20 van de lekkerste stapsgewijze sinaasappeljamrecepten voor de winter

Voor de winter is jam een ​​van de meest geliefde lekkernijen. Meestal wordt het bereid met bessen en fruit uit de tuin. Maar heerlijke sinaasappeljam geeft je zowel plezier als gezondheid. Citrusvruchten bevatten veel vitamines, sporenelementen die gunstig zijn voor de menselijke gezondheid.

Kenmerken van het maken van sinaasappeljam voor de winter

Het is noodzakelijk om eerst jam van sinaasappels te bereiden:

 • het fruit klaarmaken;
 • door suiker en watersiroop te koken;
 • het blik doorspoelen.

Een dessert is gemaakt van gehakt fruit. Alleen de rijpe moeten worden geselecteerd. Ze hebben minder suiker nodig. Om te koken heb je een kom of steelpan nodig. Neem email of roestvrij staal.

Het dessert wordt lekkerder als je ander exotisch fruit samen met sinaasappels kookt: dadelpruimen, bananen, perziken. De smaak van citrus past goed bij pompoen, courgette.

Fruit voorbereiding

De beste jam wordt gemaakt van zoete citrusvruchten. Het is beter om de sinaasappel in delen te splitsen en de harde aderen te verwijderen. Als je met de schil kookt, moet je de bitterheid verwijderen. Om dit te doen, dompelt u de vruchten in heet water en laat ze 2-3 minuten koken.

verse sinaasappels

Container voorbereiding

Potten voor jam hebben glas nodig, klein volume. 0,5-0,7 liter is voldoende. Voor een product gemaakt van grote stukken is het beter om een ​​litercontainer te nemen. Het wordt grondig gewassen met warm water met toevoeging van zuiveringszout. Mosterdpoeder desinfecteert ook goed.

Hoe sinaasappeljam te maken

Er zijn veel recepten voor een sinaasappeltraktatie. U moet degene kiezen die alle gezinsleden vooral leuk vinden. Kruiden kunnen aan elke citrusjam worden toegevoegd. De jam is aromatischer, waaraan kaneel of kruidnagel wordt toegevoegd.

Klassiek recept

Als de sinaasappels rijp en zoet zijn, dan is suiker 1: 1 nodig. Maar fruit met een lichte zuurgraad heeft een verhoging van de hoeveelheid kristalsuiker nodig. Voor het koken worden de sinaasappels geschild, in blokjes gesneden en de harde witachtige aderen verwijderd. Voeg voor de smaak een paar korstjes toe, maal ze vooraf fijn.

sinaasappeljam

Giet de voorbereide vruchten met suiker en kook op laag vuur tot ze gaar zijn. Roer de massa constant met een houten lepel of spatel. Als de jam te dik blijkt te zijn, verdun hem dan lichtjes met heet water met verplicht koken.

Het wordt aangeraden om een ​​klassiek dessert te koken op basis van suikersiroop. Er worden stukjes sinaasappels, geplette schillen in gegoten. Na het koken moet je 2 uur koken.Je kunt het nog 2 keer koken als je een dikke massa nodig hebt. De lekkerste jam wordt verkregen als er naast kruidnagel ook kaneel, kardemom en amandelen in een blender worden gehakt.

Met cognac

Dit dessert koken is een plezier:

 1. Schil eerst het fruit (1 kilogram).
 2. De schil wordt in reepjes gesneden.
 3. Het sap wordt uit sinaasappels geperst.
 4. De rest van het vruchtvlees met granen wordt in een gaaszakje gedaan.
 5. Alles wordt in een kom gedaan: reepjes schil, sap, een zak pulp en giet water.
 6. Na 6-7 uur beginnen ze te koken zodat de helft van de vloeistof verdampt.
 7. Haal eruit, knijp in de zak en giet suiker (kilogram).
 8. Voeg een theelepel kardemom, gemberpoeder, nootmuskaat en een beetje kruidnagel toe aan de pan.
 9. Zodra het mengsel dikker begint te worden op het fornuis, giet je 4 theelepels cognac of cognac.

Kook tot ze gaar zijn.

oranje confituur

Koffie aroma

Het is noodzakelijk om een ​​dessert met een koffiearoma te bereiden door het vruchtvlees van geschilde citrusvruchten in water te koken. Voeg dan suiker toe en kook tot het dik is. Dit duurt ongeveer 2 uur. Nu rest het om koffiebonen en een paar kruidnagels in sinaasappelsiroop te koken. Het is voldoende om ze 15 minuten te koken.

Met gember

Om te koken, neem per kilo sinaasappels voor:

 • 2 stukjes citroen;
 • 300 gram gemberwortel;
 • 1,5 kilo suiker.

potje jam

Water is normaal 2 glazen. Sinaasappelen moeten worden geschild, net als citroenen. Alles wordt fijngehakt of door een blender gehaald. Gemberwortel wordt ingewreven.

Water wordt in een kom gegoten, alle voorbereide jamingrediënten, suiker wordt erin gegoten en gekookt tot ze gaar zijn.

Met appels en citroenen

Hier worden sinaasappels genomen met de schil, licht geblancheerd in kokend water. Daarna worden ze gesneden. Citroenen hebben 1-2 stukjes nodig. Ze moeten volledig worden schoongemaakt door ze fijn te hakken. De appels worden in plakjes gesneden en gedurende 5 minuten geblancheerd.

Eerst wordt water gekookt met stukjes citrus eraan toegevoegd. Giet de suiker erbij, kook gedurende 30-40 minuten, tot de suiker is opgelost. Giet de appels en laat ze op laag vuur gaar zijn. Voeg op het einde een halve theelepel kaneel toe.

Met persimmon

Er zijn veel manieren om sinaasappeljam met persimmon te maken. Neem voor een klassiek recept 1 citrusvrucht per 500 gram kaki. Vruchten worden geschild en ontpit, fijngehakt en bedekt met een glas suiker. Een uur later in brand steken en koken.

Geadviseerd wordt om na het verwijderen van de pan met jam van het fornuis cognac in te schenken. Het dessert wordt zes maanden bewaard onder plastic deksels.

sinaasappel met persimmon

Met bananen

Voor deze jam wordt een siroop bereid uit het sap van 1 sinaasappel en citroen. Suiker 200 gram, water 6 eetlepels. Eerst staat het mengsel, het wordt geroerd zodat de suikerkorrels oplossen. Dan koken ze boven een vuur, voeg bananen toe die in stukjes zijn gesneden (een halve kilo). Kook het dessert gaar.

Met rabarber

Neem voor jam een ​​kilo rabarber. De stelen worden gewassen, gedroogd, in stukjes van 1 centimeter gesneden. Het is raadzaam om de rabarber 5 minuten in een hete oven te drogen. Gepelde citrusvruchten worden door een vleesmolen gehaald. Alle componenten worden in een pan of kom geplaatst, bedekt met een kilo suiker. Kook op laag vuur.

Met perziken

Perzik- en sinaasappeljam zullen heerlijk zijn. Voor 600 gram zuidelijk fruit is 1 citrus nodig. Meng de gehakte perzik met sinaasappelpulp, besprenkel met 600 gram suiker en laat een uur staan. Kook vervolgens op laag vuur, af en toe roerend. Over een uur is de jam klaar.

sinaasappel met perziken

Met meloenen

Je hebt een kilo gehakte meloenpulp nodig. Een middelgrote sinaasappel wordt geschild door de schil in reepjes te snijden. Sap wordt verkregen uit het vruchtvlees. Doe alle ingrediënten in een pan, bestrooi met suiker (700 gram). Breng de massa aan de kook, zet het vuur lager en laat 50-60 minuten koken. Roer met een houten lepel zodat de jam niet verbrandt. Het werkstuk kan het beste met metalen deksels worden opgerold.

Met veenbessen

Voor een potje jam heb je nodig:

 • veenbessen - 300 gram;
 • oranje - 2 stuks;
 • kristalsuiker - 700 gram.

De bessen worden gewassen, waardoor overtollig vocht kan weglopen. Citrusvruchten worden niet geschild, door een vleesmolen of blender gehaald. Meng vervolgens de citruspuree met de veenbessen en maal tot een gladde massa. Voeg suiker toe terwijl je blijft mixen. De kant-en-klare cranberry-sinaasappelmassa wordt in brand gestoken en gaar gekookt.

sinaasappel met veenbessen

Met citroen

Dit exotische dessert kan op elk moment van het jaar worden bereid. Voor het koken worden de citrusvruchten 5 minuten in kokend water gegooid. Nu wordt de schil er samen met de schil van afgesneden. Snijd het vruchtvlees in halve ringen.

Suikersiroop wordt apart gekookt. Als het klaar is, doen ze er schijfjes citroen en sinaasappels in. Koken op laag vuur duurt 40-50 minuten na het koken. Suiker is 1,5 keer meer nodig voor jam dan fruit.

Met pompoen

Voor 3 kilo pompoenpulp heb je 2 sinaasappels en 1 citroen nodig. De pompoen wordt in blokjes gesneden, hetzelfde gebeurt met citrusvruchten, terwijl de schil niet wordt afgesneden. Meng alles, bedekt met suiker. Ze nemen het naar smaak. Je moet drie keer koken. De jam wordt gekookt, vervolgens van het vuur gehaald, enkele uren bewaard en vervolgens opnieuw in brand gestoken. Na de derde keer afkoelen en in potten doen.

pompoenjam

Met courgette

De ingrediënten van deze jam, courgette en sinaasappels, worden fijngehakt of fijngehakt in een blender. In dit geval wordt courgette 2 keer meer ingenomen dan citrusvruchten. Meng in een kom, giet er suiker in en zet in brand. Je moet een uur koken. Ze controleren of de jam klaar is, halen hem van de kachel en doen hem in de potten.

Met aardbei

Om jam te maken heb je nodig:

 • verse aardbeien 5 kopjes;
 • 4 sinaasappels;
 • 2 citroenen;
 • glas water;
 • 1,5 kilo suiker;
 • een halve theelepel boter;
 • 2 zakjes gelatine.

Een deel van de bes wordt gemalen in een blender. Citrusvruchten worden in plakjes gesneden en vervolgens in 4 delen. Alle componenten, behalve suiker, worden in een pan gemengd en op hoog vuur gezet. Giet de helft van het suikergehalte erbij. Voeg de rest toe zodra het is verspreid. Kook op hoog vuur.

sinaasappel met aardbeien

Met schil

In dit recept worden naast hele vruchten sinaasappelschillen gebruikt. Het wordt in blokjes gesneden. Het vruchtvlees van sinaasappel en citroen wordt fijngehakt, samen met het sap met water gegoten en gekookt. De korstjes worden daar gegoten en op het vuur bewaard zolang de schil zacht wordt.

Giet suiker en blijf het 20-30 minuten roeren. Nadat ze zich op hete blikken hebben verspreid, rollen ze het dessert op.

Zonder te koken

U kunt sinaasappeljam maken met de koude methode. Om dit te doen, worden een kilo kruisbessen en 2 sinaasappels door een vleesmolen gehaald. Suiker wordt toegevoegd - 1 kilogram. Roer een dag totdat de suikerkorrels zijn opgelost. Bewaar de jam in een bakje onder plastic deksels.

Sinaasappelschil in suikersiroop

De schil van sinaasappels wordt dun gesneden en in krullen gedraaid. Daarna worden ze 3 dagen in koud water bewaard. Na het weken zijn ze zacht en minder bitter. De korsten worden vervolgens 3-4 keer gekookt, waarbij het water wordt ververst. Siroop wordt gekookt uit water en suiker, de schil wordt erin gedompeld. Voeg een beetje citroensap of citroenzuur toe zodra de jam draderig wordt.

sinaasappelschil

Abrikozen- en sinaasappeljam

Een kilo rijpe abrikozen wordt in 4 delen gesneden, waarbij de zaden worden verwijderd. Fruit is bedekt met suiker in een hoeveelheid van 800 gram, een nacht gelaten. De sinaasappel moet worden geschild en ontpit, gehakt tot een gladde massa. Citruspuree wordt gemengd met abrikozen. In vuur en vlam zetten, aan de kook brengen en onder af en toe roeren 20 minuten laten koken. Zet de kom voor 5-6 uur opzij. Vervolgens wordt de procedure nog 2 keer herhaald.

Multicooker-recept

Sinaasappels, 4 stuks, geschild, het vruchtvlees snijden en in een slowcooker doen. Voeg 100 ml water en 100 gram suiker toe, sap van een halve citroen erbij. Stel de stoomkookmodus in. Als de massa kookt, nog 5 minuten bewaren. De procedure wordt nog twee keer herhaald. In dit geval is het deksel van het huishoudapparaat niet gesloten.

sinaasappeljam

In een broodbakmachine

Het fruit moet zorgvuldig worden bereid door de zaden, harde scheidingswanden en korsten te verwijderen.Nadat de citrusvruchten zijn gesneden, worden ze besprenkeld met suiker. Het is het beste om wat citroenzuur toe te voegen. Zet de broodmachine aan en stel de "Jam" -modus in... Als de jam klaar is, kun je deze beter in gesteriliseerde potten doen.

Opslag van werkstukken

Jam is goed houdbaar op een donkere en koele plaats. Als er weinig potjes zijn, kun je ze in de koelkast zetten. Eet snel een heerlijk toetje. Volgend jaar moeten we een nieuwe oranje confituur maken.

Geen beoordelingen, laat het als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen