in dit geval wordt een meer geconcentreerde oplossing gebruikt - 1 eetl. zout per 10 liter water.

bladvoeding

Het voeden van de cultuur met zout water wordt drie keer uitgevoerd:

 1. Na het verschijnen van 6-8 bladeren.
 2. In het stadium van de vorming van wortelgewassen of nadat de bovenkant van de groente uit de grond komt.
 3. 2-3 weken na de tweede voeding of een maand voor de oogst.

de vorming van wortelgewassen

Bieten voeren met boorzuur

Borium normaliseert de synthese van stikstofhoudende stoffen in plantenweefsels, neemt deel aan het metabolisme, is noodzakelijk voor de synthese van chlorofyl. De hoeveelheid van een sporenelement in de bodem beïnvloedt de opbrengst, de kwaliteit van wortelgewassen en het gehalte aan suikers daarin, de algemene weerstand van planten tegen ongunstige omgevingsomstandigheden.

De eenvoudigste, goedkoopste en meest toegankelijke boorverbinding is boorzuur, daarom wordt het in veel complexe meststoffen geïntroduceerd. De stof is een kleurloos kristal dat gemakkelijk oplost in water. Met een gebrek aan boor in bieten ontwikkelt zich mycose - phomosis, waarbij de kern van het wortelgewas rot. Op de snede is het aangetaste wortelgewas donkerbruin of zwart en vormen zich bruine vlekken met zwarte stippen op de bladeren.

boor voeding

Het gebruik van de stof is het meest succesvol op sod-podzolic, grijze, bruine bosgrond en lichte tsjernozems. Het is noodzakelijk om boorzuur te introduceren in bodems die verrijkt zijn met carbonaten, evenals in donker gekleurde bodems, drassig en kalkhoudend.

Bietenborium is het hele groeiseizoen nodig. De cultuur behoort tot de categorie planten met een grote vraag naar dit element. Tegelijkertijd is bij een overvloed aan boor vergeling en uitdroging van de onderste bladeren mogelijk.

lichte tsjernozems

De stof wordt in verschillende stadia van het groeiseizoen gebruikt. Om de ontkieming van zaden te stimuleren, wordt 200 mg boorzuur opgelost in 1 liter heet water. In de bereide oplossing worden de zaden 12 uur geweekt. Deze oplossing kan worden gebruikt om de rijen voor het zaaien water te geven a rato van 1 liter per 1 m². Vervolgens wordt de rij losgemaakt en gezaaid. Je kunt de zaden besproeien met een droog mengsel van zuur en talk, gemengd in een verhouding van 1: 1.

Wortelvoeding van bieten met boorzuur wordt gebruikt met een bevestigd tekort aan boor in de bodem, op graszoden en veen- en zandgronden. In dit geval worden de planten eerst bewaterd met schoon water om de wortels niet te verbranden, en daarna met een 0,02% boorzuuroplossing.

breng de stof aan

In het stadium van verschijning van 4-5 bladeren en tijdens de vorming van wortelgewassen, wordt de cultuur buiten de wortels gevoerd. Het wordt besproeid met een 0,05-0,06% zuuroplossing samen met andere sporenelementen.

Hoe bieten te voeren met kippenuitwerpselen

Na de vorming van 2-3 bladeren, wordt het noodzakelijk om organische meststoffen toe te passen. Voor dit doel wordt een oplossing van toorts, konijnenuitwerpselen of verrotte kippenuitwerpselen gebruikt.

Voor dit doel worden 2 delen van de geselecteerde organische meststoffen verdund met 8 delen water, gedurende 2 uur toegediend, gefilterd zodat organische deeltjes de wortels en bladeren van de plant niet verbranden en de tuin water geven. Daarna moeten de bieten worden bewaterd met schoon water en mulchen. Een dergelijke voeding wordt slechts één keer uitgevoerd tijdens het groeiseizoen van het gewas.

uitwerpselen van kippen

Kippenmest wordt beschouwd als de meest effectieve en geconcentreerde van alle organische meststoffen. Het bevat naast organische stof 2% fosfor, 2,5% stikstof en 1% kalium. Gebruik geen verse uitwerpselen om te voeren. De hoge concentratie ureum en urinezuur erin kan brandwonden aan bladeren en wortels veroorzaken.

Kippenuitwerpselen kunnen in de herfst in de grond worden gebracht, onder ploegen in de herfst of bij het graven van een perceel. Om vloeibare mest uit verse mest te bereiden, wordt het verdund in water met een snelheid van 1,5 kg per 10 liter water en 7-10 dagen gefermenteerd. Het mengsel wordt vervolgens gebruikt als moederloog.

organische meststoffen

Bieten voeren met kalium

Een van de essentiële elementen voor een normale groei en ontwikkeling van bieten is kalium. Als er niet genoeg van in de grond zit, wordt het blad van de plant bedekt met gele vlekken. Bieten krijgen verschillende hoeveelheden stikstof, kalium en fosfor uit de bodem: respectievelijk 4, 6,5 en 1,6 kg. Daarom kunnen we concluderen dat in potas meststoffen de plant heeft het meeste nodig.

Kalium bevordert de actieve groei van de cultuur, verhoogt de weerstand tegen ziekten, droogte en extreme temperaturen, versnelt de vorming, rijping en veiligheid van wortelgewassen en neemt deel aan het proces van fotosynthese.

noodzakelijke elementen

Introductie van de nodige elementen wanneer groeiende bieten produceren op schema. Dus de eerste introductie van stikstof, kalium en fosfor wordt uitgevoerd in het stadium van 4-6 paar bladeren, wanneer de plant actief groene massa begint te groeien. Vaak komt de eerste voeding in mei. De tweede keer wordt alleen bevrucht met fosfor en kalium. De tweede topdressing wordt aangebracht wanneer de groei en vorming van wortelgewassen begint.

Bij een bevestigd kaliumtekort in de bodem worden ze elke 10-15 dagen met een gewas bemest met een snelheid van 70 g kaliumchloride per 10 liter water. Onder elke plant wordt 300 ml oplossing gegoten. Je kunt extra 1 glas limoen aan het mengsel toevoegen. Als in augustus de toppen te vroeg geel worden, kan kaliumchloride aan de grond worden toegevoegd in een hoeveelheid van 30-40 g / m².

vorming van wortelgewassen

Bemest bieten met brandnetels

Het aanbrengen van verbanden kan worden vervangen door water te geven met brandneteloplossing. Deze plant is een opslagplaats van nuttige stoffen: fosfor, kalium, calcium, magnesium, vitamines, organische zuren en vele andere, nodig voor de volledige ontwikkeling van bieten. Vitamine K, dat wordt aangetroffen in brandnetel, is actief betrokken bij het proces van fotosynthese.

Gewassen die zijn bemest met brandnetelinfusie onderscheiden zich door actieve groei en snelle rijping van fruit, goede weerstand tegen ongunstige omgevingsomstandigheden. Het voordeel van organische voedingsstoffen is dat ze gemakkelijk door planten worden opgenomen.

bemesten met brandnetel

Bovendien stoten brandnetelpreparaten ongedierte af. Het meest effectief is de introductie van plantverbanden in de fase van actieve groei en de groei van groenmassa door het gewas.

Een voedzame infusie wordt bereid uit brandnetel. Om dit te doen, verzamelt u de groene massa voordat de zaden verschijnen. Er worden alleen gezonde planten gebruikt. Vul tweederde van de container met brandnetel, vul deze met water en laat 2 weken trekken, onder regelmatig roeren.

verjaag ongedierte

Gist kan aan de infusie worden toegevoegd om fermentatie te forceren. De fermentatie wordt versneld in de open zon. Extra introductie van ander onkruid (smeerwortel, klis en andere) zal de concentratie van voedingsstoffen in de oplossing verder verhogen. Het eindproduct wordt donkerder en stopt met schuimen. De oplossing wordt verdund met water in een verhouding van 1:10. De verdunde 1:20 infusie kan worden gebruikt voor het sproeien van bieten als bladvoeding eens per maand.

De cultuur wordt eenmaal per week met een infuus besproeid met een snelheid van 0,5 liter voor elke plant. Vervolgens worden de groenten extra geïrrigeerd met schoon water. Dressings op basis van brandnetels kunnen het beste worden gedaan op een bewolkte dag, na een regenbui of in combinatie met de volgende gietbeurt.

nog een gieter

Wortelbemesting van bieten met folkremedies

Om biologische, milieuvriendelijke producten te telen, worden folkremedies gebruikt om bieten te voeren. Ze worden, net als industriële meststoffen, twee keer per seizoen toegepast. De eerste keer - na het verschijnen van permanente bladeren, en de tweede - na het sluiten van de bladeren van naburige zaailingen.

Om een ​​knolgewas groot, rood en sappig te maken, hebben bieten alkalische bodems nodig die rijk zijn aan calcium. Hiervoor worden in de herfst beproefde folkremedies zoals as, dolomiet, visbeenmeel of gemalen eierschalen in de grond gebracht met een snelheid van 2-3 kopjes per 1 m². Ash is natuurlijk fosfor-kalium meststof... Om het kalktekort te compenseren kan er gemalen kalk aan de bodem worden toegevoegd.

folk remedies

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen