Welke soorten fruit en bessen kunnen voor de winter thuis worden ingevroren

Voor een vrouw is de zomer niet alleen een vakantie, maar ook een tijd om lege plekken te creëren. En niet alleen in de vorm van jam en augurken. U kunt ook koude desserts maken van de zoete gaven van de natuur. Als je tenslotte weet welke vruchten en bessen je voor de winter kunt invriezen, dan kun je echt een voorraad gezonde producten aanleggen. In het koude seizoen wordt het mogelijk om te genieten van een verscheidenheid aan desserts, bessentaarten en heerlijke taarten. En ook bevroren fruit verliest geen voedingsstoffen.

Zitten er vitamines in diepvriesproducten?

Op de vraag van een gewoon persoon - blijven vitamines in voedsel achter nadat ze thuis zijn ingevroren, antwoorden diëtisten: "Ja, en in grote hoeveelheden." Door de temperatuur laag te houden, vertragen alle processen, waardoor u de heilzame componenten in fruit en bessen kunt behouden.

Vergeet echter niet de volgende basisregels te volgen:

 1. U hoeft alleen vers fruit te nemen. Bessen en fruit van de oogst van vorig jaar zullen niet werken, omdat ze al een grote hoeveelheid vitamines hebben verloren voordat ze werden ingevroren.
 2. Er blijft geen lucht achter in de containers waarin de werkstukken worden opgeslagen. Het leidt tot oxidatie van voedsel. Het is noodzakelijk om thuisverwerking uit te voeren door een vacuüm te simuleren.
 3. Maar vergeet niet dat bevroren bessen en fruit in volume toenemen. Hieruit worden de deksels opgetild, de pakketten worden beschadigd. Wanneer de gastvrouw de container begint te verwijderen, valt de inhoud op de grond.
 4. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het temperatuurregime in de vriezer hetzelfde blijft. Met temperatuurveranderingen zal het voedsel ofwel ontdooien of weer in de kou duiken. Dit zal leiden tot bederf van bessen en fruit, verlies van nuttige eigenschappen en vroegere smaak.

Elk voedsel heeft een bepaalde houdbaarheidsdatum. In fruit bij -17 ° C blijven vitamines en voedingsstoffen 9-12 maanden bewaard.

Als de temperatuur stijgt tot -10 ° C, wordt de periode gehalveerd.

voor bevroren bessen

Welke soorten fruit en bessen kan ik invriezen in de vriezer?

Alle vruchten, veel tuin- en bosbessen kunnen worden ingevroren. Bewaar bosbessen niet in de vriezer, want ze zijn waterig en hebben een dunne schil. Na het ontdooien komt er een papperige massa in de kom. Vries het bot niet in, want er zit praktisch geen sap in, alleen botten. Meloenen mogen ook niet worden ingevroren. Het vruchtvlees verandert in ijs, dat na ontdooien gekleurd water wordt.

fruit en bessen

Welke container heb je nodig?

Om de vruchten lang te bewaren, moet u de juiste verpakking kiezen. Geschikt:

 • containers, bakken van plastic, die goed gesloten zijn;
 • tinnen producten;
 • ijsvormen;
 • Papieren dozen;
 • gesneden plastic flessen;
 • plastic zakken;
 • voedsel perkament, film en folie.

Wijze huisvrouwen voor het invriezen gebruiken geen gewone PVC-zakken, maar speciale. Ze zijn tenslotte duurzaam en hebben bevestigingsmiddelen. Ze zijn herbruikbaar, het is handig om er een kleine hoeveelheid bevroren voedsel uit te halen.

Non-food en vuilniszakken, stoffen zakken, inpakpapier zijn niet geschikt om etenswaren in de vriezer te bewaren.

soorten containers

Heeft u een sterke vriezer nodig?

Voor het invriezen worden verschillende temperaturen gebruikt.

 1. 0 ° C ... -8 ° C. Er vindt afkoeling van fruit plaats. Het percentage opgeslagen vitamines is hoog, maar de houdbaarheid wordt teruggebracht tot drie maanden.
 2. -10 ° C ... -18 ° C. Ideaal voor zachte bessen. Het vruchtvlees blijft immers onbeschadigd.
 3. -18 ° C ... 23 ° C. Beste voor supersnel invriezen en lange houdbaarheid. Maar sappig fruit kan vervormen nadat het aan hitte is blootgesteld.

Deze modi worden bepaald door de mogelijkheden van de vriezer. Voordat u met het werk begint, wordt het aanbevolen om de instructies voor de koelkast te bestuderen en het vriesbereik in te stellen. Vergeet niet dat de deuren van oude huishoudelijke apparaten niet altijd goed sluiten. Daarom is de temperatuur erin hoger dan aangegeven. En in ultramoderne modellen wordt een ander vriesbereik aangepast op verschillende schappen van de vriezer.

frambozen en aardbeien

Hoe fruit en bessen voor de winter thuis goed te bevriezen?

Er zijn bepaalde regels voor het thuis invriezen van halffabrikaten:

 1. Eerst wordt een vriezer voorbereid. De koelkast is uitgeschakeld, al het voedsel wordt eruit gehaald. Alle oppervlakken worden gewassen met zeepsop en afgeveegd met een zachte, schone doek. Het huishoudapparaat staat enkele uren open om uit te drogen. De vriezer is bedekt met plasticfolie. De koelkast is aangesloten. Pas nadat de lucht is afgekoeld, kunnen levensmiddelen worden bewaard.
 2. Ze selecteren onbeschadigd, niet overrijp fruit, zonder sporen van rot en schade door insecten. Als u onrijpe exemplaren neemt, laat hun smaak na het ontdooien veel te wensen over. En als ze overrijp zijn, worden ze erg zacht en veranderen ze in een puree-achtige massa.
 3. Bessen en fruit worden eerst grondig gewassen. Droog vervolgens op een schone handdoek. Of door het in een vergiet te gooien.
 4. Indien nodig wordt het fruit ontpit, geschild en in stukjes gesneden.
 5. Na alle manipulaties worden de producten in de koelkast geplaatst.
 6. De beste manier om het te bewaren is in porties, zodat ontdooid voedsel onmiddellijk kan worden gebruikt voor het beoogde doel.
 7. U dient aan elke container een vel papier te bevestigen met daarop de datum van plaatsing in de koelkast en de geschatte vervaldatum.
 8. Ruikende etenswaren, vlees, vis worden niet naast fruit geplaatst. "Slechte" buurt heeft een negatieve invloed op de geur en smaak van de zoete bereiding.

Er is een truc om ruimte in de vriezer te besparen. Eerst worden de bessen in één laag ingevroren in een platte bak. Vervolgens worden ze overgebracht naar een grotere tas. Als u deze procedure niet uitvoert, blijven de vruchten ook aan elkaar plakken.

Het belangrijkste is om de houdbaarheid in acht te nemen, zodat verlopen producten geen voedselvergiftiging veroorzaken. Deze regel is vooral belangrijk voor mensen met aandoeningen van het maagdarmkanaal en jonge kinderen.

bevroren aardbeien

Aardbei

Eerst worden de stengels van de aardbeien verwijderd. Om te voorkomen dat de bessen hun smaak verliezen, worden ze ingevroren in kristalsuiker. Verse bessen worden in één laag in ondiepe bakjes gelegd en bedekt met suiker. Nadat het sap is verschenen, wordt de container verwijderd. Aardbeien kunnen worden gepureerd en in ijsblokjesbakken worden geplaatst.

Pruimen

Pruimen worden in elke container bewaard. Vruchten zijn goed omdat ze niet worden ontdooid voordat ze worden gegeten. Meteen compote of als vulling in zelfgemaakte taarten. Hele bessen met zaden of helften zonder nucleoli worden in de vriezer geplaatst.

Appels

Appels kunnen worden ingevroren, in stukjes gesneden, gepureerd of in suikersiroop. In ieder geval wordt eerst de kern verwijderd. Eerst worden appelschijfjes een half uur in water gelegd, waarin citroenzuur wordt opgelost. Daarna stopten ze het in een vergiet en deden het droog in plastic zakken.

Appels in een container

De appelmoes wordt in een klein bakje gedaan. Om een ​​zoet dessert te krijgen, worden de vruchten geplet, met siroop gegoten en een dag op een koude plaats bewaard. Vervolgens worden de vruchten in een vergiet gelegd. Nadat de vloeistof is afgetapt, worden ze in geschikte containers in de vriezer geplaatst.

Druiven

De druiven worden ingevroren met trossen of hotelbessen. In het eerste geval zijn pakketten goed. De tweede bevat bakjes met deksel.

Aardbei

Kleine aardbeien worden in stukjes ijs bewaard. Bovendien worden de staarten in dit geval niet verwijderd. 1-2 bessen worden verdeeld in de cellen van de ijscontainer, gevuld met flessenwater en in de vriezer geplaatst. Deze blanco wordt gebruikt voor het maken van cocktails.

De vruchten kunnen worden gepureerd of bewaard in suikersiroop. De methode voor het bereiden van de traktatie is dezelfde als voor aardbeien.

aardbeien worden bewaard

Framboos

Frambozen worden eerst in zout water gedrenkt om de insecten in de vrucht te laten drijven. Vervolgens worden de bessen gedroogd en in kleine porties in trays geplaatst. Of je kunt frambozenpuree maken en deze invriezen.

Braambes

Bramen zullen hun uiterlijk lang behouden als ze in een laag in een ondiepe bak worden gelegd.

Bes

De bessen worden in containers neergelegd, bedekt met witte suiker en opgeslagen. Of ze vriezen de bessen gewoon in.

Veenbes

Cranberries zijn goed omdat ze een zeer dichte schil hebben, ze zullen niet kreuken of aan elkaar plakken als ze bevroren zijn. Daarom worden de vruchten in containers neergelegd en in de vriezer geplaatst.

veenbessen in een zak

Bosbes

Het is beter om bosbessen in te vriezen met hotelbessen of in puree.

Kruisbes

Eerst worden de stengels en ‘staarten’ van de kruisbes verwijderd. Pas na deze lange procedure wordt de winter met heel fruit overgelaten.

Kersen en kersen

Kersen en kersen worden ingevroren met zaden voor het maken van compotes. En voor gelei, gelei of als vulling voor taarten - zonder hen. Plastic dozen worden gebruikt als containers.

Ook kersen en kersen kunnen in hun eigen sap worden bewaard. De zaden worden verwijderd uit de bessen. De rijpe en zachtste exemplaren worden geplet met een blender en gemengd met kristalsuiker. Sterk fruit wordt in één laag in hoge trays geplaatst, met suikermassa gegoten en in de vriezer geplaatst.

kersen in de vriezer

Hoe lang worden diepvriesproducten in de vriezer bewaard?

De houdbaarheid van fruit en bessen varieert.

De naam van het product.Hoeveel maanden kunt u bewaren?
Appels, peren4
Abrikozen6
Perziken4
Duindoorn, framboos, rode en zwarte bes5
Kerspruim8
Viburnum, bosbes, kruisbes, aardbei7
Bramen, frambozen5

Stel de opslag van fruit niet uit, omdat ze geleidelijk vitamines en voedingsstoffen verliezen.

grote aardbei

Regels voor ontdooien

Het is erg belangrijk om fruit en bessen goed te ontdooien. Eerst moet u beslissen voor welk doel de blanco wordt gebruikt.

Als u direct wilt eten, zonder warmtebehandeling (dat wil zeggen, in een salade doet, gemengd met zure room of kefir), dan wordt de eenvoudigste methode gebruikt. De benodigde hoeveelheid fruit wordt 's avonds van de vriezer overgebracht naar een kom, die op een van de planken van de koelkast wordt geplaatst. 'S Morgens kun je in de container het fruit zien in een vloeistof die bestaat uit sap en gesmolten water. De eerste worden direct gegeten. En je hoeft ze niet te wassen. En de tweede wordt uitgegoten.

Deze methode wordt als de beste beschouwd, omdat het vruchtvlees van bessen en fruit niet wordt beschadigd. Wanneer het ontdooiproces wordt uitgevoerd bij kamertemperatuur, verslechtert het uiterlijk van het fruit aanzienlijk.

fruit ontdooien

Als er een toetje wordt gemaakt van het fruit, zijn er twee manieren om te ontdooien. Om fruitdrank, thee, likeur te maken of als vulling voor zelfgemaakt gebak of dumplings, worden de vruchten niet ontdooid, maar vanuit de vriezer naar een pan of waterkoker gestuurd.Voor mousses, ovenschotels en gelei wordt het werkstuk ontdooid in de koelkast.

Houd er rekening mee dat waterig, ontdooid fruit de consistentie van het deeg kan veranderen. Daarom moet met dit punt rekening worden gehouden bij het bakken van taarten of cakes.

Enorme diepvriezers stellen u in staat om een ​​grote hoeveelheid fruit en bessen voor de winter te bereiden. In de winter zijn ze handig voor het bereiden van verschillende lekkernijen. Wees in de zomer niet lui, u moet zoveel mogelijk fruit in de koelkast zetten. Als je de bewaarregels volgt, blijven hun uiterlijk en smaak op hun best.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen