TOP 6 recepten voor het maken van harde perenjam voor de winter

Vaak letten tuinders niet op of gooien ze gewoon onrijp, voortijdig afbrokkelend fruit weg. Maar een ongewoon smakelijke, aromatische, mooie amberkleurige jam gemaakt van dichte, harde of nog groene peren zal ervoor zorgen dat je je houding tegenover hen voor eens en voor altijd verandert. Bovendien vereist het bereiden van een traktatie geen speciale vaardigheden - beginnende huisvrouwen kunnen hier gemakkelijk mee omgaan.

Is het mogelijk om harde perenjam te koken?

Het is niet alleen mogelijk om jam te koken van harde of onrijpe peren, maar ook noodzakelijk! Het resultaat is een geurige, zoete, smakelijke, transparante delicatesse met hele, niet gekookte plakjes.

Het wordt gebruikt als vulling voor allerlei soorten gebak, pannenkoeken, taarten, als zoete saus voor ijs, maar ook als een volledig onafhankelijk dessert. Er is niets moeilijks te bereiden, het belangrijkste is om de vereisten van het recept strikt in acht te nemen.

Vereiste producten voor het recept

Om jam te maken, heb je nodig: direct harde peren, suiker, schoon water, citrusvruchten, kruiden, maar ook appels en pruimen. Maar voor een eenvoudig, klassiek recept heb je maar 3 ingrediënten nodig: peren, water en suiker.

De details van de keuze van ingrediënten

Om ervoor te zorgen dat het fruit niet overkookt, gebruikt u licht onderrijp fruit, dat al smaak en suiker heeft gekregen. Ze mogen niet overrijp, zacht zijn, want dan worden ze tijdens het koken gewoon pap. Ze worden gesorteerd - alle verfrommelde, verrotte, bedorven vruchten worden weggegooid.

Jam kan het beste worden gemaakt van taaie, dichte peren, maar dan moet je tijdens het koken meer suiker toevoegen.

harde peren

Peren voorbereiden op jam

Aan het einde van het sorteren wordt het fruit gewassen en gedroogd met doek of papieren handdoeken. Nadat alle staarten zijn afgesneden en het fruit in tweeën is gedeeld. Vervolgens worden de helften, afhankelijk van het recept, in plakjes of blokjes gesneden. Bij het gebruik van klein fruit wordt de hele schil doorboord met een tandenstoker of vork - dan barst deze niet tijdens het koken.

Recepten en stapsgewijze instructies voor het maken van jam

Hoogwaardige ingrediënten en naleving van de vereisten van het recept stellen zelfs beginnende huisvrouwen in staat om smakelijke, aromatische en mooie jam te bereiden.

perenjam

Een eenvoudig klassiek recept

De eenvoudigste, meest voorkomende, maar heerlijke en aromatische kookoptie, bestaande uit verschillende ingrediënten.Bovendien kan zelfs een gastvrouw die geen goede kookvaardigheid heeft, het koken.

Ingredienten:

 • peren (middelgroot) - 1 kilogram;
 • suiker - 1 kilogram;
 • water - 250 milliliter.

Kooktechnologie:

 1. De vruchten worden gesorteerd, gewassen en gedroogd.
 2. Vervolgens wordt het fruit geschild en vervolgens in dunne plakjes gesneden (tot 1 centimeter dik).
 3. Giet suiker in een pan, voeg water toe en zet op laag vuur. De siroop wordt gekookt tot de suiker volledig is opgelost, onder voortdurend roeren en afromen.
 4. Nu worden peren in de siroop gegoten, het werkstuk wordt aan de kook gebracht en een uur op laag vuur gekookt, tot het transparant is. Om ervoor te zorgen dat de plakjes intact blijven, kunt u het fruit bovendien in verschillende fasen koken.
 5. Vervolgens wordt de kant-en-klare jam heet in gesteriliseerde potten gegoten, met deksels gekurkt en na afkoeling bewaard.

peren worden gesneden

Gesneden peren

Mooie, echt smakelijke en aromatische jam wordt zowel een onafhankelijk dessert als een vulling voor bakken, pannenkoeken en zoete taarten. Bovendien is het vrij eenvoudig om het te bereiden, je hebt een minimum aantal ingrediënten nodig:

 • harde peren - 1 kilogram;
 • suiker - 1,2 kilogram;
 • water - 500 milliliter.

De vrucht wordt in plakjes gesneden, met suiker bestrooid en enkele uren bewaard zodat ze sap geven. Vervolgens in vuur en vlam zetten, aan de kook brengen en een uur op laag vuur koken. Gebruik 3 keer koken van elk 20 minuten om de integriteit van de plakjes te behouden.

peer plakjes

Kaneel

Deze jam is een echte delicatesse met een pikant, dik aroma en een delicate, rijke smaak. Alle kruiden worden gestoomd met kokend water en 30 minuten aangedrukt. Vervolgens wordt suiker gegoten en wordt siroop gekookt, waarin vervolgens de vruchten zelf worden geplaatst. Om de jam te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • suiker - 1 kilogram;
 • peren (harde variëteiten) - 2 kilogram;
 • kruidnagel - 2-3 knoppen;
 • kaneel - 1/3 theelepel;
 • gemberwortel - 1 centimeter;
 • vanilline - 1 zakje;
 • schil van 1 sinaasappel;
 • water - 500 milliliter.

kaneelstok

Met pruimen toegevoegd

Het werkstuk heeft een rijke, zoetzure smaak en een mooie, diepe kleur. Eerst worden de vruchten gewassen en gesorteerd, worden de pruimen in tweeën gebroken en worden de peren in plakjes gesneden. Daarna vallen ze in slaap met suikers en laten het een paar uur brouwen zodat het fruit sap kan maken. Daarna wordt het op laag vuur in 2 doses gedurende 20 minuten gekookt en vervolgens heet in potten gegoten. Vereiste ingrediënten:

 • peren (hard) - 1,5 kilogram;
 • pruimen - 1,5 kilogram;
 • suiker - 2 kilogram;
 • water - 2 glazen.

pruimen met peer

Jam van appels en peren

Voor de bereiding van dit heerlijke, aromatische en bevredigende dessert worden alleen hele, sterke vruchten met een dicht vruchtvlees gekozen. Een belangrijk punt is dat alle vruchten in plakjes worden gesneden zonder te schillen. Met deze techniek kun je ze intact houden en een diepere, meer verzadigde kleur aan het werkstuk geven. Neem hiervoor:

 • appels - 1 kilogram;
 • peren - 1 kilogram;
 • suiker - 1 kilogram;
 • walnoten - 200 gram;
 • vanilline - 1 zakje;
 • citroen - de helft.

fruitmix

Green Pear Jam Recept

Van onrijpe, groene peren is het ook gemakkelijk om een ​​smakelijke, heldere jam te maken met ongekookte stukjes. Eerst wordt een suikersiroop bereid, waarin in plakjes gesneden peren worden gekookt. Laat het dan afkoelen en kook een tweede keer, tot de plakjes transparant zijn. Neem 1 kilo peren en suiker en 200 milliliter water.

peer op een lepel

tips & trucs

Allereerst moet u het "juiste" fruit selecteren. Ze moeten dicht, sterk, in geen geval overrijp of bedorven zijn. Ze worden in plakjes gesneden, met of zonder vel, afhankelijk van het recept.

Bij gebruik van kleine vruchten van wilde peren kunnen ze in hun geheel worden gekookt door ze op verschillende plaatsen met een tandenstoker of vork te prikken.

Regels en duur van opslag van blanco's

Perenjam wordt op een koele, donkere en droge plaats bewaard. Dit zijn thuiskoelkasten, vorstvrije kelders en kelders.In dit geval verliezen de blanco's hun kwaliteiten tot 2 jaar niet. Bewaard in huis pantry's met temperaturen tot +20 C graden, is de houdbaarheid 1 jaar.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen