TOP 10 recepten voor het correct invriezen van groenten voor de winter thuis met je eigen handen

Steeds meer tuinders houden zich bezig met het invriezen van groenten voor de winter thuis. Dit is een snelle manier om je voor te bereiden op de winter. Producten behouden de maximale hoeveelheid voedingsstoffen. De schappen van de supermarkt staan ​​vol met allerlei soorten diepvriesfruit en -groenten. Maar wat is er lekkerder en lekkerder dan aardbeien, kersen, kool en courgettes uit ons eigen landhuis.

Een overvloedige oogst vereist onmiddellijke verwerking. En in de bedden rijpt weer een golf groenten. De tuinman heeft vaak niet genoeg tijd om te beitsen en te zouten. En het is niet moeilijk om halffabrikaten in de vrieskist te leggen en kost niet veel tijd.

Je kunt bijna alles invriezen wat in het land groeit en een oogst geeft: groenten, bessen, fruit en groenten. Het belangrijkste is om de regels te volgen. Dan zullen de blanco's u verrukken in de lange koude winter.

Waarom bevriezen

Oogstbehoud is de belangrijkste taak van de tuinman. De zomer en het vroege najaar zijn een warm seizoen. Groenten en bessen hebben onmiddellijke verwerking nodig. De zomerbewoner heeft niet altijd genoeg tijd om augurken en marinades te bereiden.

Voedsel invriezen komt te hulp. Bijna elk tuinhuis heeft een koelkast en vriezer. En het zal even duren om de grondstoffen voor te bereiden en te leggen.

Het voordeel van diepvriesproducten is het behoud van vitamines. De meeste worden vernietigd tijdens warmtebehandeling. En deze manier van bewaren maakt halffabrikaten nuttig.

Niet alle tuinders hebben voldoende opslagruimte voor augurken en marinades. Sommige (paddenstoelen) mogen niet op kamertemperatuur staan. En bevroren ingeblikt voedsel is compact.

In de winkel kun je bijna elk groentemengsel kopen. Maar producten die in eigen tuin worden geteeld en alleen worden ingevroren, zijn veel lekkerder.

Algemene regels voor invriezen

Om groenten van hoge kwaliteit te krijgen, moet u ze volgens de regels invriezen. Hierdoor blijven de kleur en presentatie behouden.Groenten die correct zijn geselecteerd en in de kamer zijn geplaatst, hebben een karakteristieke consistentie en zijn gemakkelijk en eenvoudig te bereiden.

TOP 10 recepten voor het correct invriezen van groenten voor de winter thuis met je eigen handen

Op welke temperatuur worden groenten ingevroren

De voorbereide grondstof wordt in de vriezer geplaatst in de modus "snelvriezen". Het is -25 graden Celsius. Na bevriezing (ongeveer een uur) wordt de temperatuur verhoogd tot -23 graden.

Kenmerken van het bewaren van voedsel in de vriezer

Het is niet voldoende om het gewas gewoon op te slaan. Je hebt het juiste voedsel nodig om in de winter heerlijke maaltijden te bereiden. Om halffabrikaten van hoge kwaliteit te verkrijgen, moet u de aanbevelingen volgen:

 1. Het is noodzakelijk om de regel van de commodity-buurt te volgen. Ingevroren groenten mogen niet in dezelfde ruimte worden bewaard als vlees, vis of champignons. Als de laatste beschadigd is, blijven de groenten eetbaar.
 2. Voordat u ze opbergt, moeten laden en planken grondig worden gewassen en gedroogd.
 3. Het wordt aanbevolen om het soort werkstuk en de datum van opslag op de verpakking te schrijven. Dit is nodig om de inhoud van de vriezer snel te herzien.
 4. Laden en planken worden zo strak mogelijk gevuld. Maar voorgevroren halffabrikaten moeten worden gestapeld. De lagen rauw voedsel bevriezen: het wordt onmogelijk om ze eruit te trekken.
 5. Mixen moeten in porties worden verpakt: ze zijn moeilijk uit grote zakken te halen. Vries ontdooid voedsel niet opnieuw in.

TOP 10 recepten voor het correct invriezen van groenten voor de winter thuis met je eigen handen

Je moet niet proberen het hele gewas als geheel in te vriezen: elke oogst is houdbaar. Het is zonde om weg te gooien wat je geen tijd had om te eten.

Bewaartermijnen

Tuinders negeren vaak de houdbaarheid van diepvriesproducten. Het is niet veilig. Zelfs bij temperaturen onder het vriespunt leven en vermenigvuldigen bacteriën zich. De kou remt hun ontwikkeling alleen maar af. Het gebruik van koeling na de vervaldatum kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Wanneer groenten worden bewaard bij temperaturen van -23 tot -18 graden Celsius, behouden de producten hun heilzame eigenschappen het hele jaar door. Bij negatieve temperaturen boven -18 - kunnen groenten 8 maanden zonder angst worden gegeten.

Elke diepvrieskist heeft een temperatuursensor. U moet regelmatig op zijn waarden letten.

groenten in zakken

Verpakkingen om voedsel in de vriezer te bewaren

Alleen voedselveilige verpakkingen mogen worden gebruikt om in te vriezen. Cellofaan diepvrieszakjes zijn ideaal. Er worden grondstoffen in gelegd, lucht wordt verdreven. Platte containers zijn gemakkelijk stapelbaar.

Sommige tuinders gebruiken voedselcontainers. Ze moeten dienovereenkomstig worden gemarkeerd. De container is gevuld met gehakte groenten en bedekt met deksels. Rechthoekige bakken van gelijke grootte passen perfect op de planken.

Hoe u groenten op de juiste manier voor de winter kiest en klaarmaakt

De kwaliteit van diepvriesproducten hangt af van de naleving van de regels voor bewaring. Basisaanbevelingen moeten worden opgevolgd:

bevroren perziken

 1. Neem rijpe groenten met een intacte schil. De aanwezigheid van rot of vlekken is onaanvaardbaar.
 2. Was voedsel grondig in heet water voordat u het plaatst. Verspreid vervolgens om te drogen. Overtollig vocht vermindert de kwaliteit van de werkstukken.
 3. De dichte schil moet worden afgepeld, de zaadjes uit het midden moeten worden verwijderd, de stengels moeten worden afgesneden.
 4. Blancheer indien nodig. Door deze operatie blijft de verhandelbaarheid van grondstoffen behouden.
 5. Bewaar het werkstuk in een goed afgesloten bak: dit voorkomt dat de groenten uitdrogen.

Groenten zijn ingevroren, gesneden of heel. Het hangt af van het beoogde gebruik en de plaats in de vriezer.

Wat voor soort gerechten heb je nodig

Gebruik alleen speciaal gemarkeerde plastic bakjes om in de diepvrieskist te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het niet barst en dat de groenten niet bederven.

vriezer gerechten

Het is toegestaan ​​om glazen of porseleinen schalen in tussenstadia te gebruiken. Er worden sappige groenten (tomaten) op gelegd. Van bovenaf worden de schalen met vershoudfolie aangespannen om bevriezing te voorkomen. Na een uur worden de bevroren stukjes overgebracht naar een container.

Moet ik groenten wassen voor het invriezen?

Aangenomen wordt dat het ingevroren voedsel helemaal klaar is om te koken. Na het ontdooien maak je er direct een bijgerecht of aperitiefje van. Daarom moeten de gelegde groenten in heet water worden gewassen. Bij sterk vervuild voedsel wordt een borstel aanbevolen.

Waarom groenten blancheren voor het invriezen

Blancheren - groenten afwisselend onderdompelen in kokend water en koud water. Het wordt binnen 2-5 minuten uitgevoerd. Bij langdurig gebruik wordt het product gekookt.

groenten in een bakje

Blancheren is een noodzakelijk onderdeel van het invriesproces voor sommige voedingsmiddelen. Hiermee kunt u de presentatie behouden. Bloemkool verandert zonder deze bewerking van kleur van wit naar grijs. Het wordt onaangenaam om het op te eten.

Sommige groenten krijgen, wanneer ze geblancheerd zijn, de ontbrekende dichtheid. Dit voorkomt dat de stukjes aan elkaar plakken.

Welke groenten kunnen thuis worden ingevroren

Bijna alle groenten die in de tuin worden geteeld, zijn onderhevig aan bevriezing. Maar ze moeten goed worden voorbereid voor opslag. Voedsel ziet er vaak aantrekkelijk vers uit, maar als je het uit de vriezer haalt, wil je het niet eten. De massa heeft een onbegrijpelijke consistentie en een vreemde kleur.

groenten liegen

De reden is een overtreding van de aanbestedingsregels. Vruchten werden groen of overrijp geselecteerd, beschadigd door insecten. De temperatuur in de borst was te hoog of onstabiel. De verpakking is tijdens het plaatsen beschadigd. Om teleurstelling te voorkomen, dient u de regels voor het sorteren, verwerken en zetten van groenten zorgvuldig te volgen.

Tomaten

Bessen worden op verschillende manieren ingevroren:

 1. Schil de schil van de tomaten. Snij grote tomaten in stukjes, verwijder de zaadkamers samen met de tussenschotten. Plaats de resterende droge delen in een plastic bak en plaats in de vriezer. Tomaten worden gebruikt voor verse consumptie en koken.
 2. Cherrytomaatjes worden in hun geheel ingevroren. Sorteer de bessen, was ze en doe ze in een plastic zak.
 3. Snijd de tomaten in stukjes en leg ze in één laag op een glazen schaal. Dek af met huishoudfolie. Na het invriezen (na 60 minuten) moeten de tomaten voorzichtig worden verwijderd en in een plastic zak worden gedaan.

zongedroogde tomaten

Ontdooide tomaten smaken hetzelfde als verse.

Komkommers

Komkommers zijn ook geschikt om in te vriezen. Het is beter om saladesoorten te gebruiken. Zelentsy moet in stukjes, ringen of reepjes worden gesneden. Plaats vervolgens in containers. Dit is een halffabrikaat voor wintersalades. Maar het wordt aanbevolen om het product binnen zes maanden te gebruiken.

paprika

Paprika's worden ingevroren voor wintervulling of toevoegingen in stoofschotels, soepen. In het eerste geval worden de steeltjes van de peperkorrels verwijderd en worden de zaden schoongemaakt. De vruchten worden in elkaar gestoken en in plastic zakken gedaan. De paprika is klaar om te vullen.

In het tweede geval worden de vruchten ontdaan van zaden en in blokjes of reepjes gesneden. In plakjes gesneden, vul de container en plaats deze in een diepvrieskist.

aubergine op takken

Sommige tuinders vullen de peperkorrels meteen met gehakt of groenten. Bij gebruik van vlees mag de houdbaarheid niet langer zijn dan 3 maanden.

Aubergine

Deze vertegenwoordiger van de nachtschade heeft een ruwe en bittere huid. Het moet worden schoongemaakt. Daarna moeten de vruchten 5-7 minuten worden geblancheerd. Na alle voorbereidende bewerkingen worden de aubergines gesneden en ingevroren.

Om te vullen worden de vruchten in de lengte doormidden gesneden en in deze vorm ingevroren.

Groene erwten en melkachtig maïs

Groene erwt en melkachtige maïs zijn favoriete ingrediënten in wintersalades. We vriezen de componenten zelf in:

kool in een pan

 • kolven ploegen (drie tegen elkaar) en peulen;
 • in zakken doen;
 • we binden stevig vast.

Het resultaat is een geweldige aanvulling op salades en soepen.

Kool

Broccoli, bloemkool, koolrabi en spruitjes zijn geschikt om te oogsten. Broccoli en kleur worden gedemonteerd tot bloeiwijzen, de poten afgesneden. Blancheer vervolgens 3 minuten.Droog en vries kool in een plastic zak.

Brussel - demonteer in koolkoppen, maak schoon van de bedekkende bladeren en blancheer ook. Droog en vries in.

We maken de koolrabi schoon van de dichte schil en wrijven over een grove rasp. Daarna stoppen we het in een plastic bakje en zetten het in de vriezer. Vries het vrijgekomen sap in met kool. In de winter wordt het gebruikt om soepen en sauzen van te maken.

Courgette, pompoen, pompoen

Het is gemakkelijk en aangenaam om meloenen en kalebassen te oogsten. Ze moeten eerst worden schoongemaakt en de zaden moeten worden verwijderd. Voor stoofpot moeten groenten in blokjes worden gesneden, voor vulling - met ringen (met een schoongemaakt midden). Verdeel de groenten in porties (voor één keer koken) in zakjes en vries in.

Groene bonen

Black Eyed Peas gebruikt om verschillende gerechten te bereiden. Het is leuk om het in de winter op het menu te hebben staan.

Pods moeten worden gesorteerd, beschadigde peulen moeten worden weggegooid. Snijd vervolgens de stelen en uiteinden af. Snijd groot in stukken. De peulen moeten worden geblancheerd in gezouten water. De verwerkingstijd is 3 minuten. Daarna moeten ze worden gedroogd op een papieren handdoek. Doe het product na alle stappen in zakken en doe het in een kist.gedroogde gemberwortel

Gember

Het is een populair, pittig en gezond voedingsadditief. De wortel kan op de volgende manieren worden ingevroren:

 1. In een diepvriezer wordt het voedsel in zijn geheel ingevroren. Het wordt gewassen, gedroogd en in een plastic zak gedaan.
 2. Tuinders gebruiken geraspte gember om te koken. De wortel wordt gewassen, geschild en geraspt. Daarna worden ze zorgvuldig op een schaal gelegd en bedekt met folie. Na 60 minuten worden de bevroren halve bollen in een zak of container gelegd en opgeslagen.
 3. Gember kan in stukjes worden ingevroren. De wortel wordt gewassen, geschild en in de gewenste stukken gesneden. Ze worden in een zak gedaan en ingevroren.

In het eerste geval moet na het ontdooien de wortel worden schoongemaakt.

Raap

Raap is opgenomen in het dieetmenu. Het wordt toegevoegd aan soepen, stoofschotels. Rapen worden gegarneerd met vleesgerechten.

bevroren raap

Het invriezen van een knolgewas is eenvoudig. Eerst wordt het gewassen en gepeld. Snijd vervolgens in blokjes en blancheer gedurende 3 minuten. De gedroogde stukjes worden in een plastic zak gedaan en ingevroren.

Courgette

Deze vertegenwoordiger van meloenen bevroren op dezelfde manier als courgette, pompoen en pompoen.

Aardappelen

Vaak heeft de tuinman geen tijd om aardappelen te schillen. En dus wil je frites koken of gewoon gebakken! Invriezen voor toekomstig gebruik lost het probleem op.

Leg de geschilde aardappelen eerst 30 minuten in koud water. Een deel van het zetmeel zal naar de bodem zakken: hierdoor blijft de smaak van de wortels in bevroren toestand behouden.

aardappelknollen

Snijd de knollen vervolgens in plakjes en blancheer ze 5 minuten. Droog op keukenpapier, giet in een zak en bewaar in een kist.

Het is belangrijk om aardappelen te kiezen met een laag zetmeelgehalte: invriezen wordt lekkerder.

Maïs

Kies oren met een wasachtige rijpheid om dit product in te vriezen. Te jong of helemaal rijp zijn niet geschikt: ingevroren verliezen ze hun presentatie.

Sommige tuinders vriezen maïskolven in. Om dit te doen, moeten de koolkoppen worden schoongemaakt van bedekkende bladeren. Was en blancheer vervolgens 5 minuten. Doe de oren in diepvrieszakjes (elk 2-3 stuks) en doe ze in een kist.

maïs in een pot

De tweede manier is om de bonen in te vriezen. Kroppen kool moeten worden gepeld, granen moeten worden ontdaan van stukjes stengel en puin. Verzamel vervolgens in een vergiet en blancheer gedurende 3 minuten. Giet de zaden op een uitgespreide papieren handdoek en dep ze 30 minuten droog. Verdeel gedroogde maïs in zakjes, sluit goed af en markeer in een kist.

De tweede methode bespaart ruimte in de vriezer. Maar het kost meer tijd.

Andere groenten

Het is handig om kleine worteltjes en bieten in te vriezen. Wortelgroenten moeten worden gewassen, geschild, in plakjes gesneden en in containers of sachets worden geplaatst.

DIY-recepten voor groentemixen om in te vriezen

De schappen van de supermarkt bieden mixen voor alle smaken. Maar het is prettiger om zelf recepten samen te stellen met producten uit de tuin. De verhoudingen van ingrediënten zijn alleen afhankelijk van de smaak en het verlangen van de tuinman.

gehakte peper

Alle groenten moeten apart worden bereid om in te vriezen. Daarna worden ze aangesloten, verzegeld en opgeslagen.

Paprikash

Dit recept kwam uit de Balkan. Het mengsel bestaat uit paprika, courgette (u kunt courgette vervangen), tomaten (elke kleur kan zijn) en groene bonen... De verhoudingen zijn willekeurig.

Schil en hak de courgettes en paprika's. Blancheer de bonen gedurende 3 minuten in gezouten water en dep ze droog op een handdoek. Snijd scheidingswanden en zaadkamers in tomaten. Meng alles in een grote kom en verdeel in zakjes. Plaats in een kist.

Rustieke groenten

Mix samenstelling:

 • ui;
 • Paprika;
 • broccoli;
 • maïs;
 • groene bonen;
 • wortel;
 • aardappelen.

Alle groenten worden apart bereid. Blancheer aardappelen, bonen, broccoli en maïs. Snijd vervolgens de ingrediënten in willekeurige stukjes, meng in een kom, schik in zakken en vries in.

peper op een schaal

Lecho

Sommige tuinders kunnen hun menu niet voorstellen zonder dit mengsel. Het bestaat uit tomaten en paprika's. De zaadkamers en scheidingswanden moeten uit tomaten worden gesneden. Verwijder voor peper de zaden. Hak willekeurig, meng en vries in.

Lente mengsel

Dit mengsel wordt niet alleen in het voorjaar actief gebruikt. Vitaminen zijn nodig in de modderige herfst en koude winter.

Je moet voorbereiden:

 • groene erwt;
 • kool (broccoli, bloemkool en spruitjes);
 • wortel;
 • ui;
 • aardappelen.

Groenten worden apart bereid om in te vriezen. De kool en aardappelen worden geblancheerd. De ingrediënten worden vervolgens gemengd en opgeslagen.

groenten in een zak

Hawaiiaanse mix

Dit mengsel bevat rijst. Samenstelling:

 • ui;
 • aardappelen;
 • rijst;
 • groene erwt;
 • peper;
 • maïs.

Rijst moet half gaar worden gekookt in gezouten water. Blancheer aardappelen en maïs. Snijd groenten in willekeurige stukjes, voeg samen met gekookte en gekoelde rijst in een kom toe, meng. Schik vervolgens in containers en bewaar.

Mexicaanse schotel

Het mengsel heeft een breed scala aan ingrediënten. Het bestaat uit:

gehakte peper

 • wortels;
 • groene bonen;
 • zoete veelkleurige peper;
 • maïs;
 • aubergine;
 • rode bonen;
 • doperwten;
 • Luke;
 • wortel selderij.

Bonen (groen en rood), maïs, aubergine en knolselderij worden ingevroren en geblancheerd. Vervolgens worden de ingrediënten gedroogd op een handdoek. De rest van de groenten wordt gesneden. Ze worden allemaal in een diepe kom gemengd, in containers neergelegd en opgeslagen.

Regels voor ontdooien

Ingevroren groenten moeten goed worden ontdooid om heerlijke en voedzame maaltijden te bereiden.

De werkstukken moeten in een diepe schaal worden geplaatst en op de onderste plank van de koelkast worden geplaatst. Door deze natuurlijke ontdooiing blijven de vitamines maximaal behouden.

regels voor bevriezing

Ontdooien op kamertemperatuur leidt tot verlies van vitamines, sap en presentatie.

Toepassing van diepvriesproducten

Ingevroren groenten en mengsels worden samen met vers voedsel gebruikt. Ze worden gebruikt om te bereiden: soepen, salades, sauzen en bijgerechten. Om lekkere en gezonde maaltijden te krijgen, wordt aanbevolen om de regels voor het invriezen, bewaren en ontdooien van voedsel te volgen.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen