Een eenvoudig recept voor het maken van bosbessenjam voor de winter

Deze donkerblauwe bes is inheems in sparren, dennen of gemengd bos. De genezende eigenschappen zijn al lang bekend. Het bevat vitamine A, B, C en sporenelementen - magnesium, mangaan en calcium. Bosbessen helpen ontstekingen te verlichten, bloed te stoppen, het werk van interne organen te starten na een aandoening, verzwakt zicht te herstellen en ogen te verlichten van vermoeidheid.

Om het volledige scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen, is het beter om verse bessen te eten. Maar omdat het snel op kan raken, is het aan te raden om bosbessenjam te maken.

Hoe bosbessenjam te maken: regels

Het koken van een bosbessendessert roept veel vragen op bij beginnende huisvrouwen.

Hier zijn enkele tips om het proces gemakkelijker te maken:

 1. Als je de jam lang op het vuur laat staan ​​na het koken, dan zal dit alles wat nuttig is in de bessen volledig vernietigen. Natuurlijk blijft de smaak geweldig, maar vitamines zijn er niet. In dit opzicht wordt aanbevolen om het niet langer dan 5 minuten te koken.
 2. Om te voorkomen dat de jam te vloeibaar wordt, moeten de verhoudingen van bessen en suiker in acht worden genomen. Voor 1 kg fruit heb je minimaal 1 kg zoet zand nodig, en sommige huisvrouwen nemen 1,5-2 kg. Ze beweren dat dit de jam dikker zal maken. Verdun suiker niet met water en gebruik ongedroogde bessen.
 3. De bessen intact houden als ze worden gekookt, is niet moeilijk. Eerst worden alle bosbessen uitgesorteerd, ontdaan van overtollig fruit. Vervolgens wordt het verdund in 1 glas water 1 theelepel. zout. De vruchten worden een kwartier in de oplossing ondergedompeld. Daarna worden ze goed onder de kraan gewassen en gedroogd.

bosbessenjam

De bosbessen worden met de helft van de gekookte suiker in een geëmailleerde kom gedaan en in de koelkast gezet om sap te extraheren. Een paar uur later wordt er siroop van gekookt. Na het koken op het fornuis (3 minuten), koelt het af, er worden bessen aan toegevoegd. De jam wordt op laag vuur gekookt.

Bereiding van het hoofdingrediënt

Bosbessen zijn extreem zacht en bevatten veel sap. Daarom is het beter om niet te oogsten bij regenachtig weer.

Thuis moet u onmiddellijk beginnen met het sorteren van het verzamelde materiaal en bedorven bessen uitsluiten.

Grondig spoelen voor het koken. Het wordt aanbevolen om een ​​zeef te gebruiken om ze niet te pletten. Zet ze vervolgens 10-15 minuten in een bak met water.

verse bosbessen

Als de jam is gepland om te worden gemaakt van bevroren bessen, moeten ze daarom eerst bij kamertemperatuur worden ontdooid. Voordat u gaat koken, is het noodzakelijk om de potten te wassen en de sterilisatieprocedure uit te voeren. U kunt een oven, water- of stoombad, magnetron gebruiken.

Hoeveel bosbessenjam moet je koken

Het bosbessendessert wordt op verschillende manieren bereid:

 1. Op het fornuis wordt het product niet langer dan 5 minuten gekookt vanaf het moment van koken.
 2. In een multikoker worden de vruchten met kristalsuiker om te beginnen 10 minuten verwarmd en het "stoven" programma staat op 2 uur.
 3. Bij een broodbakmachine zijn de tijdskosten van 1 tot 2 uur. De modus is geselecteerd "jam" of "jam".

bosbessenjam

Blueberry Jam Recepten

Thuis is het heel gemakkelijk om van deze geweldige bes een heerlijke bereiding te maken. Het klassieke recept wordt aangevuld met verschillende toevoegingen. Afhankelijk van de methode blijkt de jam dik of vloeibaar te zijn.

Een eenvoudig recept voor de winter

Om te koken, moet u kopen:

 1. Bessen - 1 kg.
 2. Suiker - 750 g.

bosbessenjam

De vruchten worden gesorteerd, stokken en bladeren worden verwijderd, onder koud water gewassen en gedroogd. De bosbessen worden in de pan geschonken. Het is beter om de gerechten met een dikke bodem te gebruiken. Om de jam dik te maken, wordt deze bereid zonder water toe te voegen. De bessen zijn bedekt met suiker (250 g), daarna wordt alles gemengd. De toekomstige traktatie komt niet met hele bessen, dus het is beter om grondig te mengen.

De pan wordt op laag vuur geplaatst, de suiker lost geleidelijk op. De inhoud wordt continu geroerd met een houten spatel.

Vanaf het moment dat er voldoende sap is, neemt het vuur toe. Meteen vanaf het begin van het kookproces moet u vijf minuten opmerken. Het vermogen van de kachel mag niet worden verminderd, omdat de siroop wordt ingekookt tot de gewenste dikte.

bosbessenjam

Na vijf minuten wordt 250 g suiker in de gerechten gegoten, de inhoud wordt gemengd en gekookt tot het kookt en vijf minuten daarna. Voeg dan weer suiker toe en breng aan de kook. Na nog eens vijf minuten koken, gaat de kachel uit. Het bosbessendessert is klaar. Het kan in potten worden gegoten of na afkoeling met thee worden geserveerd.

Jam van vijf minuten

Het maken van deze traktatie is eenvoudig, je hebt de volgende ingrediënten nodig:

 1. Bosbessen - 600 g.
 2. Suiker - 800 g.
 3. Water - 100 ml.

bosbessenjam

Alle bessen, eerder gewassen en gedroogd, worden in een pan gelegd. Er wordt water in gegoten. De container wordt naar de kachel gestuurd, na een paar minuten koken wordt kristalsuiker toegevoegd.

Het toekomstige werkstuk wordt gemengd, blijft koken tot de tweede keer koken, waarna het verwarmingsvermogen van de oven afneemt en het dessert niet langer dan 5 minuten wegkwijnt.

Het resultaat is een heerlijke en dikke traktatie. Het wordt geserveerd met thee, gebruikt als vulling in taarten. Het is goed om er pannenkoeken en pannenkoeken bij te eten.

Bosbessenjam met munt

Om deze bosbessenblanco te koken, zijn de volgende producten vooraf gekocht:

 1. Bessen - 1 kg.
 2. Kristalsuiker - 1,5 kg.
 3. Munttakjes - 4 stuks.
 4. Citroen - 1 st.

Bosbessenjam met munt

De citrus wordt geplet met een rasp met kleine gaatjes, het sap wordt eruit geperst. Roer met bessen en suiker en laat een kwartier vanaf het begin van het koken op laag vuur sudderen.

De munt wordt gewassen, gedroogd en aan de pot toegevoegd. De inhoud blijft vijf minuten koken.

Jam met een munt- en citroensmaak is klaar! Hoewel het nog niet is afgekoeld, is het beter om het in steriele containers te gieten en stevig vast te schroeven.

Bosbessen en zwarte bessenjam

Zelfs beginnende huisvrouwen kunnen zo'n traktatie koken. Eerst moet je je voorbereiden:

 1. Bosbessen - 1 kg
 2. Zwarte bes - 1 kg.
 3. Kristalsuiker - 1,7 kg.

Bosbessenjam met munt

De bessen worden gewassen, gedroogd, geplet in een blender. De resulterende massa wordt gemengd met suiker en op laag vuur gestoofd.

Onder regelmatig roeren, kwijnt het dessert 20 minuten weg vanaf het begin van het koken. Vervolgens wordt de pan van het fornuis gehaald en wordt de inhoud in potten gegoten.

Bosbessenjam met lavendel

Om deze traktatie goed voor te bereiden, moet u de volgende verhoudingen nauwkeurig in acht nemen:

 1. Fruit - 1 kg.
 2. Kristalsuiker - 1 kg.
 3. Citroensap - 2 el l.
 4. Lavendel - 2 el l.

Bosbessenjam met munt

De bes wordt gemengd met suiker en lavendel in een geëmailleerde kom, die vervolgens een dag in de koelkast wordt bewaard. De volgende dag wordt de pan naar de kachel verplaatst, wordt het lage vermogen ingeschakeld. Citrussap wordt aan de inhoud toegevoegd, de jam blijft 15 minuten wegkwijnen vanaf het begin van het kookproces.

Vergeet niet regelmatig te roeren en schuim te verwijderen. De traktatie is klaar!

Bosbessenjam met appels

Om dit product te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 1. Bessen - 1 kg.
 2. Appels - 800 g.
 3. Suiker - 1,5 kg.

Bosbessenjam met appels

Bosbessen worden bestrooid met suiker en gedurende vijf uur doordrenkt om sap te vormen. Vervolgens wordt de container verplaatst naar de lage warmtebrander. De inhoud wordt gedurende tien minuten gekookt vanaf het begin van het koken, het schuim wordt verwijderd.

De appels worden gewassen, de schil en zaden worden verwijderd, in stukjes gesneden.

Na 10 minuten actief koken worden appels in de jam geplaatst en nog een kwartier gekookt. De traktatie is verpakt in gesteriliseerde potten.

Bosbessenjam met kruiden

De rijke smaak en het aroma van dit dessert zal zelfs de meest kieskeurige persoon overwinnen. Koken is helemaal niet moeilijk. De volgende ingrediënten zijn vereist:

 1. Bosbessen - 1 kg.
 2. Kristalsuiker - 1 kg.
 3. Citroensap - 1 eetl l.
 4. Nootmuskaat - 0,5 theelepel
 5. Kaneel - 2 theelepels
 6. Water - 150 ml.
 7. Pectine - 10 g.

kruiden zijn anders

De vruchten worden gesorteerd, gewassen, water wordt eruit gehaald. Nadat ze zijn overgebracht naar een geëmailleerde container, worden er citroensap, water, nootmuskaat, kaneel en pectine aan toegevoegd. De inhoud van de gerechten wordt gemengd en op laag vuur gekookt.

Wanneer het kookproces begint, wordt kristalsuiker aan de pan toegevoegd, de jam wordt nog eens 15 minuten bereid, gedurende deze tijd is het noodzakelijk om constant te roeren en het schuim te verwijderen.

De bereide lekkernij wordt direct in steriele bakjes gedaan of, na afkoeling, bij de thee geserveerd.

Ongekookte bosbessenjam

Ingredienten:

Bessen - 1 kg.

Suiker - 1,2 kg.

bosbessenjam

Bosbessen en kristalsuiker worden afwisselend laag voor laag in een pan gelegd. De container met het toekomstige dessert blijft 10 uur staan ​​om het sap eruit te laten komen. Gedurende deze tijd worden de gerechten periodiek geschud. De resulterende jam wordt verdeeld in vooraf gereinigde en gedesinfecteerde potten.

Bosbessenjam met rode bosbes

Deze lekkere en gezonde traktatie is heel gemakkelijk te bereiden. Om het te maken heb je nodig:

 1. Bosbessen en rode bosbessen - elk 1 kg.
 2. Kristalsuiker - 1,2 kg.
 3. Water - 0,4 l.

De vruchten worden gesorteerd en goed gewassen van vuil en aanhechtend puin. Daarna worden ze in kokend water geblancheerd om zachter te worden, waarna ze in een blender worden fijngehakt. De resulterende puree wordt samen in één kom gemengd. Er wordt kristalsuiker aan toegevoegd.

bosbessenjam

De pan staat op laag vuur. Zodra de jam kookt, wordt deze tot de gewenste dikte gekookt zonder de verwarmingsgraad te verhogen. Het wordt tijdens het hele proces regelmatig gemengd en het resulterende schuim wordt verwijderd. Het bereide dessert wordt onmiddellijk verpakt in steriele containers, opgerold met deksel en verzonden voor opslag op donkere en koele plaatsen.

Bosbessenjam op siroop

Om te koken heb je nodig:

 1. Fruit - 1 kg.
 2. Kristalsuiker - 1,4 kg.
 3. Water - 0,5 l.

Bosbessen worden herzien, gewassen. Terwijl het aan het drogen is, wordt siroop (water en suiker) binnen 2 minuten na het koken gemaakt.

bosbessenjam

Vervolgens worden bessen met kokende siroop in een pan gegoten, alles wordt ongeveer 20 minuten gekookt.

De resulterende jam kan onmiddellijk in potten worden gedaan.

Bosbessenjam met banaan

Om je voor te bereiden, moet je kopen:

 1. Bessen - 0,5 kg.
 2. Bananen - 2 stuks.
 3. Kristalsuiker - 0,5 kg.

bosbessenjam

Bosbessen worden geschild en gewassen. Bananen worden geschild en gemalen in een blender. Op dezelfde manier verandert de bes in puree.Dit alles wordt door elkaar gemengd en suiker wordt onmiddellijk toegevoegd.

De pan gaat naar het fornuis. De jam wordt een kwartier vanaf het begin van het koken bereid. Het is absoluut noodzakelijk om het constant te roeren met een houten spatel en het schuim te verwijderen.

Bosbessen-frambozenjam

Dit heerlijke delicate dessert vereist de volgende ingrediënten:

 1. Bosbessen - 850 g.
 2. Frambozen - 2,6 kg.
 3. Suiker - 550 g.
 4. Water - 300 ml.

bosbessenjam

In een geëmailleerde pan wordt de siroop gekookt uit een mengsel van water en suiker op laag vuur. Na vijf minuten vanaf het begin van het koken wordt het apart gezet, worden er voorgewassen en gedroogde bessen in gegoten.

Daarna wordt gedurende 4 uur de inhoud van de gerechten doordrenkt tot er zich sap vormt.

Vervolgens wordt de jam op middelhoog vuur gezet en 1 uur gekookt vanaf het moment dat het koken begint. Het eindproduct wordt in potten gegoten.

Bosbessenjam met citroen

Ingredienten:

 1. Bessen - 1 kg.
 2. Kristalsuiker - 1,5 kg.
 3. Water - 0,4 l.
 4. Citroen - 1 st.

bosbes en citroen

Bosbessen en citroen worden grondig gewassen. De bessen worden gedurende 5 minuten in kokend water geblancheerd, vervolgens overgebracht naar een vergiet en het water wordt in een aparte kom afgevoerd. Suiker wordt in dit water (300 ml) gegoten en de siroop wordt bereid. Vervolgens worden de bessen met deze siroop gegoten, de pan wordt op laag vuur op het vuur gezet. De jam wordt aan de kook gebracht, geroerd, het schuim wordt verwijderd. Na 3 minuten wordt het van de brander gehaald en gedurende 5 uur geïnfuseerd. Na de aangegeven tijd wordt de pan teruggestuurd naar de kachel.

Wanneer de inhoud begint te koken, wordt er citroensap aan toegevoegd en blijft het dessert 10 minuten koken. Daarna kan het in containers worden gegoten.

Bosbessenjam met rum

Ingredienten:

 1. Bosbessen - 330 g.
 2. Aardbeien - 250 g.
 3. Framboos - 225 g.
 4. Zwarte bes - 230 g.
 5. Honing - 380 g.
 6. Rum - 30 g.

bosbessenjam

Alle bessen worden geplet in een blender, daarna wordt honing toegevoegd, alles wordt goed gemengd en gedurende 1,5 uur geïnfuseerd om sap te vormen. Zet de pan met de bessen op de slow fire-brander. De jam staat vanaf het begin van de kook 30-40 minuten te sudderen.

Aan het einde wordt rum toegevoegd, het dessert wordt tot een glad mengsel gemengd.

Jam in een slowcooker

Ingredienten:

 1. Bosbessen - 2 kg.
 2. Suiker - 2 kg.

De gewassen bessen worden in een multikoker kom gegoten, er wordt kristalsuiker bovenop toegevoegd.

bosbessenjam

Op het display van het keukenapparaat is het "blusprogramma" geselecteerd, de tijd wordt als volgt ingesteld:

 • 1 uur - om een ​​vloeibare jam te krijgen;
 • 1,5 uur - gemiddelde dichtheid;
 • 2 uur - dik, goed gekookt dessert.

Nadat de multikoker is uitgeschakeld, wordt het eindproduct in voorbereide containers gegoten.

Opslagmethoden voor jam

Om ervoor te zorgen dat bosbessenjam lang zijn eigenschappen behoudt, is het noodzakelijk om het onmiddellijk na bereiding in gesteriliseerde potten te doen.

Binnen 3 jaar kan een goed geconserveerd product worden gegeten, gedurende welke tijd vitamines niet verloren gaan.

Jam wordt opgeslagen in donkere, koele en droge ruimtes, waar de luchttemperatuur niet hoger mag zijn dan +15 graden. De warmere omstandigheden zijn gunstiger voor schimmelgroei. Kelders en kelders zijn perfect voor het plaatsen van zoete blanco's. Als er weinig potten zijn, kunnen ze worden gekoeld.

Bosbessen zijn heerlijke, gezonde en mooie bessen. Het maakt jam met een rijke donkere kleur. Dit dessert laat niemand onverschillig, zelfs de meest veeleisende fijnproever. En als je het aan de feesttafel serveert, dan is de verrassing en het genot van de gasten gegarandeerd.

Een bosbessentraktatie maken is helemaal niet moeilijk. Door de jaren heen zijn er heel veel recepten verzameld. Het is vrij moeilijk om de lekkerste te kiezen, omdat ze bijna allemaal hun eigen smaak hebben. Bekend om de eenvoudigste klassiekers en met de toevoeging van andere bessen, fruit, kruiden en alcohol.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen