Hoe blikken goed te steriliseren voor het koken van compote voor de winter en is dit noodzakelijk

Heerlijke compote is een geweldige aanvulling op uw wintertafel. De meeste huisvrouwen rollen de potjes liever zelf op - zo worden meer vitamines bespaard en worden gezonde, zelfgemaakte producten zonder conserveermiddelen gebruikt. Niet iedereen weet echter of het nodig is om compote-potten zorgvuldig te steriliseren en hoe dit correct te doen. Een juiste naadverbinding verlengt de levensduur van het product en doodt de meeste ongewenste micro-organismen.

Is het nodig om compote-potten te steriliseren?

De klassieke bereidingsmethode omvat sterilisatie van containers met droge hitte. Door het hoge gehalte aan micro-organismen in fruit en bessen kan de vloeistof snel bederven. De zoete omgeving is een kans voor de actieve reproductie van gistzwammen, die ervoor kunnen zorgen dat er te veel gas wordt gevormd - glazen potten barsten gemakkelijk uit bij lage temperaturen.

Hoe compote voor de winter thuis koken en rollen?

Compote voor de winter kan voor bijna alles worden gesloten: bessen, perziken, appels, abrikozen. Hier wordt de keuze beperkt door de verbeeldingskracht van de gastvrouw. De bessen worden zorgvuldig gesorteerd, de bedorven bessen worden eruit gezeefd, de zaden worden uit de kersen en abrikozen verwijderd en onder stromend water gewassen. Appels kunnen, net als perziken, heel of stuk voor stuk worden opgerold. Exotische versies van een heerlijk drankje - van watermeloenen, meloenen en zelfs mango's.

Om compote goed te bewaren, worden potten op een van de volgende manieren gesteriliseerd:

  1. Houd de kan en het deksel 20 minuten boven de stoom.
  2. Zet de container 30 minuten in de oven.
  3. Kook water in een pan en zet de potten er 15 minuten in.

moet ik compote-potten steriliseren

Vóór sterilisatie worden alle gerechten grondig gewassen met zeep, in sommige gevallen met alcohol. Het glas moet op kamertemperatuur zijn, anders kan het barsten als het in een hete oven wordt geplaatst. Fruit en bessen worden in een dichte laag op de bodem van de pot gelegd en ze vullen de container niet meer dan de helft. Het werkstuk is gevuld met heet water. Zorg ervoor dat er geen gaten of gaatjes in de hoes zitten voordat u deze oprolt.

Halfautomatische en automatische naaimachines werken het beste met naden, die een vacuüm creëren zonder luchtpenetratie.

Ongelakte tinnen deksels oxideren snel en zijn niet geschikt voor langdurige opslag. Daarom is het beter om herbruikbare gelakte deksels te kiezen. Glazen deksels zijn erg kwetsbaar en vereisen een zorgvuldige behandeling, maar kunnen meerdere jaren achter elkaar worden gebruikt. De rand van het deksel moet vrij zijn van oneffenheden, schaafwonden of andere defecten waardoor lucht in het blik kan komen.

Nadat de blikken zijn omgedraaid en ondersteboven zijn geplaatst, in een warme handdoek gewikkeld en een dag zijn blijven staan. Als bij het omdraaien de compote naar buiten stroomt of er luchtbellen ontstaan, moet het draaien opnieuw worden gedaan. Door in te pakken met een handdoek kunt u het sterilisatieproces verlengen - er is minder kans dat micro-organismen zich vermenigvuldigen in warme of hete compote.

moet ik compote-potten steriliseren

De afgewerkte producten worden op een warme en koele plaats bewaard, zonder toegang tot zonlicht. Het is aan te raden om een ​​jaar lang kant-en-klare conservering te gebruiken, omdat perfect steriele producten thuis niet kunnen worden opgerold. De compote zal geleidelijk bederven en gaan schimmelen.

Waarom kunnen banken exploderen?

De meest voorkomende oorzaak van een explosie in een pot is het onvoldoende schillen van fruit of bessen. Elke rot wordt veroorzaakt door het werk van micro-organismen die zich actief vermenigvuldigen in de zoete compote, de ophoping van gassen veroorzaken, waardoor de blikken gemakkelijk exploderen, zelfs na het rollen van hoge kwaliteit.

Mening van een expert
Zarechny Maxim Valerievich
Agronoom met 12 jaar ervaring. Onze beste zomerhuisjesexpert.
Als aan de bovenkant van het blik verduistering merkbaar is, moet u het onmiddellijk openen en het bedorven deel leeg laten lopen. Dan is de kans groot dat de rest van het product in goede staat blijft.

Appelcompote explodeert vaak als gevolg van slechte sterilisatie. Deze vruchten bevatten een grote hoeveelheid zuur, dat actief fermenteert en zelf gassen vrijkomt. Te zure of koolzuurhoudende appelcompote kun je niet weggooien, maar maak wel appelcider.

moet ik compote-potten steriliseren

Wat te doen als de compote troebel of schuimig is?

Zodra er wit schuim in de compote verschijnt, moet deze worden geopend en opnieuw grondig worden gesteriliseerd - kook bijvoorbeeld 10-15 minuten. Dan kan het grootste deel van het product worden opgeslagen. Als de appelcompote schuimt, kun je er cider of bier van maken - bewaar de flessen of blikjes gewoon in een koude ruimte.

Als de compote van abrikozen of pruimen is gefermenteerd, maar niet beschimmeld, geen rotte geur of een drastisch veranderde geur heeft, dan kun je zelfgemaakte wijn maken.

Om dit te doen, doe je gewoon de inhoud van de pot in een speciale gistingspan, voeg suiker toe. Voor drie liter is 100-200 gram voldoende. Een rubberen handschoen wordt over de container getrokken en een paar weken alleen gelaten. De resulterende drank wordt gefilterd met een trechter en vervolgens een paar maanden in de koelkast bewaard. Het resultaat is een heerlijke zelfgemaakte wijn met een delicaat aroma.

moet ik compote-potten steriliseren

Veel huisvrouwen geven er de voorkeur aan om een ​​grote hoeveelheid suiker toe te voegen en heerlijke jam te koken van een verwende lekkernij. Het enige oordeel voor compote is schimmel. Als er een donkere korst op het oppervlak verschijnt, kan deze voorzichtig worden verwijderd en kan de resterende vloeistof worden gekookt. Maar als de schimmel zich door het blik heeft verspreid, moet de compote worden weggegooid - het kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid.

Moet ik blikken omdraaien?

Het is gebruikelijk om de wendingen na het naaien om te draaien - op deze manier kunt u onmiddellijk de fout bij sterilisatie en naden vaststellen. Als het deksel niet goed in de compote past, ontstaan ​​er vrijwel direct luchtbellen of stroomt de vloeistof op tafel. De gastvrouw zal dus onmiddellijk de potten kunnen zien die niet klaar zijn voor opslag, en de conservering snel opnieuw doen totdat het voedsel volledig is bedorven.

U hoeft de pot niet om te draaien, maar alleen als u zeker bent van uw ervaring en weet dat het binnendringen van lucht of vloeistof van buitenaf is uitgesloten.

Er zijn geen beoordelingen, laat deze als eerste achter
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen