Een eenvoudig recept voor het maken van pruimenjam voor de winter

Pruimenboomvruchten die gedroogd, pruimen genoemd... Meestal wordt hiervoor de Hongaarse variant gebruikt, deze wordt gebruikt om veel zoetigheden te bereiden, waaronder pruimenjam. Het maken van pruimenjam voor de winter is een geweldig idee om alle gezinsleden het hele jaar door van een lekker product te voorzien. Het duurt niet lang om het te maken, maar elke keer dat je de pot opent en geniet van het onovertroffen aroma, is iedereen ervan overtuigd dat ze het niet tevergeefs hebben geprobeerd.

Kenmerken van het maken van jam

Er zijn veel recepten voor dit dessert. Sommige zijn heel eenvoudig, andere zijn vrij complex. Maar het lijdt geen twijfel dat elk van hen zal helpen om een ​​echt heerlijk dessert te bereiden dat niemand onverschillig laat.

Hier zijn enkele tips om u te helpen heerlijke jam te maken:

 1. Pruimen worden vaak aangevallen door insecten. Daarom is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de vruchten intact zijn als ze met zaden worden gekookt.
 2. Heel fruit moet voor het koken met een tandenstoker worden doorboord. Deze procedure bevordert een goede opname van de suikersiroop en voorkomt dat het fruit barst.
 3. Pruimenjam mag niet te lang worden gekookt, omdat ze erg mals zijn en pap kunnen worden.
 4. Het wordt niet aanbevolen om onrijp fruit te gebruiken, ze zullen alleen het toekomstige dessert bederven. Maar overrijp fruit veroorzaakt het fermentatieproces tijdens opslag.

Bereiding van het hoofdingrediënt

Alleen de variëteit Vengerka wordt gebruikt voor het koken van lekkernijen. Alleen rijpe vruchten zonder tekenen van bederf worden geselecteerd. Daarna worden ze grondig gewassen in warm water en vervolgens worden de botten er via een kleine incisie uit verwijderd. Als er gehakte vruchten worden gebruikt, worden deze volledig gesneden.

pruimen in chocolade

Bij het koken van gedroogde pruimenjam moeten ze ook goed worden uitgespoeld, daarna kokend water overgieten en een half uur laten zwellen. Als er botten in zitten, worden ze in gestoomde vorm verwijderd.

Prune jam: 10 recepten

Veel huisvrouwen die voor het eerst besluiten jam te gaan maken, klagen dan dat de pruimen hun vorm hebben verloren en in een lelijke massa zijn veranderd of zelfs zijn verbrand. Maar als u enkele geheimen kent en het recept strikt volgt, zal het dessert er aantrekkelijk uitzien en een geweldige smaak hebben.

Een eenvoudig 'vijf minuten' recept voor de winter

Ingredienten:

 1. 1 kg verse pruimen.
 2. 500 g kristalsuiker.

Fruit wordt gewassen in warm water, ontpit en in een pan gedaan. Suiker wordt bovenop gegoten, de container wordt 24 uur opzij gezet om sap te extraheren.

pruimen op tafel

De volgende dag worden de gerechten met de toekomstige delicatesse op een klein vuur geplaatst en aan de kook gebracht.Na 5-10 minuten wordt de pan van het fornuis gehaald en afgekoeld.

De jam wordt in gesteriliseerde potten gegoten, ze worden opgerold met deksels en verzonden om op een geschikte plaats te worden bewaard.

Met botten

Om jam te maken heb je nodig:

 1. Pruimen - 2 kg.
 2. Suiker - 750 g.

De vruchten worden gewassen en gedroogd. Vervolgens wordt elk van hen doorboord met een tandenstoker. De pruimen worden overgebracht naar een geëmailleerde bak, bedekt met kristalsuiker en 3 uur laten trekken.

cacao met pruimen

De pan wordt naar de kachel gestuurd, waar hij op laag vuur wordt gekookt tot hij kookt. Vervolgens wordt het vermogen van de brander verhoogd en worden de vruchten nog 5 minuten gekookt onder constant roeren om verbranding te voorkomen. Het schuim wordt verwijderd.

De jam wordt in potten geschonken en op een koele plaats bewaard. Je moet weten dat het dessert na een lange tijd schadelijke elementen uit de zaden opneemt. Daarom kan een dergelijk product niet langer dan 2 maanden worden bewaard.

Pitloos

Om deze pruimentraktatie te maken, moet je je voorbereiden:

 1. Pruimen (gewogen na putjes) - 1 kg.
 2. Suiker - 1250
 3. Water - 400 ml.

In een geëmailleerde kom worden water en suiker gemengd, waarna een dikke siroop wordt gekookt. Daarna wordt het gefilterd en opnieuw aan de kook gebracht. Er worden pruimen aan toegevoegd en direct van de kachel gehaald.

Na 3 uur wordt de pan weer in de oven geplaatst. De vruchten worden 10 minuten op siroop gekookt. En opnieuw na 3 uur wordt de procedure herhaald.

pitloze jam

Daarna wacht het nog 3 uur, de jam wordt 5 minuten gekookt. Het resultaat is een vrij dik product dat lang zal worden bewaard.

Met noten en cognac

Om een ​​dessert met pittige tonen te bereiden, moet u de volgende ingrediënten bereiden:

 1. Ontpit pruimen - 1 kg.
 2. Suiker - 750 g.
 3. Walnoten - 100 g.
 4. Cognac - 20 ml.

De helften van de vrucht worden bedekt met suiker (400 g) en gedurende 1 uur geïnfuseerd. Noten worden fijngehakt met een mes, gevuld met water en ook gedurende 1 uur geïnfuseerd, en dan wordt het water afgevoerd.

Een steelpan met fruit wordt op een laag vuur gezet, na het koken worden ze 20 minuten gekookt en regelmatig geroerd. Vervolgens worden de resterende suiker en noten erbij gegoten, de jam wordt nog eens 30 minuten bereid.

Voeg voor het einde van het koken cognac toe en haal de gerechten van het vuur. In gesteriliseerde potten kan dit dessert buiten de koelkast worden bewaard.

Met pompoen

U moet een traktatie bereiden van de volgende ingrediënten:

 1. Pompoenpulp - 1 kg.
 2. Ongeschilde pruimen - 1 kg.
 3. Suiker - 500 g.
 4. Nootmuskaat, kaneel en vanilline - elk kruid 1 g.

De pompoen wordt in blokjes gesneden, de zaden worden uit de pruimen verwijderd en het vruchtvlees wordt in plakjes geplet. Daarna worden ze gemengd, bedekt met zand en gedurende 3 uur geïnfuseerd.

met suiker omhulde pruimen

Kook pruimen met pompoen gedurende 10 minuten, daarna wordt na 8 uur de procedure herhaald en worden vanilline, kaneel en nootmuskaat toegevoegd. Alles wordt goed gemengd en 1 uur bewaard.

Vervolgens wordt de toekomstige jam weer aan de kook gebracht, 5 minuten gekookt en in potten geplaatst.

Met walnoot

Ingredienten:

 1. Gepelde pruimen - 2 kg.
 2. Suiker - 1,5 kg.
 3. Walnotenpit - 250 g.

De vruchten worden in twee helften gesneden, bedekt met suiker en 2 uur laten trekken.

De noten worden gehakt en licht gebakken.

walnoten

Nadat het sap uit de pruimen is gekomen, wordt de jam een ​​half uur op laag vuur gekookt, daarna worden er noten aan toegevoegd en het proces gaat nog eens 20 minuten door. Het afgewerkte dessert wordt in potten gerold.

In chocolade

Deze heerlijke jam zal absoluut iedereen aanspreken. Om het voor te bereiden heb je nodig:

 1. Ontpitte pruimen - 1,5 kg.
 2. Suiker - 400 g.
 3. Cacao - 50 g.
 4. Boter - 100 g.

De pruimen worden geplet in een blender, bedekt met suiker en gedurende 30 minuten geïnfuseerd. Daarna wordt het op laag vuur een half uur gekookt.

Vervolgens wordt boter, cacao toegevoegd, alles wordt voorzichtig gemengd en de delicatesse wordt nog eens 15 minuten gekookt.

Potten met deze buitengewone traktatie moeten op donkere en koele plaatsen worden bewaard.

Suikervrij

De volgende producten zijn nodig om te koken:

 1. Pruimen - 2 kg.
 2. Water - 150 ml.

De vruchten worden licht geperst zodat ze een beetje kraken en sap geven. Daarna worden ze gedurende 2 uur toegediend. Nadat de pan met pruimen op laag vuur is gezet. Er wordt koud water aan toegevoegd om verbranding te voorkomen. Na het koken wordt de massa 15 minuten gekookt en afgekoeld.

De procedure wordt twee keer om de 6 uur herhaald. Liefhebbers van dikke jam kunnen het aantal benaderingen tot 4 keer verhogen.

pruimen in chocolade

Kaneel

Om te koken heb je nodig:

 1. Pruimen - 2 kg.
 2. Suiker - 800 g.
 3. Kaneel - kwart theelepel

De vruchten zijn bedekt met suiker en gedurende enkele uren doordrenkt tot er voldoende sap verschijnt.

Vervolgens wordt de pan met de toekomstige jam naar het fornuis verplaatst en 15 minuten na het begin van het koken op laag vuur gekookt.

Daarna worden de pruimen weer 5 uur uitgestuurd om te staan. Na deze tijd is het dessert ook binnen een kwartier na het koken gaar. En nogmaals, de container wordt 5-6 uur apart gezet.

pruimen met kaneel

Voordat je de jam gaat rollen, moet je hem na het koken nog een half uur op laag vuur koken.

Met appels

Ingredienten:

 1. Pruimen - 500 g.
 2. Appels - 600 g.
 3. Suiker - 500 g.

De pruimen worden in plakjes gesneden, de zaden worden weggegooid. De appels worden ook ontpit en geplet.

Alle pruimen worden in de voorbereide container gegoten, deze is bedekt met halve kristalsuiker en er worden appels bovenop gelegd.

pruimen met appels

Daarna wordt de rest van de suiker toegevoegd, laat de pan een nacht staan ​​om sap uit de vrucht te halen.

De resulterende massa wordt op een klein vuur gezet en aan de kook gebracht. Het kookt ongeveer 7 minuten, maar het is belangrijk om niet te veel te koken. De toekomstige jam wordt constant geroerd en het schuim wordt verwijderd.

Het eindproduct wordt van de kachel gehaald en afgekoeld tot kamertemperatuur. Daarna wordt de kookprocedure nog 1 of 2 keer herhaald. Warm dessert wordt in vooraf gesteriliseerde potten gegoten.

Snoei jam het hele jaar door fijnproevers en zoetekauwen met zijn geweldige smaak. Het is gemakkelijk te bereiden en er zijn nogal wat recepten verzameld.

Potjes jam kun je het beste in de koelkast bewaren als er weinig suiker in zit. En als er veel zijn, kun je ze in een donkere kast bewaren. Voeg kaneel, sinaasappelschil en nootmuskaat toe om kruiden aan het product toe te voegen.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen