Recept om thuis vijgenjam te maken voor de winter

Vijgenbessen worden beschouwd als een waardevolle bron van voedingsstoffen die een positief effect hebben op de werking van het hartsysteem. Zo'n product is een middel om een ​​hartaanval te voorkomen, het helpt de bloeddruk te normaliseren en is effectief bij het verlagen van cholesterol. De mogelijkheid om de voordelen van bessen in de winter te gebruiken, zorgt voor de bereiding van vijgenjam.

Vijgenjam maken - kenmerken en geheimen

De belangrijkste regel voor succes bij het maken van heerlijke vijgenjam is de competente verzameling hoogwaardige grondstoffen. De plant heeft zwarte en groen-witte vruchten. De eersten worden verwijderd op het moment dat ze een donkere lila kleur krijgen. De groene bessen hebben een lichtgele tint op het moment van rijpen. Het belangrijkste criterium voor de rijpheid van fruit is het gemak van scheiding van de tak, ze moeten praktisch van de stengel vallen.

Maak altijd verse siroop om jam te maken. De verhoudingen van water en suiker zien eruit als 1: 0,5, hoeveel je in elk geval moet innemen, wordt bepaald door individuele voorkeuren voor zoetheid. Vijgenbessen worden niet lang bewaard, daarom moet u na het oogsten onmiddellijk beginnen met het bereiden van het dessert.

Als het recept voor de winter koken inhoudt en als gevolg van het koken de jam vloeibaar bleek te zijn, wordt de kooktijd iets verlengd.

Vijgen voorbereiden

Na het plukken moeten de bessen zorgvuldig worden gesorteerd en gewassen. Overtollig puin wordt verwijderd uit de verzamelde massa, inclusief bladeren en twijgen. Elke bes moet worden doorboord, je moet voorzichtig zijn, want er kunnen wespen aanwezig zijn in sommige al gebarsten vruchten. Hiervoor kunt u een gewone plug gebruiken; het is aan te raden om op meerdere plaatsen gaatjes te maken.

Vijgen voorbereiden

Eenvoudig recept "Vijf minuten"

Een van de eenvoudigste recepten om thuis lekkernijen te maken. Het voordeel van de snelle methode is ook dat je meteen een toetje kunt eten. Geschilde bessen in een hoeveelheid van 1 kg worden bedekt met kristalsuiker in een pan en een nacht op een koele plaats schoongemaakt. De container wordt in brand gestoken en aan de kook gebracht. Voor een frissere, rijke smaak wordt 0,5 citroen toegevoegd en wordt het mengsel 5 minuten op laag vuur onder constant roeren gekookt. Het vuur wordt uitgeschakeld en na 15 minuten wordt het proces van aan de kook brengen herhaald. De jam wordt in potten gedaan en gesloten.

vijgen jam

Vijgenjam in Azerbeidzjaans

Voor dit recept is het nodig om de bessen te schillen, maar sommige huisvrouwen negeren deze vereiste.

Om de jam te koken heb je nodig:

 • bessen 3 kg;
 • suiker 2,5 kg;
 • 1 citroen.

Gepelde bessen worden in een diepe bak geplaatst en bedekt met kristalsuiker. In deze vorm moeten de vruchten worden bewaard totdat het vrijgekomen sap de bessen bedekt. De tijd is afhankelijk van de variëteit aan bessen en varieert gemiddeld van 6 tot 12 uur. U hoeft de vijgen met suiker niet te roeren.

vijgen jam

Vervolgens wordt de container in brand gestoken en gedurende 15 minuten op een middelhoog vuur gekookt. Haal de pan van het vuur en wacht tot het mengsel volledig is afgekoeld. Vervolgens wordt de reeks acties twee keer herhaald. De uiteindelijke kooktijd moet uiteindelijk 45 minuten zijn. Citroenjam moet stroperig zijn en mag niet op het bord worden verspreid.

De uiteindelijke opbrengst van het product moet 3 liter zijn. Vervolgens wordt het dessert in banken neergelegd, aan elk worden een paar schijfjes citroen toegevoegd.

Vijgenjam met hazelnoten

Deze jam heeft traditioneel de voorkeur om in Abchazië te koken. Voor het recept heb je nodig:

 • vijgen 1 kg;
 • suiker 1,5 kg;
 • noten 1 kg;
 • water 400 ml.

gehakte vijgen

Bereid siroop uit water en suiker in een hoeveelheid van ½ van de receptnorm. Schil indien nodig de hazelnoten. Maak een gaatje in elke bes en plaats daar een nootje.

Plaats het verwerkte fruit in een pan en giet er siroop op die afgekoeld is tot een warme staat. Laat het mengsel 12 uur op een koele plaats staan.

Breng het bessen-notenmengsel aan de kook, giet de siroop af. Laat opnieuw koken en laat 15 minuten onder voortdurend roeren aan de kook. Giet de resterende hoeveelheid vers bereide siroop in een pan. Laat 12 uur op een koele plaats staan. Kook de jam en verwijder het resulterende schuim van bovenaf. Na afkoeling kan de traktatie in potten worden gelegd.

Vijgenjam met walnoten

Voor het recept heb je 1 kg suiker en vijgenbessen, citroen en 5 el. l. okkernoot. Het kookproces is vergelijkbaar met het vorige recept, maar de noten worden voorgebakken in een pan voordat ze in de bessen worden geplaatst totdat ze een gouden kleur krijgen. Citroen wordt direct in een paar plakjes toegevoegd wanneer je de jam in potten doet.

vijgen jam

Stap voor stap vijgenjam in een slowcooker

Dit recept gaat uit van een verhouding van 2 op 1 van bessen en suiker; voor langere opslag kunt u de ingrediënten in gelijke hoeveelheden nemen. Het recept vereist:

 • bessen 1 kg;
 • suiker 0,5 kg;
 • 2 citroenen;
 • gemalen kaneel, kardemom, gember elk 1 theelepel.

vijgen en suiker

Stap voor stap kookprocedure:

 • snij de vijgen in stukjes, bestrooi met suiker, laat 1 uur staan;
 • voeg citroensap toe, je kunt de schil raspen voor een rijkere smaak;
 • voeg kruiden toe aan het mengsel en doe het in een multikoker op hoge druk met een gesloten klep;
 • doe de jam in potten na afkoeling.

Vijgenjam in een slowcooker

Correct gesorteerde en gewassen bessen worden gesneden, in gelijke verhoudingen gemengd met suiker. Het zoete mengsel wordt 2 uur in een slowcooker in de stoofmodus geplaatst. Na het koken kan de jam direct worden gegeten.

vijgen jam

Pruimen-vijgenjam

Het is noodzakelijk om zo'n jam te maken van pruimen en vijgen in gelijke verhoudingen. 1 kg bessenmengsel vereist 1 kg suiker. De pruimen worden doormidden gesneden en ontpit. Siroop wordt bereid uit 400 ml water en suiker. Doe een fruitmengsel in een pan, giet er kokend water overheen en breng aan de kook. Kook op laag vuur vanaf het moment van koken gedurende 10 minuten. Hete jam wordt onmiddellijk in potten gegoten, opgerold met een deksel, omgedraaid en bedekt met een deken. Na 12 uur kunnen containers worden verwijderd voor opslag.

gesneden vijgen

Recept voor vijgen en sinaasappel

Om te koken heb je 600 g bessen, 300 g suiker, 0,5 sinaasappel en een kaneelstokje nodig.De vijgen worden in stukjes gesneden, in een pan gedaan, er wordt een beetje water aan toegevoegd en de bovenkant wordt bedekt met suiker. De sinaasappel wordt overgoten met kokend water, het sap wordt uit het fruit in de pan geperst en de schil wordt op een fijne rasp gewreven, er wordt kaneel aan toegevoegd. Het mengsel wordt 3 uur bewaard, waarna het in brand wordt gestoken en aan de kook wordt gebracht, waarna het in potten wordt gegoten.

vijgen jam

Vijgen- en druivenjam

Voor het recept worden grote druivenrassen genomen. Het is noodzakelijk om de jam te koken in overeenstemming met de volgende verhoudingen van de ingrediënten:

 • zwarte vijgen 650 g;
 • druiven 650 g;
 • suiker 250 g

Vijgen worden in kleine stukjes gesneden, druiven worden doormidden gesneden, terwijl de zaden worden verwijderd, indien aanwezig. De bessen worden gemengd, bedekt met suiker en 12 uur bewaard. Vervolgens in vuur en vlam zetten, aan de kook brengen en 5 minuten laten branden.

vijgen en druiven

Vijgenjam zonder te koken

De bessen worden door een vleesmolen gehaald of met een blender gehakt. Het mengsel moet een paar uur staan, waarna het vrijgekomen sap wordt afgevoerd. Vervolgens wordt suiker aan de bessen toegevoegd, het is noodzakelijk om te koken in de verhoudingen van 1 tot 1 of 1 tot 2, afhankelijk van hoe zoet de delicatesse moet zijn. Zo'n dessert wordt niet lang bewaard, daarom wordt het niet in grote hoeveelheden bereid.

vijgen jam

Suikervrije vijgenjam

Het voordeel van deze jam is het lage caloriegehalte in vergelijking met traditionele recepten. Zo'n lekkernij kun je maken met een minimum aan financiële kosten.

De essentie van de methode bestaat uit urenlang koken, waarbij overtollig vocht verdampt en het bessenmengsel de consistentie van een jam krijgt.

De bessen worden geschild en geplet en in een pan gedaan. Het mengsel wordt 4 uur gekookt, waarna het wordt verwijderd om af te koelen. Vervolgens wordt de cyclus herhaald totdat een homogeen mengsel is verkregen, dat gemakkelijk de wanden van de pan verlaat. Gemiddeld moet u de stappen 3 of 4 keer uitvoeren.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen