TOP 15 recepten voor het beitsen van groene erwten voor de winter thuis, met en zonder sterilisatie

Groene erwt Is een traditioneel ingrediënt in salades, soepen, voorgerechten of toppings. U kunt het product in de winkel kopen of zelf klaarmaken. Tegelijkertijd onderscheiden zelfgemaakte lekkernijen zich door hun bruikbaarheid, natuurlijkheid en aangename smaak. Groene erwten klaarmaken voor de winter is eenvoudig door de onderstaande recepten te volgen.

Wist je dat erwten tot in de 18e eeuw een echte delicatesse waren?

doperwten

Nuttige eigenschappen en contra-indicaties van groene erwten

De groene groente staat al sinds de oudheid bekend om zijn heilzame eigenschappen als middel tegen verschillende ziekten.

Het plantaardige product is een opslagplaats van licht verteerbare eiwitten die nodig zijn voor de goede werking van het spijsverteringskanaal en de opbouw van cellen. Erwten zijn handig het gehalte aan lysine, dat verantwoordelijk is voor het werk van het cardiovasculaire systeem. Erwten zijn verzadigd met selenium, dat de inwendige organen reinigt van de invloed van gifstoffen en kankerverwekkende stoffen.

De erwten bevatten micro-elementen: magnesium, fosfor, kalium, magnesium, ijzer, jodium, die zorgen voor de volledige werking van het menselijk lichaam. Door de aanwezigheid van vitamine C, PP, groep B neemt de groente een leidende positie in.

eigenschappen en contra-indicaties

Er moet ook rekening worden gehouden met het lage caloriegehalte van het product. Er zijn 248 calorieën in 100 gram erwten.

Maar erwten moeten in beperkte hoeveelheden worden geconsumeerd door ouderen, zwangere meisjes of mensen met jicht. Peulvruchten verhogen het urinezuurgehalte in het lichaam, dat zich ophoopt in de gewrichten, nieren en organen. Erwten kunnen rauwe en zelfs na warmtebehandeling verhoogde vergassing veroorzaken.

Interessant feit. In 1984 werd een record gevestigd op het gebied van het eten van erwten. Janet Harris at 7.175 sperziebonen in 60 minuten.

Voor oude mensen

We bereiden de belangrijkste ingrediënten voor

Het is gemakkelijk om groene erwten voor de winter te bereiden, gezien een paar punten:

 1. Kies jonge peulen met een felgroene kleur met zachte en sappige erwten erin. Geschikte rassen voor conservering zijn:
 • Alpha;
 • Plantaardig wonder;
 • Vera;
 • Ding;
 • Jof.

hoofdingrediënten

Door het teveel aan zetmeel in overrijpe granen ontstaat er tijdens het bewaren een troebel bezinksel en krijgt het gerecht bij het invriezen een onaangename smaak.

 1. Bereid de korrels correct voor. Sorteer de peulen, scheid de granen. Gooi de beschadigde erwten weg, doe de rest in een kom, spoel ze af en droog ze op keukenpapier.

Meet de vooraf gespecificeerde hoeveelheid van alle ingrediënten in het recept.

bereid de granen voor

Bruikbare tips

Het is gemakkelijk om groene erwten zonder moeite te bereiden voor toekomstig gebruik als:

 • verwijder de peulen op de 8e dag na de bloei van de erwten;
 • gebruik de groente op de dag van de oogst. De bonen verliezen snel hun waardevolle eigenschappen en zijn gevuld met zetmeel;
 • kook alleen onder steriele omstandigheden om de ontwikkeling van botulisme te voorkomen.

bloeiende erwten

Hoe je erwten voor de hele winter thuis kunt bereiden

U kunt erwten op verschillende manieren bereiden voor de winter, met behoud van de voordelen van het product. Jonge erwten worden gedroogd en gebruikt voor soepen, aardappelpuree of andere gerechten. En van een reeds gedroogd product wordt meel bereid. Sappige en verse bonen lenen zich om in te vriezen, zowel in peulen als in individuele erwten. Bovendien kunnen peulvruchten gemakkelijk worden gezouten, gebeitst en geconserveerd, zelfs zonder sterilisatie.

verschillende manieren

We bewaren

Groene erwten, zonder welke geen enkel nieuwjaar kan, kunnen op een eenvoudige manier gemakkelijk op de winter worden voorbereid - doe ze in steriele potten, giet kokende pekel en rol ze op.

Interessant om te weten. Erwten zijn de eerste groente die in een pot wordt bewaard.

koken voor de winter

Bewaar op de klassieke manier

Het klassieke recept met sterilisatie wordt al jaren en miljoenen huisvrouwen getest. Het is beter om granen te oogsten tijdens de overvloedige oogst - begin juli.

Ingredienten:

 1. Groene erwten - 600 gram.
 2. Water - 1 liter.
 3. Zout - 50 gram.
 4. Suiker - 50 gram.
 5. Citroenzuur - 2 gram.

miljoenen huisvrouwen

Het is heel eenvoudig om erwten op de klassieke manier te bereiden, door de volgende stappen te volgen:

 1. Maak de erwten klaar. Open de peulen, giet de erwten in een pan. Spoel de bonen goed af en droog ze af. Stoom de erwten maximaal 5 minuten in kokend water.
 2. Was de blikken met zuiveringszout. Steriliseer glazen bakjes op een willekeurige manier: met stoom, in een magnetron of in een oven. Kook ook de deksels.
 3. Kook schoon gefilterd water in een pan, voeg zout, suiker en citroen toe.
 4. Schik gekookte erwten in potten en giet er kokende pekel over. Bedek de container met deksels. Verwijder de geopende erwten, want die maken de pekel troebel.
 5. Steriliseer naden gedurende 3 uur en rol op. Leg vervolgens de glazen pot met erwten in blik op een handdoek en draai deze ondersteboven. Dek de potten af ​​met een deken en laat ze zoals ze zijn tot ze volledig zijn afgekoeld.

giet de erwten

Snelle manier zonder sterilisatie

Het is gemakkelijk om doperwten te bewaren op een manier die geen extra sterilisatie vereist. Het recept is berekend voor 3 blikjes van een halve liter of een container van 1,5 liter.

Ingredienten:

 1. Erwten - 1 kilogram.
 2. Water - 1 liter.
 3. Citroenzuur - 3 gram.
 4. Zout - 90 gram.
 5. Suiker - 75 gram.

methode zonder sterilisatie

Stappenplan inkoop

Kook water in een pan, voeg zout en suiker toe. Kook de bonen 20 minuten. Giet de citroen in een kom en detecteer gedurende 1-2 minuten. Bereid gedurende deze tijd gedesinfecteerde banken voor. Plaats de erwten in een steriele bak met een schuimspaan en laat 1-1,5 centimeter vrij van de bovenkant van de pot. Vul een kom met erwten met kokende marinade.

Sluit de potten met schone deksels en rol ze op. Leg de conserven op een handdoek met de deksel naar beneden. Wikkel containers met een warm dekbed en laat ze 24 uur staan. Verplaats vervolgens de verstopping naar een koele plaats zonder direct zonlicht.

Wist u? In het VK is een etiquette voor het eten van erwten opgesteld. De korrels mogen niet met een vork worden geprikt of met een lepel worden verzameld, maar met de achterkant van het bestek worden gekneed.

 deksels en oprollen

Ingeblikt met komkommers

Bij de winterbereidingen is ook de snack "Na Olivier" populair, die zowel komkommers als erwten omvat. Het zouten smaakt zoetig. Fans van warme snacks wordt geadviseerd om hete pepers aan het recept toe te voegen.

Ingredienten:

 1. Water - 1 liter.
 2. Komkommers - 750 gram.
 3. Erwten (geschild) - 250 gram.
 4. Kersenbladeren, zwarte bes - elk 3 stuks.
 5. Dille (rozetten) - 3 stuks.
 6. Knoflook - 3 kruidnagels.
 7. Azijn - 30 milliliter.
 8. Zout - 15 gram.
 9. Suiker - 25 gram.

Ingeblikt met komkommers

Ingrediënten worden geselecteerd per blik van 1 liter.

Kookplan

Om erwten met komkommers voor de winter te zouten, moet u alle ingrediënten van tevoren bereiden:

 • Scheid de erwten van de peulen en kook ze 5-7 minuten in gezouten water. Kook oude bonen tot 30-40 minuten. Gooi alle erwten in een vergiet en laat afkoelen;
 • Spoel komkommers af en laat ze minstens 2 uur in koud water weken (of laat ze een nacht staan);
 • meet de gespecificeerde hoeveelheid bulkingrediënten, azijn en bereid geurige kersen- en zwarte bessenbladeren;
 • schil de teentjes knoflook;
 • desinfecteer blikken en deksels.

Kookplan

Daarna:

 1. Doe bessen- en kersenblaadjes, knoflookteentjes en dille op de bodem van de glazen bak. Verpak komkommers stevig in potten, bedek ze met erwten.
 2. Vul de potten met kokend water.
 3. Giet het water terug in de pan en kook met de toevoeging van azijn, zout, suiker. Vul de container opnieuw met pekel en dek af met deksels.

Steriliseer de vormstukken gedurende 5 minuten en rol ze op. Ingeblikte groenteschotel voor de winter is klaar.

azijn toevoegen

Marineren

Onder de manieren om erwten voor de winter te oogsten, is het recept voor gepekelde bonen vooral goed. De wintererwtensnack wordt gebruikt in salades, vlees, vis, groententraktaties of als simpele snack.

ingelegde bonen

Ingelegd in peulen

Je kunt erwten op verschillende manieren inmaken. Het meest bruikbare recept wordt beschouwd als een groente die in peulen is gemarineerd. Zo blijven de meeste vitamines en mineralen in de vaste weefsels van de plant behouden. En de peulen zelf, wanneer ze worden bewaard, worden zachter en verzadigd met marinade.

Ingredienten:

 1. Water - 1,25 liter.
 2. Erwtenpeulen - 500 gram.
 3. Citroenzuur - 5 gram.
 4. Suiker - 25 gram.
 5. Peperkorrels - 4 stuks.
 6. Zout - 50 gram.
 7. Kaneel - 1 stokje.
 8. Azijn (3%) - 0,4 liter.

verschillende manieren

Kook methode:

 1. Spoel de peulen af ​​en laat ze 2-2,5 uur weken.
 2. Kook water (0,75 liter) in een pan, voeg citroenzuur toe en breng de geweekte erwten over. Blancheer de groente 3 minuten in kokend water.
 3. Doe de erwten in steriele potten en voeg gelijke hoeveelheden zout, zwarte peperkorrels en kaneel toe.
 4. Breng het resterende water (0,5 liter) aan de kook om de marinade te bereiden. Giet azijn en suiker in de kom. Kook de pekel 3 minuten en vul de potten met erwten.
 5. Bedek de glazen container met deksels en stuur hem naar een diepe pan voor sterilisatie. Het is voldoende om de blanco's 20-25 minuten te laten verwerken en de deksels op te rollen.

Draai containers ondersteboven en laat ze volledig afkoelen.

citroenzuur

Marineren zonder sterilisatie

Om erwten te bereiden, vergelijkbaar met de winkel, is het beter om het voorgestelde recept te gebruiken zonder sterilisatie. Het blijkt dat de bereiding malszoet is met doperwten en een transparante marinade.

Ingredienten:

 1. Erwten - 500 gram.
 2. Water - 0,5 liter.
 3. Zout - 10 gram.
 4. Suiker - 10 gram.
 5. Azijn - 25 milliliter.

Marineren zonder sterilisatie

Kook instructies

Doe de geschilde erwten in een pan en giet er kokend water overheen. Kook de bonen gedurende 15 minuten. Verwijder de erwten met een schuimspaan en plaats ze 3 minuten in een ijskoude vloeistof. Laat kokend water voor de marinade staan, voeg zout, suiker en azijn toe. Breng de erwten over in gedesinfecteerde potten. Vul de containers met gekookte pekel en sluit ze af. Draai de container ondersteboven, wikkel hem in een deken en laat afkoelen.

Een eenvoudige bereiding zonder sterilisatie is klaar.

Kook instructies

Augurk zonder azijn

Blanks die zonder azijn op de winter zijn voorbereid, worden als het nuttigst beschouwd, omdat ze een gunstig effect hebben op het metabolisme.

Ingredienten:

 1. Erwten - 5 kilogram.
 2. Zout - 15 gram.
 3. Water - 4 liter.

meest behulpzaam

Kookplan

 1. Doe de doperwtjes in een stoffen zak.
 2. Maak de gezouten marinade klaar en kook deze. Dompel een zak peulvruchten in kokende vloeistof en stoom gedurende 5 minuten.
 3. Neem een ​​pan met koud water. Gooi de erwtenzak stevig in de ijsoplossing.
 4. Schik het afgekoelde halffabrikaat in potten en giet kokende marinade over de bakjes. Sluit de potten af ​​met een deksel.Koel bewaren.

Groene granen die een dergelijke conservering hebben ondergaan, mogen worden geconsumeerd door mensen met gastro-intestinale of slijmvliesproblemen.

Om de blanco's langer te houden en niet te ontploffen, moet u de container met erwten minstens een uur steriliseren.

eten

We drogen

Drogen is een eenvoudige manier om groene erwten voor de winter te oogsten, waardoor u het behoud van voedingsstoffen en vitamines kunt maximaliseren.

makkelijke manier

Droogmethoden

Bonen worden op twee verschillende manieren gedroogd:

 1. In peulen. Om dit te doen, sorteer je de peulen, spoel je ze af en stoom je ze in een vergiet boven kokend water. Koel vervolgens de peulvruchten, breek ze in meerdere stukken en leg ze in één laag op een bakplaat. Droog de groente in de oven op 60-70 graden.
 2. Alleen erwten. Open in dat geval de peulen en sorteer de korrels. Spoel de voorbereide bonen met water en kook ze 2-3 minuten in kokend water. Dompel de erwten onmiddellijk in de ijskoude vloeistof en doe ze weer in kokend water. Gebruik opnieuw een schuimspaan om de bonen in koud water te doen. Zo krijgen de bonen tijdens de verdere verwerking een natuurlijke groene kleur. Verdeel de erwten op een bakplaat in één laag en laat ze drogen in de oven bij een temperatuur van maximaal 40 graden. Haal de droger na een uur uit de oven en laat afkoelen.

Droogmethoden

Als er een speciaal keukenapparaat is voor het drogen van groenten en fruit, worden erwten ook voor de winter geoogst door de granen op een speciaal rooster te leggen en de juiste modus in te stellen.

Het belangrijkste bij het drogen is om het perfecte oogstmoment niet te missen - 30 dagen vanaf het moment dat de plant bloeit. De granen zullen zoet en zacht zijn. Taaie en overrijpe erwten zijn niet geschikt om te drogen, omdat ze een onaangename bittere smaak hebben.

keuken apparaat

Bevriezen

Bevroren erwten zijn een uitstekend en snel alternatief voor alle methoden om voedsel voor de winter te bereiden. Deze methode kost een minimum aan tijd en moeite, en peulvruchten worden tot 8 maanden bewaard.

snel alternatief

Methoden voor het invriezen van groenten

Er zijn 3 bekende manieren om bonen snel in één keer in te vriezen:

 1. De klassieke versie. Spoel de geschilde en gesorteerde erwten af ​​met water. Dompel de korrels in kokend water en doe ze in een ijskoude vloeistof. Droog daarna de erwten en strooi ze in een dunne laag op een speciaal bakje van de vriezer. Verpak bevroren granen in zakken of containers, met vermelding van de datum van invriezen van het product.

De klassieke manier van invriezen is zelfs geschikt voor overrijpe peulvruchten, het zal de smaak van het product verbeteren.

Spoel met water

 1. Express optie. Spoel de groentepods goed af en droog ze af. Haal de erwten eruit en vul de zakjes ermee, waarbij je de lucht zoveel mogelijk laat ontsnappen. Geef de vormstukken een rechthoekige vorm en stuur ze naar de vriezer.
 2. Snel invriezen. Was peulvruchten en inspecteer op beschadigde of vergeelde peulen. Snijd de peulen in verschillende stukken. Leg de gehakte groenten in een vergiet en blancheer ze 3-5 minuten. Overgiet de peulen vervolgens met water en leg ze op een servet om te drogen. De laatste stap is om de peulen in zakjes te doen en in het vriesvak te leggen.

Voor de bereiding van de voorgerechten worden bevroren peulen of erwten gebruikt, zonder zelfs te wachten tot ze zijn ontdooid. Maar voor salades en snacks, ontdooi de bonen op de onderste plank van de koelkast.

afspoelen en drogen

Interessant feit. Groot-Brittannië wordt beschouwd als het grootste producerende land van groene erwten. Ze zaait meer dan 40 duizend hectare per jaar met groene erwten en produceert 160 duizend ton diepvriesproduct, dat over de hele wereld wordt verspreid.

Over de regels voor het bewaren van erwten

De duur en bewaarcondities van peulvruchten zijn afhankelijk van de oogstmethode:

doperwten

 • droge erwten worden bewaard in een verduisterde ruimte met constante luchttoevoer en een lage luchtvochtigheid. Het is beter om gedroogde granen in glazen containers of stoffen zakken te doen. Eet het hele jaar door;
 • bevroren granen blijven in het vriesvak, verpakt in plastic zakken of plastic bakjes. De houdbaarheid van het product is niet meer dan 10 maanden;
 • ingeblikte, ingemaakte erwten behouden hun gunstige eigenschappen gedurende 1 jaar. Als u de conservering in de kelder plaatst of in de koelkast laat, wordt de houdbaarheid van het product verlengd tot 2 jaar, afhankelijk van de inkoopregels.

vriesvak

Beoordelingen
 1. Victoria
  1.01.2019 11:14

  Erwten kunnen veel sneller in de oven worden gedroogd als ze in de oven op zeventig graden, niet veertig worden geplaatst. Er zal niets gebeuren met de erwten, maar het zal twee keer zo snel uitdrogen.

  Te beantwoorden
 2. Julia
  1.01.2019 10:48

  Ik droog erwten niet of augurk ze, ik vries ze gewoon in. Bij deze manier van bewaren blijven veel meer bruikbare stoffen behouden. En je hoeft je niet echt druk te maken. Het belangrijkste is om dergelijke erwten niet langer dan acht maanden te bewaren.

  Te beantwoorden
Direct aan het kijken


Komkommers

Tomaten

Pompoen