Een eenvoudig recept voor kornoeljejam met een bot voor de winter, hoe je op de juiste manier kookt

Er zijn maar weinig mensen die kornoelje-jam maken, omdat velen niet op de hoogte zijn van het brede scala aan nuttige stoffen in deze bes. Het wordt gebruikt als koortswerend, ontstekingsremmend middel en dit is niet de hele lijst met besseneigenschappen. De smaak van een goed bereid dessert doet niet onder voor welke andere lekkernij dan ook.

Kornoelje-jam maken met bot

De bereidingswijze van de bes is afhankelijk van het recept en de ingrediënten waaruit het dessert bestaat. De kooktijd en bereiding van de kornoelje is hiervan afhankelijk. Het is niet moeilijk om een ​​lekkere en gezonde lekkernij te bereiden, het hangt allemaal af van het uiteindelijke doel. Als je minuten kookt en laat brouwen, zal de jam gezonder blijken te zijn dan bij een eenmalige bereiding van 15-20 minuten.

Basisregels voor het maken van jam

Door de kookvereisten te kennen en in acht te nemen, zal zelfs een beginnende tuinman een gezond dessert kunnen bereiden van deze bessen:

  • Kristalsuiker wordt toegevoegd in een verhouding van 1: 1. Voor onrijp en licht zuur fruit neemt de hoeveelheid suiker toe met 1: 1,5.
  • Om een ​​grote hoeveelheid voedingsstoffen te behouden, wordt het dessert op verschillende manieren gekookt. De kooktijd is 3-5 minuten.

kornoelje jam in een kom

  • Het is onwenselijk om de jam te verteren, hij verliest zijn smaak en de bessen worden taai.
  • Om de jam dik te maken, wordt de benodigde hoeveelheid vloeistof verminderd.
  • Om de smaak van de afgewerkte lekkernij te verbeteren, wordt het water vervangen door witte wijn.

Het geheim van het koken van kornoeljejam is eenvoudig, het is vereist om de aanbevelingen in het recept strikt te volgen, dan zal de delicatesse uitstekend blijken te zijn.

kornoelje jam in een pot

Hoe kornoelje te bereiden

De smaak van de toekomstige jam hangt af van hoe correct de bes is gekookt:

  • Allereerst, sorteer de bessen, het is noodzakelijk om alle stengels en verwende exemplaren te verwijderen. Vervolgens wordt de bes gewassen en gedroogd.
  • Voor jam worden alleen rijpe vruchten gebruikt. Onrijpe zal de jam zuur maken, overrijpe zal tijdens het koken overkoken.

  • Om te voorkomen dat de bes verschrompelt, moet u deze 5 minuten koken. blancheren.
  • De methode die door sommige huisvrouwen wordt toegepast, zal helpen om in vorm te blijven. Voor gebruik worden de bessen geweekt in een speciale oplossing. Per liter water wordt 1 karaf geschonken. een lepel frisdrank.
  • Om het bot snel uit de bes te verwijderen, moet je op de bodem van het glas drukken en het zal er gemakkelijk uit springen.

het proces van het koken van kornoeljejam

Kornoeljejam: recepten voor de winter

De variatie in het maken van een gezond dessert voor de winter is verbazingwekkend. Verschillende variaties helpen om jam voor elke smaak te vinden.De ingrediënten in de samenstelling maken de smaak van de afgewerkte lekkernij ongebruikelijk. Alle opties met zaden mogen niet langer dan zes maanden worden bewaard.

Eenvoudig recept

Om de smaak van kant-en-klare jam te proeven en de reactie van het huishouden te zien, zijn huisvrouwen op zoek naar eenvoudigere recepten die niet veel moeite en tijd kosten om te bereiden. Je hebt 1,5 kg kornoelje en suiker nodig, 100 mg water.

kornoelje jam in een pot

Hoe je een kornoelje-traktatie kookt volgens dit recept

Het hoofdingrediënt wordt uitgezocht, lelijk fruit wordt weggegooid en vervolgens gewassen en gedroogd. Het wordt aanbevolen om thuis gewone theedoeken te gebruiken, omdat dit het proces versnelt.

Meng alle ingrediënten, zet op laag vuur, roer voorzichtig, laat de massa koken en laat nog 7 minuten in brand staan. Het op het oppervlak gevormde schuim wordt constant verwijderd. Nadat de tijd is verstreken, wordt het warme dessert in voorbereide containers gegoten en vervolgens opgerold. Draai de deksels om, laat afkoelen en bedek ze met een deken.

kornoelje in een kom

Het recept "Vijf minuten"

De delicatesse, onderworpen aan een minimale warmtebehandeling, behoudt de meeste nuttige componenten. Het is niet moeilijk om het voor te bereiden. Benodigde ingrediënten: 1 kg kornoelje en suiker, 0,1 l water.

De gesorteerde bessen worden gewassen met koud water. Verspreid in een bak, voeg water en suiker toe. Roer voorzichtig met een houten of plastic spatel om de structuur van de kornoelje niet te verstoren.

Breng op middelhoog vuur aan de kook. Verlaag vervolgens de intensiteit van het vuur, laat 5 minuten koken en verwijder het resulterende schuim.

kornoelje jam in een pot

Voor elk soort dessert worden potten van tevoren gesteriliseerd, vervolgens gedroogd en apart gezet totdat ze bruikbaar zijn.

Na verloop van tijd worden ze in potten neergelegd en stevig gekurkt. De potten, opgerold met kant-en-klare metalen deksels, worden omgedraaid op het deksel, wachtend tot ze volledig zijn afgekoeld.

kornoelje jam in een pot

Kaukasisch recept voor jam met zaden

Om een ​​dessert volgens dit recept te maken, moet je 1,95 kg kornoelje, 2,38 kg suiker, 2,38-2,5 liter water, 12 g frisdrank koken. De jam blijkt heerlijk te zijn, het zal zeker alle leden van het huishouden plezieren.

Giet het schoon gewassen, gesorteerde fruit met sodawater (verdun het volledige volume soda in 2 liter water). Laat 2-3 uur intrekken. Was de kornoelje vervolgens grondig met koud water.

kornoelje jam in een lepel

Het water in de kookpan moet de bodem een ​​paar cm naar boven bedekken. Giet er bessen in en zet op laag vuur. Stoom op deze manier 10 minuten. Voeg suiker toe aan de massa, af en toe roerend, blijf het werkstuk verwarmen. Na het koken 5-7 minuten koken. Laat het 10-12 uur intrekken.

Als de tijd is verstreken, kook dan tot het dik is. Verdeel het afgewerkte dessert in potten en rol het op.

kornoelje jam in een kom

Seedless Jam Recept

Dit dessert is langer houdbaar. Daarom koken gastvrouwen het vaak. De enige moeilijkheid bij het koken is het verwijderen van het bot. Je hebt 1 kg kornoelje nodig, 1,2 kg suiker.

Met behulp van een gewoon glas, door op de bes te drukken, kunnen ze de steen gemakkelijk verwijderen.

mooie kornoelje jam

Rijpe bessen zijn beter geschikt, hun pitten zijn gemakkelijker te scheiden. De kornoelje wordt voorlopig gewassen en gedroogd. Daarna verwijderen ze de zaden, bedekken de hele massa met suiker en laten ze 8 uur staan.

Daarna wordt de container met het werkstuk verwarmd, 5 minuten gekookt, waarbij het schuim constant wordt verwijderd. Schakel het vervolgens uit en laat het afkoelen, en dit wordt 3 keer herhaald. Warm verpakt in containers en opgeborgen voor opslag.

vloeibare jam met kornoelje

Cornel-jam in een slowcooker

Om een ​​dessert in een multikoker te bereiden, heeft u 0,6 kg kornoelje, 0,7 kg kristalsuiker en 150 ml water nodig.

De bessen worden goed gewassen, gedroogd of met een handdoek afgeveegd. Vervolgens worden ze in een voorbereide container gemengd met suiker. Geef de tijd om te brouwen, ongeveer 10 uur.

het proces van het koken van kornoeljejam

Het werkstuk wordt overgebracht naar een multikokercontainer, water wordt toegevoegd. Zet in de blusmodus gedurende 1 uur. Als de jam niet dik genoeg is, zet hem dan opnieuw voor 10-15 minuten.

Tijdens het koken is het noodzakelijk om de massa te roeren, doe het voorzichtig.

Als het dessert klaar is, wordt het in gesteriliseerde potten gelegd en verpakt.

gesloten kornoelje jam

Kornoelje jam, geraspt

Optie 1. Deze lekkernij blijkt dik te zijn. Om het voor te bereiden, heb je 500 g kornoelje, 450 g kristalsuiker, 220 ml water nodig.

Voor dit recept moet de bes worden gekookt, het volledige volume water wordt gebruikt. Kooktijd 3 min. Zorg er daarna voor dat u het water afkoelt en laat weglopen. Cornel moet door een zeef worden geraspt, de resulterende massa moet worden gemengd met de bouillon waarin de bessen zijn gekookt. Zet op middelhoog vuur, kook tot de gewenste staat, voeg dan suiker toe en kook nog 3 minuten. Verspreid heet op de oevers, wikkel.

kornoelje jam in kommen

Optie 2. Methode exclusief koken. Dat wil zeggen, de bessen zullen een maximum aan voedingsstoffen behouden. Elke hoeveelheid bessen wordt gewassen, gesorteerd en gemalen door een zeef. Suiker wordt toegevoegd in een verhouding van 1: 2, opnieuw vermalen. Geplaatst in voorbereide potten. Bewaar in de koelkast.

het uiterlijk van kornoelje jam

Kornoeljejam met appels

Dit heerlijke toetje is gemakkelijk te bereiden. U moet voorbereiden: 1,5 kg kornoelje, 0,7 kg appels, 350 ml water.

Het is vereist om de zaden van tevoren te verwijderen, de bes te wassen en te drogen. De appels worden gesneden, klokhuis verwijderd en in dunne plakjes gesneden.

appels borden

Water wordt gemengd met suiker, verwarmd totdat de korrels volledig zijn opgelost. 2/3 van de siroop wordt in appels gegoten, gekookt tot de plakjes zacht worden.

Afzonderlijk wordt de rest van de siroop met kornoelje gegoten en aan de kook gebracht. Laat 10 minuten koken en giet dan de appelmassa erbij. Kook tot de gewenste consistentie. Ze zijn neergelegd in banken en ingepakt.

het proces van het koken van kornoeljejam

Opslagmethoden

Kant-en-klare jam, gekookt in overeenstemming met de technologie, wordt meerdere jaren bewaard. De uitzonderingen zijn die soorten die samen met zaden worden gekookt.

Als de jam bedoeld is voor langdurige opslag, kun je deze het beste koud inschenken. Sluit de blikken met perkament en bind ze vast met touw. Het is alleen beter om containers met op deze manier gesloten dessert te bewaren in een droge ruimte. De opslagtemperatuur van de jam is van +10 tot +12 ⁰С.

Kornoeljejam is voor bijna iedereen een heerlijk en gezond toetje. Door de ongebruikelijke smaak is het vaak een van de favoriete lekkernijen van de familie.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen