TOP 9 recepten voor het maken van koninklijke kruisbessenjam voor de winter

Als de gastvrouw het geduld en de wens heeft om haar huishouden te verwennen, zal ze ervoor kiezen om verschillende recepten te koken voor kruisbessenjam, koninklijk genaamd: met aalbessen, met citroen, kiwi. Kruisbessen bevatten veel natuurlijke geleermiddelen, dus u hoeft geen pectine toe te voegen. En de kleur van de traktatie kan smaragdgroen of dieprood zijn. Vaak worden kersenbladeren, walnoten en citrusvruchten aan de bessen toegevoegd.

Waarom heet jam royal?

Deze jam was een favoriet van keizerin Catherine II. Op een dag stond ze 's morgens vroeg op en ging aan haar bureau zitten om zaken van staatsbelang te behandelen. Ik keek per ongeluk uit het raam en zag een oudere vrouw door de tuin rennen voor een kip. Ze vroeg de bediende wie ze was. Hij antwoordde dat de oude vrouw naar haar kleinzoon komt - een kokkin in de koninklijke keuken. Hij trakteerde grootmoeder op een vogel.

De koningin had medelijden met de oude vrouw en gaf opdracht om dagelijks de geslagen kip uit te delen. De oudere vrouw wilde echt iets leuks doen voor de keizerin, dus kwam ze met een onverwacht geschenk: via haar kleinzoon gaf ze kruisbessenjam aan - met helder sap en edelstenenachtige bessen.

De keizerin waardeerde de smaak van de jam. Even later begonnen ze hem Tsarskoe te noemen.

Kenmerken van het maken van koninklijke kruisbessenjam voor de winter

Dankzij verschillende aanbevelingen zal het dessert het hele gezin bekoren:

 1. Gebruik emaille schaaltjes. Als die er niet is, kunt u roestvrijstalen schalen nemen.
 2. De blikken moeten worden gesteriliseerd zodat het dessert niet beschimmeld en zuur wordt. Giet de jam in droge potten.
 3. Tijdens het koken moet je het schuim verwijderen.
 4. Het is beter om een ​​houten of plastic spatel te gebruiken om te roeren.
 5. De kooktijden aangegeven in het recept moeten in acht worden genomen. Maar vergeet na het einde niet om het gerecht te controleren op gereedheid - misschien was er niet genoeg tijd. Om te controleren of het dessert klaar is, giet je een druppel jam op een bord: als het zich niet verspreidt, is alles klaar.

glazen potten

Vereisten voor de belangrijkste ingrediënten

Keuze, voor royal jam zijn grote kruisbessen nodig.

U hoeft geen overrijpe kruisbessen te kiezen, want tijdens het koken zullen de vruchten koken en hun vorm verliezen.

Als u kruisbessen uit uw eigen tuin wilt nemen, moet u deze twee weken voordat ze volledig rijp zijn, verzamelen.Als de bessen worden gekocht, moet u op hun uiterlijk letten: rood - al overrijp, ze zullen niet werken; helder groen nodig, stevig aanvoelend.

Was de geselecteerde bessen en doe ze in een vergiet om het water te verglazen. Verwijder vervolgens de paardenstaarten met een mes of een nagelschaartje. Afscheuren wordt niet aanbevolen om de integriteit van de huid niet te schenden.

Direct voor het koken is het beter om elke bes een paar keer door te prikken - op deze manier is het voldoende verzadigd met siroop, wordt het sappig en behoudt het zijn vorm.

rode bessen

Hoe maak je thuis smaragdgroene kruisbessenjam?

We bieden verschillende mogelijkheden om een ​​dessert te koken.

Klassiek recept met kersenbladeren

Dankzij kersen krijgt het dessert een speciaal aroma; je kunt ook een ongebruikelijke groene tint krijgen.

We nemen:

 • een kilo fruit;
 • een handvol kersenbladeren (om in te weken);
 • 2 eetlepels. water;
 • 1,5 kg kristalsuiker.

De jam wordt als volgt bereid:

 1. Selecteer de dichtste bessen. Maak een kleine incisie bij de steel, selecteer zaden. Was de kruisbessen en laat overtollig vocht weglopen.
 2. Doe de bessen in een kom, leg de kersen in laagjes. Ze moeten zes uur staan.
 3. Giet de vloeistof af in een aparte pan (je hebt het nodig voor de siroop). De bessen moeten worden gedroogd. En gooi de bladeren weg.
 4. De siroop wordt gekookt met toegevoegde suiker. Kook de vloeistof, roer de suiker totdat deze oplost.
 5. Doe bessen in kokende siroop. Haal de pan drie tot vier uur van het vuur zodat de vruchten de tijd hebben om in de siroop te weken.
 6. Kook de jam opnieuw. Als het kookt, kook het dan: je moet vijf minuten koken, het gas uitzetten en laten afkoelen en laten weken. Dit moet drie of vier keer gedurende 5 minuten worden gedaan.

smaragdgroene jam

Wodka-optie

We nemen:

 • 1 kg kruisbessen;
 • 100 g bladeren;
 • een kilo suiker;
 • een theelepel citroenzuur;
 • 5 eetlepels. water;
 • 50 ml wodka;
 • ½ theelepel vanilline.

Voorbereiding:

 1. Verwijder zaden van bessen en voeg zes uur water toe, doe dan in een vergiet.
 2. Giet de benodigde hoeveelheid water in een pan, voeg citroen en bladeren toe. Als het kookt, wacht dan vijf minuten en zet het uit.
 3. Haal de bladeren eruit, voeg suiker toe. Roer en kook.
 4. Als de suiker volledig is opgelost, giet je wodka erbij en voeg je vanilline toe. Giet deze siroop over de bessen, wacht een derde van een uur. Kook ongeveer 10 minuten.

hele vruchten

Met walnoten

Het dessert krijgt een ongebruikelijke smaak door de toevoeging van noten. Het is raadzaam om grotere en groene bessen te selecteren.

Je zal nodig hebben:

 • een kilo bessen;
 • 1,5 kg kristalsuiker;
 • een handvol noten.

De jam wordt als volgt bereid:

 1. Was de vruchten en snijd ze aan de steel. Haal het midden eruit, wrijf het door een zeef en gooi de zaden weg.
 2. Doe de resulterende puree in een kleine pan, die in een pan met meer heet water moet worden geplaatst. Giet er suiker in en warm het op in bad. Na het oplossen van de suikermassa kan het gas worden uitgeschakeld. De siroop is klaar.
 3. Leg een stuk noot in de dop van elke kruisbessenbes. Doe de vruchten op siroop. Kook in verschillende benaderingen. Het is noodzakelijk dat de jam kookt, kook gedurende vijf minuten. Zet dan het vuur uit en laat afkoelen en voeden. Het is beter om drie of vier keer te koken om een ​​heerlijk smaragdgroen dessert te maken.

walnoten

Een eenvoudig recept zonder te koken

Heerlijke jam wordt gemaakt zonder te koken. Het geheim is simpel: je moet de kruisbessen in een vleesmolen draaien en goed mengen met suiker. Wacht een paar uur tot de suiker volledig is opgelost. Af en toe roeren.

Als alles klaar is, doe je het in potten en rol je de deksels op.

Met citroen en sinaasappel

Je kunt niet alleen lekkere, maar ook heel gezonde jam maken zonder warmtebehandeling, dat wil zeggen op een koude manier.

In de winter en de koude herfst kunnen een paar lepels van zo'n medicijn beschermen tegen verkoudheid. En het hele geheim zit hem in een combinatie van kruisbessen met citrusvruchten (je kunt er een gebruiken als je wilt), want het lichaam is verzadigd met vitamine C.

citroen en sinaasappel

Om te koken nemen we:

 • een kilo kruisbessen (elke variëteit zal het doen);
 • een kilo suiker;
 • een stuk sinaasappel en een citroen (je kunt twee stukken van één ding nemen).

Kookstappen:

 1. Was alle bessen, snijd de staarten af.
 2. Draai de vruchten in een blenderkom of in een vleesmolen.
 3. Giet kokend water over de citrus en snijd deze samen met de schil in stukjes, die ook fijngemalen moeten worden.
 4. Mengsels - bes en citrus - worden gemengd met de toevoeging van kristalsuiker.

In deze vorm kan de resulterende massa worden ingevroren in speciale containers of zakken voor het maken van ijs.

U kunt het anders doen. Laat het mengsel 5-6 uur op tafel staan, af en toe roeren om de suiker op te lossen. Als er geen tijd is om te wachten, kunt u de pan een beetje verwarmen, zodat het mengsel niet kookt, en ongeveer een derde van een uur roeren. Hierdoor smelt de suiker veel sneller.

ijzeren lepel

Breng het mengsel over in potten van een halve liter en rol op. Om het betrouwbaarder te maken, kunt u een lepel suiker over het product gieten en het vervolgens sluiten.

Bewaar in een koelkast of kelder, buiten de zon.

Met aalbessen

Als je aalbessen aan het dessert toevoegt, krijg je een mooie schaduw. En om de smaragdgroene kleur van de kruisbes te behouden, is het beter om zijn witte uiterlijk te nemen.

We nemen:

 • 1 kg kruisbessen;
 • 300 g bessenbessen;
 • 1,8 kg kristalsuiker;
 • 250 ml water.

Was de kruisbessen en snijd de staarten eraf. Was de bessen en doe ze in een zeef om het water weg te laten lopen.

Maak siroop van water en suiker: kook het tot de suiker smelt.

Zet alle bessen hier. Laat het 5 minuten koken en koken. Laat 6 uur afkoelen en kook opnieuw voor dezelfde hoeveelheid.

aalbes toevoeging

Met kiwi

Kiwi geeft niet alleen een extra groene tint aan de jam, maar voegt ook een interessante zuurgraad toe.

Vereiste producten:

 • 1,5 kg kruisbessen;
 • 4 stukjes kiwi;
 • 2 kg suiker.

Je moet zo koken:

 1. Schil de kiwi. Was de kruisbessen, sorteer ze, snijd alle takken af.
 2. Draai de kiwi en kruisbessen door elkaar. Voeg suiker toe aan de massa in een pan, meng alles. Zet op laag vuur en kook tot alle kristallen zijn gesmolten.
 3. Roer constant, vang het schuim op en wacht tot de massa dikker is geworden. Het duurt ongeveer 40 minuten. Als het afkoelt, wordt de jam nog dikker.

kruisbes met kiwi

Met sinaasappel

Kruisbessenjam met de toevoeging van sinaasappel blijkt smaragd te zijn met een rode tint. Om het te koken, moet je een kilo bessen verdraaien met sinaasappelpulp. Giet de resulterende puree met een kilo suiker en voeg de geraspte schil toe. Zet een klein vuur aan. Als het kookt, moet je een paar minuten koken, al roerend, het vuur uitzetten en 15-20 minuten op het vuur laten staan.

Rode kruisbes

Het dessert wordt in slechts een uur bereid, rekening houdend met het voorbereidingsproces. Van een kilo bessen wordt ongeveer 2,5 liter van een heerlijke traktatie verkregen.

We nemen:

 • 1 kg kruisbessen;
 • 0,5 l water;
 • 1 kg suiker.

Eerst moet je de bessen wassen, de stengels en staarten verwijderen. Vouw in een pan met een dikkere bodem. Dek af met water en zet op hoog vuur. Na het koken een minuut markeren, het vuur lager zetten en laten sudderen tot de bessen zacht zijn. Het duurt niet langer dan een kwartier.

rode jam

Voeg suiker toe en wacht tot de jam weer kookt. Schuim het schuim eraf en kook nog eens 15 minuten. De bereidheid van de jam is gemakkelijk te bepalen: doop er een lepel in en zet hem 5 seconden in de vriezer. Schuif vervolgens je vinger over de lepel. Als de film gekreukt is, kan de storing worden verholpen. Zo niet, kook dan nog een paar minuten en controleer hetzelfde.

Regels voor het bewaren van koninklijke lekkernijen

Potten met kruisbessenjam worden op een koele plaats geplaatst. Meestal is dit een kelder waar de temperatuur niet boven de + 3-5 graden komt. Als de delicatesse eenvoudig wordt afgesloten met plastic deksels, moeten de containers in de koelkast worden geplaatst.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen