TOP 10 recepten voor het invriezen van tomaten in de vriezer voor de winter, heel en in stukjes

Tomaten verliezen niet het hele jaar hun waarde. Hoewel ze worden beschouwd als een zomergroente, zijn ze ook in de winter in trek. In de winter is de smaak niet zo uitgesproken als in de zomer, dus vindingrijke huisvrouwen leveren tomaten van zomer tot winter. Invriezen is een veel voorkomende manier om tomaten te oogsten. Elke huisvrouw weet hoe ze tomaten in de vriezer moeten invriezen voor de winter.

Is het mogelijk om tomaten voor de winter in te vriezen?

Sommige mensen vragen zich af of het überhaupt mogelijk is tomaten in te vriezen, als ze hun smaak niet verliezen. Tomaten mogen worden ingevroren, en zelfs nodig om dat te doen. Ja, sommige voedingsstoffen verliezen in bevroren toestand hun kracht, maar een diepvriesgroente is veel gezonder voor het lichaam dan tomaten in blik.

vriezer tomaten

Regelmatige consumptie van tomaten draagt ​​bij aan positieve veranderingen in het menselijk lichaam:

 • het werk van het maagdarmkanaal is genormaliseerd;
 • het bloed is gezuiverd;
 • het werk van het cardiovasculaire systeem wordt gestabiliseerd;
 • de algemene toestand van het lichaam verbetert;
 • efficiëntie neemt toe;
 • de werking van het immuunsysteem verbetert;
 • haar, nagels, tanden worden versterkt;
 • het risico op oncologie wordt verminderd;
 • metabolische processen worden correct uitgevoerd.

Groente invriezen voor de winter zal het gerecht altijd diversifiëren, waardoor het lekkerder en gezonder wordt.

geheel en in stukken

Kenmerken van bevriezing

Studies hebben aangetoond dat wanneer voedsel wordt ingevroren, het tot 30% van zijn voedingsstoffen verliest. Dit komt door het ontbreken van professionele apparatuur om in te vriezen. Ondernemingen gebruiken shockvriezen van producten, waardoor ze een maximum aan voedingsstoffen en vitamines kunnen behouden.

De meeste zelfs moderne diepvriezers zorgen niet voor snel invriezen. Het invriezen van voedsel is vrij traag, wat het verdere gehalte aan vitamines en mineralen daarin beïnvloedt.

Kenmerken van bevriezing

Bij het ontdooien verliest het product zijn oorspronkelijke vorm en gaan alle sporenelementen met water weg.

Om de gunstige eigenschappen van de groente op de een of andere manier te behouden, moet bij het invriezen rekening worden gehouden met enkele kenmerken:

alle sporenelementen verdwijnen

 1. Alleen verse groenten mogen worden ingevroren. De ideale tijd nadat de tomaten uit de tuin zijn gehaald tot het moment dat ze bevroren zijn, is 6 uur.
 2. Tomaten mogen niet rot, gerimpeld of anderszins beschadigd zijn.
 3. Tomaten moeten grondig onder stromend water worden gewassen.
 4. Tomaten moeten in kleine hoeveelheden worden ingevroren. Een container moet een portie bevatten.
 5. De bak waarin de tomaten worden ingevroren moet luchtdicht zijn zodat er geen lucht kan binnendringen.
 6. Het is ten strengste verboden om het product te ontdooien en opnieuw in te vriezen. Teken hiervoor de container waarin de diepvriesgroenten worden bewaard om, indien nodig, het gewenste product uit de vriezer te halen.

In de schappen van winkels worden speciale zakken of containers om in te vriezen verkocht, waardoor de dichtheid en kwaliteit van de opslag wordt gegarandeerd.

verse groenten

Selectie en bereiding van geschikt fruit

Om ervoor te zorgen dat het invriezen van hoge kwaliteit is, moet u de vruchten zorgvuldig selecteren. Tomaten moeten vers, vlezig zijn. De voorkeur gaat uit naar tomaten van gemiddelde rijpheid. Als ze overrijp zijn, verliezen ze hun dichtheid, wat nodig is om het fruit te bevriezen.

Groene tomaten zijn ook niet geschikt om in te vriezen, omdat ze geen uitgesproken smaakeigenschappen hebben, bovendien kunnen ze een gerecht een bittere nasmaak geven.

Voordat u een bepaalde variëteit aan tomaten koopt, moet u de manier kiezen waarop de tomaten worden ingevroren. De kersensoort is bijvoorbeeld geschikt om heel fruit in te vriezen.

fruit plukken

Hoogwaardig invriezen hangt ook af van de zorgvuldige bereiding van groenten ervoor. Bij het bereiden van tomaten moeten een aantal eenvoudige regels worden gevolgd:

 • spoel tomatenvruchten grondig onder koud water;
 • verdeel de tomaten op keukenpapier om goed te drogen;
 • kies een invriesmethode.

Als u tomaten in de vriezer plaatst, plaats ze dan op ander voedsel zodat ze hun vorm niet verliezen.

droog goed

De koelkast voorbereiden

Het vriesvak moet de optimale temperatuur behouden voor het invriezen van groenten. Eerst vereist groenten invriezen, verdeel ze over huishoudfolie, verdeel de tomaten vervolgens in geportioneerde zakken om groenten in te vriezen en stuur ze naar de vriezer voor langdurige opslag.

Bereid de plaats voor op het invriezen van tomaten in de vriezer. Groenten moeten op ander voedsel worden geplaatst, zodat ze hun vorm niet verliezen.

De koelkast voorbereiden

De beste manieren om tomaten thuis in te vriezen

Om te voorkomen dat tomaten bij het invriezen vorm- en smaakloos worden, moet u leren hoe u ze op de juiste manier bewaart. Er zijn veel verschillende manieren om tomaten thuis in te vriezen:

 1. Hele vruchten.
 2. Plakjes zonder schil.
 3. Pizza cirkels.
 4. In stukken.
 5. In de vorm van bevroren tomatenpuree in vormpjes.
 6. Gevulde tomaten.
 7. Vries tomaat en paprika in.
 8. In de vorm van tomatensap.

smaakloos indien bevroren

Elke huisvrouw heeft haar eigen manier van bevriezen. Het is belangrijk om de beste voor uzelf te kiezen, zodat u uw favoriete gerecht kunt diversifiëren.

Hele vruchten

Het invriezen van hele vruchten is vrij eenvoudig. Voor deze invriesoptie zijn variëteiten Cherry- en Cream-tomaten geschikt.

Het is voldoende om de groenten onder koud water te wassen, ze op keukenpapier te verdelen om het vocht te absorberen. U kunt de tomaten voorvriezen. Doe de tomaten vervolgens in zakken die speciaal zijn ontworpen om in te vriezen en bewaar ze in de vriezer.

bevriezing methode

Plakjes zonder schil

De rode groente wordt ook zonder schil ingevroren. Deze methode wordt gebruikt omdat na het invriezen de schil harder wordt, sommigen vinden het niet lekker.

Om gepelde tomaten goed te bevriezen, doe je het volgende:

bevriezende schil

 • groenten grondig wassen;
 • verwijder de steeltjes van groenten;
 • dompel de tomaten een halve minuut in kokend water en spoel ze daarna af met koud water;
 • tomaten eraf schillen;
 • leg groenten op een film, bedek ze met cellofaan erop;
 • Vries groenten 24 uur in de vriezer in;
 • Verpak bevroren tomaten in porties in zakken om in te vriezen, stuur ze naar de vriezer om verder in te vriezen.

In de toekomst kunnen diepvriesgroenten worden gebruikt om voorgerechten, salades te bereiden. En ook om op te vullen.

koud water

Pizza cirkels

Tomaten in plakjes invriezen is erg handig voor het maken van pizza's, snelle sandwiches. Voor deze invriesoptie is het voldoende om de tomaten goed onder koud water af te spoelen en te laten drogen. Maak vervolgens de plakjes in dunne plakjes, leg ze op vershoudfolie in de vriezer. Plaats de cirkels na het voorvriezen in speciale zakken voor langdurige opslag.

Pizza cirkels

In stukken

Voor deze manier van invriezen, moet u vlezige tomaten met een harde schil kiezen. Het snijden gebeurt in blokjes of dunne plakjes. Als je wilt, kun je de tomaten schillen. Groenten worden direct in diepvrieszakjes verdeeld. Ingevroren plakjes tomaat worden direct aan gerechten toegevoegd zonder dat ze vooraf hoeven te worden ontdooid.

harde huid

Tomatenpuree, ingevroren in vormen

Voor deze methode van invriezen worden sappige, zelfs licht overrijpe tomaten gebruikt. Tomaten worden gehakt in een vleesmolen of met een blender. De afgewerkte tomatenpuree wordt in blikken gelegd. De gebruikte vormen zijn conventionele siliconen cake- of ijsvormen.

Giet de puree niet tot aan de rand om te voorkomen dat de tomaat uit de vorm stroomt. Tomatenpuree bevriest 8-10 uur, daarna wordt het uit de vormen gehaald in de vorm van bevroren stukjes en in geportioneerde zakken gedaan.

ingevroren in vormen

Gevulde tomaten invriezen

Vruchten van harde variëteiten zijn geschikt om te vullen. Het vullen van tomaten begint met het snijden van de kern van de vrucht. Voor vulling wordt op verzoek van de gastvrouw elke vulling gebruikt. Het kan vlees, champignons, groentevulling zijn.

Gevulde tomaten worden op een bord gelegd, in de vriezer geplaatst, voorgevroren. Vervolgens worden de groenten in zakken overgebracht en in de vriezer geplaatst om verder in te vriezen.

hart van de vrucht

In de vriezer met peper

Tomaten en paprika's zullen een erg smakelijke aanvulling zijn op eten. Ze kunnen samen worden gevuld en ingevroren voor geweldig koken. Bij peper worden dezelfde acties uitgevoerd als bij tomaten. Het moet grondig worden gespoeld, gedroogd, geboord en in de vriezer worden geplaatst. Omdat paprika's veel moeilijker van structuur zijn dan tomaten, hoef je ze niet eerst in te vriezen.

Voordat tomaten met paprika worden ingevroren, moeten een aantal stappen worden genomen:

 1. Bereid tomatensap voor.
 2. Maal de peper fijn.
 3. Combineer peper met tomatensap.
 4. Giet in vormen.
 5. Plaats in de vriezer voor opslag.

samen bevriezen

Tomatensap

De meest vindingrijke huisvrouwen veranderen tomaten onmiddellijk in tomatensap en bevriezen het. Om dit te doen, worden hele tomaten goed onder stromend water gewassen, in stukjes gesneden en met een blender gehakt. Klaar sap wordt in vormen gegoten en in de vriezer geplaatst.

Tomatensap diversifieert elk gerecht perfect. In vloeibare vorm behouden tomaten veel meer vitamines en gunstige eigenschappen.

gunstige eigenschappen

Hoeveel en hoe worden ingevroren tomaten bewaard?

De bewaartermijn voor groenten hangt volledig af van het vermogen van de vriezer en de temperatuur die erin wordt gehandhaafd. De optimale temperatuur voor langdurige bewaring van tomaten is 18 graden onder nul. Door deze temperatuur kunnen bevroren tomaten 10-12 maanden meegaan. Als de temperatuur lager is, wordt de houdbaarheid verkort tot 4-6 maanden.

Tomaten worden opgeslagen in speciale zakken waar de luchttoegang beperkt is.

hangt af van kracht

Bevroren fruit ontdooien

Het principe van het ontdooien van tomaten hangt af van de methode die is gebruikt om ze in te vriezen.Hele ingevroren tomaten worden bij kamertemperatuur ontdooid. Nadat de tomaten een beetje zijn gesmolten, kun je ze op een handige manier snijden.

Als de tomaten voor salade zijn, hoeven ze niet te worden ontdooid. Het is voldoende om ze in dunne plakjes te snijden en aan de salade toe te voegen.

hele vruchten

Als u gepelde tomaten aan de schaal wilt toevoegen, plaatst u ze een paar seconden in een bak met kokend water en pelt u ze daarna gemakkelijk.

Een rode groente, ingevroren op andere manieren, wordt alleen in bevroren vorm aan gerechten toegevoegd, deze is niet eerder ontdooid.

niet voor-ontdooid

Wat kan je koken

Het bevroren fruit wordt gebruikt om verschillende heerlijke gerechten te bereiden. Net als verse tomaten kan het invriezen van groenten bij elke maaltijd van pas komen. Bevroren hele vruchten worden toegevoegd aan voorgerechten, groentestoofschotels, salades en andere.

Een goede koude groentesnack wordt verkregen uit tomatenpuree, als je er meer kaviaar van courgette, aubergine aan toevoegt. Ook wordt tomatenpuree gebruikt als saus of in plaats van ketchup.

kan worden gekookt

Gehakte tomaten zijn geweldig voor pizza, roerei, warme sandwiches en andere snacks op basis van tomaten.

Tomaten zijn dus niet alleen geschikt voor consumptie, maar ook voor ingevroren. Het is belangrijk om een ​​gemakkelijke manier te kiezen om tomaten voor jezelf in te vriezen, en ze vervolgens te gebruiken voor een groot aantal van je favoriete gerechten. Tomaten moeten worden voorbereid op het invriesproces, op de juiste manier worden bewaard, ontdooid en heerlijk gekookt.

Een tomaat is een groente die het lichaam zal verrijken met essentiële vitamines en elk gerecht zal versieren!

snacks gebruiken

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen