Effectieve maatregelen om aalbessenglas te bestrijden dan te verwerken

Als je in het voorjaar begon op te merken dat op gezonde struiken krenten plotseling verdorren en takken uitdrogen, en op de sneden van dode scheuten een zwarte kern zie je, dan heb je te maken met een glas. Het ongedierte moet met volledige verantwoordelijkheid worden behandeld, omdat het de oogst van bessengewassen kan vernietigen. Hieronder leer je hoe je aalbessenglaswerk kunt verwijderen.

Het uiterlijk en de levensfasen van de plaag

Uiterlijk ziet de glazen kast eruit als een kleine wesp met smalle vleugels die opvallen met oranje strepen langs de randen. Het lichaam van het ongedierte is langwerpig, tot een centimeter lang. Het vrouwtje heeft drie lichte strepen, het mannetje heeft er vier. Insecten voeden zich met sap of stuifmeel van gewassen.

Eind mei of begin juni legt het glas ongeveer 50 eieren, waarvan de lengte 70 millimeter bereikt; ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun langwerpige vorm. Om een ​​koppeling te maken, klimt het insect in de schors van de scheut, altijd in de onmiddellijke nabijheid van de jonge knop.

De larven van het ongedierte brengen de grootste schade toe, namelijk rupsen van witte of beige kleur, die 2,5 centimeter lang worden, aangezien ze 10 dagen na het verlaten van de eieren de scheuten van binnenuit vernietigen. Parasieten, die in de dikte van de stengel doordringen, voeden zich ermee en ontwikkelen zich. Zo bereiken ze vroeg of laat de kern van de plant.

Met het begin van de lente komt de rups de wereld in, verpopt zich en geeft leven aan een nieuwe generatie. Een nieuwe vlinder verschijnt al in juni, wanneer de gemiddelde luchttemperatuur hoger is dan +15 graden.

Het insect blijft 40-42 dagen actief en de levenscyclus is twee jaar.

glazen kast op krenten

Tekenen van infectie van een fruitstruik

De takken die zijn aangetast door de glazen pan zijn in het eerste jaar bijna niet te onderscheiden van een gezonde plant, maar er kan worden opgemerkt dat de bladeren en bessen beginnen te krimpen. Het is om deze reden dat het ongedierte moeilijk te detecteren is in de vroege stadia van zijn uiterlijk.

Beschadigde takken beginnen actief te verdorren en drogen uit aan het einde van de bloei of op het moment dat zich bessen beginnen te vormen (tijdens actieve voeding van oudere rupsen). Het is gemakkelijk om deze laesies alleen op te merken in de periode dat de bladeren de volgende lente beginnen te bloeien (vooral in tegenstelling tot gezonde planten).

Als je droge takken gaat oogsten, worden donkere gaten met zwarte muren op de sneden gemarkeerd.Als je een tak in de lengte doorsnijdt, zie je de doorgang, die gevuld is met uitwerpselen van de rups, of zelfs de rups zelf.

plaag eet

Wat is het gevaar van aalbessenglas

Glazen kralen, een parasiet in de Middle Lane, kunnen tot 50% van de takken van zwarte bessenplanten beschadigen en tot 30% (soms tot 47%) van wit en rood. De mate van schade is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden in de regio.

Hoe kom je van een vlinder af?

De moeilijkheid om het ongedierte te bestrijden is te wijten aan het feit dat de glasparasiet op de cultuur op een zodanige manier voorkomt dat zijn levenscyclus uit het zicht verloopt, dat wil zeggen, in de takken van de bes. Daarom omvat de strijd tegen aalbessenglas in de regel een reeks verschillende activiteiten, met name:

 1. Het gebruik van biologische producten, pesticiden.
 2. Traditionele methoden.
 3. Gebruikmakend van de technieken van biologische landbouw.
 4. Preventieve maatregelen.

Verder stellen we voor om in meer detail stil te staan ​​bij elk type evenement.

vlinder verdelger

Biologische bescherming

Om aalbessen te beschermen tegen een dergelijke plaag als glas, worden biologische preparaten, die waterige suspensies van nematoden zijn, aanbevolen voor gebruik. Dit zijn onder meer gereedschappen als Nemabakt en Antonem-F, die worden gebruikt om aalbessenstekken te verwerken net voordat ze in de volle grond worden geplant. Om dit te doen, moeten de stekken drie dagen in vochtig zand worden geplaatst met de voorbereiding, en de omgevingstemperatuur moet +25 graden zijn en de vochtigheid van het zand moet 20% zijn.

Antonem-F wordt ook gebruikt om aalbessenstruiken te irrigeren op het moment dat de knoppen beginnen te bloeien. Het gemiddelde vloeistofverbruik is 200 milliliter per plantstruik.

opgerolde plaat

Gespecialiseerde medicijnen

Het gebruik van uitsluitend biologische preparaten tegen ongedierte is helaas niet voldoende, daarom blijft het gebruik van pesticiden praktisch onvermijdelijk. Onder dergelijke fondsen hebben geneesmiddelen zoals Kinmiks, Kapbofoc, Iskra, Kemifos, Fufanon en Trichlormetaphos zich van de beste kant bewezen.

Folk, bewezen manieren om te vechten

Om van het glas af te komen, nemen ze ook hun toevlucht tot folkmethoden. Zo worden gewassen zoals uien, calendula, knoflook, goudsbloemen en andere tussen de rijen aalbessen geplant als afschrikmiddel voor de plaag. Het is ook aangewezen om een ​​vlierbes of Oost-Indische kers te planten. Toch zijn er ook dergelijke gewassen die juist glaswerk kunnen aantrekken, bijvoorbeeld vogelkers.

In een tijd dat de vlinders actief beginnen te bewegen, wordt een bak met zand tussen de struiken met planten geplaatst, die gedrenkt is in kerosine. Een goede methode is ook het verwerken van krenten met een aftreksel met een scherp aroma. Het kunnen naalden, alsem, uienschillen, boerenwormkruid en andere zijn.

insectenwerend middel

Deze geuren kunnen ongedierte tot op zekere hoogte desoriënteren.

Voorwaarden en regels voor verwerking

Het is noodzakelijk om de struiken te besproeien met het uiterlijk van de eerste bladeren. Dit wordt als een geschikte tijd beschouwd, omdat tijdens deze periode rupsen verschijnen die op het oppervlak van de stengels blijven. Het is tijdens deze periode dat het mogelijk wordt om de glazen kast zo efficiënt mogelijk te vernietigen.

Bessenstruiken worden grondig besproeid met een of ander preparaat. Dus voor elke plant wordt 1-1,5 liter oplossing uitgegeven.

ruikt naar goudsbloemen

Frequentie van procedures

In de lente, voordat de knoppen beginnen te bloeien, moeten zwarte, droge en bevroren takken worden gesnoeid, wat bij de wortel wordt uitgevoerd, zodat er geen hennep is. Ook worden die scheuten die onder de struik op de grond zitten, verwijderd. Het is belangrijk om de gezonde delen van de struik niet te beschadigen.

Dichter bij de winter voeren ze sanitair snoeien van krenten uit.De struik wordt uitgedund, waardoor onderontwikkelde of uitgedroogde scheuten worden onthouden. Alle plakjes moeten worden behandeld met tuinvernis of speciale pasta.

sproeien van vloeistoffen

Wat betreft de preventieve behandeling met insecticiden, deze wordt uitgevoerd na het begin van hitte. De meeste ervaren tuiniers geven de voorkeur aan Entonem-F. De verwerking vindt plaats voordat de bladeren verschijnen en totdat de eierstok zich begint te vormen. Indien nodig wordt de procedure twee weken later herhaald. Zodra de sneeuw smelt, wordt de aarde losgemaakt en besprenkeld met droge mosterd, as of alsem.

De chemische behandeling wordt voor de winterperiode herhaald. Ook wordt voor immuniteit lente- en herfstvoeding uitgevoerd met minerale of organische stoffen.

vernietiging van wormen

Resistente rassen

Tot nu toe hebben veredelaars helaas geen rassen ontwikkeld die absoluut resistent zouden zijn tegen zo'n plaag als glas. Er zijn echter soorten met een bepaald uithoudingsvermogen.

Zwarte bes

Zwarte bes-variëteiten die bestand zijn tegen de plaag:

 1. Krachtig.
 2. Zomergast.
 3. Sechenskaya-2.
 4. Perun.

in de zomer wonende bes

rode bes

Rode bessenvariëteiten die de neiging hebben om de plaag te weerstaan:

 1. Vroeg zoet.
 2. Natalie.
 3. Jonker Tets.

vroeg zoet

Voorzorgsmaatregelen

Wanneer u bessenzaailingen koopt, moet u ze zorgvuldig onderzoeken op duidelijke ziekten of schade. In het bijzonder wordt speciale aandacht besteed aan de kern van de scheuten.

De volgende preventieve maatregel is planten naast de vlierbes, waardoor het glas van de plant wordt afgeschrikt. Vlierbes kan trouwens veel ander ongedierte wegjagen.

Als onderdeel van preventie kan het geen kwaad om groenten (knoflook of uien) te planten, evenals bepaalde bloemen (calendula, goudsbloemen). Al deze planten worden direct tussen aalbessenstruiken geplant. De geur van gewassen zal het ongedierte niet toestaan ​​om respectievelijk fruit- en bessenstruiken te vinden, hij zal er geen nakomelingen in kunnen fokken die de toekomstige oogst bedreigen.

Beoordelingen
 1. Alexander Petrovich
  4.04.2020 05:36

  Het was ietwat dom geschreven, met een terugval op het onderwerp, met fouten. Aan het begin van het artikel wordt bijvoorbeeld aangegeven dat de glaskraal 50 eieren legt, 70 mm groot. Er zijn geen duidelijke termen voor verwerking met chemische middelen - wanneer en met wat kan worden behandeld voor de bloei, tijdens de bloei tijdens het rijpen, na de oogst.

  Te beantwoorden
  • beheerder
   4.04.2020 14:02

   Goede dag!
   Van alle verschillende bestaande chemische preparaten voor het bestrijden van glas (Karbofos, Fufanon, Iskra M, Kinmiks en anderen), is Karbofos universeel. De verwerking wordt uitgevoerd voordat de bessen rijpen, in 3 fasen. Het begin van de eerste is in de lente, wanneer de bladeren verschijnen. De kloof tussen de fasen is 2 weken. Dezelfde chemische stof kan op krenten worden gespoten na het plukken van bessen.

   Te beantwoorden
 2. Jachthaven
  6.06.2020 10:29

  We zijn erg slecht met zwarte bessen. Het bloeit, maar dan zijn er geen bessen, ze dachten dat de vorst toesloeg, en toen zagen ze bij het snoeien een zwarte kern, sneden het bij de wortel, verwerkten het, kochten nieuwe zaailingen. Veranderde de plaats. Hier is wat te doen in dergelijke gevallen?

  Te beantwoorden
  • beheerder
   6.06.2020 11:52

   Goede dag! Als u er 100% zeker van bent dat de struiken niet bevroren zijn, maar worden aangetast door ongedierte, gebruik dan de juiste controlemethoden. Dit zijn biologische producten, scheikunde, landbouwtechnologie, folkmethoden en preventie. Gebruik voor het planten van stekken "Nemabact", "Antonem-F".Behandel volwassen planten met Kinmiks, Kapbofos, Iskra, Kemifos, Fufanon, Trichlormetaphos. Het is goed om naast vlierbes, knoflook te planten.

   Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen