8 eenvoudige recepten voor heerlijke rode kruisbessenjam voor de winter

Rode kruisbessenjam is een eenvoudige maar heerlijke traktatie. De bessen bevatten natuurlijke geleermiddelen. Dankzij hen is de jam dik. Het lijkt meer op gelei. Het duurt iets meer dan een uur om de snoepjes te bereiden. De jam heeft een aangename kleur en aroma. Rode variëteiten passen goed bij verschillende kruiden en toevoegingen.

Kenmerken van het koken van rode kruisbessenjam voor de winter

Rode kruisbessoorten onderscheiden zich door de afwezigheid van een uitgesproken zuur. Er zit slechts een vleugje zuur in hun delicate smaak. Dankzij deze kwaliteit zijn rode rassen goed te combineren met diverse toevoegingen.

Er zijn veel manieren om rode kruisbessenjam te maken. Elke huisvrouw kiest het meest geschikte voor zichzelf.

Fruit voorbereiding

Soms duurt de bereiding van het fruit langer dan het kookproces zelf. Het probleem is het sorteren van de bessen. Om heerlijke rode kruisbessenjam te bereiden, moeten de bessen zorgvuldig worden gesorteerd. Dit werk heeft twee doelen:

 1. Het is noodzakelijk om alleen rijpe hele bessen te selecteren. Vruchten die gedeukt en verrot zijn, moeten onmiddellijk worden verwijderd.
 2. Je moet bessen van ongeveer dezelfde grootte kiezen. Bessen van verschillende grootte zullen de suikersiroop anders opnemen. Dit heeft een slecht effect op de smaak. Als de groottes van de vruchten sterk variëren, is het beter om jam van grote en kleine kruisbessen apart te koken.

Voor het koken worden de stengels van de bessen verwijderd. Het is een moeizaam proces, maar noodzakelijk.

rode kruisbes

Hoe containers te bereiden

Op de vraag hoe je rode kruisbessenjam op de juiste manier kookt, is de bereiding van containers niet de laatste plaats. Kleine glazen potjes worden gebruikt om bessensnoepjes in te bewaren. Een inhoud van 0,5-1 liter is voldoende. Voor gebruik wordt de container zorgvuldig onderzocht.

Banken moeten intact zijn zonder barsten en chips. Nadat ze de benodigde potten hebben geselecteerd, worden ze grondig gewassen in heet water met zuiveringszout. De gewassen blikken worden met de nek naar beneden op een schone handdoek gelegd om te drogen. Vervolgens wordt de container gesteriliseerd. Deksels worden samen met de blikken voorbereid.

Hoe je op de juiste manier heerlijke rode kruisbessenjam kookt

Iedereen heeft zijn eigen favoriete recepten. Maar liefde voor traditie weerhoudt je er niet van om een ​​oude lekkernij in een nieuwe versie te proberen.

kruisbessenjam

Koken in hele bessensiroop

Deze eenvoudige jam duurt lang om te maken. Het probleem is dat elke bes moet worden doorboord met een naald of een tandenstoker. Lekke banden moeten 3-5 worden gedaan.Om te koken heb je nodig:

 • 1 kg rijpe rode kruisbessen;
 • 900 gram suiker;
 • 500 ml water.

Voorbereide bessen worden doorboord. Water wordt in suiker gegoten en onder roeren aan de kook gebracht. De bessen worden 5-6 uur in hete siroop geplaatst, zodat ze doorweekt zijn. De siroop gemengd met bessensap wordt uitgelekt. Kook aan de kook en plaats er opnieuw bessen voor 5-6 uur in. Dit proces wordt drie keer herhaald.

Uiteindelijk worden de bessen, gedrenkt in hete siroop, er 10 minuten in gekookt. Warm dessert is opgemaakt in banken. Banken zijn afgesloten met deksels.

jam op siroop

Met gehakte rode kruisbessen

Een heel interessant recept voor heerlijke jam gemaakt van gehakte bessen. Om het dessert te bereiden, neemt u 1 kg rijpe bessen en haalt u ze door een vleesmolen. Voeg 1 kg kristalsuiker toe aan de resulterende puree en meng, laat 1 uur op een warme plaats staan. De suiker moet oplossen. Een uur later wordt 200 ml water in de puree gegoten en op de brander geplaatst.

Het mengsel wordt 10 minuten gebrouwen. Het wordt constant geroerd. Laat vervolgens volledig afkoelen en ga verder met de laatste bereiding. Ze zetten de jam op gas, wachten tot het kookt. Kook de kokende puree 15 minuten.

Suiker kan snel verbranden - de jam moet constant worden gemengd. Verbrande jam is een bedorven product.

Na 15 minuten wordt de zoetheid verpakt in potjes.

kruisbessen hakken

Het recept 'Vijf minuten'

Pyatiminutka-jam gemaakt van rode kruisbessen is een uitstekend recept voor een snelle traktatie voor de winter. Verplicht:

 • 600 gram rijpe rode kruisbessen;
 • 500 gram suiker;
 • 100 gram water.

De gewassen en gedroogde bessen worden in een brede pan gedaan. Giet er 300 gram suiker bij. Het mengsel wordt op laag vuur gehouden en wacht tot de suiker is opgelost. Voeg vervolgens water toe en ga verder met verwarmen. Voeg als de jam kookt de rest van de suiker toe en laat nog 5 minuten stoken. Ze stopten het in hete potten.

Met kersenbladeren

Rode kruisbessenjam met kersenblaadjes is niet moeilijk te bereiden, maar heeft een specifieke smaak.

kruisbessen en bladeren

Het recept is als volgt:

 1. Doe 1 kilo gesorteerde en gewassen bessen in een schaal met platte bodem. Voeg hier 3 schoongemaakte kersenblaadjes aan toe.
 2. Giet alles met een halve liter schoon water en laat 5-6 uur staan.
 3. Wanneer het water verzadigd is, wordt de bessenbladerige infusie in een aparte kom gegoten. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.
 4. De bessen worden met de bereide siroop gegoten en 3 uur bewaard. Vervolgens wordt de siroop uitgelekt en weer aan de kook gebracht.
 5. Het proces wordt 4 keer herhaald.
 6. Uiteindelijk worden de bessen gedrenkt in hete siroop verpakt in voorbereide potten en gesloten.

Dit toetje is niet echt een jam. De bessen worden niet gekookt. Het is heet ingeblikt in suikersiroop.

Met kruisbessenbladeren

Volgens dit principe wordt er jam gemaakt van rijpe rode bessen met de bladeren van de kruisbes zelf. Bladeren kunnen als smaakstof worden gebruikt:

 • krenten;
 • frambozen;
 • bramen;
 • rozenblaadjes.

In elke versie heeft een eenvoudige rode kruisbessenjam nieuwe smaaktonen.

rijpe kruisbes

Met sinaasappels

Deze gastronomische zoetheid vereist:

 • 1 kg bessen;
 • 1 kg suiker;
 • 1 sinaasappel.

Het bereidingsproces begint met het verwerken van de sinaasappel. Het moet worden gewassen en een minuut in kokend water worden bewaard. Snijd vervolgens in plakjes en verwijder de zaadjes. Vooraf bereide kruisbessen en stukjes sinaasappel met schillen worden door een vleesmolen gehaald.

Giet de resulterende puree met suiker, doe in een pan met een brede bodem en zet op laag vuur. Onder voortdurend roeren, aan de kook brengen. Laat 10 minuten koken. Doe de afgewerkte jam in vooraf voorbereide potten.

potje jam

Magnetron recept

Rijpe rode kruisbessenjam kan in de magnetron worden gemaakt.De bijzonderheid van het bereiden van een dessert in de magnetron is dat het in speciale gerechten in kleine porties moet worden gekookt. Moet nemen:

 • 250 gram kruisbessen;
 • 150 gram kristalsuiker;
 • 200 milliliter schoon water.

heerlijke jam

Plaats de voorbereide bessen in een magnetroncontainer. We doen daar suiker en schenken water. We zetten alles 15-20 minuten in de magnetron.

Hoe langer de container in de magnetron staat, hoe dikker de jam zal zijn.

Na ongeveer 10 minuten halen we de bak met bessen uit de oven, malen het mengsel met een blender en zetten het terug om het klaar te maken. Het eindproduct wordt verpakt in blikken.

Bevroren kruisbes

De eigenaardigheid van het recept voor bevroren kruisbessenjam is dat suiker wordt gehalveerd met bessen en water is 5 keer minder. Dus voor 1 kg rauwe bes is 1 kg suiker en 200 ml water nodig. Maak eerst de siroop. Bevroren bessen worden met hete siroop gegoten. Ze worden er 2 uur in bewaard.

gekonfijte bessen

Als de siroop is afgekoeld en de bessen zijn ontdooid, wordt de hele massa op een zwak gas gezet. Verhit aan de kook en kook gedurende een half uur. Dit is genoeg tijd om een ​​eenvoudige bevroren rode kruisbessenjam te koken.

Verdere opslag

Jam heeft lang in de kelder bewaard. Er is een constante luchttemperatuur. Maar niet iedereen heeft deze prachtige repository. In stadsappartementen is de beste plaats om potten met kruisbessenjam op te slaan een voorraadkast of een loggia. De pantry mag geen verwarmingsbuizen hebben. Alleen als ze er niet zijn, is deze bijkeuken geschikt om blanco's op te slaan.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen